DÉLKELET ÁZSIA CSODÁI

Buddhizmus |  csodás pagodák |  vallási rituálék | helyi piacok | elsüllyedt ősi városok | hajózás a Mekong folyón | elefántok | thai, lao és khmer kultúra

Az utazás fénypontjai

 • Bangkok városnézés, tuktukozás és street food
 • Angkor elsüllyedt világa, csodás templomok
 • Látogatás egy kambodzsai cölöpfaluban
 • Luang Prabang UNESCO Világörökségi kincsei
 • Kirándulás a csodaszép Kuang Si vízesés-hez
 • Megtanuljunk a selyemszövést egy fantasztikus kézműves műhelyben
 • Hajózunk a Mekong folyón
 • Meglátogatjuk a Mekong Elephant Park tavaly nyáron született kis elefántját
 • Petang játékozunk a helyiekkel
 • Etnikai népek falvaiba látogatunk
 • Részt veszünk a Baci vallási ceremónián
 • Ellátogatunk egy teaültetvényre és egy csodaszép botanikus kertbe Észak Thaiföldön
 • Chiang Mai ősi templomai, fűszer és gyümölcspiacon barangolunk, riksázunk
 • Krabi csodás tengerpartján koktélozunk és lógatjuk a lábunkat
2024. március | 17 éjszaka
csoportos utazás (9-11 fő)
2.590 USD/fő + repülőjegyek + biztosítás

1. nap (2024. március 4.): BANGKOK – TUK TUK KALAND – STREET FOOD

Európai indulásunk másnapján, kora reggel érkezünk meg Bangkok repülőterére. Innen bérelt kisbusszal utazunk az óvárosban található fantasztikus szállásunkra.

Elfoglaljuk szobáinkat és egy frissitő zuhany után belevetjük magunkat a nyüzsgő metropolisz forgatagába. Tökéletes ízelítő vár ránk a thaiok életéből. Tuk-tuk-okba pattanunk és ügyes sofőrjeinkkel indul is a “rally”.  Ezek az apró méretű, három kerekű, vidám színekben pompázó vagány járgányok az ország ikonikus jelképei. Aki nem repesztett ilyenben Bangkok utcáin, az nem is járt Thaiföldön 😊 Utunk a történelmi városrészbe vezet. Itt gyorsan ráhangolódunk a pezsgő helyi életre. Az otthoni hideg után élvezhetjük a párás trópusi meleget, az út menti étkezdék frisssen sült ételeinek illatát és milliónyi tuk-tuk ricsaját.

Ezután gyalogosan folytatjuk utunkat China Town “Arany út”-ján és belekóstolunk az utcai kifőzdék ízeibe. Az isteni thai desszert, a ragacsos rizst mangóval (mango sticky rice) kihagyhatatlan!

(szállás: hotel, 2 éj, ellátás: street food)

2. nap (2024. március 5.): BANGKOK – A SZERZETESEK TITOKZATOS VILÁGA – BUDDHISTA TEMPLOMOK

Ma napunkat nagyon korán, napfelkeltekor kezdjük! Fél napos igazán érdekes élmény vár ránk. Spirituális utazásra indulunk Bangkok misztikus templom negyedébe, hogy bepillantást nyerjünk a szerzetesek számunkra ismeretlen világába.

A sáfrányszínű lepelbe burkolózott, kopaszra borotvált fejű szerzeteseknek ősidők óta kiemelkedő szerepe van a thai emberek életében. Ők a thai kultúra legnagyobb tiszteletnek örvendő személyei, akik még a királynál is magasabb szinten állnak. Jelen vannak a thai emberek legfontosabb életeseményeinél, áldást, támogatást, tudást, tanításokat nyújtanak a mindennapi életben.

Első állomásunk egy szerzetes lak, ahova kizárólag előzetes engedélykérelemmel tudunk belépni. Lesz szerencsénk látni, hogy milyen körülmények között élnek a szerzetesek, hogyan, milyen rituálékkal indítják napjaikat, sőt még az ételadomány gyűjtésben is részt vehetünk.

