Mekong Elephant Park, Laosz – az elefánt Paradicsom

Laoszi kalandjaink során kihagyhatatlan program Pak Beng településen, a varázslatos Mekong folyó partján található Mekong Elephant Park meglátogatása. A buja dzsungel növényzettel borított területen jelenleg 4 elefánt éli boldog ormányos-életét.

Az elefántokkal való találkozást sosem felejted el

Leírhatatlan érzés a közelükbe kerülni ezeknek a békés óriásoknak, belenézni a szemükbe, megérinteni a bőrüket, figyelni ahogy az ormányukkal óvatosan elveszik kezedből a banánt, hallani a trombitálásukat, látni az egymás közötti szeretetteljes érintéseket, az összefonódó ormányokat. A velük töltött idő, amikor részesei lehetünk tevékenységeiknek, örömteli pillanataiknak, olyan élmény, ami örökre elkíséri az embert.

Wendy & Benoît küzdelme az elefántokért

Tudjátok, hogy szívügyünk az állatok védelme és boldogsággal tölt el bennünket, amikor közelről megismerhetünk olyan embereket, akik nap mint nap azért dolgoznak és küzdenek, hogy a gondjaikra bízott csodálatos óriásoknak szebbé tegyék az életét. Sőt, Wendy és Benoît folyamatosan harcolnak azért, hogy újabb elefántoknak adhassák meg az esélyt a gondtalan és szabad élethez.

Wendy és Benoît elefántok védelmére irányuló projektje egy francia-laoszi családi együttműködés ereménye, melynek elsődleges célja, hogy a Laoszban illegálisan történő fakitermelésben dolgoztatott elefántokat megmentsék. Az illegális fakitermelés nemcsak az elefántokat sodorja veszélybe, hanem az erdőeállomány csökkenését is eredményezi.

A Mekong Elephant Park imádnivaló lakói

Mae Boun Ma 😊

A 30 éves ifjú hölgy 1990-ben látta meg a napvilágot Hongsa településen, Sayaboury tartományban Laoszban. Baba korában anyukája többször rátaposott, ami maradandó sérüléseket okozott szegénynek,az ormánya és a farka is eldeformálódott.. Mielőtt 2019-ben a Park lakója lett, egy poros út szélén tengette magányos kis életét, senki nem vigyázott rá, a tulajdonosa megpróbált megszabadulni tőle ☹ Szerencsére Wendyékhez került és azóta éli boldog, szabad elefánt életét, élvezi a fürdést a Mekong folyóban, imád „búvárkodni” és porfürdőzni 😊.

Kham Khoun 😊

A 30 éves ifjú legény rettentő nyugodt és békés természete mellett hatalmas fizikai erővel rendelkezik. 1990-ben Ban Bimi falucskájában látta meg a napvilágot és 2016-ban, egy öreg teherautó platóján érkezett a parkba. Tulajdonosa fiával, Noypeak-al, azóta elválaszthatatlan barátok, a mai napig Mr Noypeak a gondozója, aki a park legtapasztaltabb mahout-ja (gondozója). Kham Khoun zömök felépítésű és rendkívüli erejű ormányos, ezért jó hasznát vették a fakitermelő válalatnál, ahol néhány kemény évet dolgozott végig, pihenés nélkül. Szegénykének még négy éves korában megsérült az ormánya, hiányzik egy darabja 🙁 De ez a kemény legény a csonka orrával is bármit meg tud csinálni, csak a trombitálása nagyon hamis 😊

Mae Kham 😊

Az 56 éves kedves és rendkívül nyugodt asszonyság 2006-os érkezésekor a park legelső lakója lett. Szerencsétlen sorsa volt, több mint húsz éven át, embertelen körülmények között dolgoztatták a fakitermelésben, melyről a mai napig árulkodik sérült füle és a fején található számtalan heg. Sajnos mindennapos a dolgozó elefántokkal való kegyetlen bánásmód☹. Szerencsére több mint 14 éve a parkban élvezheti a jól megérdemelt szabadságát, és Mae Ping odaadó ragaszkodását, barátságát. Olyan szoros a közöttük lévő kötelék, hogy ha egy napig nem látja „fogadott lányát” már búskomor lesz. Mae Kham különleges elefánt, nem szereti a vízet, szívesebben porfürdőzik.

