A BALINÉZEK ÉS A BOLDOGSÁG HÁROM FORRÁSA - BALI

balinéz hitrendszer | megtisztulási rituálé | bámulatos ősi templomok | vízi kert | batikolás | színpompás rizsteraszok | csodás szigetek

Az utazás fénypontjai

 • Tirta Gangga vízikert és a kevésbé ismert Taman Ujung vízipalota
 • Látogatás egy helyi csokimanufaktúrában
 • Ubud, Bali kulturális és művészeti, valamint a jóga és meditáció központja
 • Látogatás a Pura Ulun Danu Beratan úszó templomnál
 • Az UNESCO Világörökség részét képező Jatiluwih rizsteraszok
 • Naplemente a Tanah Lot templomnál
 • Megtisztulási rituálé a Tirta Empul szent templomnál
 • Látogatás egy batik kézműves műhelyben
 • Jannata resort és “úszó” reggeli
 • Nusa Lembongan és Nusa Penida álomszép szigetei
2023. április-május | 12 éjszaka
csoportos utazás (6-9 felnőtt)

Ez az utazás nem pusztán arról szól, hogy szép helyeket járjunk be a bakancslistánk alapján. Sokkal több annál. Utunk során megismerjük a balinézek hitrendszerének alapjait, a tri hita karana filozófiát, vagyis a boldogság három forrását. Ebben az ősi hitben ugyanis az embernek harmóniában kell lennie embertársaival, a környezetével és Istennel.

De mit tesznek a balinézek, hogy ezt fenntartsák és a mindennapjaik része legyen? A választ megtaláljuk az Istenek szigetén.

1. nap: ÉRKEZÉS AZ ISTENEK SZIGETÉRE – AMED

Indulásunk másnapján érkezünk meg az Istenek szigetére, Balira. A reptérről azonnal utazunk is tovább Bali keleti csücskébe, Amedbe, ahol a szállás elfoglalása után a tengerparton a milliónyi csillagban gyönyörködve örülünk annak, hogy hosszas utazás után végre megérkeztünk úti célunkhoz.

(szállás: hotel, Amed, ellátás: nincs)

 

 

2. nap: AMED – ENJOY THE PARADISE

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Pihenés, strandolás, sznorkelezés. Akinek kedve van megcsodálhatja a naplementét, amely Bali szent hegyén túl, az Agung csúcsa felett tűnik majd lassacskán el a szemünk elől. Amed apró helyi falvak összességéből áll, ezen a környéken egészen közel kerülhetünk a helyi élethez, kultúrához.

Fakultatív programlehetőség: sznorkeling egy hajóroncshoz, mely világviszonylatban nagyon különleges, ugyanis kb 10 méterre található a parttól és nem igényel palackos merülést.

(szállás: hotel, Amed, ellátás: reggeli)

3. nap: RIZSFÖLDEK – TITKOS VÍZESÉS – SZENT VÍZ

Igazi felfedező túrára indulunk a mai napon. Autóval amíg lehet, aztán gyalog. Rizsföldeken keresztül visz az utunk, hogy a közeli hegy gyomrából kicsorgó Szent vizet megkóstolhassuk, amely kellemes citromos, mézes ízt áraszt.

Ezután egy közelben levő “titkos” vízeséshez kalandozunk egy igazi dzsungelerdőn keresztül, amelynek hűs vízében meg is mártózunk.

(szállás: hotel, Amed, ellátás: reggeli)

 

4. nap: TIRTA GANGGA VÍZIKERT – TAMAN UJUNG VÍZI PALOTA – CSOKIMANUFAKTÚRA

Reggeli után egész napos kirándulásunkra indulunk Bali keleti csücskében. Gyönyörű rizsföldek mentén haladunk egészen a Tirta Gangga vízikertben. Ebben a csodálatos kertben rövid sétát teszünk, és ha kedvünk tartja megmártózhatunk a jéghideg szent vízben, hogy megtisztuljunk.