Majd a a Grand Palace & Wat Phra Kaew lenyűgöző templomkomplexumába látogatunk. A rendkívül aprólékosan és színesen dekorált épületek 1 cm2-re eső díszítettsége itt a legnagyobb a világon! Lenyűgöző látványban lesz részünk ahogy sátálunk a bejáratokat örző hatalmas jaksa szobrok, aranyozott csedik, égbetörő prangok, szelíd buddha szobrok és impozáns falfestmények között a virágoktól pompázó kertekben. A palotakomplexum közepén, elefántok és táncosok csillogó mozaikkal díszített szobraival körülvéve áll a Smaragd Buddha temploma, melynek belsejében megpillanthatjuk a buddhizmus egyik legszentebb ereklyéjét.

Ebédre egy helyi piac kis étkezdéjébe ülünk be, ahol garantáltan isteni, friss ételeket kóstolhatunk.

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

FAKULTATÍV PROGRAM keretében folytathatjuk városnéző kalandunkat.

Ellátogatunk Bangkok legrégebbi és legnagyobb templomegyütteséhez, a Wat Pho-hoz, melynek hatalmas kertjében apró színes csempemozaikokkal díszített impozáns csedik között sétálhatunk és a főépületben megcsodálhatjuk a Fekvő Buddha-t, mely 46 méteres hosszúságával, 15 méteres magasságával az ország legnagyobb Buddha szobra.

A templomok után egy tradicionális thai hosszú csónakkal hajókirándulásra indulunk a Thon Buri negyedbe, hogy bepillantást nyerjünk a Bangkok csatornáin (khlong) cölöpházakban élő helyiek életébe. A napunkat a csapat kedvétől, energiájától függően fejezzük be. Ellátogathatunk a szomszédos a Pak Khlong Talat gyümölcs és virág piacra, ahol az egzotikus gyümölcsök és zöldségek mellett szebbnél szebb színpompás virágokat kínáló standok között sétálhatunk. Néhány bathért árulják az orchidea csokrokat, hatalmas zacskókban rózsa fejeket és illatos jázminvirágokat. Ezekből a színes virágokból készülnek a Buddhának felajánlott virágfüzérek és az apró szellemházikókba szánt áldozati ajándékok, melyeket a helyiek nap mint nap gondosan kihelyeznek.

De ha valamikényeztetőre vágyunk, élvezhetjük a világhírű thai masszázst.

Mielőtt lebukik a nap beülhetünk egy szuperhangulatos bárba, melynek tetőteraszáról gyömyörködhetünk a Wat Arun-ra (Hajnal temploma) nyíló csodás panorámában.

Ha időnkbe belefér, kiszálunk egy kis piacrészen, ahol meg is vacsorázhatunk.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

3. nap (2024. március 6.): BANGKOK – SIEM REAP – APSARA EST

Kora reggel utazunk a repülőtérre, ahonnan kb 1 órás repüléssel, délelőtt megérkezünk Siem Reap repülőterére. Vízumügyintézés, poggyászfelvétel, majd privát transzferrel szállásunkra utazunk.

Délutáni programunkat attól függően alakítjuk, hogy mikor érkezünk szállássunkra.

Kora este a Preah Ang Chek – Ang Chom templomba látogatunk, mely egy fontos helyi szentély, jó szerencséhez imádkoznak itt a hívők. A szentély mellett szerzetesek énekelnek és áldást kínálnak.

Majd egy vacsorával egybekötött tradicionális Apsara táncelőadást nézünk meg. Az Apsarát több mint 1000 éven át kizárólag a királyi udvarban és az angkori templomok területén táncolták az uralkodó, az ősi szellemek és az istenek tiszteletére.  A táncosok kisgyermekkoruktól kezdve több mint 1500-féle aprólékos mozdulatot sajátítanak el, melynek nagy része kecsességet és finomságot feltételező ujj- és csuklómozdulatot kíván meg. Az előadások során selyemkosztümöt, arany fejdíszt vagy maszkot öltenek magukra.

