AZTÉKOK ÉS MAJÁK ÖRÖKSÉGE – MEXIKÓ KÖRUTAZÁS

lenyűgöző ősi kultúra | hangulatos városok | vadregényes természet | fürdés a cenotékben | izgalmas kultúra | kulináris élmények | életreszóló kalandok

Az utazás fénypontjai

  • Teotihuacan, az Istenek Városa
  • Puebla, az Angyalok városa
  • San Juan Chamula indiánfalu látogatás, ősi hiedelmek&rituálék&sámánizumus
  • Misol-Ha, a 35 méter magas dzsungel-vízesés
  • Hajózás az ősi maja városba, Yaxchilan-ba
  • Palenque, a Chiapas dzsungelében megbújó lélegzetelállító ősi maja város
  • Merida, a Yucatan félsziget kultúrális fővárosa
  • Chichen Itza, Mexikó leglátványosabb régészeti lelőhelye
  • Mexikó különleges természeti karsztképződményei, a cenoték
2021. november | 18 éjszaka
csoportos utazás (8-10 fő)

1. nap: MEXIKÓVÁROS ÉRKEZÉS

Este érkezünk Mexikóváros repülőterére, ahol már vár bennünket helyi vezetünk majd transzfer (kb 45-90 perc) a szállodánkba. A következő 4 éjszakát itt töltjük és csillagtúra szerűen kirándulunk, hogy felfedezzük az aztékok örökségeit.

(szállás: hotel, Mexikóváros, 3 éj, ellátás: nincs)

2. nap: TEOTIHUACAN PIRAMISA – GUADALUPE BAZILIKA – TLATELOLCO

Korai reggeli a szállodában, majd 8 óra körüli indulással egész napos városnézésre indulunk Mexikóváros nyüzsgő belvárosába.

Az állandóan vibráló, rendkívül sokszínű nemzeti fővárost 1325 körül alapították az aztékok Tenochtitlán néven és a mai napig az ország kulturális, politikai és pénzügyi központja. Az amerikai kontinens egyik legrégebbi metropolisza gazdag történelemmel átszőtt, az aztékoktól, a spanyol hódítókon keresztül egészen a mexikói forradalmi időkig, mind a mai napig látványos nyomot hagytak a kultúrán. Az izgalmas kulturális és történelmi örökségek mellett a csodás parkok, múzeumok, galériák és az utcai kifőzdék kulináris élményei teszik feledhetetlenné az itt töltött napunkat.

Első állomásunk a Három Kultúra tere (kb 20 perc utazás), mely az ősi Tlatelolco negyed fő városi tere, mely Mexikó három fő történelmi periódusának grandiózus alkotásait sorakoztatja fel. Rövid séta a hajdani azték városrész maradványainál majd a Guadalupe bazilikához folytatjuk utunkat, mely az egész amerikai kontinens legfontosabb katolikus zarándokhelye.

Napunk második felében az UNESCO Világörökség részét képező Teotihuacan piramishoz utazunk (kb 1 óra utazás), mely a világ egyik legimpozánsabb régészeti központja. Először látogatást teszünk egy agávé és az obszidián feldolgozó kézműves műhelyben. Az obszidián egy természetes üveg, melyet a vulkanikus tevékenység hoz létre és az aztékok fegyvereket, ékszereket, dísztárgyakat készítettek belőle. A műhelylátogatásunk során megismerkedhetünk a sok ezer éves pattintásos módszerrel. Majd kb. másfél órás barangolás az „Istenek Városának” romterületén, Mexikó legnagyobb romvárosában.

(szállás: hotel, Mexikóváros, ellátás: reggeli)

3. nap: CUERNAVACA – TAXCO – EZÜSTMŰVES MŰHELY LÁTOGATÁS

Ma egy hosszú, de nagyon szép nap vár ránk (kb 3 óra utazás oda és vissza is). Uticélunk Taxco gyarmati városa (kb. 180 km), mely régi építészeti értékeinek, kultúrájának és hagyományainak köszönhetően egyike Mexikó turisztikai díjat viselő városainak. Félúton, Cuernavaca városában teszünk egy pihentető fotó megállót Cortez palotájánál, majd meg sem állunk Taxco-ig. Először felvonóval felmegyünk egy kilátóba, ahonnan egy koktél kíséretében élvezhetjük a fantasztikus panorámát a hegyvidéki területre épült városra. 

Majd Volkswagen bogár taxikba pattanunk és a meredek, szűk utcákkal átszőtt városon át felmegyünk a főtérre. Látogatást teszünk a híres barokk stílusú Santa Prisca templomban, ahol megismerhetjük Új-Spanyolország leggazdagabb emberének történetét is. Majd egy ezüstműves műhelybe folytatjuk utunkat, és bevezetést kapunk a kb 400 évvel ezelőtti bányaipar jelentőségéről. Az ezüst bányászat fellendülésének eredményeképp nyerte el a város a 18. században jelenlegi arculatát és a nemesfém mind a mai napig a város büszkesége, több száz kis műhely kínálja Mexikó legfinomabban kidolgozott ékszer

különlegességeit.

Majd szabadprogram keretében élvezhetjük a nagyszerű hangulatát a városnak, csavaroghatunk az ezüst kézműves piacon vagy beülhetünk egy autentikus éttermébe és megkóstolhatjuk régi ételspecialitását, a pozole-t, ami egy helyi leves, speciális kukoricából, csirke vagy sertés hússal főzve. Tálaláskor frissen összevágott fehér hagymával, oreganoval, vékonyra vágott fejes salátával, retekkel és ízlés szerint csípős szósszal ízesíthetjük.

Este 8-9 óra magasságában érünk vissza Mexikóvárosba. 

(szállás: hotel, Mexikóváros, ellátás: reggeli)

4. nap: TONANTZINTLA – CHOLULA – PUEBLA

Ma elhagyjuk a nagyvárost és feltekergünk 3000 méter feletti magasságba, majd leereszkedünk a Pueblai síkságra. Út közben, jó idő esetén szép kilátás nyílik a vulkánok ölelésében megbújó vidékre. Látogatást teszünk a Tonantzintla indián barokk templomban, melynek belső tere gipszbe, kőbe és fába faragott, színesre festett és sok helyen arany lemezekkel burkolt domborművekkel rendkívül gazdagon díszített. Majd Cholulában felsétálunk a világ legnagyobb piramisára, mely  napjainkban leginkább egy dombra hasonlít.

Kora délután érkezünk az angyalok városába, a  koloniális építészeti stílusban épült Puebla-ba, melynek történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. Szabad program keretében fedezhetjük fel a történelmi emlékműveket, köztük a Palafoxian Library, az amerikai kontinens első nyilvános – több mint 40ezer kötetet őrző – könyvtára, az Arany háza becenevet viselő Rózsafüzér királynője kápolna és a Katedrális, vagy csavaroghatunk a helyi kézműves piacon.

(szállás: hotel, Puebla, ellátás: reggeli)

5. nap: MONTE ALBAN ROMVÁROSA – OAXACA GYARMATI VÁROS

Ma útrakelünk Oaxaca tartományba (460 km, kb 5,5 óra utazás), mely különleges varázslatú hangulattal bír: az őslakosok kultúrális öröksége, az ország vibráló kézműves és művészeti színtere,  kiemelkedő fesztiválok otthona, egyedülállóan ízletes konyha és változatos természeti kincsek várják az idelátogatókat. Utunk szép, sivatagos, változatos domborzatú tájon vezet. Kora délután érkezünk meg a minden szempontból gyönyörű, gyarmati stílusú Oaxaca városba, a tartomány elegáns és lenyűgöző kulturális központjába. Látogatást teszünk Monte Alban-ban, a legrégebbi prehispán kultúrák egyikeként számontartott zapoték romvárosában. Szállásunk a rendkívül hangulatos gyarmati kori városban lesz, ahova este érkezünk.

