EXKLUZÍV PRIVÁT SZAFARI TANZÁNIÁBAN

dzsip szafari | csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | Nagy Állatvándorlás | akácia erdő | piknik a vadonban | maszáj falu | Hadzabe nomád törzs

Az utazás fénypontjai

  • Vadles a Tarangire Nemzeti Parkban
  • Látogatás egy maszáj faluban és egy iskolában
  • Manyara tó és a pink flamingók
  • A Serengeti Nemzeti Park egyedülálló vadvilága és a Nagy Állatvándorlás csodája
  • A Világ 7 új csodájának egyikeként számon tartott Ngorongoro Kráter
  • “Kráter reggeli” a Ngorongoro kráter aljában
  • Eyasi tó
  • Látogatás a nomád Hadzabe törzsnél
2022. január-február | 14 éjszaka
privát utazás (8-10 fő + túravezető)
??? USD/fő

1. nap: ARUSHA ÉRKEZÉS

Európai indulásunk másnapján délután érkezünk meg Arusha repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk a minden kényelmet kiszolgáló szállásunkra. A nap hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait, hogy frissen indulhassunk neki az egy hetes szafari kalandnak.

(szállás: hotel, Arusha, 1 éj, ellátás: nincs)

2. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Reggel 8 órakor érkeznek értünk a szafari autók és első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás). Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. A park folyója telis tele vadállatokkal: oroszlánok, leopárdok, zebrák, zsiráfok, bivalyok, antilopok, elefántok és rengeteg madárfaj. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben. Miközben isteni ebédünket elköltjük, láthatjuk a csodás folyót, a vadvilágot, és könnyen megeshet hogy bekukkant egy zsiráf, vagy egy oroszlán elejti prédáját.

Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd afrikai stílusú, nagyszerű hangulatú táborunkba utazunk és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: comfort sátor, Manyara régió, 2 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 3. nap: MANYARA TÓ – FLAMINGÓK – BIVALYOK – PÁVIÁNOK

Finom reggelink után újabb csodás nap vár ránk. Egy rövid, de nagyon szép kis utazás a Nagy Hasadékvölgyön keresztül míg megérkezünk a Manyara tóhoz, ahol egész napos vadlesre indulunk. Bár a park mérete kicsi (530 km2), panorámája lélegzetelállító: buja akácia erdők, óriási füge- és mahagóni fák, valamint a páviánok és kék majmok egyre növekvő populációja jellemzi. A park otthont ad még a zsiráfoknak, elefántoknak, impaláknak és hatalmas bivaly populációnak, a tó pedig nagy számú vízilónak. Olyan különleges állatok is megfigyelhetők itt, mint a fára mászó oroszlán, a flamingók, a kaffer szarvasvarjú és a bóbitás sas.

A Manyara tavat körülőlelő tájat nehéz szavakkal körbeírni, egyszerűen látni kell, ahogy a zsiráfok és bivalyok  legelésznek, háttérben pedig a flamingókkal teli tó panorámája.

(szállás: comfort sátor, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: SERENGETI NEMZETI PARK – VADLES

Korai reggelink után a világhírű Serengeti Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Hosszú, kb 5 órás utazás vár ránk, de kárpótlásul csodás látványban lesz részünk. Egészen a káter pereméig utazunk, ahol egy megállót teszünk és garantáltan eláll a lélegzetünk. A Ngorongoro kráter látványa feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Ahogy haladunk Serengeti felé, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja. A park középső részén indulunk vadlesre ezen a délutánon.

(szállás: comfort sátor, Serengeti Central, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5-6. napok: SERENGETI NEMZETI PARK – VADLES – NAGY ÁLLATVÁNDORLÁS

Két fantasztikus nap vár ránk a Serengeti Nemzeti Parkban, ahol szemtanúi lehetünk a Nagy Állatvánorlásnak. Hogy a park melyik távoli részeibe utazunk, attól függ, hogy az év melyik szakában utazunk: július – október között a távoli, Kenyával határos, északi  részbe, december – március között délre, április – június között pedig a park nyugati részébe.

Megjegyzés: Első napunkon a Serengeti középső részéből indulunk a távolabbi helyekre, útközben 4-5 órás vadles (ott töltjük az éjszakát), a következő napunkon pedig egész napos vadles kaland vár ránk.

A Serengeti Nemzeti Parkot a világ egyik legszebb természeti területének választották, egy lenyűgöző természeti látványosság, egyike azon helyszíneknek (a másik a kenyai Masai Mara), ahol a világ 7 új csodájának egyikeként számontartott Nagy Állatvándorlást megfigyelhetjük. Közel 2 millió gnu, több száz zebra, különböző antilopok és Thomson gazellák kelnek útra a Serengetiből, hogy a krokodiloktól hemzsegő Mara folyón átkeljenek a kenyai Masai Mara buja zöld mezői felé. A nagy vándorlás további szereplői még a prédára váró oroszlánok, gepárdok, leopárdok, hiénák, valamint kisebb állatok, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.

(szállás: comfort sátor, Serengeti észak/dél/nyugat, 2 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 7. nap: SERENGETI – A VILÁG EGYIK CSODÁJA: NGORONGORO – OLDUVAI HASADÉK

Ma nagyon korán ébredünk, hogy egy kora reggeli vadlessel indíthassuk a napot. Az állatok a nap felkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai naplfelkeltében és részünk lesz.

Visszatérünk a táborba, elfogyasztjuk tízórai reggelinket és útrakelünk (kb 3 óra utazás) a Világ 7 új csodájának egyikeként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé.

