Mekong Elephant Park, Laosz – az elefánt Paradicsom

Laoszi kalandjaink során kihagyhatatlan program Pak Beng településen, a varázslatos Mekong folyó partján található Mekong Elephant Park meglátogatása. A buja dzsungel növényzettel borított területen jelenleg 4 elefánt éli boldog ormányos-életét.

Az elefántok boldog pillanatainak megtapasztalása életre szóló élmény

Leírhatatlan érzés, amikor megérinted a bőrét ennek a békés óriásnak, vagy amikor ormányával elveszi a kezedből a fincsi banánt, amikor közelről hallod a trombitálásukat, látni az egymásba gabalyodó ormányokat, hogy micsoda szeretettel vannak egymás iránt. Megtapasztalni boldogságuk pillanatait életre szóló élmény, garantáltan emlékeidbe vésődik.

Wendy & Benoît küzdelme az elefántokért

Szívügyünk az állatok védelme és boldogsággal tölt el bennünket, amikor saját szemünkkel láthatjuk azon emberek igyekezetét, akik nap mint nap azért tesznek, azért küzdenek, hogy ezeknek az állatoknak szebbé tegyék az életét. Sőt, Wendy és Benoît folyamatosan harcolnak, hogy újabb elefántoknak adhassák meg az esélyt a boldog, szabad elefánt élethez.

Wendy és Benoît elefántok védelmére irányuló projektje egy francia-laoszi családi együttműködés ereménye, melynek elsődleges célja, hogy a Laoszban illegálisan történő fakitermelésben dolgoztatott elefántokat megmentsék. Az illegális fakitermelés nemcsak az elefántokat sodorja veszélybe, hanem az erdőeállomány csökkenését is eredményezi.

A Mekong Elephant Park imádnivaló lakói

Mae Boun Ma 😊

A 30 éves ifjú hölgy 1990-ben látta meg a napvilágot Hongsa településen, Sayaboury tartományban Laoszban. Pár éves korában anyukája többször rálépett, ami maradandó sérüléseket okozott az ormányán és a farkán. Mielőtt 2019-bena Parkba került egy út szélén tengette szegény kis életét, senki nem vigyázott rá, a tulajdonosa próbálta eladni ☹ Szerencsére Wendyékhez került és azóta éli boldog, szabad elefánt életét, élvezi a fürdést a Mekong folyóban, imád a víz alá bukni és porfürdőzni 😊.

Kham Khoun 😊

A 30 éves ifjú legény egy nagyon nyugodt, békés elefánt, hatalmas erővel. 2016-ban érkezett a parkba egy teherautó platóján, Ban Bimi falucskából, ahol 1990-ben adot neki életet a mamája. Tulajdonosa fiával, Noypeak-al, azóta elválaszthatatlanok, a mai napig Mr Noypeak a gondozója, aki a park legtapasztaltabb mahout-ja (gondozója). Kham Khoun egy zömök és rendkívüli erővel bíró ormányos, szerencsére csak néhány évet dolgozott a fakitermelésben. Ez a nagyszerű elefánt egy kisebb hátránnyal rendelkezik, miután 4 éves korában megsérült az ormánya és hiányzik belőle egy darab, de akaraterejének köszönhetően megtanult így élni és táplálkozni.

Mae Kham 😊

Az 56 éves kedves és rendkívül nyugodt asszonyság a park első lakója, 2006-ban érkezett ide. Szegénykét több mint 20 éven keresztül dolgoztatták a fakitermelésben. A fején található számos heg és sérült füle a szörnyű, verésekkel teli életéről tanuskodik☹. Szerencsére több mint 14 éve a parkban élvezheti a szabadságát, ahol Mae Ping áll hozzá a legközelebb. Olyan szoros kötelék van közöttük, ha egy napig nem látják egymást, rendkívül szomorú lesz. Mae Kham nem szereti a vízet, szívesebben porfürdőzik.

Mae Ping 😊

Ő a legfiatalabb kis hölgy a parkban és a legszerencsésebb😊 Fiatalon, 10 évesen került az elefánt Paradicsomba és soha nem dolgoztatták a fakitermelésben. 2009-ben érkezett a parkba, miután 3 nap, 2 éjszakát sétáltak a dzsungelben a mamájával, hogy ideérjenek Hongsa településről. A mamája 7 hónapig maradt vele, hogy biztosítsa számára kis életének zavartalan változását, majd átadta az anyai szerepet Mae Kham részére. Mae Ping életét különösen nagy figyelemmel követik, hogy beléphessen a szaporodási programba, abban a reményben, hogy kis utódoknak adhasson életet, ami óriási jelentőséggel bírna a faj fennmaradása érdekében. Mae Ping nagyon érzékeny, dinamikus, néha szemtelen és fegyelmezetlen kis ormányos, de pont ezektől a tulajdonságoktól annyira imádnivaló 😊

A lao emberek tanítása

Ahhoz, hogy mindezek a célok igazán eredményesek, sikeresek legyen, nem csak a nyugati gondolkodámód és a mi támogatásunk szükséges, hanem az adott közösség gondolkodásának fejlesztése, fejlődése is, hogy megértsék, miért is szükséges a környezetünk és az állatok védelme. Wendy és Benoît folyamatosan azon dolgozik, hogy megtanítsák a lao embereknek, miként válik az ő hasznukra is, ha támogatják az elefántok védelmét, milyen alternatív jövedelemforrást jelenthet ez számukra.

Laoszban, mint ahogy a többi fejlődő országban is, ahol egyre nehezebb a megélhetés, kevés a munkalehetőség, a kevés termékeny talaj, családok és gyerekek éheznek… és a legfontosabb számukra, hogy étel kerüljön az asztalukra. Ezek az emberek, alig, vagy egyáltalán nem iskolázottak, fogalmuk sincs arról, hogy miként fordítsák az adott lehetőségeket saját hasznukra, hogyan kell hosszú távon gondolkodni, hogy a szerzett jövedelem ne csak a jelenre szóljon.

Az Apsara Adventures és a Mekong Elephant Park együttműködése

Wendy és Benoît céljai egytől egyig számunkra is fontosak, ezért elkötelezetten állunk projektjük mellé. A mostani utazásmentes időszakban még szorosabb lett együttműködésünk, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk nekik túlélni ezt a mindenki számára nehéz időszakot. A jövőben rendszeres posztokkal szeretnénk közreműködni az adománygyűjtésben és hogy Wendyék még több emberrel megismertethessék az elefántok védelméről és újabb elefántok megmentésére irámyuló céljukat, a promóciókhoz szükséges video filmeket felajánlottuk, hogy mi magunk készítjük el részükre az általuk küldött nyersanyagokból.

Aki szeretne segíteni 🙂

Ha szeretnétek bővebben informálódni a parkról, az elefántokról és Wendy-ék projektjéről, az alábbi linkeken megtehetitek:
https://apsaraadventures.com/az-elefantok-vedelmezoje
https://apsaraadventures.com/tegyunk-egyutt-a-bolygonkert
https://www.mekongelephantpark.com
Aki pedig szeretne segíteni az ormányosoknak, az alábbi linken megteheti, már 10 EUR összeg is nagy segítség 🙂 Sok kicsi sokra megy 🙂 https://www.leetchi.com/c/mekong-elephant-park-laos
Minden támogatást, segítséget, megosztást köszönünk!

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Mekong Elephant Park, Laosz 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.