A füstölő és a szent füst

Évezredek óta használja az emberiség a füstölőt, mint egy titokzatos eszközt a szellemekkel, istenekkel való kapcsolat teremtésre. Misztikus jelentőséggel bír, sámánok, gyógyítók különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak füstjének, melyet szentnek tartanak és e szent füsttel űzik ki a gonosz démonokat a beteg testből.

A füstölő szó latin megfelelője incendere, melynek jelentése égetni, míg a kínai nyelvben a xiang szó illatot jelent. A füstölő valószínűsíthető, hogy egyidős a tűz felfedezésével, azaz az őskorig nyúlik vissza, amikor is az ember felfedezte, hogy a különböző növények aromája égéskor egyedi és különleges: lehet lágy, erőteljes, virágos, bódító, nyugtató, kellemes vagy épp kellemetlen.

Az ősidőktől egészen napjainkig, szinte minden kultúrában (hindu, keresztény, buddhista, héber és indián), minden vallásban, Földünk minden szegletében része a füstölő égetése a vallási rituálékban. Bár a szokások, a tradíciók jelentősen eltérnek, ami mindegyikben közös, hogy a különféle illatok füstölése segíti az elmélyülést, a meditációt és a lelki tevékenységet:

  • Az egyiptomiak Rá, a napisten tiszteletére tartott mágikus rituálékon használták.
  • Az iszlám kultúrában szenteknek tartott áldozati rituálékon, valamint esküvő és temetés alkalmával égettek füstölőket.
  • A hindu kultúrában illatos fafajtákat (mint a szantálfa), szárított virágokat, gyógynövényeket égettek otthonaikban, templomaikban.
  • A buddhizmusban kiemelt jelentőséggel bír, minden vallási rituálé, felajánlás szerves része. A szent illat szimbolizálja a tiszta erkölcsi magatartást, segíti a helyes gondolatok megtartását és ápolását.
  • A kínai kultúrában megtisztulási célból tartott rituálékon, mágikus szertartásokon és jövendőmondás alkalmával használták.

A mai napig léteznek olyan távoli, rejtett kis közösségek, népcsoportok, ahol a spirituális szertartások keretében megidézik a szellemeket, gyógyítják szeretteiket.

Délkelet Ázsiai utazásaink során rengeteg templomot meglátogattunk már. Bármely kis szentélybe belépve érezhetjük a füstölők mámorító illatát, láthatjuk a hívők imádságait, miközben kezüket imára tartva isteneikkel “kommunikálnak”. Buddhista és taoista templomok bejáratainál díszes oltárokon, különböző méretű, bronz vagy kerámia edényeket helyeznek el, a füstölők elégetésére és áldozat bemutatására. Thaiföldön kivétel nélkül minden otthon és üzlet bejáratánál láthatunk ún. szellemházikókat, melyekben szintén égetnek füstölőt, a jó szellemek megidézésére és a gonosz szellemek távoltartására.

Több alkalommal volt szerencsénk vallási szertartási szertartásba csöppeni. Kambodzsában a szent Kulen hegység dzsungelében elhelyezett szellemházikónál lehettünk szemtanúi egy rituálénak amikor egy helyi család egy beteg hozzátartozó gyógyulásáért mutatott be áldozatot.

Különleges élményben volt részünk Sri Lankán, ahol a szingalézek legszentebb templomaként számon tartott Kandy Fogtemplomban lehettünk szemtanúi egy vallási rituálénak: dobpergés, színpompás virágáldozatok és füstölő illat kísérte a szertartást, miközben a hívők és sáfrányszínű lepelbe öltözött szerzetesek gyülekeztek a templomban és hosszú sorban, türelemmel várakoztak, hogy egy pillantást vethessenek Buddha szigorúan őrzött fogára.

Vietnámban – ahol az ország lakosságának legnagyobb része ateista – minden üzletben és otthonban központi helyet foglal el a házi oltár, ahol csokrokban égnek a füstölők és az apró házak között lépten-nyomon templomokra bukkanunk. Hanoi egy rejtett kis templomában tanúi lehettünk két asszony imádságának, ahogy a hatalmas aranyozott Buddha szobor előtt térdepelve fohászkodtak, miközben hangtálakat kongattak. A kínai és hindu hatásokat egyaránt magában hordozó eldugott templomocskának kedves trópusi kertje volt, és a spirál alakú füstölők misztikus, illatos ködbe vonták az imahelyet, a hangtálak rezgése szinte egy másik dimenzióba repítette az embert.

Hanoiban például van egy füstölő szárító falucska is, ami egy nagyon különleges program és fantasztikus fotótéma 🙂

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.