Apsara

BURMA

CSILLOGÓ PAGODÁK | BUDDHISTA CEREMÓNIÁK | TÖBB EZER ÉVES SZENTÉLYEK | VÁLTOZATOS NÉPCSOPORTOK | ZÖLDELLŐ RIZSFÖLDEK

GYARMATI ÉPÜLETEK | BARÁTSÁGOS HELYIEK | ÉRINTETLEN TENERPARTOK 

Délkelet Ázsia eldugott gyöngyszeme

A brit gyarmati múlt hangulata, ezernyi aranyozott pagoda csillogása a trópusi napfényben, apró harangok csilingelése a csedik tetején, rubin, jádekő és gyémánt ragyogása, szerzetesek békés imái, jelenben élő ősi hagyományok, színes ruhák és csupa mosoly arcok, végtelenbe nyúló zöldellő rizsföldek, elefántok, vizibivalyok és ökrös szekerek, régenvolt királyok elfeledett városai.

Ez a régió legkevésbé ismert országa, melynek a nevét sem tudjuk pontosan…

Bizonnyára legöbbünknek a Burma név cseng ismerősebben, de a több évtizede irányító katonai rezsim 1984-ben Mianmarra változatta az ország hivatalos nevét.

Ez a varázslatos hely szinte kivonta magát a 20. századból, a globalizáció és a tömegturizmus még nem jutott el ide, így ideális uticél azoknak, akik szívesen felfedeznék a világ csaknem utolsó érintetlen helyeit.

Az országnak nem csak a földrajza, de az etnikai képe is változatos, 135 népcsoport hazája, melyek egyedi kultúrájukat és hiedelmeiket évszázadok óta hűen őrzik.

Ahol megállt az idő

Igazi időutazásban lehet része az ide látogatóknak. A civilizáció kezdetén kialakult öntözéses mezőgazdasági rizstermesztés és a hozzá kapcsolodó éltmód szinte változatlan maradt a vidéki Burmában. Ugyanazokkal a módszerekkel művelik meg a földeket, ugyanúgy halásznak és ugyanazokhoz az istenekhez fohászkodnak az itt élők, mint évszázadokkal ezelőtt.

A legbuddhistább ország

A helyi emberek mélyen vallásosak, a theravada buddhizmus követői. Az országban 10.000, többnyire aranyozott kupolájú pagoda magasodik Buddha tiszteletére, az ország kolostoraiban ezernyi szerzetes tanul és imádkozik Buddhához. Az élet itt a buddhista naptár szerint folyik, ünnepeiket saját ősi holdnaptáruk alapján határozzák meg.

Vallásukban szinte változatlan módon megmaradt az ősi szellemek, a natok tisztelete és az asztrológiai elemekkel tarkított különféle babonák.

Az itteni emberek őszínték, ártatlanok, kedvességük szívből fakadó. Bármerre járjunk is az országban, mindenhol szent helyekbe botlunk, ahol részesei lehetünk az itt élők életét gyökeréig átható buddhista ceremóniáknak és biztosak lehetünk benne, hogy mindenhol kedvesen és jó szívvel fogadnak bennünket.

Yangon

Olvasmányainkból inkább Rangoon néven ismerhetjük, 150 éven át volt az ország fővárosa, jelenleg a legnépesebb település és a legnagyobb kereskedelmi központ. A hegyekből leömlő folyók torkolatánál fekvő város kikötőjében és hatalmas piacán egész nap folyik a kereskedés. Az ország minden kincse, trópusi fák, ragyogó drágakövek, szépséges kézműves termékek, édes gyümölcs és friss halak cserélnek gazdát a mólokon és a piactéren. A város központjában az árnyas fák alatt sétálva megtekinthetjük a brit gyarmati időkből megmaradt épületeket, a 2000 éves Sule pagodát és az ország büszkeségét, az egyik legszentebb buddhista templomot, a Shwedagon pagodát. A város fölé magasodó, színarannyal borított, gyémántokkal díszített szent helyre, ahol Buddha 7 hajszálát őrzik, már 2500 évvel ezelőtt imádkozni jártak isteneikhez az itt élő emberek.

On the road to Mandalay

Frank Sinatra és Robbie Williams dalai csengenek fülünkbe egzotikus neve hallatán.  Mandalay a leginkább burmainak tartott város. Egykor királyi székhely volt, ma az ország vallási és kultúrális központja. Utcáin a brit uralom idején Orwell és Kipling is megfordult, utóbbi szép versekekben örökítette meg az itt töltött napok hangulatát. Az Irrawaddy folyó melletti síkságon elterülő települést 4 híres ősi város veszi körül, Amarpura, Sagaing, Ava és Mingun, melyek mindegyike egyedi módon őrzi a régmúlt idők dicső királyainak nyomait. Több izgalmas látnivalót tartogat a város, itt látható a Világ Legnagyobb Könyve, melynek 729 lapját márványba faragták, a csodálatosan megmunkált Arany Kolostor, az egyik legszentebb Buddha ábrázolást örző Mahamuni Pagoda és a nemrég újjáépített Királyi Palota.

Bagan az ezer pagoda városa

Talán mindenki látott már fotókat Baganról, az ország legismertebb városáról, ahol a hatalmas síkságon különféle méretű és formájú templomok ezrei magasodnak a dzsungel fáinak ölelésében. Valószínűleg minden burmai utazás fénypontja, ahogy egy templom tetején ülve, vagy hőlégballonban lebegve csodálhatja az ember, miként ragyognak fel a felkelő nap első sugarai a hajnali ködbe burkolozott fák között megbújó templomok aranyozott kupoláján.

Érintetlen tengerpartok

Az itt lévő partszakaszok még többnyire kiépítetlenek, hosszú sétákat tehetünk a vízpart puha homokjákan a felénk boruló pálmafák alatt anélkül, hogy bárkivel is találkoznánk. Tökéletes hely a pihenésre, kikapcsolódásra, strandolásra vagy búvárkodásra. Hajókirándulásra indulhatunk lakatlan szigetekre, végig kóstolhatjuk a parti éttermekben a tenger gyümölcseit vagy napozhatunk a nyugágyban, koktélunkat szürcsölve, távol a világ zajától.