Afrika lenyűgöző óriásai

Máig élénken él bennem a pillanat, amikor több mint 10 évvel ezelőtt egy ázsiai kalandom során, életemben először testközelbe kerültem az elefántokkal. A tekintetük, ahogy apró szemeikkel rám néztek; amikor mohón vették el kezemből a finom banánokat és egyik kedvenc eledelüket, a lédús cukornádat; a vastag, érdes bőrük érintése; a pillanat amikor ormányukkal váratlanul “átkarolták” a nyakamat és a fülembe szuszogtak… sosem felejtem el. De ami igazán meghatározó élmény volt számomra, amikor Tanzániában, a hatalmas szavannán, természetes élőhelyükön pillantottam meg ezeket a csodás élőlényeket.

A szívemnek legkedvesebb fotókkal tarkítva, összegyűjtöttem Nektek a számomra legkülönlegesebb és legmeghökkentőbb tulajdonságait az afrikai kontinens lenyűgöző óriásainak, az afrikai elefántoknak.

Óh azok a hatalmas fülek! Imádom ? Az afrikai elefánt egyik fő jellegzetessége, felülete akár a 2 m2-t is elérheti (az ázsiai elefántok füle sokkal kisebb). Legfőbb funkciója a test lehűtése az afrikai hőségben. Az óriási füleket erek sűrű szövevénye hálózza be, lengetésével a fülben áramló vért akár 5-10 °C-kal is lehűtheti.

Ormányuk egyszerűen fantasztikus. 40.000 izom alkotja ezt a különleges szervet, amivel képesek szagolni, tapintani, fogni, ölelni, integetni, simogatni, vizet felszívni és trombitálni. Súlya akár két ember súlyát is elérheti! Hatalmas erő és finom mozdulatok képessége rejlik benne: akár egy fát is ki tud csavarni gyökerestől a földből, de képes egyetlen apró bogyót is lecsípni a bokorról, köszönhetően a végén található két, ujjként funkcionáló növekménynek (ez a másik különbözőség az ázsiai elefánthoz képest, nekik csak egy van). Közel 2 méteres hosszúságának köszönhetően pedig eléri a fák legmagasabb leveleit is.

Ezek a óriások hatalmas étvággyal bírnak. Egész nap barangolnak, nagy távolságokat tesznek meg, minimálisat alszanak, folyamatosan keresik a táplálékot, melyek gyökerek, fűfélék, gyümölcsök és fakéreg. Egy kifejlett felnőtt példány akár 200 kg táplálékot is elfogyaszthat egyetlen nap alatt, melyre szükségük is van, hogy 2-7 tonna súlyú testüket “teli tankolják”.

Az elefántbébiknek azonban van egy érdekes szokása: gyakran lakmároznak anyjuk ürülékéből. Brrrr… Számukra fontos vitaminokhoz jutnak hozzá e “csemegéből”.

Afrikában különbözú bogarak, rovarok, vérszívók telepedhetnek meg az állatok bőrében, szőrében. Az afrikai elefántok védekezésképp gyakran dagonyáznak a sárban, fürdenek vagy ormányukkal vizet locsolnak testükre, majd porfürdőt vesznek. A sár az élősködőkön túl az afrikai nap perzselő melegétől is megóvja az állat vastag bőrét. Igazán mókás látvány, amikor ezek a hatalmas állatok hemperegnek a sárban, lábaik a levegőben és mint pancsoló gyerekek, boldogan élvezkednek. Garantáltan nem lehet kibírni mosoly nélkül ?

Az elefántok rendkívül szociális állatok. Bár szoros családi kötelék jellemzi őket, az elefánt családot különböző korú tehenek és borjaik alkotják. Az elefánt asszonyságok 3-4 évente egyetlen bébinek adnak életet, akit kb 22 hónapig hordanak szívük alatt. Amikor eljön a nagy nap, a csorda valamennyi tehene közreműködik a kb 100 kilós kis csöppség világrajövetelében. Nem csak a születés pillanatában segítik az elefánt mamit, hanem később, a bébiket óvodába gyűjtve védelmezik, óvják és nevelik őket az életre. A “csöppöket” anyjuk kb 2-3 éves korukig táplálja a létfontosságú anyatejjel, majd elválasztja őket. Az elefánt lányok a csordában maradnak, de a fiúk ahogy elérik az ivarérett kort, kiválnak a családból és egyedül vagy kisebb csordába verődve élik az ifjú hímek szabad életét.

Ezek a csodálatos óriások rendkívül intenzív érzelmeket képesek megélni, felfogják a halált is. Amikor elveszítik családtagjukat, először megpróbálják újraéleszteni, etetni, majd miután tudatosul bennük hogy szeretettük eltávozott, gallyakkal és levelekkel betakarják, “eltemetik”. Gyászolnak és akár évekig visszajárhatnak, hogy meglátogassák a csontokat, melyeket még ormányukkal is megérintenek.

Aki teheti, vegyen részt egy afrikai szafarin ? Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók Gáspár Kata és Tüske Ágnes
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.