Együtt egy jobb jövőért – Zanzibár gyermekei

Az Apsara Adventures csapata erős és felelősségteljes turisztikai értékeket követ és úgy gondoljuk, az utazásnak mindig a helyi közösség javát kell szolgálnia. Aki már utazott velünk, tudja: különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy programjainkkal hozzájáruljunk a helyi közösségek fejlődéséhez.

Legutóbb Zanzibáron jártunk, ahol csatlakoztunk a Zuri Zanzibár projektjéhez, melynek középpontjában a gyermekek oktatása áll, hogy esélyük legyen egy jobb jövőre.

Látogatást tettünk a kilindi általános iskolában, ahol körbevezettek bennünket az iskola területén, ismertetőt kaptunk az oktatási rendszerről és módszerekről, a célokról, jövőbeni tervekről, találkozhattunk az iskola igazgatóval, az egyik tanárral és diákjaival. Az iskolában közel 900 gyermeket tanítanak, egy-egy osztályban 30-90 diák tanul angol, szuahéli és arab nyelveket, matematikát, közösségi és környezettudatossággal kapcsolatos tárgyakat, földrajzot, történelmet, informatikát, állampolgári ismereteket és vallást. És talán az egyik legfontosabb útmutató az Élethez (a tantermekbe ki is van függesztve): légy kedves, engedelmeskedj, légy tiszta, légy okos, szeresd és a tiszteld a másikat, ne harcolj, ne ölj, ne lopj, ne zaklass, sose késs az iskolából, ne zajongj az órán 🙂

Látogatásunkat előre egyeztettük, hogy jelenlétünkkel ne zavarjuk meg az oktatás rendjét, de mégis legyen lehetőségünk megismerni a projektet. Gyerekzsivaj, szégyenlős és kiváncsi tekintetek vettek minket körül, a lányok – neveltetésükből eredően félénkebbek – kezük mögé rejtették kedves mosolyukat, a fiúk közül voltak bátrabbak, vagányabbak, akik pacsiztak velünk, beszélgetést kezdeményeztek velünk.

A megismerkedés után a tanár felhívására énekkel kísért játékot adtak elő, ami bevett szokás az órák alatt, a lankadó figyelem fellendítésére ? Ezt követően a gyerekek egyesével bemutatkoztak nekünk, elmondták hányadik osztályba járnak, volt, aki büszkén említette meg kedvenc tantárgyát is. Köszönetképp kiosztottuk ajándékainkat: színes ceruzák, filcek, játékok, hátizsákok. Kiváncsian, csillogó szemmel vették át az ajándékokat a gyerekek. Megható érzés volt látni, hogy milyen boldogságot tudtunk okozni néhány aprósággal 🙂 Az egészségügyi és oktatási eszközöket, pénzadománnyal kiegészítve az iskolaigazgatónak adtuk át.

A lányok egymással cserélgették amit kaptak, kinek milyen szín tetszik, a fiúk pedig kipróbálták Karesszel az újonnan kapott focilabdát 🙂 Mielőtt búcsút intettünk, még készítettünk egy közös fotót 🙂 Igazán kedves, emlékezetes pillanatokat töltöttünk itt 🙂

Hogyan esett a választásunk a Kendwa Projektre?

Mivel nagyon fontosnak tartjuk, hogy segítségünk valóban eljusson oda ahol szükség van rá, így csakis megbízható, maximálisan elkötelezett, hiteles partner jöhet szóba.

Miről is szól a Kendwa Projekt?

Zanzibáron az egyik legjövedelmezőbb ágazat az idegenforgalom, de a a döntéshozó pozíciókat jellemzően külföldről érkezett szakemberek töltik be, melynek legfőbb oka a helyi emberek alacsony iskolai végzettsége. A kendvai családok közül sokan a halászatból ​​keresik meg kenyerüket, ami rendkívül alacsony, a legtöbb otthonban se áram, se folyóvíz.

A legtöbb iskolában alap szinten folyik az oktatás, a vallásra helyezik a fő hangsúlyt, nincs informatikai képzés, nincs kellő felszereltség. A Kendwa Projekt célul tűzte ki a fiatalok foglalkoztatását, hogy tisztességes megélhetési lehetőséget teremtsen számukra, így 2015-ben 2 éves turisztiai képzést indítottak, melynek eredményeképp a turisztikai és vendéglátóipari képesítést megszerző diákok állást kapnak a Zuri Zanzibar-ban.

Zanzibáron a mai napig sajnos hiányzik a hulladékgazdálkodási infrastruktúra, és túl sok hulladék kerül a környezetbe, mely mind az embereknek, mind az állatoknak jelentős károkat okoz. A hulladékgazdálkodás és a környezet tisztán tartásának megalapozása a Zuri Zanzibar egyik legfontosabb közösségi programja. Fő céljuk a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése és felelősségteljes kezelése. Hulladékgyűjtő pontokat helyeztek el a falu körül, és egy helyi női közösség rendszeresen gyűjti a szemetet, mellyel azon túl, hogy rendben tartják a környéket, egy további jövedelem forrást is biztosítanak családjaiknak.

Mivel a környezettudatosság alapvetően hiányzik az itteni emberek neveltetéséből, tartós előrelépést csak úgy lehet elérni, ha már egészen kiskorban megtesszük a szükséges lépéseket, és egy olyan generációt nevelünk, akik tudatosan képesek tenni a környezet védelme érdekében. A kilindi általános iskolában az oktatás szerves részét képezi a környezettudatosságra nevelés. Rendszeres hulladékgyűjtés keretében megtanítják a gyerekeknek a különbséget a lebomló és nem lebomló hulladékok között, hogy miért fontos a környezetünk és az óceán tisztántartása.

A Kendwa projekt – hogy ösztönözze a társadalmi és gazdasági szerepvállalást és elősegítse a fenntarthatóságot – a hulladékgyűjtést kiegészítette egy nagyon kreatív tevékenységgel: kézműves műhelyt hoztak létre, ahol a helyi asszonyoknak megtanítják a kézműves mesterségeket, a kreatív gondolkodást, inspirálva őket arra, hogy saját ötleteiket megvalósítva alkossanak termékeket, melyeket a Zuri Zanzibar a shopjában értékesít, a befolyt bevétel 100%át pedig visszajuttatja a közösségnek.

Hisszük, hogy minden egyes támogatás befektetés egy jobb jövőbe. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy részvételünkkel, munkánkkal hozzájárulhatunk Zanzibar gyermekeinek lehetőségeihez. Ahogy Ázsiai utazásaink során korábban is tettük, a Zanzibárra utazó utasaink által befizetett részvételi díjból minden utasunk után 10 USD összeget a Kendwa Projekt keretében a gyerekek iskoláztatására, képzésére, a helyi közösségek támogatására fordítunk, hogy hozzájárulhassunk céljaik eléréséhez. Mindezt nem pénzbeli adomány formájában kívánjuk tenni – ugyanis ezzel elősegítenénk a koldulást, aminek pedig legkárosabb következménye az iskolából való kimaradás –, hanem eszközök formájában, mint pl. amiket mi is vittünk mostani látogatásunk alkalmával: angol nyelvű könyvek, angol szótárak, angol nyelvű gyakorlati könyvek, írószerek és tollak, ruházat és cipő, hátizsák, szemüvegek, elsősegélykészletek, asztma inhalátorok, kézműves eszközök és anyagok.

Mottónk: Az Apsara Adventures túráival nem csak életreszóló élményekkel leszel gazdagabb, hanem úgy fedezheted fel a bolygónk csodáit, hogy közben te is adsz a világnak 🙂

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata és Zuri Zanzibar
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.