DÉLKELET ÁZSIA CSODÁI

Buddhizmus | csodás pagodák |  hegyi népek| elsüllyedt ősi városok | hajózás a Mekong folyón | petang játék a helyiekkel | thai, lao és khmer konyha

Az utazás fénypontjai

  • Chiang Mai ősi templomai
  • hegyi népek falvainak látogatása
  • dzsungel trekking
  • két napos hajózás a Mekong folyón
  • petang játék a helyiekkel
  • látogatás egy rizsfarmon
  • részvétel a Baci vallási rituálén
  • Angkor és Koh Ker elsüllyedt világa
JELENLEG NINCS IDŐPONT | 14 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
1960 USD/fő

(2021 évi ár, aktualizáljuk amint tudjuk az utazás időpontját)

1. nap: CHIANG MAI – TEMPLOMOK&FŰSZERPIAC – HAJÓZÁS A PING FOLYÓN

Európai indulásunk másnapján, reggel 6 órakor érkezünk meg Thaiföld északi hegyvidékébe, az „Észak rózsájának” is nevezett Chiang Mai városába, mely Thaiföld gasztronómiai, kulturális és vallási központja. Több mint 300 wat (buddhista templom) található a városban. Az 1250 és 1860 között fennállt Lanna Királyság szíve-lelke látnivalókban rendkívül gazdag: tucatnyi bámulatos templom, gyönyörű hegyvidék (ahol még az egyik fő szállítóeszköznek az elefánt számít), orchideák, tigrisek és egyedibbnél egyedibb kézműves termékek.

Kicsit megpihenünk és irány Chiang Mai óvárosa! Ellátogatunk a Wat Suan Dok templomhoz, amely a Wat Prahtat Doi Suthep a Varázshegy templomának testvére, a kertjéből jól látszik a hegyen az arany csedi. Megtekintjük a Buppharam templomot, melynek terme ad helyet Thaiföld legnagyobb teakfa Buddha szobrának. Következő állomásunk a város egyik leghíresebb temploma, a Wat Chedi Luang, mely az eredeti 90 méteres magasságával több, mint 500 évig Thaiföld legmagasabb épülete volt. Valamennyi templom ma is működő templom, így találkozhatunk szerzetesekkel, akik itt élnek, tanulnak, meditálnak.

Majd hajókázásra indulunk a Ping folyón, ellátogatunk a Rambo film egyik forgatási helyszínére és megkóstoljuk az isteni Khao Soi levest egy nagyon hangulatos folyóparti étteremben. Délután érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik hotel, Chiang Mai: 4 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

2. nap: CHIANG MAI – HEGYI TÖRZSEK – ORCHIDEA ÉS PILLANGÓ FARM – KHANTOKE VACSORA, LANNA ÉS THAI TÁNCOK

A mai napunk programja igazi válogatott csokor a Chiang Mai-tól északra elhelyezkedő érdekességekből.

Délelőtt hegyi népek falvaiba látogatunk, akik  Tibetből és Kínából érkeztek ide az elmúlt évszázadban, különböző hagyományokkal és vallási szokásokkal rendelkeznek: az Ahka emberek spiritualitásukról híresek, a Lisu népek jellemzően víz közelében telepdnek le, a Meo-k, akik hisznek a lélekben és háziszellemek százaiban, a Fehér Karen nők a naykgyűrűikről híresek. Meghatározó élmény bepillantani mindennapi életükbe, otthonaikba, megismerkedni kultúrájukkal, tradícióikkal, látni, hogy a 21. században miként élnek egy kevésbé civilzált világ népei.

Következő állomásunk a Chiang Dao barlangrendszer, ahol egy rövid túrát teszünk a különböző formájú cseppkövekkel és szentélyekkel tarkított barlangban. Chiang Dao városkájában ebédelünk, majd egy orchidea és pillangó farmra látogatunk, ahol szebbnél szebb színpompás orchidea között sétálhatunk.

