Ázsiai kultúrák – Mai, a kreatív thai üzletasszony

Mai Thaiföld északi részén, a Chiang Rai tartományban található kb 3.000 lélekszámot számláló Chiang Khong városban él. A város csodaszép környezetben fekszik, nagyon közel a thai-laosz határhoz valamint a világ 11. leghosszabb folyójaként számon tartott Mekong folyóhoz. Chiang Khong leginkább a kikötőjéből induló a fantasztikus Mekong hajós kalandok miatt vált ismertté az utazók előtt, pedig nagyszerű kirándulási lehetőségeket nyújt az itteni varázslatos hegyvidék, ahova Mai is rendszeresen jár kirándulni fiával, barátaival. Mai is a turizmusból él, egy ámulatba ejtő hegyvidéki környezetben található észak thai stílusú resort tulajdonosa.

Mai csupa mosoly, csupa báj, végtelen szeretet sugárzik belőle, ami a thai emberekre nagyon jellemző 🙂

Thaiföldön bármerre is jár az ember, lépten nyomon mosolygós, kedves emberekkel találkozhat, soha egy hangos szót nem hallottam, se egy utcai beszólogatást. Kérdeztem Mai-t hogy mi a titkuk:

Buddha tanítása. A thai emberek kivétel nélkül buddhisták, mélyen hívő emberek és a buddhizmus legfőbb tanítása, hogy miként légy jó ember. Ez mindannyiunk számára nagyon fontos. Hiszünk a karmában, hiszünk abban, hogy ha jót cselekszünk, segítünk másoknak, akkor azáltal még jobb emberré válunk. Például az elmúlt nehéz időszakban, mikor a turizmusból élő emberek elvesztették bevételüket, aki tudott, segített a másiknak. Az én környezetemben nem éhezett senki, ha valakinek például nem volt mit az asztalra tennie, akkor a kertünkből adtunk gyümölcsöt, zöldséget, akinek állata van, az húst adott. Mi thaiok nagyon összetartó nép vagyunk. Én magam is – bár kis időre ugyan ki tudtam nyitni a resortom, de a mostani újabb lezárás miatt, ismét bezárni kényszerültem – a tartalékaimból élek. Sajnos tavaly elvesztettem egy betegség miatt a férjem, így a fiammal ketten maradtunk, de szerencsésnek érzem magam, hogy van mihez nyúlnunk, és ha még kevéssel is, de segítem a rászoruló szomszédaimat és barátaimat.

„Billions smiles” – férjemtől kapott szeretet mottó, amit tízezerszer mondott el nekem a 18 közös évünk alatt, és az utolsó együtt töltött napjainkban még jobban megerősítette bennem: „Mai légy boldog, nekem egyetlen dolog számít az életben, Te és a mosolyod” – Ez volt a férjem útravalója nekem, az elkövetkező évekre nélküle. A boldogság és szenvedés mindig itt van körülöttünk, bennünk, de rajtunk múlik, hogy melyiket erősítjük. Tökéletes életről álmodozás helyett, minőségi életre törekedjünk 🙂

A Thai nép egy nagy család, és még ha nem is vagyunk rokoni kapcsolatban, családtagnak érezzük egymást és úgy is viselkedünk egymással.

Thaiföld telis tele van csodás templomokkal (vagy ahogy ők hívják: wat), ahova ha belépünk, olyan érzés fog el, mintha egy másik világba csöppennénk. A füstölők és a jázmin virág bódító illatának keveréke, az imáikat mormoló, Buddha előtt átszellemült arccal térdreborult hívők, a csodás lótusz bimbók és virágfűzérek, melyek Buddha tiszteletére vitt áldozati ajándékok… engem mindig elvarázsolnak. A templomba járási szokásairól is megkérdeztem Mai-t:

Kézzel készített virágfűzért szoktam vinni Buddha-nak, és bár havonta egyszer megyek templomba, Buddha mindig velem van. Az otthonomban és a resortomban is van “spirit house” (szellemházikó) – aki járt már Thaiföldön biztosan látta már a piciny házikókat az üzletek, a szállodák, házak, előtt, vagy akár egy parkban is, ételt, italt, füstölőt, virágot tesznek bele a hívők a szellemeknek – és ha úgy érzem, akkor ott is tudok imádkozni. Persze vannak, akik gyakrabban járnak templomba, de ez szabad döntés.

Mai rendkívül kreatív személyiség, a resort és az azt körülölelő kert minden részletén látszik a keze nyoma, gondoskodása, törődése, vagy ahogy Ő mondja, Mai’s style? Az észak thai stílusú bútorokkal berendezett resort nyitott teraszán kis romantikus helyek vannak kialakítva, könyvek a polcokon, fotók a falon. Mai imádja a kézműveskedést, azon belül is a kézzel készített hegyi törzsi (Hmong, Mien, Lahu and Tai leu) népviseleti ruhákat. Kiváncsivá tett, hogy egy ilyen ízléses vendégház után milyen lehet Mai otthona, udvariasan megkérdeztem ? és már pittyent is a telefonom, érkeztek a csodás fotók ? És ahogy vártam, egy csodás Mai-style-home ? A fürdőszoba a kedvencem, egyszerűen imádom ?

Megkérdeztem Mai-t, hogy milyen körülmények között, hogyan élnek az emberek Thaiföld ezen vidékén. Az ország számos részében megfordultam már, láttam otthonokat a mélyszegénységtől egészen a luxusig.

Észak-Thaiföld, különösen a Chiang Mai tartomány, messzeföldön híres a kézművességről, az itteni embereknek mondhatni a vérében van az alkotás, a kreativitás. A környéken élő mesteremberek csodás egzotikus faragott bútorokat, rizspapír termékeket, lakberendezési dísztárgyakat, lakkozott szépségeket, kézzel varrt textíliákat készítenek. Az emberek anyagi helyzete eltérő, élnek itt farmerek, akik gazdálkodnak a földeken, kereskedők, vendéglátósók, sok üzletember, így az átlagosan 10×12 méter alapterületű otthonok is különbözőek. Ami viszont közös bennük, hogy többségében 2 generáció él együtt. 60-90ezer forintnak megfelelő az átlagfizetés – itt szeretném megjegyezni, hogy az árak itt nagyon alacsonyak, ételt például különösen olcsón lehet venni és ebben a régióban eszméletlen ízletesek.

A házassági és családalapítási szokások meglehetősen közel állnak az európai országokéhoz, korábban sok olyan hagyományt tiszteltek, melyeket ma már inkább csak a vidéki falvakban őriznek, de a városokban már egyre ritkábban alkalmazzák őket.

19-40 éves kor között házasodnak a thai emberek és jellemzően 1-2 gyereket vállalnak. A gyerekek már 3 éves korukban bekerülnek az óvodába, majd 6 éves korban kezdik az iskolai tanulmányokat. Aki teheti, egyetemre is megy. Én magam is egyetemet végeztem, jelenleg a fiam is az egyetemi tanulmányait folytatja. Thaiföldön a családok az iskola minden szintjén fizetnek a gyerekek taníttatásáért.

Resortjában több alkalommal szervez kézműves- és zenetábort gyerekeknek és a fiataloknak, melyekkel jövőbeni észak thai kalandjainkat mi is gazdgaítjuk majd 🙂

Mai imád utazni, kirándulni, felfedezni, csavarogni – ami nagyon közös bennünk – és a legnagyobb álma, hogy, minél több országba eljuthasson.

Mai jelmondata, amit szeretettel üzen Nektek is: Az élet túl rövid, élj, örülj, lásd a csodát, adj magadnak boldogságot és élvezd azt!

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Apsara Adventures 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.