A YUCATAN FÉLSZIGET KINCSEI - MEXIKÓ

lenyűgöző ősi maja kultúra | hangulatos városok | vadregényes természet | fürdés a cenotékben | 7színű laguna | kulináris élmények | életre szóló kalandok

Az utazás fénypontjai

  • Valladolid gyarmati kisváros, Ek balam romjai és cenoték
  • Rio Lagartos csónakkaland, pink tavak és flamingók
  • Mérida, a Yucatan félsziget kulturális fővárosa
  • Izamal sárga városa és a Yaxcopoil hacienda
  • Campeche, maja múzeum és az Edzna maja város romjai
  • Calakmul Bio Rezervátom és ősi maja város
  • Bacalar 7színű laguna és csónakkirándulás
2023. május | 10 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
1.760 USD/fő + repülőjegy

1. nap: CANCUN ÉRKEZÉS – VALLADOLID

Európai indulásunk napján érkezünk Cancun nemzetközi repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk Valladolid városába (kb 1,5 óra).

(szállás: hotel, Valladolid, ellátás: nincs)

2. nap: VALLADOLID – AZ ÓVÁROS KOLONIÁLIS ÉPÜLETEI

Valladolid egy rendkívül bájos gyarmati kisváros, tipikus mexikói hangulattal. Sétálunk a színesre festett koloniális házakkal tarkított utcákban, ellátogatunk a csokimúzeumba és egy helyi piacra, belekóstolunk a mexikói konyha ízeibe.

Délutánunkat szabadon tölthetjük. Kedvünkre csavaroghatunk, élvezhetjük a galériákat, éttermeket, zegzugos utcákat.

(szállás: hotel, Valladolid, ellátás: reggeli)

 

3. nap: VALLADOLID – EK BALAM MAJA ROMVÁROS – CENOTÉK 

Ma egy izgalmas időutazásra indulunk. Bebarangoljuk a buja dzsungel ölelésében megbújó ókori maja város, Ek Balam romjait. A város – nevének jelentése a maja nyelvben fekete jaguár – a Maja Birodalom kulturális központjaként tündökölt Kr. u. 700 és 1000 közötti időszakban. Megmásszuk a főtemplom hatalmas lépcsőfokait, ahonnan fantasztikus kilátásban lesz részünk.

Napunk második felében ellátogatunk egy cenotebe, melyek a Yucatan félsziget különleges természeti képződményei. Ezek a barlangi tavak a földfelszín alatti vízkészletekkel összeköttetésben álló mészkő alapkőzet beomlásával jöttek létre, van amelyik föld alatti barlangrendszerrel kapcsolódik össze. Az ókori maják általában vízellátáshoz, esetenként pedig áldozati felajánlás helyszíneként használták. A földfelszín alatt megbújó barlangi tavak világa 

varázslatos: kristálytiszta, türkíz színű víz és a különböző formájú cseppkövek látványa ámulatba ejtő. A dzsungelben egy helyi étkezdében megebédelünk (önköltséges) majd visszautazunk szállásunkra.

(szállás: hotel, Valladolid, ellátás: reggeli)

4. nap: LAS COLORADAS – PINK TAVAK ÉS FLAMINGÓK – MÉRIDA

Napunk első felében a Las Coloradas varázslatos világába látogatunk. Kb 2 óra utazással érkezünk meg a lagunához. A Rio Lagartos biorezervátum részét képező védett mocsárvilág pink flamingók, krokodilok, tengeri teknősök, jaguárok és különböző vízi madárfajok otthona, méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára.

A pink színű tavakban olyan extrém magas a sótartalom, hogy csak egy különleges baktérium képes benne megélni. A só mennyiségétől függően barnás, sárgás, narancsos és pink színekben pompáznak a lagunák. Minél magasabb a só mennyisége, annál pinkebb a víz színe. Ez a vidék tulajdonképpen egy hatalmas sólepárló hely. A só már több ezer évvel ezelőtt fontos szerepet töltött be az itt élt maja törzsek életében. Ma a rezervátum mellett található Mexikó egyik legnagyobb sólepárlója is.

Pink kalandjaink után útrakelünk és meg sem állunk következő állomásunkig, Mérida gyarmati városáig. (kb. 3 óra utazás). Útközben megebédelünk egy falusi étteremben és megkóstoljuk a helyi ízeket.

