Guatemala, a meglepetések országa 2. rész – Erdei Csilla írása

Állomásaink egyik fénypontja Tikal, az ősi maja romváros. A város mélyen az őserdőben fekszik, több órát megyünk az átláthatatlan dzsungelben, utunkat különféle vadállatok felbukkanására figyelmeztető táblák kísérik. Az UNESCO által védett romváros egyszerre őrzi a páratlanul gazdag természeti és kulturális örökséget . Minden lépésnél érzékeljük, hogy körülöttünk él, zsong minden, majmok ugrálnak felettünk, koati csapat turkál élelem után az aljnövényzetben, fejünk felett tukán ül az ágon, kigúvadt szemmel próbáljuk lefotózni a dús lombozatban rejtőző egzotikus madarat.

A fák között Miguel mutatja, hol fekszik az a hatalmas, akár 80 millió liter víz tárolására alkalmas víztározó, amivel a város lakóit ellátták. Lábunk alatt számos, anno tárolásra használt hűs pince kijáratát kerülgetjük, lépten-nyomon látjuk, érzékeljük, micsoda küzdelem lehetett itt egy ekkora várost életben tartani, megvédeni, megszervezni – nem csak a rivális városokkal, hanem a természettel is folyamatos harcban állva.

A Jaguár templom – melynek képe mindannyiunk számára ismerős lehet- élőben több, mint lenyűgöző. 60m körüli magasságával, meredek, szabályos lépcsősoraivel minden bizonnyal a valaha volt egyik legimpozánsabb képviselője a hatalomnak.

Tikalnak csak egy kis része van feltárva, de így is számos templompiramist, lakónegyedet, palotákat, kő sztélét látunk sétánk közben. Az elképesztően komplex település erejét és méretét a hajdanvolt várost körül ölelő hatalmas őserdő teszi még fajsúlyosabbá, ám a 60 m-nél is magasabb piramisok teteje még így is a fák fölé nyúlik – a látvány fentről lélegzetelállító. Az összefüggő buja, zöld vegetációt megtörő templomok egy olyan letűnt civilizáció emlékét őrzik, melynek titkait máig is kutatják, tudásuk eredetét és annak mélységét még sokáig tart megfejteni.

Guatemala – és a világ – egyik legcsodálatosabb fekvésű tavához ismét vissza kellett autózni a Csendes-óceán és a vulkánok irányába. Útközben egy lenyűgöző banánültetvényt, valamint a legszebb, legrészletesebben megmunkált óriás sztéléket is láttuk Quiriguában, melyek a híres maja naptárt, uralkodókat, politikai és katonai eseményeket valamint az időszámítással kapcsolatos fogalmakat és dátumokat örökítik meg.

Aldous Huxley szerint az Atitlán a világ legszebb tava. Nem járhatott messze az író az igazságtól: a tó 1560 m-es magasságon, fenséges vulkánokkal körül ölelt völgyben fekszik, mélysége van, ahol a 300 m-t is eléri. Lefolyása nincs, vizét melegvízű források táplálják, emiatt színe hol mélykék, hol zöldbe átmosódó,
a napsugarak csillogva táncolnak a környező csúcsokat tükröző felszínen. Partján kisebb maja településeket találunk, egyiknél kiszállunk, egy elvarázsolt, színes-szagos, nyüzsgő világba kerülünk. Kávézók, csodás szőttesekkel és festményekkel teli kis boltok, fafaragó, piac, kordék, régi teherautók és a sarkon rendet tartani próbáló, fütyülő rendőr alkotják a díszletet

A kristálytiszta levegőn áttörő vakító napfény szikrázik a tó felszínén – tényleg azt hiszem, egy mese díszleteibe kerültem. A maja árusok a vállukra vetett, karjukra hajtogatott elképesztő karibi színekkel mintázott szőttesei, félénk mosolyuk, fekete szemű gyerekeik, a nyüzsgő piac, a parton ringatózó csónakok és a tó vizében mosó asszonyok – térben és időben is nagyon messze vagyunk itt mindentől.

Guatemala az az ország, ahová bármikor, feltétel nélkül visszamennék. A Csendes-óceán felőli vulkánok, a magasabban fekvő, kellemes klímával rendelkező csodás városkák a kis titkos kertekkel, az út menti hatalmas kaktuszok, a szépen megművelt földek, az egyedülálló tavak és szigetek, az Atlanti oldalon elterülő hatalmas trópusi őserdők, a méltóságteljes Rio Dulce, a kis lagúnák, a Maja hegység buja zöld kúpjai, a fantasztikus maja konyha, az elképesztően gazdag és izgalmas kulturális örökség – én azt hiszem, kevés ország nyújt egyszerre ennyi élményt és látnivalót.

Azt remélem, sikerült valamit átadni az ottani élményeimből és őszintén remélem, hogy olvasóim közül lesznek, akik személyesen is megtapasztalják majd ennek a kis országnak a vendégszeretetét.

Copyright © 2022 
Szöveg és fotók: Erdei Csilla
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.