Megállunk az Olduvai Hasadéknál, amely a világ egyik legfontosabb őskori lelőhelye, sok maradványt és őskori, közel 3 millió éves kőszerszámokat találtak itt abból az időszakból, amikor az első emberszabású felállt. Látogatást teszünk a múzeumban, ahol láthatjuk az őskori leleteket.

A Ngorongoro kráter pereménél található fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, 2 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

8. nap: NGORONGORO – REGGELI A KRÁTER ALJÁN – VADLES

Egy különleges élménnyel  kezdjük napunkat: egy fantasztikus kráter reggelivel 😊 Terített asztalokon sok sok finomság kerül tálalásra, csodaszép környezetben, a Ngorngoro kráter aljában.

A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

A délelőtti vadles után csodás környezetben költjük el piknik ebédünket, majd egy délutáni vadles és visszautazunk fantasztikus panorámájú szállásunkra.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

9. nap: NGORONGORO – MASZÁJ FALU LÁTOGATÁS – EYASI TÓ

Napunkat egy csodás napfelkeltével kezdjük, melyben a saját szobánk teraszáról gyönyörködhetünk, egy finom kávé és a természet muzsikájának kíséretében. Kényelmesen megreggelizünk, kis pihenő a szállásunkon és mielőtt elhagynánk a Ngorongoro Természetvédelmi területét, látogatást teszünk egy maszáj faluban, ahol a tradícionális üdvözlő táncukkal-énekükkel fogadnak bennünket. Akinek van kedve, csatlakozhat is 😉 Megmutatják, miként tudnak tűzet csiholni a természet adta eszközökkel, bepillanthatunk egy tradicionális manyattaba (kunyhó), beszélgethetünk velük szokásaikról, hagyományaikról és látogatást teszünk kis iskolájukban.

Majd útra kelünk az Eyasi tó felé (kb 2 óra utazás), ahol a következő napon egy egyedülálló és lenyűgöző kulturális élményben lesz részünk.

(szállás: lodge, Lake Eyasi, 1 éj, ellátás: reggeli, pinik ebéd és vacsora)

10. nap: EYASI TÓ – A NOMÁD HADZABE TÖRZS – ZANZIBAR

Ma a korábbi naopjainktól eltérő, de nagyon emlékezetes program vár ránk. Napfelkelte előtt, 4 órakor kezdjük napunkat és követjük a vezetőnket, amíg megtalálja Afrika egyik utolsó, valódi nomád törzsét, a Hadzibe törzset, akik a mai napig vadászó-gyűjtögető életet élnek. Rövid ismertetőt kapunk a törzsről majd csatlakozunk reggeli tevékenységeikhez. Egy igazi isten háta mögötti világ, nem turista attrakció, kétség kívül tanzániai utazásunk fénypontja. Akár a férfiak reggeli vadászatához, akár a nők gyümölcs- és bogyó gyűjtögetéséhez csatlakozunk, mindkettőben megtapasztaljuk, hogyan is élnek ősidők óta Hadzabe emberek.

Majd a csodaszép Eyasi tóhoz látogatunk, mely egy szezonális, sekély sós vízű tó a Nagy Hasadékvölgy alján. Innen Arusha felé vesszük az irányt és kb 3 óra utazással megérkezünk a repülőtérre, ahonnan 1 órás repülőúttal a fehérhomokos Zanzibár szigetén landolunk és következő napjainkat édes semmittevéssel és pár nagyszerű programmal tölthetjük.

(szállás: hotel, 5 éj, ellátás: reggeli)

11. nap: WELCOME TO THE PARADISE!

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Szállásunk Zanzibar egyik legszebb partjaként számontartott Nungwi beach-en lesz az óceánparton. Napfürdőzhetünk a hófehér homokos parton, úszhatunk a kristálytiszta türkíz óceánban, koktélozhatunk a medence partján vagy akinek kedve van, besétálhat a faluba, ahol maszájok által készített ékszereket, faragott szobrokat és egyéb portékákat vásárolhat.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

12. nap: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Egész napos kalandra indulunk (indulás 08:00, szállásra érkezés 18:00-20.00 között, tőletek függ, mennyit szeretnétek csavarogni). Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással megérkezünk a sziget fővárosába, Stone Town-ba. Csónakba szállunk, és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

13. nap: HAJÓ KIRÁNDULÁS – LAKATLAN LAGUNA – PIKNIK EBÉD

Mai napunkat szabadon tölthetjük.

Aki ma is valami különlegességre vágyik, fakultatív program keretében egész napos hajós kalandra indulhat egy lakatlan lagúnába. Ha azt hittétek, hogy láttátok már az igazi csodás zanzibári partokat, akkor tévedtetek! Egy védettséget élvező terület részét képező lakatlan szigetre-lagunába hajózunk, mely tele van több ezer éves óriáskagyló beágyazódásokkal. Míg a személyzet a szigeten marad, hogy elkészítsék nekünk az isteni szuahéli ebédünket, mi tovább hajózunk. Uticélunk egy képeslapra illő szépségű, vakítóan fehér púderfinomságú homokból álló kis sziget, mely csak apálykor bukkan elő a kristálytiszta türkíz vízből. Úszhatunk, napfürdőzhetünk a finom homokban, átsétálhatunk a közeli homokdűnékre, snorkelingezhetünk és gyönyörködhetünk az egyedülálló víz alatti élővilágban. Visszahajózunk a kis szigetre, ahol már vár ránk az isteni királyi lakoma. Helyben elkészített grillezett tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra, vagyis gyékényre: ráksaláta, grillezett polip, tintahal, languszta és még sok finomság.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén: ebéd)

14. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk (08:00-16:00). Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Délután érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

15. nap: HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Gépünk délután/este indul.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló