Malajzia – érdekességek

A világ legmagasabb ikertornya még mindig a Petronas tornyok. Bár a világ legmagasabb felhőkarcolója címet már rég elvesztette, s a városban is épült két magasabb torony, a népszerűsége változatlan a 88 elemet magas ikertoronynak.

A híres cipődizájner Jimmy Choo, a malajziai Penang városban született ahova el látogathatsz velünk is 🙂

Malajzia őserdeiben nyílik a világ legnagyobb virága, a Rafflesia. A ritka parazita növény hosszú ideig növekszik bimbóként, majd kinyílik és pár nap alatt el is virágzik, így csak a helyi vezetők tudják merre is találkozhatunk egy-egy virággal.

Malajzia jelképe a Maláj tigris, egy erősen veszélyeztetett faj, melyből már csak mindössze 350 egyed lelhető fel a johori, pahangi és kelantani erdőben.

Az ország lakossága rendkívül összetett. Az igazi őslakosok, az Orang Asli-k még ma is az esőerdőkben, a civilizációtól elzártan élnek. Köpőcsöves vadászattal, halászattal szerzik élelmüket, és maguk készítik házaikat, tárgyaikat.

Malajzia a harmadik legnagyobb gumi termelő ország, és a legnagyobb gumikesztyű gyártó. Lehet, hogy a Te gumikesztyűd is épp ott készült?

Malajzia egyik jelképe a hibiszkusz. A virág a trópusi időben csodálatos bokorrá nőve egész évben különböző színekben virágzik.

Malajzia legalább 200 esős nappal rendelkezik egy évben. A monszun időszak október végétől márciusig tart, de ez nem akadályozza a nyaralási szezont.

A maláj emeletes házakban és hotelekben nem található 4-es emelet, helyette 3A emeletet fogunk találni. 

Malajzia párás trópusi klímájából felüdülést nyújt a magas felföldi Cameron highland, ahol csodálatos teaföldek terülnek el hegyeken völgyeken át. 

A malajziai orgángutánok megmentés érdekében hatalmas nemzeti parkokat, rezervátumokat hoztak létre. 

A világ legbüdösebb gyümölcse a Durián hatalmas népszerűségnek örvend. Se a szaga, se a magas ára nem riasztja el a vásárlókat. Egy kiló durián héjastól kb 4-5000 Ft, melyből a tiszta gyümölcs, csak körülbelül a felét teszi ki. 

Sandokan nem egy maláj kalóz 🙂 a helyiek nem ismerik a népszerű filmsorozatot, de ilyen nevű városunk van a Sabai régióban, és kalózok is találhatók a térségben. 

Az ország nagyobb részre félsziget, a többi pedig kisebb nagyon szigeten terül el. Választhatsz az egész évben látogatható nyugati parti szigetek vagy az áprilistól szeptemberig látogatható, hihetetlen tengeri élővilággal rendelkező keleti parton lévő szigetek közül, egyikben se fogsz csalódni. Tengeri teknősökkel úszhatsz, megfigyelheted, hogyan raknak tojást és akár a kikelésüknél, vízre szállásuknál is ott lehetsz. 🙂

Copyright © 2022 
Szöveg: Cili, fotók: Cili és Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.