Ezután Bali egy kevésbé ismert vízi palotájában a Taman Ujungba látogatunk, ami Karangasem királyának közkedvelt helye volt. Esküvői fotózáshoz is gyakran használják ezt a helyet elragadó szépsége miatt. Sétálunk, fotózgatunk élvezzük ezt a csodavidéket. Majd egy helyi csoki manufaktúrába látogatunk, amely a tengerpart melletti dzsungelerdőben található. Ebben a kis mikrokörnyezetben csokoládét és helyi készítésű szappanokat vásárolhatunk, vagy az égigérő hintán ringatózhatunk. Az Amedből ide vezető út Bali egyik legszebb tengerpart mellett vezető útja. Az esti órákban visszatérünk Amedbe.

(szállás: hotel, Amed, ellátás: reggeli)

5. nap: UBUD – KULTÚRA – MŰVÉSZET – JÓGA – MAJOMERDŐ

A reggeli órákban csomagjainkkal együtt át utazunk Ubud városába. Ubud, Bali kulturális és művészeti, valamint a jóga és meditáció központja, és egyik legnagyobb városa is. A szállás elfoglalása után szabadprogramunkat töltjük, amelynek keretében lehetőségünk lesz elsétálni a város közepén található Majomerdőbe, ahol majmok százai állnak készen arra, hogy az oda látogató turistáktól ételt vagy egyéb apróságokat “lopkodjanak” el.

(szállás: hotel, Ubud, ellátás: reggeli)

 

6. nap: ÚSZÓ TEMPLOM – JATILUWIH RIZSTERASZOK – TANAH LOT TEMPLOM

A reggeli órákban elindulunk fel a hegyekbe, hogy meglátogassuk Bali egyik ikonikus, legtöbbet fotózott templomát, a Pura Ulun Danu Beratant, amely a Beratan tóra épült. Ha magas a vízállás, olybá tűnhet, hogy a templom a vízen úszik, ezért úszótemplomnak is nevezik. Ezután meglátogatjuk Jatiluwih Unesco Világörökség címet is kapott rizsteraszait, ahol kisebb túrát teszünk, mielőtt megebédelünk. A kora délutáni órákban elindulunk esti programunkra, hogy a naplementét Tanah Lot templománál csodálhassuk meg. Tanah Lot a balinéz hinduk egyik fontos temploma, egy szikla tetején fekszik, amelyet a partról csodálhatunk meg, Bali egyik legálomszerűbb naplementéje kíséretében.

(szállás: hotel, Ubud, ellátás: reggeli)

7. nap: UBUD KÖRNYÉKÉNEK KINCSEI – MEGTISZTULÁSI RITUÁLÉ

Ezen a napon felfedezzük az Ubud környékén található érdekességeket. Korán indulunk. Szebbnél szebb rizsföldeket látunk majd, de az út mellett Bali kézműves arcának a termékeivel is megismerkedhetünk, hiszen az út mentén kőszobrok, fafaragványok, és egyéb kézműves termékek kínálkoznak. A nap során Tirta Empul szent templomához látogatunk. Tirta Empul, avagy a Szent Forrás temploma a balinéz hinduk számára kulcsfontosságú szereppel bír. A hitviláguk szerint, a medencéjében található szent vízben megtisztulhat aki itt megmosakszik. A medencébe nyúló kutaknak egyaránt fontos jelentése van, aki szeretné, teljes megtisztulási rituálét végezhet el itt, a helyi vezetőnk útmutatása alapján.

Balin a templomokban férfiaknak és nőknek egyaránt sarong (helyi ruházat, többnyire egy nagyobb kendő megfelel) viselése kötelező. Ha a vízben fürdeni szeretnénk, a sarongot magunkon kell tartanunk. Csakis teljesen felöltözve léphetünk a medencébe. Az utazást Gunung Kawi ősi sziklatemplomának megtekintésével folytatjuk.

Fakultatív program keretében éjszakai túrára indulhatunk a Batur vulkánra, Bali egyik ma is aktív vulkánjára. Ehhez közepes erőnlét javasolt.

(szállás: hotel, Ubud, ellátás: reggeli)

8. nap: BATIKOLÁS – JANNATA RESORT

A batikolás viasztechnikával készülő ruhadíszítési módszer. Maga a hagyomány az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Elterjedése azonban nem ennek köszönhető, hanem annak, hogy a generációkon átívelő batikolás hagyománya mélyen összekapcsolódik az indonéz nép kulturális identitásával. A Jávai batik kétségkívül a legismertebb, de egész Indonézia-szerte találunk különböző mintákat amelyek alkotóik kreativitását tükrözik. A batikolást legmagasabb szinten Indonéziában művelik az egész világon.