(szállás: butik hotel 3 éj, ellátás: reggeli és vacsora)

4. nap (2024. március 7.): SIEM REAP – ANGKOR TEMPLOMAINAK FELFEDEZÉSE

Reggeli után 8 órakor indulunk az UNESCO Világörökség részét képező ősi romvárosba. Kambodzsát gyakran illetik a Templompiramok országa jelzővel, mely nagyon találó, hiszen a 9-15. században fennállt hatalmas Angkor Birodalom több száz templomot hagyott maga után. A birodalom alapító atyja, II. Jayavarman nevéhez fűződik az istenkirály kultusz, mely a királyt az istenekkel azonosítja, és templomokat építtetett magának, hatalma és isteni mivolta szimbólumaként. A későbbi uralkodók újabb és újabb templomokat emeltek, amelyeknek jelentős része még ma is a dzsungel mélyén rejtőzik. Az ősi hindu-buddhista birodalom – Thaiföld, Laosz jelentős részén és a Mekong deltán kívül – magába foglalta a mai Kambodzsa területét, vagy ahogy ők hívják, Kampuchea. Még a neve is olyan misztikus!

A fenséges remekművek a birodalom hatalmáról, gazdagságáról, lenyűgöző művészetéről és kultúrájáról, építészeti technikájáról, esztétikai teljesítményeiről és a hitrendszerek sokféleségéről tanúskodnak.

Első állomásunk Angkor Wat, azaz a Templom Város, mely tulajdonképpen egy mocsaras vidéken lebegő templom. A napjainkban is működő vallási központ rendkívül fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében.

Ellátogatunk Angkor Thom-ba, azaz a Nagy Városba. Az egykori ősi város mértani középpontjában áll a Bayon Templompiramis, mely a hindu hívők számára a világegyetem mikrokozmoszát jelképezi. Amitől igazán különleges ez a templom, azok a négy égtáj felé tekintő hatalmas arctornyok. Bármerre is sétálunk, úgy tűnik, hogy tekintetükkel folyamatosan követnek bennünket.

Majd személyes kedvencem következik: a Preah Khan, a Szent Kard temploma, mely egy Buddhista kolostor. Leírhatatlanul varázslatos élmény a fák gyökereinek fogságában vergődő ősi templom falai közt sétálni, megpihenni egy békés zugban, miközben a madarak és bogarak énekére lecsendesül a lelked🙏

Ebédre egy helyi étterembe ülünk be, ahol megkóstolhatjuk a helyi ételeket.

Délután érkezünk vissza szállásunkra.

Este barangolhatunk az Éjszakai Piacon, ahol szebbnél szebb kézműves portékák – fa- és kőfaragások, selyem és kasmír sálak – között válogathatunk. A Pub Street-en mindig szuper a hangulat, megízlelhetjük a khmer konyha remekeit és hozzá hideg helyi helyi sorrel hűthetjük le magunkat.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

5. nap (2024. március 8.): SIEM REAP – TONLE SAP ÉS CÖLÖPFALU 

Kambodzsa, cölöpfaluKényelmes ébredés, reggeli, majd egy fél napos program keretében a Tonle Sap tó egyik úszó falujába látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy számunkra szokatlan életformával. A tó az ország dobogó szíve, mérete az esős évszakban az ötszörösére duzzad, a benne élő több mint kétszázféle hal a helyiek legfontosabb élelme. Egy úszó étteremben megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat, vagy akár a krokodilhúst is.

Falulátogatásunk után visszautazunk a városba és a délutánt a csapat kedve szerint alakítjuk. Ellátogathatunk egy lótuszfarmra, a kézműves központban megismerkedhetünk a tradicionális kézműves mesterségekkel, de egy falusi program keretében kipróbálhatjuk az ökrös szekerezést is.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

6. nap (2024. március 9.): SIEM REAP – LUANG PRABANG

Napunk első felét szabadon tölthetjük.

Ebéd után kicsekkolunk szállásunkról, mjad a repülőtérre utazunk és egy kb 1,5 órás utazással kora este megérkezünk Luang Prabang repülőterére. Vízumügyintézés, majd transzfer a szállásunkra.

(szállás: butik hotel, Luang Prabang, ellátás: reggeli)

7. nap (2024. március 10.): LUANG PRABANG – HELYI PIAC&BUDDHISTA TEMPLOMOK – KÉZMŰVESKEDÉS

Délelőtt egy fél napos városnézésre indulunk az ősi királyi fővárosba, Luang Prabang-ba, mely méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára: a pagodaváros a a laoszi birodalom első, történelmi fővárosa, a hagyományos laoszi kultúra és a buddhizmus központja, mely napjainkban az ország legszebb műemlékvárosa, olyan mint egy élő múzeum, teljes egészében megőrizte a 16. századi arcát.

Első állomásunk a helyi piac, ahol reggel igazán nyüzsög az élet. Friss zöldségek, egzotikus gyümölcsök, helyben sült ételek, és néhány számunkra meglehetősen bizarr ételkülönlegességet is láthatunk, mint pl a grillen sült, lárvákkal teli lépes méz.

A piac után a következő állomásunk az ország legszebb pagodaegyüttesének tartott, 16. században épült Vat Xieng Thong (jelentése: Arany Pagodaváros), mely királyi templom volt, koronázási helyszínként funkcionált, szerzetesek istentiszteleti helye, Buddhista ereklyék szentélye, vallási rítusok és fesztiválok ünnepi tere és ősi írások könyvtára.

Majd a Királyi Palotába látogatunk, mely napjainkban nemzeti múzeumént működik. A 20. század elején épült palota egészen 1975-ig volt a királyi család otthona. Láthatjuk, hogy milyen ruhákat viselt a király és a királyné, az eredeti bútorokkal berendezett szobáikat, ékszereiket, mindennapi használati tárgyakikat.

Mielőtt neki vágnánk a Mounth Phousi kilátóba vezető több száz lépcsőfoknak, beülünk egy hangulatos kávézóba. Kicsit megpihenve megmásszuk a sok lépcsőt, de jutalmul gyönyörű kilátás vár ránk a városra.

Délutánunkat szabadon tölthetjük ebben a fantasztikus hangulatú városban.

FAKULTATÍV PROGRAM keretében ellátogathatunk egy kézműves központba, ahol megismerkedhetünk a laoszi textil készítés, festés csínjával bínjával.

Este akinek még van kedve, energiája, besétálhat az óvárosba és barangolhat az UNESCO Világörökség részét képező kisváros éjszakai piacán, szuveníreket vásárolhat, vagy kipróbálhatja a lao masszázst.

(szállás: butik hotel, Luang Prabang, ellátás: reggeli)

8. nap (2024. március 11.): LUANG PRABANG – RIZS FARM LÁTOGATÁS

Ma egész napos kalandozásra indulunk.

Napunk első felében egy rizsfarmra látogatunk, ahol megismerkedünk a rizstermesztés folyamatával, a vetéstől, az aratáson át, míg az asztalunkra kerül ez az alapvető étel. Sőt, ki is próbáljuk az egyes fázisokat. A farmlátogatás után folytatjuk utunkat és Luang Prabang környékének egyik legszebb természeti látványosságához utazunk (kb 40 perc) a Kuang Si vízeséshez. A vízesés rendszer a dzsungel szívében, hatalmas trópusi növények között található. Gyönyörű látvány, ahogy a türkiz kék színű medencék 1-2 méteres szintkülönbséggel követik egymást. 

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

9. nap (2024. március 12.): LUANG PRABANG – HAJÓZÁS – PAK OU BARLANG – WHISKY FALU – PAK BENG

Reggel 7 órai indulással egy pihentető  és nagyon látványos hajózásra indulunk a Mekong folyón.

Első megállónk a híres Pak Ou barlang (Tham Ting alsó barlang), mely csak hajóval érhető el. A barlangok a lao stílust tükrözik, bent pedig több száz Buddha szobrot láthatunk, melyeket századok alatt az itt élő emberek és zarándokok hoztak el ide. 