Visszautazunk Chiang Mai városába, egy frissítő zuhany, majd egy táncelőadással egybekötött tradicionális Khantoke vacsorán veszünk részt az Old Chiang Mai Cultural Center-ben.

Mi is a Khantoke? Egy tradicionális lanna-thai vacsora, ahol fából vagy vesszőből font lábon álló „Khantoke” tálcákon tálalják kis csészékben az autentikus északi thai konyha finomságait, mint pl. különböző curry-k és chili szószok, ropogós rizs cracker, sült húsfalatkák és zöldségek. Az asztalkákat párnákon üljük körbe. A cipőruhatár kötelező, belépni csak mezítláb szokás. A vacsorát követően lanna és thai népi viseletbe öltözz táncosok különböző néptáncokat adnak elő.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

3. nap: CHIANG MAI – ELEFÁNTOK

Mai napunkat szabadon tölthetjük.

Ha valami nagyon különlegesre vágytok, fakultatív program keretében egy egész napos elefántos kalandra indulhatunk Thaiföld északi hegyvidékének dzsungelébe, egy hegyi törzsi faluba, ahol az ormányosok a Paradicsomban élnek 🙂

Miután megérkeztünk, átöltözünk a mahout ruhákba, majd ismerkedés, barátkozás az orányosokkal. Megetetjük őket banánnal, cukornáddal, majd együtt indulunk sétára. Kis barátaink örömmel veszik a finom falatokat séta közben is 🙂 Megsimogathatjuk őket, fotózkodhatunk velük. Imádnivalóak ezek a kedves kis óriások 🙂 Együtt megyünk le a folyóhoz, és a vízben sétálva folytatjuk kalandunkat, miközben kis barátaink boldogan pancsolnak a vízben. Kora este érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén ebéd)

4. nap: DOI INTHANON & A KIRÁLY ÉS A KIRÁLYNŐ PAGODÁJA – TREKKING A KIEW MAE PAN TÚRAÖSVÉNYEN

Privát kisbusszal utazunk a Doi Inthanon Nemzeti Parkba, mely tulajdonképpen egy hegység, Thaiföld legmagasabb csúcsa, ahol az ország legszebb természeti adottságai találhatók valamint ritka növény és állatfajok otthona. Az itt található folyók, patakok táplálják vizükkel Chiang Mai fő folyóját, a Ping golyót, melynek különösen fontos szerepe van az északi régió mezőgazdasági területeinek öntözésében. Vízesések, buja trópusi erdő, egzotikus növények, hegyi klíma (az országban itt a legalacsonyabb a hőmérséklet). Meglátogatjuk a Király és a Királynő pagodáját, a hegy csúcsán (2.565 méter) található arborétumot, majd egy kb 30 perces sétára indulunk az Angka természetes ösvényen.

Majd egy kb 3 óra időtartamú túrára indulunk és végigjárjuk a tengerszint felett 2157 méter magasságban található, 3 km hosszú Kiew Mae Parn dzsungel ösvényt. Gyönyörű természet, buja növényzet, páfrányok, vízesés  és még sok szépség vár itt ránk. Kiérve a zöldellő erdőből varázslatos panoráma fogad bennünket a környező hegycsúcsokra.

Mielőtt elhagynánk a vidéket, megállunk a Wachiratharn vízesésnél, majd visszautazunk a szállásunkra.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

5. nap: CHIANG RAI – WAT RHONG KHUN – BLACK HOUSE – CHIANG KONG

Korán indulunk kisbusszal Chiang Rai-ba, Thaiföld egyik legrégebbi városába, a Lanna Királyság és a világ ópium kereskedelmének egykori központjába. Mivel az út hosszú (kb 270 km), kis pihenőt teszünk a Mae Khajan forró vizű forrásnál, benne készítik a népszerű buggyantott tojást. Folytatjuk utunkat a Wat Rhong Khun templomig (Fehér templom). A hófehér extravagáns templom az ázsiai vallási építészet új gyöngyszeme, mely minden részletében vallási tartalmat hordoz. A fehér szín Buddha tisztaságát jelképezik, a kis tükrök a templom külsején Buddha bölcsességét. A templomhoz, vagyis Buddhához vezető híd az újjászületések körforgását jelképezi.

