Kuala Lumpur – madarak, majmok, virágok & szitakötők – Tüske Ágnes írása

Úgy megyek le reggelizni, hogy ma kipróbálom én is az egzotikus ételeket. A terv az csak terv maradt, kicsit elaludtunk, már tele a reggeliző terem, átirányítanak minket egy kisebbe, ahol inkább  kontinentális ételek vannak, így sikerül összeraknom egy angol reggelit. Bacon nélkül, baromfikolbásszal. Zokogok! ?

Villő egész napra szervezett nekünk sofőrt, így mindenhova ő visz minket. A mai nap első állomása az Orchidea és hibiszkusz botanikus kert. Most éppen nincs orchidea szezon, viszonylag kevés nyílik. Cserébe rengeteg rovar, pillangó, szitakötő díszíti a kertet. A szitakötők türelmes fotóalanyok, de a hatalmas trópusi lepkék mintha több liter kávét beszürcsöltek volna, folyamatosan úton vannak, csak pillanatra szállnak le, de ekkor is szorosan összezárják a szárnyukat, nehogy valaki megpillantsa a színpompát.

Az egyik pergolánál indiai ünnepségbe botlunk. A család idős hölgy tagjának van a születésnapja. A családtagok csodaszép ruháikban körülveszik, mint egy csapat csillogó kolibri a virágkelyhet.

A kertben sikerül lencsevégre kapni egy Zebragalambocskát – Zebra Dove (Geopelia striata), amelyik úgy elmélyed álmai otthonának a megvalósításában, hogy észre sem vette, amikor közel lopództam.

Átsétálunk a szemben lévő madárparkba, ahol hatalmas hálós röpdékben élnek a madarak és szabadon lehet sétálni közöttük. Az úton egy bébivaránusszal találkozunk, aki ügyet sem vet ránk. A park hatalmas, és itt is tart a fészekrakási láz. A Rózsás tantaluszok – yellow-billed stork (Mycteria ibis) lelkesen próbálnak mindenféle ágat magukkal cipelni. Ha nem találnak szárazat akkor az élő fáról próbálnak egyet-egyet letörni. A röpdék tényleg hatalmasak, így a legtöbb madár majdnem természetes életkörülmények között élhet.

Persze a selfie pontok itt sem maradhatnak el. Vannak ingyenesek, a vízeséseknél, szökőkutaknál és van fizetős, ahol hatalmas arákat, kakadukat tesznek a fotóalany karjára, vállára. Vannak felvilágosító, oktató házak, ahol a tojásból való kikeléssel, a madarak viselkedésével ismerkedhet meg a látogató. Vannak madárházak, ahol a kitett eleséggel a látogatható etetheti meg a madarakat, pl a lórikat, amik ettől teljesen szelídek, kézre szállnak és merő barátkozásból megpróbálják amputálni a hüvelykujjadat.

Nem sikerült a teljes parkot bejárnom, én reggeltől estig el tudnám tölteni benne a napot időt hagyva minden egyes madárnak, hogy kicsit hozzám szokjon. A legtöbb állatkerti vagy állatgyűjteményi látogató átlag 10-15 másodpercet tölt egy állat megfigyelésével aztán tovább megy. Ha rászánod az idődet, és megállsz 5-10-15 percre, az állatnak feltűnik és ő is elkezd utánad érdeklődni, és ha csak pár pillanatra is, de kapcsolatot tudtok teremteni anélkül, hogy zavarnád. Rengeteg ilyen alkalom van már mögöttem, de mégis libabőrös leszek mindig ha megtörténik.

A kijárat átvezet az ajándékshopon. Itt találkozom életem legbizarrabb hűtőmágnesével. Felfújható! Illetve végre kapok a helyi faunával foglalkozó könyveket. Eddig könyvesboltot sem nagyon láttunk, vésztervként a google-on kerestünk egyet a szállod környékén, de őszintén örülök, hogy a hosszú nap után még nem kell oda is elzarándokolnom. Ugyhogy gyorsan veszek egy madár, egy emlős és egy lepkékkel foglalkozó kisebb kötetet.

Itt is ebédelünk. Éppen helyet foglalnánk amikor szalad az étterem egyik alkalmazottja, hogy vigyük a fényképezőket mert egy vadon élő szarvascsőrű madár szállt le a teraszra. Sajnos mire kiérük csak pár pillanatig gyönyörködhetünk a majdnem 1 méter nagyságú madárban, mert megunja a népszerűséget és elrepül. Gyorsan rendelünk. Villő javaslatára satay-t kérek ami pálcikára húzott, sült húsfalatok mogyorószósszal. A pincér kislány ragaszkodik hozzá, hogy a marhát és a csirkét is próbáljam ki. Nagyon finom, bár a csirke puhábbra sikerült. ?

Amíg a sofőrünkre várunk, a parkolóban lebzselő makákókat figyeljük. Próbálnak bejutni a madárpark hálói alá, hogy hozzájussanak a madarak eleségéhez. Nem nagy a csapat, két – még fekete bársonybundát viselő – apró kölyök is van velük, akiket az anyjuk a farkukat pórázként használva irányít.

Beülünk az autóba és irány Kuala Lumpur másik legnépszerűbb látványossága Batu Caves.

Folytatása következik…

Copyright © 2020 
Szöveg és fotók: Tüske Ágnes 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.