Következő megállónk a Lao Lao Village, vagy ahogy általában hívják, Whiskey Village. Láthatjuk, hogyan készítik a helyiek a risz whiskey-t, hogyan kerül bele a skorpió a kis üvegekbe, sőt, aki szeretné, meg is kóstolhatja.

Majd visszaszállunk a fedélzetre és folytatjuk utunkat. Az éjszakát Pak Beng-ben töltjük, ahova kora este érkezünk. A naplementét már a szállásunk csodás környezetében élvezhetjük, felfrissülhetünk a medencében vagy csak élvezzük a látványt. Egy fűszerkerten keresztül sétálunk fel a hegyoldalban, az illatok már sejtetik, hogy a vacsoránkhoz a fűszereket, zöldségeket frissen szedik le a kertben.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

10. nap (2024. március 13.): PAK BENG – ELEFÁNTOK – PETANG JÁTÉK – BACCI CEREMÓNIA

Kényelmesen ébredünk, megreggelizünk csónakba ülünk és látogatást teszünk a folyó túloldalán található Mekong Elefánt Rezervátumban. Megismerkedhetünk az itt lakó elefántokkal, gondozóikkal, ismertetőt kapunk ezekről a békés óriásokról, láthatjuk lubickolásukat a folyóban, dzsungel trekkingre indulunk (kb 30 perc), megetethetjük őket. Sőt, találkozunk a 2022. nyarán született elefánt borjúval, Boua-val 😊 Ebédünket a parkban költjük el.

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

Akinek kedve van, FAKULTATÍV PROGRAM keretében a faluba indulhatunk, ahol a helyiek megtanítják nekünk a petang játékot. Nagyszerű lehetőség, hogy közelebbről is megismerjük a helyi embereket.

Este, programunk keretében, egy nagyon különleges élményben lesz részünk, részt veszünk egy tradícionális Baci ceremónián.

A Baci a lao emberek mindennapi életének szerves része, az év bármely napján, különböző alkalmak során rendezik meg, mint például, esküvő, temetés, gyermek születése, vagy akár egy új ház felavatása, hogy a gonosz, rossz dolgokat elengedjék, a jót pedig bevonzzák.

Az ősi lao hit szerint a testünk 32 szervből áll, és mindegyikhez kapcsolódik egy kwan, azaz szellem, amely védi és vigyázza azt. A legfontosabb, hogy egyidőben, minél több kwan-t tartsunk benn a testben. Úgy hiszik, hogy a kwan-ok a felelősek a betegségekért, a rossz dolgokért, amik történnek velünk. A Baci szertartás során visszahívják a kwan-okat, bárhol is bolyongjanak a testünkön kívül, vissza kapcsolják testünkhöz és így visszaáll az egyensúly, újra harmónia költözik a testünkbe, a lelkünkbe és a mindennapjainkba. Nem véletlen a szertartás lao neve, Su Kwan, melynek jelentése, a Lélek hívása, idézése.

A szertartás szerves része a ba khouane, egy virág piramis, melyet a közösség idősebb asszonyai készítettek el, egy ezüst tálcára helyezték, közepén egy banánlevélből készült kúp forma, melyet virágokkal és bambusz szárakhoz rögzített pamutszálakkal díszítenek, melyek mind a spirituális világhoz való kapcsolódást szimbolizálják. A felhasznált virágokhoz különböző szimbolikus jelentéseket kapcsolnak, mint például dok huck (a szerelem szimbóluma), dok sampi (hosszú élet), dok daohuang (vidámság, boldogság) és így tovább. Körbeüljük a ba khouane-t és megkezdődik a szertartás, a ceremónia vezető buddhista mantrákat és énekeket ad elő, miközben megidézik a Három Kincset (Buddha, Dhamma, Sangha) és felszólítja a kwan-okat, hogy térjenek vissza. Ezt követően fehér (a szín jelentése: tisztaság, harmónia, jó szerencse, jó egészség) pamuszálakat kötnek a csuklónkra, jólétet és jóegészséget kívánva nekünk.

