Színek és álmok Thaiföldről – Kubovics Villő írása

Reggel mikor a kitárt szekrényajtó előtt álltam és nézegettem, milyen színű ruha illene ma a hangulatomhoz eszembe jutott, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha thai csaj lennék! Milyen nap is van ma? Sárga? Akkor ma a kedvenc sárga selyemszoknyámat venném fel,  mert ez a hétfő színe.

A thai kultúra ezernyi szívmelengető szokást ápol, a buddhista hitet átszövi az ősi szellemek tisztelete és a mélyen gyökerező babonaság, színes szövetét alkotva a hiedelmeknek és érdekesebbnél érdekesebb szertartásoknak.

A hindu mitológiában gyökerező ősi thai szokások a hét minden napjához társítanak egy-egy istenséget, egy bolygót és egy színt, melyek védelmezik az adatt napot.

Ha egy hétfői napon sétálunk Bangkok utcáin hamarosan feltűnik, mennyien viselnek sárga polót. A sárga vagy arany szín a hétfőé és egyben ez a király színe is, akit a thaiok számunkra felfoghatatlan módon tisztelnek és szeretnek. A 2016-ban elhunyt Bhumibol király, aki egy hétfői napon született, 70 éven át vezette az országot és egy valódi mesebeli királyfija volt népének. Jelenleg fia, X. Ráma uralkodik az országban, most az ő tiszteletére hordják a thai emberek hétfőnként a sárga színt, születésnapján mindig szép új sárga felsőt vásárolnak maguknak.

A keddi nap színe az én kedvencem, a rózsaszín. Ezt a színt is gyakran láthatjuk a bangkoki utcákon és szintén az előző királyhoz kapcsolódik. Mikor az idős Bhumibol király több hét betegeskedés után elhagyta a kórházat, az udvari asztrológus tanácsára rózsaszín ruhát viselt. Aggódó alatvalói, akik hetek óta a kórház udvarán táboroztak és imádkoztak a gyógyulásáért, na meg persze a szemfüles kereskedők azonnal felkapták ezt a szerencsehozó színt, és a rózsaszín lett az új sárga. Egy Maha Chakri Sirindhorn koronahercegnő tulajdonában lévő üzlet egy hónap alatt 40.000 rózsaszín inget adott el!

Szerda Buddha napja, aki a legendák szerint ezen a napon jött a világra és színe a zöld. A szerdai nap szülötteit maga Buddha védelmezi, pláne ha viselnek valami zöldet 🙂

A csütörtöki naphoz a narancssárga tartozik, a hindu mitológia szerint Siva 19 aszkétát változtatott porrá, melyből narancsszínű szövetet készített, meghintette szentelt vízzel, így alkotta meg a Jupiter bolygóját.

A pénteki nap a Királynő napja, aki ennek a napnak a szülöttje, színe a kék. A Királynő születésnapján szinte az egész ország kékbe öltözik tiszteletére, ráadásul ez a nap az Anyák napja is, ugyanis a thaiok úgy tarják, hogy ők egy nagy család és a Királynő az anyukájuk.

Szombathoz a lila szín kapcsolódik, amikor Siva 10 tigrist változtatott porrá és ebből alkotta meg a Szaturnuszt. Ezen a napon biztosan lila virágot tűznék a hajamba 🙂

A vasárnap színe a piros. Ennek a színnek egész Ázsiában nagy jelentősége van. Indiában és Japánban a termékenységet és a szerelmet szimbolizálja, Kínában a jószerencsét, boldogságot és a hosszú életet társítják hozzá, ezért piros itt a menyasszonyi ruha, a jól ismert lampionok és a kínai újév alkalmából adott pénzes boríték is.

A thaiok hisznek benne, hogy az adott naphoz kapcsolodó szín viselése szerencsét hoz nekik, illetve elűzi a balszerencsét.

De milyen is lenne a reggelem thai nőként? Miután kiválasztottam a megfelelő színű ruhát gondosan megfésülném hosszú fekete hajam, mert a mi kultúránk úgy tartja, hogy a fejünk a legmagasabbrendű testrészünk, ezért a hajunknak mindig tisztának és ápoltnak kell lennie. Arcomat fehérítő krémmel kenném be, mert nálunk a fehér bőr a menő! A rizsfőzőbe feltenném a rizst, ha elkészült, az első adagot a házam előtt lábakon álló, díszes szellemházba tenném, füstölő pálcikákat gyújtanék halottaim szellemének, Buddhának pedig piros színű italt készítenék. A frissen főtt rizsből adnék a ház előtt elhaladó mezítlábas szerzetesnek is, aki kizárólag olyan ételt ehet, amit adományként kap, azt is csak déli 12 óráig.

Napközben időt szakítanék rá, hogy elmenjek a közeli templomba, az utcai árusoknál édes illatú lótuszt vennék, a templomba belépve pedig háromszor meghajolnék Buddha előtt, lábaihoz tenném a virágot, utána gyújtanék egy gyertyát a születési napomhoz kapcsolodó Buddha szobornál. A kijáratnál aprópénzt dobnék az adománygyűjtő perselybe és hazafelé menet vennék egy lottószelvényt, mert ma biztosan szerencsém lesz 🙂

Ja és vacsorára pad ke mao-t és friss dinnyelevet rendelnék egy kis családi vendéglő teraszán, desszertnek ragacsost rizst ennék mangóval és székemen elégedetten hátradőlve figyelném a mennyezeten lassan forgó ventillátort és a zsákmányra váró gekkókat.

Drága Thaiföld, nagyon hiányzol!

Copyright © 2020 
Szöveg: Kubovics Villő, Fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.