Látogatást teszünk egy másik nagyon különleges helyen, a Wat Rong Seur Ten (Kék Templom).

Folytatjuk utunkat és a meglehetősen bizarr, titokzatos Black House-t (Fekete Ház) látogatjuk meg. Nem egyházi épület, inkább galéria. Nagy kertjében a koromfekete fából készült fő épületén kívül kb. 40 kicsi fa házikó található itt, melyek tömve vannak állatbőrökkel, csontokkal, koponyákkal, szőrrel, agyarakkal, fafaragásokkal és bútorokkal. Az éjszakát egy határmenti városkában, Chiang Kong-ban töltjük.

(szállás: butik hotel, Chiang Kong 1 éj, ellátás: reggeli)

6. nap: LAOSZ – HAJÓZÁS A MEKONG FOLYÓN – BAN TANGSA KHMU FALU – PAK BENG

Reggeli után, 8 órakor irány Laosz! Vízumügyintézés után a kikötőbe megyünk, cipőinket levéve hajóra szállunk és 2 napos hajózásra indulunk a Mekong folyón. Végső uti célunk: az UNESCO Világörökség részét képező kisváros, Luang Prabang.

Első megállónk a hajó dokumentumok ügyintézése miatt Pak Tha. Folytatjuk utunkat a Mekong folyón, míg el nem érkezünk következő állomásunkhoz, a Ban Tangsa khmu népek falva, ahol egy kis látogatást teszünk. Majd folytatjuk utunkat a Mekong folyón. Gyönyörű tájak, fehér homokos folyópartok, aranymosók, vízibivalyok, sziklák, kertek, 10 házas mini falvak és rengeteg fotótéma vár ránk.

Az éjszakát Pak Beng-ben töltjük, ahova kora este érkezünk. A naplementét már a szállásunk csodás környezetében élvezhetjük, felfrissülhetünk a medencében vagy csak élvezzük a látványt Egy fűszerkerten keresztül sétálunk fel a hegyoldalban, az illatok már sejtetik, hogy a vacsoránkhoz a fűszereket, zöldségeket frissen szedik le a kertben.

(szállás: lodge, Pak Beng 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

7. nap: PAK BENG – LAO KONYHA – PETANG JÁTÉK

Kényelmesen ébredünk, megreggelizünk és délelőttünket szabadon tölthetjük. Akinek kedve van, látogatást tehet a folyó túloldalán található Mekong Elefánt Rezervátumban. Megismerkedhetünk az itt lakó elefántokkal, gondozóikkal, láthatjuk lubickolásukat a folyóban, megetethetjük őket.

Ebédre egy különleges élményben lesz részünk, megismerkedünk a lao konyhaművészettel. Szállásunk szakácsa és csapata megismerteti velünk az organikus farmjukon termesztett növényeket, majd együtt látogatást teszünk egy helyi piacon, ahol összeválogatjuk a hozzávalókat ebédünkhöz. Együtt készítjük el néhány tradicionális lao ételt, amit el is fogyasztunk. Ebéd után kis ejtőzés, majd a faluba indulunk, ahol a helyiek megtanítják nekünk a petang játékot. Nagyszerű lehetőség, hogy közelebbről is megismerjük a helyi embereket.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli és ebéd)

8. nap: PAK BENG – HAJÓZÁS – PAK OU BARLANG – WHISKY FALU – LUANG PRABANG

Reggel 8 órakor indul tovább a hajónk. Egész délelőtt hajózunk a Mekong folyón, és élvezhetjük a látványt.

Első megállónk a híres Pak Ou barlang (Tham Ting alsó barlang), mely csak hajóval érhető el. A barlangok a lao stílust tükrözik, bent pedig több száz Buddha szobrot láthatunk, melyeket századok alatt az itt élő emberek és zarándokok hoztak el ide. 

