A YUCATAN FÉLSZIGET KINCSEI: KULTÚRA, TERMÉSZETI CSODÁK ÉS GASZTROÉLMÉNY

lenyűgöző ősi kultúra | hangulatos városok | vadregényes természet | fürdés a cenotékben | izgalmas kultúra | kulináris élmények | életreszóló kalandok

Az utazás fénypontjai

  • Valladolid gyarmati kisváros, Ek balam romjai és cenoték
  • Las Coloradas pink tavak és flamingók
  • Mérida, a Yucatan félsziget kultúrális fővárosa
  • Izamal sárga városa és a Yaxcopoil hacienda
  • Campeche és az Edzna maja város romjai
  • Palenque, a Chiapas dzsungelében megbújó lélegzetelállító ősi maja város
  • Misol Ha és Aqua Azul vízesések 
  • Calakmul Biorezervátom és ősi maja város
  • Bacalar 7színű laguna és csónakkirándulás
2022. február | 16 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
2930 USD/fő összegtől + repülőjegy

1. nap: CANCUN ÉRKEZÉS – ISLA MUJERES

Európai indulásunk napján érkezünk Cancun nemzetközi repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk a kikötőbe. Kompra szállunk és Isla Mujeres festői szépségű szigetére utazunk (kb 20 perc). A kikötőből a sziget déli részén található szállásunkra utazunk (kb 15 perc).

Napunk hátralévő részében pihenés, élvezzük szállásunk csodaszép óceánpartját.

(szállás: apartman/hotel, Isla Mujeres, ellátás: ebéd vagy vacsora)

 

2. nap: ISLA MUJERES – GOLFKOCSI KALAND

Mai napunkat a sziget felfedezésével töltjük. Golfkocsikra pattanunk, és irány a nyolc km hosszú és néhány száz méter széles kis sziget, mely nevét a sziget déli végén fekvő kis maja templomban talált istennőt ábrázoló szobrocskáról kapta és a mai napig őrzi falusias hangulatát.

Kalandunkat a sziget déli részén kezdjük. Körbesétáljuk a korallszirtekkel szegélyezett partot, gyönyörködünk az ámulatba ejtő türkiz óceánban, a színpompás egzotikus virágokban. Burjánzó pókliliom parkon keresztül sétálunk és friss lime-ból készült isteni limonádét szürcsölünk a hangulatos világítótoronynál.

Majd a sziget északi része felé vesszük az irányt. Csodás óceánparton vezet utunk, kedvünktől függően néhány fotómegállót is teszünk, majd a sziget központjában csavargunk és egy helyi kis étteremben ízelítőt kapunk a mexikói konyhából.

Délután érkezünk vissza szállásunkra és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: apartman/hotel, Isla Mujeres, ellátás: reggeli és ebéd)

3. nap: CONTOY ISLAND – HAJÓS KALAND

Reggel 8 órai indulással egy fantasztikus hajós kalandra indulunk a képeslapra illő szépségű Contoy szigetre. Az apró kis sziget lakatlan, egy tengeri nemzeti park része. Kristálytiszta türkíz víz, púderfinomságú hófehér homokkal borított part, színpompás halak, teknősök, csodaszép lagúna vár itt ránk. Időjárástól függően 14:40-15:00 óra körül érkezünk vissza Isla Mujeres szigetére, és szállásunkra utazunk.

(szállás: apartman/hotel, Isla Mujeres, ellátás: reggeli és ebéd)

 

4. nap: VALLADOLID – AZ ÓVÁROS KOLONIÁLIS ÉPÜLETEI

Megreggelizünk, majd kicsekkolunk szállásunkról, a kompkikötőbe utazunk, visszahajózunk a szárazföldre, kisbuszunkba pattanunk és megkezdjük izgalmas körutazásunkat a Yucatan félszigeten. Első állomásunk Valladolid kisváros, ahova kb 3 órás utazással érkezünk meg.