(szállás: hotel, Oaxaca, ellátás: reggeli)

6. nap: MEZCAL KÉSZÍTŐ ÜZEM – PREHISZTORIKUS FALFESTMÉNYEK – TEHUANTEPEC

Elbúcsúzunk Oaxca városától és folytatjuk utunkat egészen a Csendes-óceán partjáig. Útközben látogatást teszünk egy mezcal üzemnél. A mezcal a tequilához hasonló mexikói égetett szesz és az agavé cukorban gazdag tövének erjesztésével és lepárlásával állítják elő. Egy kis bemutató keretében megismerkedünk az italkészítés folyamatával, sőt, meg is kóstolhatjuk 😉 Majd tovább folytatjuk utunkat, megkeresünk néhány ősi sziklarajzot, és a Csendes-óceán partján fekvő Tehuatepec városba utazunk, ahol megpihenünk egy éjszakára.

(szállás: hotel, Tehuatepec, ellátás: reggeli)

 

7. nap: CAÑON SUMIDERO NEMZETI PARK – MOTORCSÓNAKÁZÁS – SAN JUAN CHAMULA INDIÁN FALU – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

Ma nagyon korán, hajnal 4-5 óra körül indulunk, hogy délelőtt 10 óra magasságában megérkezzünk a Kanyon Sumidero Nemzeti Parkhoz, motorcsónakba szállunk és egy fantasztikus kalandra indulunk. A kanyonon áthaladó Grijalva folyón vezet utunk, látványos, helyenként az 1000 méteres magasságot is meghaladó, égbetörő sziklafalak között. A sűrű dzsungeles növényzettel borított meredek kanyonfalat kis barlangok, izgalmas sziklaalakzatok és vízesések tarkítják. Hajós kalandunk után látogatást teszünk a San Juan Chamula indián faluban, mely a Chiapas régió legnagyobb maja települése. Bepillantást nyerhetünk a chamulák mai életébe, a spanyol mellett beszélik saját ősi nyelvüket, viselik tradicionális színes ruházatukat, mindennapjaikban a keresztény és maja hiedelmek keverednek.

Innen már csak kb. fél óra utazás a fenyőerdővel körülvett, gyönyörű hegyvidéki völgyben, 2200 méter tengerszint feletti magasságban megbújó San Criostobal de las Casas gyarmati város. A város évtizedek óta népszerű utazóhely, mely nem véletlen: egyedülálló hangulatú macskaköves utcák, piacok, csodálatosan tiszta felvidéki fény, városi és vidéki élet, ősi szokások és modern fényűzés, felújított több száz éves házak, legelésző állatok és kukorica mezők bájos keveréke jellemzi.

(szállás: hotel, San Cristobal de las Casas, ellátás: reggeli)

8. nap: SAN CRISTOBAL

Reggeli után ellátogatunk a város szélén található sziklahídhoz/rombarlanghoz. Délutánunkat szabadon tölthetjük a hangulatos San Cristobalban.

(szállás: hotel, San Cristobal de las Casas, ellátás: reggeli)

 

 

9. nap: SAN CRISTOBAL – VÍZESÉSEK – PALENQUE

Ma egy újabb kalandos nap vár ránk (213 km, 5 óra utazás). Hegyvidéki tájakon, kanyargós utakon, apró falvakon keresztül vezet utunk, míg megérkezünk a dzsungelben megbújó  Misol ha  vízeséshez, mely mögött egy barlang húzódik. Dzsungelsétánk során felmegyünk egy kilátópontra, ahonnan fantaszikus látványban lesz részünk, ahogy a 40 méteres mélységbe zúdul a víztömeg.

(szállás: hotel, Palenque, ellátás: reggeli)

 

10. nap: YAXCHILAN MOTORCSÓNAK KALAND – CAMPAMENTO RIO LACANJA DZSUNGEL

Korai indulás, reggel 6 órakor és kb 3 órás utazással megérkezünk Frontera Corozal-hoz, ahol motoros csónakba szállunk és kb 1 órát utazunk a Mexikót Guatemalától elválasztó határfolyón Yaxchilan romvárosába, mely a 6-7 századok között élte virágkorát mint a Maja Birodalom egyik önálló kultúrális központja. Sétára indulunk a buja dzsungel ölelésében fekvő vadregényes romterületen, mely fontos régészeti lelőhely. Tökéletes példája a maja építészetnek: díszes homlokzatok, tetőszerkezetek és a honfoglalási és ceremóniális jeleneteket ábrázoló vésetekkel díszített lenyűgöző kőoszlopok jellemzik.