Délután érkezünk meg Mérida-ba, elfoglaljuk az Óváros szívében található szállásunkat. Kellemes kis sétára indulunk Mérida „szívében”, melynek különleges hangulata van. A színpompás koloniális épületekkel teli utcákban szebbnél szebb maja stílusú portékákat kínáló galériák, éttermek, bárok, templomok, parkok váltják egymást, szól a zene, a mosolygós helyiek élvezik egymás társaságát, beszélgetnek, asszonyok horgolnak a fő tér parkjában.

(szállás: hotel, Mérida, ellátás: reggeli)

5. nap: FEHÉR VÁROS – SÁRGA VÁROS

Ellátogatunk a Sárga Városba,  varázslatos Izamal-ba, egy 16. században alapított gyarmati kisvárosba, mely egy valóságos fotós Paradicsom, ahol minden épület (még a sírhelyek is) sárgára van festve, helyenként fehér stukkókkal díszítve, mely rendkívül elegáns összképet nyújt. A város helyén a Maja Birodalom idején nagyon sok piramis állt. A maják egyik legfontosabb és legrégebbi városában szinte megállt az idő. Tökéletesen keveredik benne a spanyolok érkezése előtti múlt és a gyarmati időszak bájának stílusa. Itt sétálni olyan érzés mintha visszarepülnénk az időben.

Délután érkezünk vissza Mérida városába, megpihenünk, majd egy kis séta az óvárosban, szuvenírvásárlás és egy helyi étteremben megkóstoljuk a Sopa de lima-t, a Yucatan régió egyik tradicionális levesét.

(szállás: hotel, Mérida, ellátás: reggeli)

6. nap: YAXCOPOIL HACIENDA – TORTILLA KÉSZÍTŐ ÜZEM – CAMPECHE

Csomagjainkkal útra kelünk és tovább folytatjuk időutazásunkat. Látogatást teszünk egy 17. századi haciendán (kb 30 perc utazás), a Yucatan félsziget egyik legfontosabb birtokaként számontartott Yaxcopoil haciendan, mely egykoron 22 hektáros területen élte fénykorát, egy tipikus gyarmati épület és birtok. Eredetileg szarvasmarha tanyaként üzemelt, később pedig szizál (henequen agave) ültetvényként működött. A Yucatan félsziget egyik legszebb épületeként számon tartott hacienda történelmileg is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen a Yucatan-félsziget három nagy korszakának történetét képviseli: a kolumbus előtti időszakot, a spanyol gyarmati időszakot és a szizál termesztés virágzó éveit a 19. század végétől a 20. század elejéig.

A hacienda egy letűnt korszak gazdagságát, pompáját mutatja meg. Láthatjuk az eredeti bútorokkal és dekorációkkal berendezett társalgó helyiséget, csillárokat, olajfestményeket, szobákat, sőt a kertben még az egykoron működő vasúti sín egy részét is, illetve bepillanthatunk a gépházba is, ahol egy 100 lóerős német dízelmotorral működtetett gépen dolgozták fel az agavét és köteleket, rostokat állítottak elő belőle.

Időutazásunk után látogatást teszünk egy tortilla készítő kis üzemben, majd folytatjuk utunkat a Mexikói öböl partján fekvő San Francisco de Campeche városáig. Kora délután érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat és sétára indulunk az UNESCO Világörökség részét képező Óváros színpompás koloniális épületekkel tarkított kis utcáiban.

(szállás: hotel, Campeche, ellátás: reggeli)

7. nap: CAMPECHE – EDZNA MAJA ROMVÁROS 

Korán kezdjük a napot, hogy kellemes hőmérsékletben fedezhessük fel a buja dzsungel mélyén megbújó, az UNESCO Világörökség részét képező, lenyűgöző Edzna romokat. Mielőtt elhagyjuk a várost látogatást teszünk a város szélén található Fuerte de San Miguel (Szent Mihály) erődben, majd kb 20 perces utazással és egy rövid erdei sétával megérkezünk az Edzna-hoz, vagyis az Itza-k házához, mely ie. 300-tól közel 1500 évig befolyásos politikai és gazdasági regionális főváros volt. A fő templomot már a völgybe érve megpillantjuk. Felsétálunk az üde zöld fővel borított kis térre, melynek különös akusztikája van. Hangunk messze visszhangzik, a torony felett hatalmas sasok köröznek. Majd körbejárjuk a romváros fő épületeit.