A szertartás befejezését követően rizsbort iszunk kis kupicából és apró falatkákat tálalnak fel nekünk.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

11. nap (2024. március 14.): PAK BENG – LÁTOGATÁS EGY KHMU FALUBAN – THAIFÖLD – ARANYHÁROMSZÖG

Korai indulás, ismét hajóra szállunk és folytatjuk hajózásunkat a hatalmas Mekong folyón. Gyönyörű tájak, fehér homokos folyópartok, aranymosók, vízibivalyok, sziklák, kertek, pár házas mini falvak és rengeteg fotótéma vár ránk.

Látogatást teszünk egy khmu etnikai emberek lakta falucskában, ahol kb 90 család lakik. Itt alkalmunk lesz bepillantást nyerni az igazi vidéki életbe, ahol az emberek apró bambuszból épült, cölöplábakon álló kunyhókban laknak.  

Délután érkezünk a thai határhoz. Csomagjainkkal együtt partraszállunk, vízumügyintézés, majd privát transzferrel utazunk az Aranyháromszögbe és itt töltjük az éjszakát.

(szállás: hotel, Aranyháromszög 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

12. nap (2024. március 15.): DOI TUNG KIRÁLYI VILLA – BOTANIKUS KERT – TEAÜLTETVÉNY

Ma egy újabb izgalmas nap vár ránk 😊 A festői szépségű Doi Tung hegységbe utazunk, mely a thai-burmai határ hegyvidékének legmagasabb csúcsa. Első állomásunk a Princess Mother’s Royal Villa, mely egy csodaszép völgyben bújik meg. A villához szebbnél szebb virágokkal tarkított hatalmas kert is tartozik. A nagy fogadóteremben az idelátogató emberek leróhatják tiszteletüket. A villa építészetileg is rendkívül különleges, ugyanis a lanna építészeti jegyek keverednek a svájci faház stílussal.

Ezután teszünk egy sétát a csodaszép Mae Fah Luang fűvészkertben. Színpompás trópusi virággyűjtemény, kaktuszház, orchidea-ház, szökőkutak és zöld-labirintus és egy különleges lombkorona sétány vár ránk. A hűvösebb hegyi levegőnek köszönhetően láthatunk még “nyugati” egzotikumokat mint tulipánok, dáliák, rózsák, melyeket európai stílusú ágyásokban nevelgetnek.

A növénycsodák után megebédelünk, majd folytatjuk utunkat a több mint 1.000 méteres magasságban fekvő Choui Fong teaültetvényre. A természet adta ajándékok, mint a hűvös és friss hegyi levegő, az optimális hőmérséklet és a kiváló minőségű termőtalaj együttesen teszi lehetővé a kiváló teák termesztését. Festői látványban lesz részünk. Amerre a szem ellát, üde zöld teacserjék sora színesíti a dimbes-dombos tájat, a háttérben pedig buja zöld növénytakaróval borított hegycsúcsok emelkednek. Láthatjuk, ahogy a dolgos kezek csipkedik a tealeveleket, melyekből magas minőségű tea készül és jut el a világ számos pontjára, a teakedvelők asztalára. Megismerhetjük a feldolgozás menetét, sőt kostolót is kapunk az ízben és illatban gazdag thai teákból, miközben gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában.

A mai éjszakát Chiang Rai-ban, Thaiföld egyik legrégebbi városában töltjük, mely egykoron a Lanna Királyság központja és a világ ópium kereskedelmének fellegvára volt.

(szállás: hotel, Chiang Rai, ellátás: reggeli és ebéd)

13. nap (2024. március 16.): FEKETE HÁZ – KÉK ÉS FEHÉR TEMPLOMOK – CHIANG MAI

Ma tovább folytatjuk utunkat. Uticélunk az „Észak rózsájának” is nevezett Chiang Mai.