Valladolid egy rendkívül bájos gyarmati kisváros, tipikus mexikói hangulattal. Sétálunk a színesre festett koloniális házakkal tarkított utcákban, belekóstolunk a mexikói konyha ízeibe és egy kis kunyhóban láthatjuk, ahogy egy kedves asszony hogyan készíti kézzel a mexikói konyha egyik fő eleme, a tortilla, ami az előételünk lesz.

(szállás: butik resort, Valladolid, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: VALLADOLID – EK BALAM MAJA ROMVÁROS – CENOTÉK

Ma egy izgalmas időutazásra indulunk. Bebarangoljuk a buja dzsungel ölelésében megbújó ókori maja város, Ek Balam romjait. A város – nevének jelentése a maja nyelvben fekete jaguár – a Maja Birodalom kulturális központjaként tündökölt Kr. u. 700 és 1000 közötti időszakban. Megmásszuk a főtemplom hatalmas lépcsőfokait, ahonnan fantasztikus kilátásban lesz részünk. Majd kis sétára indulunk a romokat körbevevő buja dzsungelben, megcsodáljuk a liánokkal körbeszőtt sűrű erdőt, trópusi növényeket, hatalmas fákat és színpompás pillangókat.

Napunk második felében a Yucatan félsziget különleges természeti képződményeit, a cenotéket látogatjuk meg.  Ezek a barlangi tavak a földfelszín alatti vízkészletekkel összeköttetésben álló mészkő alapkőzet beomlásával jöttek létre, van amelyik föld alatti barlangrendszerrel kapcsolódik össze. Az ókori maják általában vízellátáshoz, esetenként pedig áldozati felajánlás helyszíneként használták. A földfelszín alatt megbújó barlangi tavak világa varázslatos: kristálytiszta, türkíz színű víz, a földfelszínről belógó liánok és a különböző formájú cseppkövek látványa ámulatba ejtő.

(szállás: butik resort, Valladolid, ellátás: reggeli)

6. nap: LAS COLORADAS – PINK TAVAK ÉS FLAMINGÓK – MÉRIDA

Napunk első felében a Las Coloradas varázslatos világába látogatunk. Kb 2 óra utazással érkezünk meg a lagunához. A Rio Lagartos biorezervátum részét képező védett mocsárvilág pink flamingók, krokodilok, tengeri teknősök, jaguárok és különböző vizi madárfajok otthona, méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára.

A pink színű tavakban olyan extrém magas a sótartalom, hogy csak egy különleges baktérium képes benne megélni. A só mennyiségétől függően barnás, sárgás, narancsos és pink színekben pompáznak a lagunák. Minél magasabb a só mennyisége, annál pinkebb a víz színe. Ez a vidék tulajdonképpen egy hatalmas sólepárló hely. A só már több ezer évvel ezelőtt fontos szerepet töltött be az itt élt maja törzsek életében. Ma a rezervátum mellett található Mexikó egyik legnagyobb sólepárlója is.

Pink kalandjaink után útrakelünk és meg sem állunk következő állomásunkig, Mérida gyarmati városáig. (kb. 3 óra utazás). Útközben megebédelünk egy falusi étteremben és megkóstoljuk az ízletes birria-t, melynek eredete egészen az 1500-as évekig nyúlik vissza és a mi gulyáslevesünkhöz hasonlít.

Délután érkezünk meg Mérida-ba, elfoglaljuk az Óváros szívében található szállásunkat. Kellemes kis sétára indulunk Mérida “szívében”, melynek különleges hangulata van. A színpompás koloniális épületekkel teli utcákban szebbnél szebb maja stílusú portékákat kínáló galériák, éttermek, bárok, templomok, parkok váltják egymást, szól a zene, a mosolygós helyiek élvezik egymás társaságát, beszélgetnek, asszonyok horgolnak a fő tér parkjában.