Mae Ping 😊

Ő a legfiatalabb kis hölgy a parkban és a legszerencsésebb😊 Mae Ping még 10 éves sem volt, mikor a Mekong-parti elefánt paradicsomba érkezett, ahol Ő az egyetlen akinek soha nem kellett dolgoznia. Három napon keresztül gyalogolt a kicsi elefánt anyukájával és gondozójával a dzsungellel borított hegyeken át, mire végre elértek a Mekong Elephant Parkba, ahol otthonra találtak. Hamarosan újabb megpróbáltatás várt a kicsi lányra, anyukáját egy másik parkba szállították és Mae Ping egyedül maradt. Az elefántoknál hihetetlen szoros a kötelék anya és gyermeke között. Szerencsére a csorda legidősebb tehene, a bölcs és nyugodt Mae Kham pótmamának szegődött az árván maradt kiselefánt mellé, szeretettel gondoskodott róla és tanítgatta az elefánt-élet tudnivalóira 😊 Wendy, a park vezetője, érkezése óta kitüntetett figyelemmel követte a fiatal elefántlányt. Nagyon ritka az olyan orrmányos, akinek sosem kellett dolgoznia fakitermelésben vagy a turizmusban. Közel két évvel ezelőtt beléptették Mae Ping-et a szaporodási programba, abban a reményben, hogy utódai segíthessék a veszélyesztetett kategóriába sorolt ázsiai elefántok fennmaradását.

Mae Ping-nek hatalmas szíve van és nagyon érzékeny, ugyanakkor eleven, szemtelen és fegyelmezetlen, egyszóval imádnivaló ? Kedvenc gyümölcse a jackfruit, ha meglátja gondozója vagy egy látogató kezében, azonnal előveszi a kunyeráló kiskutya tekintetét és addig kuncsorog, amíg meg nem kapja 😊 És milyen elégedett képet vág, mikor megeheti a finomságot😊

A lao emberek tanítása

Ahhoz, hogy az elefántpark alapítói által kitűzött célok igazán eredményesek, sikeresek legyen, nem csak a nyugati gondolkodámód és a mi támogatásunk szükséges, hanem az adott közösség gondolkodásának fejlesztése, fejlődése is, hogy megértsék, miért is szükséges a környezetünk és az állatok védelme. Wendy és Benoît folyamatosan azon dolgozik, hogy megtanítsák a lao embereknek, miként válik az ő hasznukra is, ha támogatják az elefántok védelmét, milyen alternatív jövedelemforrást jelenthet ez számukra.

Laoszban, mint ahogy a többi fejlődő országban is, ahol egyre nehezebb a megélhetés, kevés a munkalehetőség, a kevés termékeny talaj, családok és gyerekek éheznek… és a legfontosabb számukra, hogy étel kerüljön az asztalukra. Ezek az emberek, alig, vagy egyáltalán nem iskolázottak, fogalmuk sincs arról, hogy miként fordítsák az adott lehetőségeket saját hasznukra, hogyan kell hosszú távon gondolkodni, hogy a szerzett jövedelem ne csak a jelenre szóljon.

Az itt élők évszázadok óta munkára fogják az elefántokat, embertelen módszerekkel idomítják, kínozzák és méltatlan körülmények között tartják őket. Eddig senki sem tanította meg nekik, hogy az elefántok mennyire intelligens állatok, akik az emberhez hasonlóan éreznek fájdalmat, bántot és szeretetet.

Az Apsara Adventures és a Mekong Elephant Park együttműködése

Wendy és Benoît céljai egytől egyig számunkra is fontosak, ezért elkötelezetten állunk projektjük mellé. A mostani utazásmentes időszakban még szorosabb lett együttműködésünk, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk nekik túlélni ezt a mindenki számára nehéz időszakot. A jövőben rendszeres posztokkal szeretnénk közreműködni az adománygyűjtésben és hogy Wendyék még több emberrel megismertethessék az elefántok védelméről és újabb elefántok megmentésére irámyuló céljukat, a promóciókhoz szükséges video filmeket felajánlottuk, hogy mi magunk készítjük el részükre az általuk küldött nyersanyagokból.

Aki szeretne segíteni 😊

Ha szeretnétek bővebben informálódni a parkról, az elefántokról és Wendy-ék projektjéről, az alábbi linkeken megtehetitek:
https://apsaraadventures.com/az-elefantok-vedelmezoje
https://apsaraadventures.com/tegyunk-egyutt-a-bolygonkert
https://www.mekongelephantpark.com
Aki pedig szeretne segíteni a mindig éhes óriásoknak, az alábbi linken megteheti, már 10 USD összeg is nagy segítség😊 🙂 Sok kicsi sokra megy😊 https://www.mekongelephantpark.com/support-us/
Minden támogatást, segítséget és megosztást hálásan köszönünk ormányos barátaink nevében is!

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Mekong Elephant Park, Laosz 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.