Hosszú az út (kb 270 km), de több különleges megállónk is lesz. Első állomásunk a meglehetősen bizarr, titokzatos Black House-t (Fekete Ház) látogatjuk meg. Nem egyházi épület, inkább galéria. Nagy kertjében a koromfekete fából készült fő épületén kívül kb. 40 kicsi fa házikó található itt, melyek tömve vannak állatbőrökkel, csontokkal, koponyákkal, szőrrel, agyarakkal, fafaragásokkal és bútorokkal.

Majd látogatást teszünk a Wat Rong Seur Ten, azaz a Kék Templomnál.

Folytatjuk utunkat a Wat Rhong Khun templomig (Fehér templom). A hófehér extravagáns templom az ázsiai vallási építészet új gyöngyszeme, mely minden részletében vallási tartalmat hordoz. A fehér szín Buddha tisztaságát jelképezik, a kis tükrök a templom külsején Buddha bölcsességét. A templomhoz, vagyis Buddhához vezető híd az újjászületések körforgását jelképezi.

Késő délután érkezünk Chiang Mai óvárosában található szállásunkra.

(szállás: hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli és ebéd)

14. nap (2024. március 17.): CHIANG MAI – TEMPLOMOK – HELYI PIACOK – RIKSA KALAND – NÉPI TÁNCOK

Mai napunk az Óvárosban töltjük. Chiang Mai az egyik legideálisabb hely Thaiföldön, hogy megismerkedjünk a thai kultúrával és az ősi tradíciókkal, hiszen itt a mai napig őrzik az 1250 és 1860 között fennállt Lanna Királyság hagyományait és adják tovább generációról generációra. Chiang Mai városban több mint 300 mesébe illő wat, azaz buddhista templom található. Azt szokták mondani, aki nem látta Chiang Mai templomait, az nem is látta Chiang Mai-t 🙂

A thai emberek mélyen hívők, egész világnézetük alapja a Buddhizmus. Az ország lakóinak 90%-a követi Buddha tanításait. Thaiföldön a modern világ vívmányai nem szorították ki  a hagyományok tiszteletét és az ősi szokások gyakorlását. Az itt élők rendszeresen járnak templomba, hogy Buddha segítségét kérjék mindennapi gondjakban, maguk mögött hagyják a problémákat, a negatív gondolatokat és megtisztulva, reménnyel telve térjenek haza. Mi is érezni fogjuk, mennyire békések és különlegesek ezek a szent helyek.

Elfoglaljuk szobáinkat, kicsit megpihenünk, majd egy fél napos városnézésre indulunk az Óvárosba.

Első állomásunk egy történelmileg is nagy jelentőségű templom, a Wat Ket Karam. Az 1428-ban, a Mangrai-dinasztia királyának épített templom főként kínaiak által lakott, nyüzsgő kereskedelmi területen található. Az udvaron egy csodálatos, közösségi alapon működő, 1999-ben alapított múzeum található, amely – lakossági adományozással idekerült – műtárgyakat, történelmi feljegyzéseket és Chiang Mai réges régi fényképeinek gyűjteményét tartalmazza.

A Wat Ket Karam fontos zarándokhely a thai emberek és a buddhista hitet gyakorlók számára. A thai állatöv tizenkét állatával a thai élet fontos része, annyira, hogy még a születési anyakönyvi kivonatokban is  szerepel az emberek születési állata. Az ősi helyi hiedelmek úgy tartják, hogy miután az ember eltávozik földi életéből, a lelke az állatövi jegyét szimbolizáló chedi-jében marad. Hiszik hogy élete során mindenkinek el kell zarándokolnia a csillagjegye templomába, ahol felajánlásokat tesz, majd többször körbejárja a templom chedijét. Thaiföldön minden állatövi jegynek megvan a maga hivatalos temploma. Valamennyi Észak-Thaiföldön, közülük öt pedig Chiang Maiban található. A Wat Ket Karam az egyik ilyen templom, és a kutyát képviseli az állatövben.

