Ázsiai kultúrák – Jávai esküvői rituálék, Indonézia

Minden kultúrának megvannak a saját hagyományai, ősi tradíció melyeket egyes népek a mai napig hűen őriznek, ápolnak és adják tovább a fiatalabb generációnak. Indonézia egy varázslatos szigetvilág, rendkívül színes kultúrával és megannyi ősi hagyománnyal büszkélkedhet. Az 17508 db szigetből álló csodavilágban 700-800 különböző nyelvű és kultúrájú népcsoport él, mindegyikük más és más, több száz éves tradíciók szerint ünnepli az esküvőjét. Életük olyannyira különböző, hogy a szigetek közti utazás olyan érzés, mintha újabb és újabb országokba érkeznénk.

A Szumátra szigetén élő partnerünk, Cipta és szépséges – jávai származású – Nikita idén májusban tartotta meg Hetedhétországra szóló mennyegzőjét, melyet közel 2000 fős násznép ünnepelt.

Nikita és Cipta mesebeli ruhái a klasszikus helyi hagyományok szerint kézzel varrottak, gondosan megtervezett gyöngy és hímzett díszítéssel. Egy muszlim vallású országban a fejkendő is része kell legyen a menyasszonyi viseletnek, melyet friss rózsabimbókkal és illatos jázminvirág füzérekkel tettek még különlegesebbé. Ciptáék falujában az a szokás, hogy a lányos háznál tartják a lagzit, ahová természetesen az egész falu hivatalos. A hagyományos ételek, például a zsenge banánpálma szárából készült ragu alapanyaga közvetlenül a dzsungelből kerül az asztalra, ennek beszerzése a férfiak dolga. Az esketést a falu sámánja vezeti. Az ünnepélyes, ősi hiedelmekkel átszőtt szertartást áthatja a varázslat és a misztikum. Az ifjú pár ugyanúgy gyűrűt húz egymás ujjára, ahogy nálunk is szokás és az ünneplés is hasonlóképpen vidám zenével, tánccal és eszem-iszommal jár, mint a mi lakodalmainkon. A menyegző különböző jelentéssel bíró rituálékból áll, melyek a jávai kultúra szerves részét képezik. Ezeket szeretném bemutatni Nektek Cipta-tól kapott beszámoló alapján:

Az esküvő kezdete – a találkozás rituáléja

Bantemu manten – A férfi és a nő találkozása

Az esküvő a férfi és a nő rituális találkozásával kezdődik, amikor a házasulandó pár, szeretett családtagjaik kíséretében, színpompás népviseleti ruhákba öltözve üdvözlik egymást. A két család egymással szemben áll az utcán kb 20 méter távolságra, majd szép lassan elindulnak egymás felé.

Panggih ceremónia – A férj és a feleség találkozása

A következő szertartás a Panggih ceremony vagy más néven Temu manten, amikor a menyasszony és a vőlegény már mint hivatalosan egybekelt pár, férj és feleség találkoznak. Ennek a rituálénak szigorú szabályai vannak: Ahogy a fotón is láthatjuk, Nikita a szülei között áll, karjait átkarolják, a szülők melletti oldalon egy hajadon lány és egy nőtlen fiú az ún. mayang twins-t tartják, ami banánfa szárából és kókusz levélből készült, nagyon díszes virágdekoráció. Cipta és szülei, szintén egy hajadon lánnyal és nőtlen fiúval az oldalukon, és a díszes mayang twins-el, velük szemben és a rituálé keretében „kicserélik” a mayang twins-eket. A jávaiak hite szerint bárki is viszi a mayang twins-t, hamarosan párra talál, ezért fontos, hogy a lány hajadon, a fiú nőtlen legyen 🙂

Sungkeman rituálé – a hála

Ez a ceremónia az esküvőn kívül számos más jávai ünnepség része szokott lenni. A rituálé neve a jávai “sungkem” szóból származik, melynek jelentése hogy térdelve, vagy ülve, guggolva kezet csókolnak a szüleiknek, virágokkal illatosított vízzel megtisztítják lábfejüket, szimbolizálva a hálájukat szüleik iránt, hogy szerették, felnevelték és gondját viselték gyermekeiknek, akik most a házasság szent kötelékébe lépnek. A szülők tanácsaikkal látják el a fiatalokat az új, közös életük elkezdéséhez.  

Injak telur rituálé – a remény és a hűség

A ceremónia, melynek a neve angolul „Step on the egg” során Cipta egy nyers tojásra tapos, majd Nikita megmossa a lábát, szimbolikusan kifejezve hűségét a leendő férje iránt.

Tepung tawar rituálé – tiszta szív és tiszta lélek

A tepung tawar az ún. mészpor rituálé, melynek során a szív és a lélek megtisztítását szimbolizálják, ami a jávai kultúrában sok más ünnepség szerves részét képezi. A rituálé alapja az ún. percung water, azaz rózsa és mész víz, melyet egy erre a célra szolgáló, speciális, hosszúnyakú edényben tesznek. A jávai kultúrában a percung víz az őszinteség jele: őszintének lenni a közösségi életben, a beszédben, az adakozásban és a segítségnyújtásban.

A ceremónia keretében a szülők sok-sok apró illatos virággal, jázminnal és rózsaszirmokkal összekevert percung vizzel locsolják meg az ifjú párt.

Marhaban rituálé – tisztelet és megbecsülés

Az esküvői szertartás utolsó, muszlim eredetű ceremóniája, melynek során a házasulandó pár mély tiszteletét és háláját fejezi ki a házasságkötésük alkalmából megjelent vendégek, különösen a vőlegény családja részére. A marhaban rituálé során egy, kifejezetten az esküvők alkalmára szóló imát kell elmondaniuk a muszlim vallásközösségért.

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, fotók: Apsara Adventures
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.