(szállás: butik resort, Mérida, ellátás: reggeli és ebéd)

7. nap: FEHÉR VÁROS – SÁRGA VÁROS

Ellátogatunk a Sárga Városba,  varázslatos Izamal-ba, egy 16. században alapított gyarmati kisvárosba, mely egy valóságos fotós Paradicsom, ahol minden épület (még a sírhelyek is) sárgára van festve, helyenként fehér stukkókkal díszítve, mely rendkívül elegáns összképet nyújt. A város helyén a Maja Birodalom idején nagyon sok piramis állt. A maják egyik legfontosabb és legrégebbi városában szinte megállt az idő. Tökéletesen keveredik benne a spanyolok érkezése előtti múlt és a gyarmati időszak bájának stílusa. Itt sétálni olyan érzés mintha visszarepülnénk az időben.

Délután érkezünk vissza Mérida városába, megpihenünk, majd egy kis séta az óvárosban, szuvenírvásárlás és egy helyi étteremben megkóstoljuk a Sopa de lima-t, a Yucatan régió egyik tradicionális levesét.

(szállás: butik resort, Mérida, ellátás: reggeli és vacsora)

8. nap: YAXCOPOIL HACIENDA – TORTILLA KÉSZÍTŐ ÜZEM – CAMPECHE

Csomagjainkkal útra kelünk és tovább folytatjuk időutazásunkat. Látogatást teszünk egy 17. századi haciendán (kb 30 perc utazás), a Yucatan félsziget egyik legfontosabb birtokaként számontartott Yaxcopoil haciendan, mely egykoron 22 hektáros területen élte fénykorát, egy tipikus gyarmati épület és birtok. Eredetileg szarvasmarha tanyaként üzemelt, később pedig szizál (henequen agave) ültetvényként működött. A Yucatan félsziget egyik legszebb épületeként számon tartott hacienda történelmileg is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen a Yucatan-félsziget három nagy korszakának történetét képviseli: a kolumbus előtti időszakot, a spanyol gyarmati időszakot és a szizál termesztés virágzó éveit a 19. század végétől a 20. század elejéig.

A hacienda egy letűnt korszak gazdagságát, pompáját mutatja meg. Láthatjuk az eredeti bútorokkal és dekorációkkal berendezett társalgó helyiséget, csillárokat, olajfestményeket, szobákat, sőt a kertben még az egykoron működő vasúti sín egy részét is, illetve bepillanthatunk a gépházba is, ahol egy 100 lóerős német dízelmotorral működtetett gépen dolgozták fel az agavét és köteleket, rostokat állítottak elő belőle.

Időutazásunk után látogatást teszünk egy tortilla készítű kis üzemben, majd folytatjuk utunkat a Mexikói öböl partján fekvő San Francisco de Campeche városáig. Kora délután érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat és sétára indulunk az UNESCO Világörökség részét képező Óváros színpompás koloniális épületekkel tarkított kis utcáiban.

(szállás: butik resort, Campeche, ellátás: reggeli és ebéd)

9. nap: CAMPECHE – EDZNA MAJA ROMVÁROS – PALENQUE

Korán kezdjük a napot, hogy kellemes hőmérsékletben fedezhessük fel a buja dzsungel mélyén megbújó, az UNESCO Világörökség részét képező, lenyűgöző Edzna romokat. Mielőtt elhagyjuk a várost látogatást teszünk a város szélén található Fuerte de San Miguel (Szent Mihály) erődben, majd kb 20 perces utazással és egy rövid erdei sétával megérkezünk az Edzna-hoz, vagyis az Itza-k házához, mely ie. 300-tól közel 1500 évig befolyásos politikai és gazdasági regionális főváros volt. A fő templomot már a völgybe érve megpillantjuk. Felsétálunk az üde zöld fővel borított kis térre, melynek különös akusztikája van. Hangunk messze visszhangzik, a torony felett hatalmas sasok köröznek. Majd körbejárjuk a romváros fő épületeit.

