Utazás korona idején 1. – Kétségek és lehetőségek

Azt hiszem én a világon a legjobban utazni szeretek. Mindig is tudtam ezt, de amióta korlátok közé szorult a világ, azóta még inkább érzem, mennyire fontos része volt az életemnek az utazás. Nem csak maga a kaland, hanem a tervezés, a készülődés, hogy van mire várni, számolni a napokat. Nekem kicsit olyan, mint az adventi időszak karácsony előtt. Már előre ünneplőbe öltöztetem a lelkem, ahogy készülök új élményeket megélni egy ismeretlen országban.

Ezért is éreztem sürgető szükségét, hogy kiszakadjak az egyre sötétedő, szürkülő és kissé nyomasztó hétköznapokból, melyekben bolyongva nehezen leltem meg az örömteli pillanatokat.

Na de lehet most egyáltalán utazni, mikor hazánk a világ összes országát vörös zónába sorolta?! Beengednek?! Haza tudok majd jönni?!

Tudtam hogy van néhány hely, ahová ha negatív tesszttel érkezik az utazó, akkor nem kell karanténba vonulni. Az itthoni 10 napot meg tudom oldani, a gyerekeknek is van online tanulásra lehetőség. De mi van, ha indulás előtt elkapjuk a covidot, vagy jön egy újabb korlátozás? Elveszik az összes befizetett pénzünk?

A kezdő lökést a végleges döntéshez az adta meg, hogy az őszi szünetben az egész család átesett a korona víruson. Nekünk felnőtteknek enyhe tüneteink voltak, a gyerekeknek meg se kottyant. Ez a tény, hogy túlvagyunk ezen a rettegett betegségen, megkönnyítette az életünk szervezését. Mertünk már előre tervezni szülinapi bulit, karácsonyi ebédet a nagyszülőkkel és az utazási elképzelések felől is eloszlott a legsötétebb viharfelhő.

Már csak az volt a kérdés, hogy le tudunk-e foglalni úgy egy nyaralást, hogy a pillanatonként változó helyzet miatt ne veszítsük el a pénzünket. Nagyon hamar kiderült, hogy ezzel sem lesz gond, mindenhol felkészültek a változtatás lehetőségére. A légitársaságoknál két éven belül ingyenesen módosíthatóak a megvásárolt jegyek, akár több alkalommal is. A szálláshelyek pedig nagyon rugalmasak a fizetési feltételekkel kapcsolatban, ha esetleg valami újabb korlátozás jönne közbe, akkor lejárat nélküli vouchert kapunk a hoteltől. Így hát belevágtunk! Úticélnak a Karib-tenger országai és Afrika jöhetett szóba, ez utóbbi mellett döntöttünk, méghozzá Zanzibár álomszép szigetét választottuk, hogy feltöltsük a testünket és a lelkünket meleggel és napfénnyel, a végtelen óceán kékségével és a szabadság mámorító érzésével.

Repülőjegy vásárlásával nem volt egyszerű dolgunk, csak néhány légitársaság gépe indul jelenleg Budapestről, de végül találtunk megfelelő járatot, nagyjából a megszokott áron. A szállást és a programokat az Apsara Adventures intézte. Én imádom ezt a kényelmet, és bár az irodának dolgozom, családi utazásainkat mindig Kata szervezi meg nekünk. Nem nekem kell böngészni hetekig az internetet, nem érnek meglepetések, minden a mi igényeinkre van szabva, leszervezve, nekünk csak hátra kell dölni és élvezni a jól megérdemelt pihenést 🙂 Ráadásul így olyan élményekben is részünk lehet, amit magamtól sosem találnék ki. Most például tradicionális agyagedények készítését leshetjük el a helyi asszonyoktól és egy óceánparti pikniket is kieszelt nekünk Kata 🙂 Minden kirándulásunk privát, azaz csak mi leszünk, melyekre helyi partnerünk kísér el bennünket, de én is kaptam megbízást az irodától, új programlehetőségeket fogok feltérképezni jövendőbeli utasaink számára.

Alig merem elhinni, hogy hamarosan újra repülőn ülhetünk!

Jobban izgulok mint az eddigi utazások előtt, de sokkal jobban várom is, mert mindannyiunkra ráfér a kikapcsolódás és a feltöltődés.

És az olyan banális dolgoknak is előre örülök, hogy be tudunk ülni egy étterembe vacsorázni, biztosan találunk valami olyan helyet, ahol élő zenét hallgathatunk, nekem rettentően hiányoznak ezek a mindennapi apró élmények.

Már elővettem a régóta szomorkodó bőröndöket és alig férek a bőrömbe a készülődés bizsergető izgalmától 🙂

Reggel óta a Wellhello dala jár a fejemben /és néha táncolok is hozzá/

        Az első vonattal járattal holnap elmegyünk

        S ha kérdezik, hova szól a jegyünk

        Majd azt mondjuk

        Hogy bárhová, bárhová….

Kicsit tartunk tőle, milyen lesz maszkban ülni ilyen hosszú időt a repülőn és mennyivel másabb az ellenőrzés és a bejutás az országba, legközelebb erről írok majd 🙂

Copyright © 2020 
Szöveg és fotók: Kubovics Villő
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.