Ezen a délelőttön egy ilyen kézműves műhelybe látogatunk, ahol mi is kipróbálhatjuk, megnézhetjük ezt a technikát.

Kézműves élményeink után megebédelünk és átköltözünk a fantasztikus elhelyezkedésű Jannata Resortba. A délutánt mindenki szabadon töltheti, akár a szálláshelyen a medencében, de a városban való barangolással, szabad programmal is.

Fakultatív program keretében éjszakai túrára indulhatunk a Batur vulkánra, Bali egyik ma is aktív vulkánjára. Ehhez közepes erőnlét javasolt.

(szállás: hotel, Ubud, ellátás: reggeli)

9. nap: ÉLVEZD A NAPOD – MASSZÁZS – HELYI TÁNCOK

A mai napot mindenki kedve szerint alakítja. Akár élvezhetjük a csodás resortunkat, akár elmerülhetünk Ubud város forgatagában. Ez a nap alkalmas vásárlásra, szuvenírek beszerzésére, apró helyi kávézók kipróbálására, jóga, meditáció, helyi táncos előadások (Kecak, Legong, Barong), masszázshelyek meglátogatására.

(szállás: hotel, Ubud, ellátás: úszó reggeli)

10-11. napok: NUSA LEMBONGAN – NUSA PENIDA – FEHÉR HOMOKOS TENGERPARTOK

A reggeli órákban útnak indulunk Sanur felé, ahonnan hajóval folytatjuk utunkat Nusa Lembongan kis szigetére, ahol a parton lévő hotelben kipihenhetjük izgalmas kalandjainkat.

Élvezhetjük a csodás környezetet, de aki aktív kalandokra vágyik látogatást tehet a part közeli algafarmokon. A járvány időszaka alatt a Lembongani lakosok visszatértek az algatermesztéshez, így ha a vízállás is kedvező, megismerkedhetünk ezzel a különleges tevékenységgel.

Látogatást tehetünk akár a szomszédos Nusa Penida szigeten is, mely garantáltan felejthetetlen kalandokat tartogat. Nusa Penida Bali “kistestvére”. Közigazgatásilag Balihoz tartozik, ugyanúgy hindu lakosok élnek itt. Magas szikláiról híres, de tengerpartjai, látnivalói kevésbé ismertek a turisták körében. Azt is szokták mondani, hogy Nusa Penida olyan, mint amilyen Bali lehetett 30 évvel ezelőtt.

A kalandvágyók napi túrák keretében fakultatív programokon vehetnek részt:

 1. opció: megnézzük az Angels Billabong és Broken Beach szikláit, Pasih Andus partjait, ahol az óceánból feltörő hullámok magasodnak a szikla fölé, majd a Kelingking beach dinoszaurusz alakú sziklaképződményét. A naplementét a világ egyik legbizarrabb hindu templománál nézzük meg, ahol az Istenek szobrai mellett autó szobrokkal is találkozhatunk.
 2. opció: először a Goa Giri Putri barlangtemplom felé vesszük az irányt, ahol átpréseljük magunkat a szűk bejáraton és leereszkedünk a föld alá ebbe a csodálatos, hatalmas terű barlangtemplomba. A part mentén vezet tovább utunk, ahol a helyi algatenyésztőkkel találkozhatunk munka közben. Ha szerencsénk van és apály van, megfigyelhetjük az algafarmok kialakítását, szüretelését. A nap hátralevő részét az Atuh beach fehér homokos strandján töltjük, a naplementét pedig Raja Lima sziklái kilátójából követjük figyelemmel.

(szállás: resort, Nusa Lembongan, ellátás: reggeli)

12. nap: CRYSTAL BAY – ÖRDÖGRÁJÁK – SANUR

Mai napunkat pihenéssel töltjük. A délelőtti órákban strandolhatunk a közeli Crystal bay-ben, vagy fakultatív program keretében sznorkelezhetünk a partról, vagy hajótúrára indulhatunk hogy lássuk a nagytestű ördögrájákat.

Délután 16:30-kor induló utolsó gyorshajóval utazunk vissza Sanurba, ahol az utolsó éjszakát töltjük.

(szállás: Sanur, ellátás: reggeli)

13. nap: SANUR – HAZAUTAZÁS

Választott járatunktól függően, megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.