A templom körül élő  különböző nemzetiségű emberek (kínai kereskedők, misszionáriusok és őslakos népek) alkotta közösség történelmi jelentőségű. Sokszínű kultúrájuk a máig hűen őrzött tradicionális építészeti stílust tükrözi vissza.

Átsétálunk egy gyalogos hídon és barangolunk egyett a nyüzsgő Warorot piacon, mely telis tele van frissen készült, ízletes ételeket árusító standokkal, és mindenféle portékát kínáló árusokkal.

Tradicionális riksákba szállunk és felfedezzük az Óvárost. Ellátogatunk a Wat Suan Dork templom vakító fehér és arany sztupáihoz, ahol a királyi család hamvait helyezték örök nyugalomra, majd a város egyik legfontosabb, 1345-ben alapított templom együtteséhez, a Wat Phra Singh-hez, az „oroszlán úr kolostorá”-hoz. Megtekintjük a Wat Chedi Luang-ot, mely a város egyik leghíresebb, mai is működő temploma. Eredeti, 90 méteres magasságával több mint 500 évig Thaiföld legmagasabb épülete volt.

Megcsodáljuk a különböző stílusú épületeket, az illatos virágokkal körbevett aranyozott Buddha szobrokat, láthatunk buzgón imádkozó narancsruhás szerzeteseket és magunkba szívjuk a füstölők illatát.

A templomok után pihenés, szabad program.

Este egy táncelőadással egybekötött tradicionális Khantoke vacsorán veszünk részt az Old Chiang Mai Cultural Center-ben. A Khantoke egy tradicionális lanna-thai vacsora, ahol fából vagy vesszőből font lábon álló „Khantoke” tálcákon tálalják kis csészékben az autentikus északi thai konyha finomságait, mint pl. különböző curry-k és chili szószok, ropogós rizs cracker, sült húsfalatkák és zöldségek. Az asztalkákat párnákon üljük körbe. A cipőruhatár kötelező, belépni csak mezítláb szokás. A vacsorát követően lanna és thai népi viseletbe öltözz táncosok különböző néptáncokat adnak elő.

(szállás: hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

15. nap (2024. március 18.): HELYI PIAC – PIKNIK – STICKY WATERFALLS

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Aki aktív kalandra vágyik, fakultatív program keretében egész napos kirándulásra indulhat a Sticky Waterfalls különleges természeti képződményéhez. A víz egy természetes forrásból bugyog fel és olyan magas koncentrációban tartalmaz oldott ásványi anyagokat, hogy amerre csak halad, és ami az útjába kerül (szikla vagy fák gyökerei), azokat nagyon nagy tapadású mészkővel vonja be. Innen ered a vízesés neve, hogy ragacsos, tapadó. Első pillantásra csúszósnak tűnhetnek a mészkővel bevont felületek, de valójában rendkívüli a tapadása (innen a neve is, a sticky jelentése ragadós, ragacsos), így akár végigmászhatjuk a vízesés minden egyes pontját. Itt nagyon menő fotókat készíthetünk.

Látogatást teszünk egy különleges barlangban is, ahova a sűrű dzsungelnövényzeten keresztül, egy hosszú lépcsőzetes úton jutunk fel, melyet két hatalmas mítikus lény, a Naga kígyók őriznek egészen a barlang bejáratáig.

Délután érkezünk vissza szállásunkra és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén piknik ebéd)

16. nap (2024. március 19.): CHIANG MAI – KRABI 

Reggeli után a repülőtérre utazunk és a tengerparti Krabi-ra utazunk, ahol kipihenhetjük izgalmas körutazásunkat.

(szállás: bungalós resort, Krabi, ellátás: reggeli)

 

 

 

17. nap (2024. március 20.): CHIANG MAI – KRABI 

Egész napunkat a csodás tengerparton tölthetjük. (szállás: bungalós resort, Krabi, ellátás: reggeli)

18. nap (2024. március 21.): KRABI – PHUKET – HAZAUTAZÁS

Egész napunkat a tengerparton tölthetjük. Délután privát transzferrel indulunk Phuket repülőterére és éjszakai indulással megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló