Illemszabályok Kambodzsában

A kambodzsai emberek köztudottan vendégszeretőek és szeretettel teliek. Ha Kambodzsába látogatunk tiszteljük a Királyságot, a kambodzsai népet és a helyi szokásokat, tradíciókat, figyeljük meg hogyan viselkednek a helyiek és vegyük figyelembe túravezetőnk útmutatásait. Mindig emlékezzünk, hogy vendégek vagyunk és viselkedjünk tisztelettudóan.

Íme dióhéjban összefoglalva, mit illik és mit nem illik tenni Kambodzsában:

Illik

  • Tiszteljük a helyi embereket, különösen a gyermekek fényképezésekor. Kérjünk engedélyt, ha fényképet szeretnénk készíteni a szerzetesekről vagy a khmer emberekről! Ha nem is szavakkal, de testbeszédünkkel is tudunk kommunikálni. Mutassuk meg az elkészült fotót, a gyerekek különösen szeretik, ha láthatják magukat a kamera kijelzőjén 🙂 Ha esetleg nemleges választ kapunk, tartsuk tiszteletben, egy kedves mosollyal köszönjük meg, és őrizzük emlékeinkben a viszont kapott mosolyt! Sose fényképezzünk személyes pillanatokat, mint például egy kisgyerek fürdetése!
  • Mielőtt belépünk egy istentiszteleti helyre, pl egy templomba, egy pagodába, vegyük le a cipőnket, ami a tiszteletadás egyik szimbóluma. Ezenkívül öltözzünk megfelelően, ruházatunk takarja el a vállat és a lábat, illetve a kalapot, sapkát vegyük le.
  • Mielőtt bárki otthonába belépünk, vegyük le a cipőnket tiszteletünk jeléül.
  • Bár nem mindig várható el, de ha üdvözlünk valakit, a másik iránti tiszteletünk kifejezéséül kissé hajtsuk meg a fejünket és a két kezünket tegyük össze a mellkasunk előtt (ez az ún. sampeah).
  • Ha meghívást kapunk vacsorára egy kambodzsai család otthonába, udvarias gesztus, ha viszünk egy kis ajándékot a házigazdának, például gyümölcsöt, desszertet vagy virágot.
  • Ha abban a megtiszteltetésben lenne részünk, hogy meghívást kapunk egy esküvőre, szokás pénzt adni nászajándékként a párnak.
  • Ha valamit átadunk vagy elfogadunk (pl. névjegykártya, pénz vagy bármi) régi tradíció, hogy azt két kézzel adjuk át, vagy fogadjuk el. A modern, rohanó világban hajlamosak vagyunk “csak úgy odavetni” dolgokat a másik félnek, pedig ez a gesztus szintén a másik iránti tiszteletet, odafigyelést rejti magában.

Nem illik

  • Ne mutassunk a lábunkkal senkire és semmire! A láb a test “legalantasabb” része. Ha imára térdelünk Buddha előtt, a lábunkat helyezzük magunk alá vagy mellé. Ha gyékényre ülve fogyasztjuk az ételt, szintén így üljünk le.
  • Ne érintsük meg kambodzsai ember fejét, még kisgyermekét se. A fej a test legszentebb része.
  • Ne kezdj el enni, ha vendég vagy egy kambodzsai vacsorán, mindaddig amíg a házigazda nem harap először.
  • Kambodzsában a szerzeteseknek nagy tisztelete van.  A nőknek soha nem szabad megérinteniük a férfi szerzeteseket, se a ruhájukat vagy közvetlenül átadni részükre valamit.
  • Kambodzsában meglehetősen konzervatív gondolkodás mód jellemzi az embereket a szeretet bármely nyilvánosan történő, fizikális kifejezését illetően. Kézen fogva besétálni egy templomba, vagy a templom területén csókolózni különösen illetlen cselekedetnek számít.
  • Óvjuk a környezetet és tiszteljük a kultúrális emlékeket. Ne zavarjuk meg a természet ökoszisztémáját, maradjunk mindig a kijelölt túraútvonalon. Soha ne lépjünk be olyan területre, ahova nem engedélyezett. Segítsünk megőrizni Kambodzsa több ezer éves építészetét és régészeti kincseit azáltal, hogy nem mászunk fel rájuk, nem érintjük meg őket.
  • Délkelet Ázsia számos országában, így Kambodzsában is nagy probléma a szemét-kérdés. Több helyen tapasztalhatjuk, hogy az emberek eldobják a szemetet, bár az országok már felismerték a problémát és tanítják a gyerekeknek. Járuljunk hozzá fejlődésükhöz, mutassunk példát, hogy a szemetet összeszedjük és csak a kijelölt helyre dobjuk.
Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.