Afrika édenkertje: a Ngorongoro kráter

A Ngorongoro kráter, Földünk egyik leglenyűgözőbb helye, nem  véletlenül nevezik a világ nyolcadik csodájának. Egy valóságos Paradicsom a természet szerelmeseinek és a fotósoknak. Körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt a Ngorongoro kráter egy hatalmas vulkanikus hegy volt, méretét tekintve a Kilimandzsáróval vetekedett. A hegy alatt, a Föld gyomrában azonban létezett egy óriási szupervulkán, mely a mélyben dolgozó hatalmas erők következményeképp felrobbant, a hegy teteje beomlott, így keletkezett a világ legnagyobb épen maradt vulkáni kalderája.

Az afrikai kontinens egyik legvarázslatosabb vidékének már a neve is nagyon különlegesen hangzik, melynek eredete a maszáj korongro szó, ami harci kolompot jelent. Képzeljük el, hogy ezt az egyedülálló természeti jelenséget egyszerűen megfordítjuk és az eredmény egy hatalmas kolomp 🙂

A 610 méter magas fal egy 260 km2 – közel Nyíregyházával megegyező – területű természetes amfiteátrumot ölel körül, ami becslések szerint közel 30.000 állatnak nyújt biztonságos otthont. A vadállatok sűrűsége itt a legnagyobb az egész afrikai kontinensen és itt figyelhetjük meg a legnagyobb példányokat is. A Serengeti Ökoszisztéma részét képező csodavidék méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára.

Rendkívül látványos útvonal vezet le a kráter mélyébe és ami odalent vár, attól garantáltan eláll a lélegzetünk.

Mintha Noé bárkájára pottyannánk: Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt. Csak zsiráfot és impalát nem lehet itt látni, ugyanis a kráter pereme szikláin nem tudnak lejutni annak fenekére. Itt lehet megfigyelni a legnagyobb eséllyel a Big Five-ként emlegetett 5 afrikai nagyvadat (oroszlánt, elefántot, orrszarvút, afrikai kafferbivalyt és leopárdot). A kráter azon ritka helyek egyike, ahol a fekete orrszarvúkat is lencsevégre kaphatjuk.

A Ngorongoro kráterben élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a leghatalmasabb agyarakkal. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefántcsordák megfigyelése, hallani a trombitálásukat, látni az egymás közötti szeretetteljes érintéseket, az összefonódó ormányokat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll dzsippünk előtt és a szemébe nézhetsz  ennek a bámulatos óriásnak, az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

A világon ez az egyetlen hely, ahol a ragadozó és a préda állatok, valamint az ember által tenyésztett állatok együtt élnek.

A kráterben a legváltozatosabb vegetáció található: van itt folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság, sós és édes vízű tó is, mely hatalmas flamingó állománynak ad otthont.

Szafari élményünket a kráter aljában elköltött piknik ebéd, a pohár borocska és a kráter peremén a tábortűz mellett elszürcsölt koktél koronázza meg.

Különböző táborok és szafari lodge-ok közül választhatunk, de ha egyszer lehetőségünk adódik eljutni erre a csodavidékre, akkor a legfantasztikusabb élményben a kráter peremén található eszméletlen hangulatú szafari lodge-ban lesz részünk. A lodge teljes szélességében a kráterre néz, minden szobához saját terasz tartozik, ahonnan ámulatba ejtő panoráma fogad bennünket – innen az egész krátert teljes méretében láthatjuk. Reggel érdemes korán felkelni, és egy fincsi frissen készült afrikai kávé társaságában kiülni a teraszra. A párába burkolózott mélységből felhallatszik a gnúk bőgése, a madarak üdvözlik a napfelkeltét, muzsikálnak a bogarak. Egyszerűen varázslatos.

Életem egyik legszebb napfelkeltéjében itt gyönyörködhettem: a narancs és lila színekben pompázó égbolt, a természet muzsikája olyan tökéletes egységben volt, hogy álmodni sem lehetett volna szebbet.

Afrika édenkertjét egyszerűen látni és átélni kell!

Copyright © 2021 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.