Következő megállónk a Lao Lao Village, vagy ahogy általában hívják, Whiskey Village. Láthatjuk, hogyan készítik a helyiek a risz whiskey-t, hogyan kerül bele a skorpió a kis üvegekbe, sőt, aki szeretné, meg is kóstolhatja 🙂

Majd folytatjuk utunkat Luang Prabang-ig, ahova kb 16:30 óra körül érkezünk meg. Transzfer a szállásunkig, majd pihenés vagy fürdés szállásunk medencéjében.

Este akinek még van kedve, energiája, besétálhat az óvárosba és barangolhat az éjszakai piacon, szuveníreket vásárolhat, vagy kipróbálhatja a lao masszázst.

(szállás: butik hotel, Luang Prabang 3 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

9. nap: LUANG PRABANG – RIZS FARM LÁTOGATÁS – KUANG SI VÍZESÉS

Ma egész napos kalandozásra indulunk.

Napunk első felében egy rizsfarmra látogatunk, ahol megismerkedünk a rizstermesztés folyamatával, a vetéstől, az aratáson át, míg az asztalunkra kerül ez az alapvető étel. Sőt, ki is próbáljuk az egyes fázisokat. A farmlátogatás után folytatjuk utunkat és Luang Prabang környékének egyik legszebb természeti látványosságához utazunk (kb 40 perc) a Kuang Si vízeséshez. A vízesés rendszer a dzsungel szívében, hatalmas trópusi növények között található. Gyönyörű látvány, ahogy a türkiz kék színű medencék 1-2 méteres szintkülönbséggel követik egymást. 

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

10. nap: LUANG PRABANG – HELYI PIAC&BUDDHISTA TEMPLOMOK – BACCI CEREMÓNIA

Délelőtt egy fél napos városnézésre indulunk az ősi királyi fővárosba, Luang Prabang-ba, mely méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára: a pagodaváros a a laoszi birodalom első, történelmi fővárosa, a hagyományos laoszi kultúra és a buddhizmus központja, mely napjainkban az ország legszebb műemlékvárosa, olyan mint egy élő múzeum, teljes egészében megőrizte a 16. századi arcát.

Első állomásunk a helyi piac, ahol reggel igazán nyüzsög az élet. Friss zöldségek, egzotikus gyümölcsök, helyben sült ételek, és néhány számunkra meglehetősen bizarr ételkülönlegességet is láthatunk, mint pl a grillen sült, lárvákkal teli lépes méz.

A piac után a következő állomásunk az ország legszebb pagodaegyüttesének tartott, 16. században épült Vat Xieng Thong (jelentése: Arany Pagodaváros), mely királyi templom volt, koronázási helyszínként funkcionált, szerzetesek istentiszteleti helye, Buddhista ereklyék szentélye, vallási rítusok és fesztiválok ünnepi tere és ősi írások könyvtára.

Majd a Királyi Palotába látogatunk, mely napjainkban nemzeti múzeumént működik. A 20. század elején épült palota egészen 1975-ig volt a királyi család otthona. Láthatjuk, hogy milyen ruhákat viselt a király és a királyné, az eredeti bútorokkal berendezett szobáikat, ékszereiket, mindennapi használati tárgyakikat.

Mielőtt neki vágnánk a Mounth Phousi kilátóba vezető több száz lépcsőfoknak, beülünk egy hangulatos kávézóba. Kicsit megpihenve megmásszuk a sok lépcsőt, de jutalmul gyönyörű kilátás vár ránk a városra.

Délutánunkat szabadon tölthetjük ebben a fantasztikus hangulatú városban.

Este egy nagyon különleges élményben lesz részünk, részt veszünk egy tradícionális Baci ceremónián.

A Baci a lao emberek mindennapi életének szerves része, az év bármely napján, különböző alkalmak során rendezik meg, mint például, esküvő, temetés, gyermek születése, vagy akár egy új ház felavatása, hogy a gonosz, rossz dolgokat elengedjék, a jót pedig bevonzzák.