Majd szállásunkra utazunk, ahova délutáni órákban érkezünk.

(szállás: hotel, Palenque, ellátás: reggeli)

11. nap: PALENQUE MAJA VÁROS

Reggel utazás Palenque-be, ahol a Lacandon trópusi erdő buja dzsungelével körbenőtt maja romvárost fedezzük fel, benne a maja művészet legkimelkedőbb műalkotásaival. Egy fantasztikus időutazás vár itt ránk! Igazán különleges érzés sétálni a 7. században épült titokzatos romváros falai között, belépni a monumentális méretű Palota domborművekkel díszített párás levegőjű termeibe, ahol egykoron papok vezették a vallási szertartásokat. Palenque város az ősi időkben a Maja Birodalom vallási központjaként működött, ma az UNESCO Világörökség részét képezi és jelentős része máig feltáratlan.

(szállás: hotel, Palenque, ellátás: reggeli)

 

12. nap: PALENQUE – CAMPECHE

Körutazásunk utolsó hosszú autózos napja vár ránk (360 km, 5-6 óra). Utunk nem túl látványos, csak pár rövid pihenő megállót iktatunk be illetve ebédelni egy helyi „steak house”-nál. ) 

(szállás: hotel, Campeche, ellátás: reggeli)

13. nap: CAMPECHE – UXMAL ÉS A VARÁZSLÓ PIRAMISA – MERIDA

Reggel megnézzünk Campeche város határában az egyik erődöt, majd folytatjuk utunkat Uxmal-ba, mely i. sz. 800-1000 között egy kulturálisan virágzó maja város volt. Kora délután érkezünk és  kb. 1 órás vezetett túra keretében meglátogatjuk a maja puuc építészet remekművének legkülönlegesebb részeit, mint a Varázsló Piramisa, a Kormányzó Palotája, a Galambdúc és az Apácazárda, majd továbbutazunk Meridába, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: hotel, Merida, ellátás: reggeli)

 

14. nap: CENOTE-BEN FÜRDÉS – CHICHEN ITZA – VALLADOLID

Reggel indulunk és Meridától egy órányira található Cuzama faluba utazunk, ahol egy hajdani szizál ültetvény csillepályáinak lóvasútjára szállunk és ellátogatunk 2-3 cenotéhez. A Yucatan félszigeten rengeteg különböző méretű ilyen különleges természeti képződmény található. Ezek a barlangi tavak a földfelszín alatti vízkészletekkel összeköttetésben álló mészkő alapkőzet beomlásával jöttek létre, van amelyik föld alatti barlangrendszerrel kapcsolódik össze. Az ókori maják általában vízellátáshoz, esetenként pedig áldozati felajánlás helyszíneként használták. Vízük krisztálytiszta, türkíz színű és ugyan hűvös, de a nagy melegben jól fog esni egy kis hűsítő 😊. 

Majd folytatjuk utunkat mai napunk fő látványosságáig, a legismertebb maja romvárosig, Chichen Itza-ig, ahol egy valóságos időutazás vár ránk. A romváros a világ 7 új csodájának egyike, az UNESCO Világörökség része, a maja és a tolték kultúra keveredésének legszebb példája.

Rövid megállót teszünk a rendkívül bájos Valladolid gyarmati kisvárosban, ahol egy gyalogos városnézés keretében megtekintjük a főtéren álló katedrálist, a Városházát és látogatást teszünk a helyi piacon. Valladolid színesre festett koloniális házaival egy tipikus mexikói város képét mutatja.

Visszaszállunk kisbuszunkba és meg sem állunk Kb 40 perc utazással meg is érkezünk Chichen Itza romterületéhez, ahol 2-3 órás barangolás keretében meglátogatjuk a Kukulkan isten tiszteletére épített lépcsős piramist, az obszervatóriumot, a Harcosok Templomát és sok más izgalmas épületet. Az ódon építmények között sétálva vezetőnktől megtudhatjuk, hogy milyen lenyűgöző csillagászati ismeretekkel rendelkeztek a terület őslakosai, hogy hogyan éltek, és hogy milyen misztikus vallási ceremóniákat tartottak, mielőtt rejtélyes módon eltűntek a Yucatán-félszigetről.