Visszatérve a városba megebédelünk, majd útrakelünk következő uticélunkig (kb 5 óra utazás). Késő délután érkezünk meg a Palenque várostól kb 10 percre található, dzsungeles növényzettel körbeölelt fantasztikus szállásunkra. Az öko resortban kis faházakban fogjuk tölteni az éjszakákat. A konyhájuk isteni, mindent maguk termelnek meg: saját farmon nevelik a tyúkokat, pulykákat, bárányokat, szarvasmarhát, fűszerfarmon termesztik a friss fűszernövényeket és zöldségeket.

Megkóstolhatjuk a tascalate-t, egy tipikus Chiapas tartományra jellemző italspeciálitást, mely kukoricából, kakóból készült, chillivel ízesített hideg finomság. Ősi indián eredetű ital, a szerelem italának is tartották. Akinek kedve van megmártózhat a medence vízében és élvezheti a csodás vidékből áradó nyugalmat.

(szállás: faház, Palenque, ellátás: reggeli és vacsora)

10. nap: VÍZESÉSEK: MISOL HA & AQUA AZUL

Madárcsicsergésre ébredésünk után kényelmesen megreggelizünk és egy újabb kalandos nap veszi kezdetét. Mai napunk a természetről és csodaszép vízesésekről fog szólni! Kb 1,5 órát utazunk, csodás hegyvidéki tájakon, kanyargós, panorámás utakon, apró falvakon keresztül. Első uticélunk a rendkívül látványos, teraszos Aqua Azul vízesés-rendszer. Több irányból ömlik le a víz a különböző formájú, mészkőben nagyon gazdag sziklaformációkon keresztül a központi medencébe, ahol fürdésre is lesz lehetőségünk. A vízesés nevének jelentése Kék víz, mely nem véletlen: száraz évszakban a türkíz különböző árnyalataiban pompázik, a víz magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Miután kipancsoltuk magunkat, megebédelünk egy helyi étkezdében és Palenque irányába visszafelé haladva, következő állomásunk felé vesszük az irányt. Újabb csodaszép vízesés, a Misol Ha vár ránk, mely közel 40 méteres zuhatag a dzsungel mélyén. Miután leparkoltunk, egy rövid séta, és már halljuk is a lezúduló víztömeg hangját. Besétálunk a hatalmas vízfüggöny mögé (itt garantáltan nem maradunk szárazak), majd egy rövid dzsungel-sétával egy kilátópontra érkezünk, ahonnan fantasztikus látványban lesz részünk, ahogy a mélységbe zúdul a víz. Akinek van kedve, megmártózhat és úszhat a vízesés kristálytiszta, hűvös vízében.

Délután érkezünk vissza szállásunkra, ahol pihenéssel töltjük a napunk hátralévő részét.

(szállás: faház, Palenque, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: PALENQUE MAJA ROMVÁROS – XPUJIL

Napunk első felében a Lacandon trópusi erdő buja dzsungelével körbenőtt Palenque maja romvárost fedezzük fel, benne a maja művészet legkimelkedőbb műalkotásaival. Egy fantasztikus időutazás vár itt ránk! Igazán különleges érzés sétálni a 7. században épült titokzatos romváros falai között, ahol egykoron papok vezették a vallási szertartásokat. Palenque város az ősi időkben a Maja Birodalom vallási központjaként működött, ma az UNESCO Világörökség részét képezi és jelentős része máig feltáratlan.

Ebédidőben érkezünk vissza szállásunkra, megebédelünk, majd útrakelünk a kb 5 órányi utazásra található a Calakmul Biorezervátum területén taláható szállásunkra, ahova késő délután érkezünk meg.

Teljesen felszerelt, saját konyhás kis házikóink a buja erdőben szétszórtan találhatók. Teraszunkon hintaágyban ejtőzhetünk, hallgathatjuk a pajkos papagáj seregek csivitelő hangját. Aki igazán szerelmese a természetnek, érdemes korán kelnie, mert különböző kolibri fajok élnek itt. Minden házikó előtt egy fára saját kis kolibri etető van fellógatva és ha ügyesek vagyunk, könnyen lencsevégre kaphatjuk a reggel 06:30-8:00 óra között érkező apró kis madarakat, ahogy lakmároznak a virág formájú, mézes vízzel töltött etetőből.

(szállás: faház, Xpujil, ellátás: reggeli és ebéd)

12. nap: CALAKMUL BIOREZERVÁTUM ÉS MAJA ROMVÁROS

Ma újabb fantasztikus élmények várnak ránk a Calakmul Bioszféra Rezervátumban, mely Mexikó legnagyobb trópusi, esőerdei dzsungele. Az út ugyan hosszú (kb 1,5-2 óra) a buja növényzettel határolt, rendkívül látványos erdei úton, de minden perce megéri. Az úton nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert könnyen kisétálhat az útra egy hangyász, majom vagy pávaszemes pulyka. Figyelmeztető táblák jelzik, hogy itt bizony élnek pumák és jaguárok, de ők éjszaka élik életüket, így aggódnunk nem szükséges 😊 Leparkoljuk kisbuszunkat, majd gyalogtúrára indulunk, hogy felfedezzük a liánokkal szinte teljesen átjárhatlanná szőtt dzsungel mélyén rejtőző az egyik valaha létezett legnagyobb maja város, Calakmul romjait. A fák gyökereinek fogságában vergődő romok látványa fantasztikus. Itt a természet az úr. A különböző méretű piramisokra fel is mászhatunk (a 4 piramis összesen kb 600 lépcsőfok oda-vissza, nem semmi edzés).

Ez a vidék rengeteg vadállat otthona, és ha csendben sétálunk, hallhatjuk a majmok, madarak, kabócák hangját. Az élősködő növényekkel sűrűn benőtt fákból álló erdőben, ha szerencsések vagyunk hallhatjuk a fekete színű mexikói bőgőmajmokat. Hatalmas hangjuk semmivel sem téveszthető össze. Eszméletlen élmény! Kis szerencsével láthatunk tenyérnyi méretű királykék színű pillangókat is.

(szállás: faház, Xpujil, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

13. nap: BACARAL – HÉTSZÍNŰ LAGUNA – HAJÓ KIRÁNDULÁS

Megreggelizünk és egy újabb természeti csodát veszünk célba, a Belize határ közelében fekvő Bacalar hétszínű lagúnát. Kb 1,5 órát utazunk, és tempónktól függően délelőtt meg is érkezünk a lagúna közvetlen partján található szállásunkra. Felvesszük fürdőruhánkat és már indulunk is egy rendkívül látványos (kb 3 órás) “shark-boat” kalandra, hogy felfedezzük ezt a csodahelyet. A hajónk neve nem véletlen, ugyanis évekkel ezelőtt cápavadászatra használták a Karib tengeren. Itt garantáltan szerelembe esünk a tájjal. A türkíz, kék, zöld és fehér színekben pompázó laguna bámulatos látványt nyújt. Ez a vidék egy természetvédelmi terület, ugyanis a földi élet legősibb életformái, a fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott sztromatolitok (üledékszerkezet) egy nagyon fiatal, édesvízben élő populációja található meg a lagúna vizében.

Hajós kalandunk után szabadprogram.

(szállás: butik resort, Bacaral, ellátás: reggeli és ebéd vagy vacsora)

14. nap: PLAYA DEL CARMEN

Kényelmes ébredés és délelőtt szabad program.

Dél körüli indulás, és körutazásunk utolsó állomására utazunk (kb 3,5-4 óra), és a következő napokat pihenéssel töltjük a csodaszép óceánparton.

(szállás: hotel, Playa del Carmen, ellátás: all-inclusive)

15-16. napok: PLAYA DEL CARMEN

Napjainkat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van.

(szállás: hotel, Playa del Carmen, ellátás: all-inclusive)

17. nap: HAZAUTAZÁS VAGY HOSSZABBÍTÁS BELIZE&GUATEMALA