Az ősi lao hit szerint a testünk 32 szervből áll, és mindegyikhez kapcsolódik egy kwan, azaz szellem, amely védi és vigyázza azt. A legfontosabb, hogy egyidőben, minél több kwan-t tartsunk benn a testben. Úgy hiszik, hogy a kwan-ok a felelősek a betegségekért, a rossz dolgokért, amik történnek velünk. A Baci szertartás során visszahívják a kwan-okat, bárhol is bolyongjanak a testünkön kívül, vissza kapcsolják testünkhöz és így visszaáll az egyensúly, újra harmónia költözik a testünkbe, a lelkünkbe és a mindennapjainkba. Nem véletlen a szertartás lao neve, Su Kwan, melynek jelentése, a Lélek hívása, idézése.

A szertartás szerves része a ba khouane, egy virág piramis, melyet a közösség idősebb asszonyai készítettek el, egy ezüst tálcára helyezték, közepén egy banánlevélből készült kúp forma, melyet virágokkal és bambusz szárakhoz rögzített pamutszálakkal díszítenek, melyek mind a spirituális világhoz való kapcsolódást szimbolizálják. A felhasznált virágokhoz különböző szimbolikus jelentéseket kapcsolnak, mint például dok huck (a szerelem szimbóluma), dok sampi (hosszú élet), dok daohuang (vidámság, boldogság) és így tovább. Körbeüljük a ba khouane-t és megkezdődik a szertartás, a ceremónia vezető buddhista mantrákat és énekeket ad elő, miközben megidézik a Három Kincset (Buddha, Dhamma, Sangha) és felszólítja a kwan-okat, hogy térjenek vissza. Ezt követően fehér (a szín jelentése: tisztaság, harmónia, jó szerencse, jó egészség) pamuszálakat kötnek a csuklónkra, jólétet és jóegészséget kívánva nekünk.

A szertartás befejezését követően rizsbort iszunk kis kupicából és apró falatkákat tálalnak fel nekünk.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

11. nap: LUANG PRABANG – SIEM REAP – APSARA EST

Kora reggel utazunk a repülőtérre, ahonnan kb 1 órás repülőút során, megérkezünk Siem Reap repülőterére, ahol helyi vezetőnk, már vár minket és a keleti kényelmet biztosító szállásunkra utazunk. Egy frissítő zuhany után megkóstoljuk a helyi finomságokat egy közeli étteremben, a délután további részében pedig hotelünkben pihenhetjük ki az utazás fáradalmait.

Aki aktívan szeretné tölteni a délutánt, kb 15 órai indulással egy 2-3 órás csavargásra indulhatunk, melynek keretében ellátogathatunk egy lótuszfarmra és az Artisans d’Angkor központba, ahol megismerkedhetünk Kambodzsa büszkeségével, a tradícionális kézműves mesterségekkel, melyek gyakorlásának kulturális és gazdasági értelemben is fontos szerepe van. Segítenek újjáéleszteni a kultúrát, amely a vörös khmerek uralma alatt a megsemmisülés szélére került. A helyiek nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy életben tartsák hagyományaikat. A szebbnél szebb termékeket meg is vásárolhatjuk.

Majd a kézműveskedés után a Preah Ang Chek – Ang Chom templomba látogathatunk, mely egy fontos helyi szentély, jó szerencséhez imádkoznak itt a hívők. A szentély mellett szerzetesek énekelnek és áldást kínálnak.

De ha valami nagyon helyi élményre vágyunk, akkor egy helyi piacra látogatunk.

Este egy vacsorával egybekötött tradicionális Apsara táncelőadást nézünk meg. Az Apsarát több mint 1000 éven át kizárólag a királyi udvarban és az angkori templomok területén táncolták az uralkodó, az ősi szellemek és az istenek tiszteletére.  A táncosok kisgyermekkoruktól kezdve több mint 1500-féle aprólékos mozdulatot sajátítanak el, melynek nagy része kecsességet és finomságot feltételező ujj- és csuklómozdulatot kíván meg. Az előadások során selyemkosztümöt, arany fejdíszt vagy maszkot öltenek magukra.

(szállás: butik hotel 4 éj, ellátás: reggeli és vacsora)

12. nap: SIEM REAP – ANGKOR TEMPLOMAINAK FELFEDEZÉSE

Reggeli után 8 órakor indulunk az UNESCO Világörökség részét képező ősi romvárosba. Végig járjuk a khmer kultúra aranykorát idéző Angkort, amely a 14-15. században Délkelet-Ázsia történelmének egyik legnagyobb és legfejlettebb királyságának fővárosa volt. Körbejárjuk Angkor Wat napjainkban is működő vallási központját, amely fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. Egyik legérdekesebb látnivalónk az Angkor Thom mértani középpontjában álló rejtélyes Bayon templompiramis, amely a hindu hívők számára a világegyetem mikrokozmoszát jel képezi. A Preah Khan (Szent Kard) buddhista kolostor és a mesterséges szigeten álló Neak Pean (Tekergőző kígyók) templom is kihagyhatatlan látnivalók.

Ebédre egy helyi étterembe ülünk be, ahol több fogásból álló menü során  megkóstolhatjuk a helyi ételeket.

Délután érkezünk vissza szállásunkra. Este barangolhatunk az Éjszakai Piacon, ahol szebbnél szebb kézműves portékák – fa- és faragások, selyem és kasmír sálak – között válogathatunk. Az úgynevezett Pub Street-en mindig szuper a hangulat: a khmer konyha remekeit és helyi sört kínáló éttermek és bárok valamint az olyan ínyencségeket mint a sült-tarantula, -skorpió és –kígyó árusító utcai árusok várnak minket.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

13. nap: SIEM REAP – A VIDÉKI ÉLET – FARM LÁTOGATÁS

Kambodzsa, cölöpfaluKényelmesen megreggelizünk, majd ellátogatunk egy bio farmra, ahol megismerkedhetünk a kambodzsai mezőgazdasággal, majd ökrös szekerekre pattanunk, és onnan szemléljük a vidéki, autentikus kambodzsai életet, a cölöpházakat és riszföldeket. Akinek kedve van, fakultatív program keretében főző tanfolyamon vehet részt. Amit megfőzünk, ebédre el is fogyasztjuk.

Ebéd után a Tonle Sap tó egyik úszó falujába látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy számunkra szokatlan életformával. A tó, melynek mérete az esős évszakban az ötszörösére duzzad, az ország dobogó szíve, a benne élő több mint kétszázféle hal a helyiek legfontosabb élelme. Egy úszó étteremben megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat, vagy akár a krokodilhúst isJ. Délután érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

 14. nap: KOH KER ELSÜLLYEDT VÁROSA – BENG MEALEA

Reggeli után indulunk és turisták által alig látogatott ősi templomromokat látogatunk meg. Első állomásunk a kb 120 km-re található Koh Ker elsülllyedt városa, mely az Angkori birodalom korai fővárosa volt. Kb 100 templomrom rejtőzik a dzsungelben, melyek közül mi a legkülönlegesebbeket látogatjuk meg, köztük a fügefák indái által sűrűn körbefont Prasat Bram, a piramis formájú, zöld növényekkel tarkított Prasat Thom, a Fekete asszony temploma: Prasat Neang Khmau, illetve a város 2. legnagyobb temploma, a Prasat Krahom.

Az ősi város után egy igazi, India Jones filmbe illő helyre látogatunk (kb 1 óra utazás): a fák gyökereinek fogságában megbújó Beng Mealea templomhoz, melyet kb 10 éve fedeztek fel és tisztítottak meg több mint 400 taposóaknától.

Délután indulunk vissza Siem Reap-be, ahova 1-1,5 óra az utazás.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

15. nap: SIEM REAP – HAZAUTAZÁS

Ma véget ér délkelet ázsiai kalandunk és megkezdjük hazafelétartó utazásunkat.

(ellátás: reggeli)

Olvasnivaló