Visszatérve a városba megebédelünk, majd napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, Campeche, ellátás: reggeli)

8. nap: XPUJIL

Kényelmesen megreggelizünk majd útra kelünk a kb 5 órányi utazásra található a Calakmul Biorezervátum területén taláLható szállásunkra, ahova délután érkezünk meg.

Teljesen felszerelt, saját konyhás kis házikóink a buja erdőben szétszórtan találhatók. Teraszunkon hintaágyban ejtőzhetünk, hallgathatjuk a pajkos papagáj seregek csivitelő hangját. Aki igazán szerelmese a természetnek, érdemes korán kelnie, mert különböző kolibri fajok élnek itt. Minden házikó előtt egy fára saját kis kolibri etető van fellógatva és ha ügyesek vagyunk, könnyen lencsevégre kaphatjuk a reggel 06:30-8:00 óra között érkező apró kis madarakat, ahogy lakmároznak a virág formájú, mézes vízzel töltött etetőből.

(szállás: faház, Xpujil, ellátás: reggeli)

9. nap: CALAKMUL BIOREZERVÁTUM ÉS MAJA ROMVÁROS

Ma újabb fantasztikus élmények várnak ránk a Calakmul Bioszféra Rezervátumban, mely Mexikó legnagyobb trópusi, esőerdei dzsungele. Az út ugyan hosszú (kb 1,5-2 óra) a buja növényzettel határolt, rendkívül látványos erdei úton, de minden perce megéri. Az úton nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert könnyen kisétálhat az útra egy hangyász, majom vagy pávaszemes pulyka. Figyelmeztető táblák jelzik, hogy itt bizony élnek pumák és jaguárok, de ők éjszaka élik életüket, így aggódnunk nem szükséges 😊 Leparkoljuk kisbuszunkat, majd gyalogtúrára indulunk, hogy felfedezzük a liánokkal szinte teljesen átjárhatlanná szőtt dzsungel mélyén rejtőző az egyik valaha létezett legnagyobb maja város, Calakmul romjait. A fák gyökereinek fogságában vergődő romok látványa fantasztikus. Itt a természet az úr. A különböző méretű piramisokra fel is mászhatunk (a 4 piramis összesen kb 600 lépcsőfok oda-vissza, nem semmi edzés).

Ez a vidék rengeteg vadállat otthona, és ha csendben sétálunk, hallhatjuk a majmok, madarak, kabócák hangját. Az élősködő növényekkel sűrűn benőtt fákból álló erdőben, ha szerencsések vagyunk hallhatjuk a fekete színű mexikói bőgőmajmokat. Hatalmas hangjuk semmivel sem téveszthető össze. Eszméletlen élmény! Kis szerencsével láthatunk tenyérnyi méretű királykék színű pillangókat is.

(szállás: faház, Xpujil, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

10. nap: BACARAL – HÉTSZÍNŰ LAGUNA – CSÓNAK KIRÁNDULÁS

Megreggelizünk és egy újabb természeti csodát veszünk célba, a Belize határ közelében fekvő Bacalar hétszínű lagúnát. Kb 1,5 órát utazunk, és tempónktól függően délelőtt meg is érkezünk a lagúna közvetlen partján található szállásunkra. Felvesszük fürdőruhánkat és már indulunk is egy rendkívül látványos (kb 3 órás) csónak kalandra, hogy felfedezzük ezt a csodahelyet. Itt garantáltan szerelembe esünk a tájjal. A türkíz, kék, zöld és fehér színekben pompázó laguna bámulatos látványt nyújt. Ez a vidék egy természetvédelmi terület, ugyanis a földi élet legősibb életformái, a fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott sztromatolitok (üledékszerkezet) egy nagyon fiatal, édesvízben élő populációja található meg a lagúna vizében.

Hajós kalandunk után szabadprogram.

(szállás: butik resort, Bacaral, ellátás: reggeli és ebéd vagy vacsora)

11. nap: HAZAUTAZÁS VAGY HOSSZABBÍTÁS PLAYA DEL CARMEN VAGY BELIZE VAGY GUATEMALA