(szállás: hotel, Valladolid, ellátás: reggeli)

15. nap: RIO LAGARTOS – MOTORCSÓNAK KALAND – PLAYA DEL CARMEN

Kényelmesen megreggelizünk, csomagjainkkal útra kelünk a kb 1,5 órás utazással megérkezünk a Las Coloradas álmos kis halászfaluba, ahol motorcsónakba szállunk és a mangrove erdők különleges világán keresztül a Rio Lagartos tóhoz utazunk. A lagunát az UNESCO Világörökség védett biorezervátummá nyilvánította, mivel rengeteg madárfaj fészkelőhelye. Március és június között több ezer pink színű flamingó madár teszi még különlegesebbé ezt a csodavilágot. A laguna április-június hónapokban pink színben tündököl, a vízben élő algák sókivonásának és a nap együttes hatásának köszönhetően.

Készítünk néhány csodás felvételt, sétálunk, gyönyörködünk a természet csodájában (fürdeni itt nem lehet) majd visszaszállunk motorcsónakunkba és visszautazunk a halászfaluba.

Megebédelünk, majd kisbuszunkra pattanunk és meg sem állunk Playa del Carmen-ig, ahol csodás karib tenger parti szállásunk vár.

(szállás: hotel, Playa del Carmen, 4 éj, ellátás: reggeli)

16. nap: PLAYA DEL CARMEN – ISLA MUJERES KATAMARÁN TÚRA

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Napfürdőzhetünk, úszhatunk az óceánban, sétálhatunk a csodás parton. fakultatív program

Fakultatív program keretében benevezhetünk egy egész napos vitorlás katamarán túrára a a képeslapra illő szépségű Isla mujeres szigetre, vagyis az „Asszonyok szigetére”. A nyolc km hosszú, néhány száz méter széles hófehér homokkal borított sziget a mai napig megőrizte falusias hangulatát.  Nevét a sziget déli végén fekvő kis maja templomban talált istennőt ábrázoló szobrocskákról kapta. Legszebb tengerpartja az északi részén fekvő Playa Norte, ahol a képeslapra illő szépségű hófehér homokos parton kívül hangulatos kis bárok és függőágyak várják az idelátogatókat. Katamaránnal kelünk át a szigetre, közben megállunk egy korallszirtnél, ahol lehetőségünk lesz sznorkelingezni, gyönyörködni a víz alatti élővilágban. Majd visszaszállunk hajónk fedélzetére és egy rövid hajózással megérkezünk a sziget kisvárosába. Miután kikötöttünk, sétálhatunk a hangulatos kis utcákban, vagy aki kalandra vágyik, bérelhet egy robogót vagy golfkocsit és körbejárhatja a szigetet.Ebéd, sör és tequila korlátlan mennyiségben, majd szabadprogram. Napfürdőzhetünk, élvezhetjük a paradicsomi környezetet. Délután 4 óra magasságában indulunk vissza a kikötője felé, majd privát transzferrel visszautazás a szállásunkra. .

(szállás: hotel, Playa del Carmen, ellátás: reggeli, fakultatív program esetén ebéd)

17-18. napok: PLAYA DEL CARMEN – SZABADNAP

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Fakultatív fél napos program keretében ellátogathatunk Mexikó egyik vitathatatlanul legszebb fekvésű városába, Tulum-ba. A Karib-tenger hófehér homokos tengerpartja fölé magasodó sziklaszirtre épült templomok látványa ámulatba ejtő. A hajdani kikötő- és kereskedővárost őslakosai, a maják még a spanyol hódítók megérkezésekor is lakták. A sziklaszirten magasodó piramisok alatt megmártózhatunk a tengerben, sétálhatunk a gyönyörű parton, fotózhatunk vagy sütkérezhetünk és élvezhetjük a karibi nap sugarait a finom homokban.

(szállás: hotel, Playa del Carmen, ellátás: reggeli)

19. nap: HAZAUTAZÁS

Véget ér mexikói kalandunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.