Kambodzsa, cölöpfalu

FELELŐSSÉGTELJES UTAZÁS ÉS GYERMEKVÉDELEM ÁZSIÁBAN

A turizmus eszközként szolgálhat a gazdasági növekedéshez és a pozitív társadalmi változásokhoz, de káros hatással lehet a helyi közösségekre, ha nem felelősségteljesen cselekszünk, utazunk. Különösen a gyermekek vannak veszélynek kitéve, mint a gyermekmunka növekedése, a koldulás, az árvaház-turizmus, az önkéntes turizmus és a gyermekek szexuális kizsákmányolása. A gyermekek védelmének a legfontosabb prioritásának kell lennie, és mi utazók és utazási szakemberek számos módon segíthetjük a gyermekek veszélyeztetésének megelőzését. Sok utazó nem ismeri az ázsiai turizmusban a gyermekvédelemmel kapcsolatos fő problémákat. Ebben a kis cikkünkben ezekre a problémákra szeretnénk rávilágítani.

Mi az árvaház turizmus?

Az egyik legnagyobb probléma az árvaházak elterjedése, azaz amikor a turista egy városnéző program részeként ellátogat egy árvaházba, vagy önkéntesként pár napot ott tölt. Mindez káros a gyermekekre, hiszen sérti a magánélethez és a stabilitáshoz való jogukat. Továbbá a turizmusból ilyen módon befolyó pénzösszegek tovább segítik ennek az iparágnak a növekedését, és komoly veszélyforrást jelenthet, mert pénzforrásként tekintve a gyermekekre, eltávolítják családjukból és árvaházakba helyezik őket.

Mi az önkéntes turizmus?

Egy másik fontos kérdés z önéntes turizmus, azaz amikor a jó szándékú önkéntesek angolt és más tantárgyakat tanítanak a kigyermekeknek, melyért többségében fizet is az önkéntes munkát vállaló. Arról azonban nem győződnek meg, hogy vajon ezek az önkéntesek alkalmasak-e az ilyen irányú munkavégzésre, különös tekintettel a speciális gondoskodást, ellátást igénylő gyermekek esetében. És ugyanúgy mint az árvaház turizmusnál, komoly pénzforrást rejthet magában, ezáltal növeli az iparágat, és a gyermekeket még kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorja, mint pénzbeli haszonforrás.

Miért nem szabad pénzt adni a gyermekeknek?

Utazásaink során mi is gyakran tapasztaljuk, hogy utastársunk – akit maximálisan a jó szándék és a segíteni akarás vezérel – pénzt szeretne adni a kolduló, mezítlábas, maszatos arcú kisgyereknek, vagy hűtőmágnest, képeslapot, apró kis ajándékokat szeretne vásárolni a gyermekektől. Bármennyire is megesik rajtuk a szívünk, ilyenkor arra kell gondolni, hogy azzal ha vásárolunk a gyermekektől, szolgáltatást veszünk igénybe, ami a gyermek munkát támogatja. Az utcán kolduló vagy csecsebecséket külföldieknek árusító gyermekek ki vannak téve a kizsákmányolás veszélyének, mert iskolába járás helyett órákat dolgoznak az utcákon.

Miért nem szabad cukorkát, csokit adni a gyermekeknek?

Utazásaink során szinte mindig meglátogatunk eldugott kis falvakat, etnikai népcsoportokat, és viszünk kis ajándékokat a gyermekeknek. Utazás előtt erről mindig szoktunk egyeztetni, és gyakran felmerül a kérdés, hogy cukorkát, kis csokikat is lehet-e vinni. Azt tudni kell, hogy ezekben a szegényebb országokban a szájhigiénia és fogászati ellátás nagyon alacsony és a szegényebb családoknak nincs is lehetősége igénybe venni egészségügyi ellátást, így az édesség – bármennyire is szereti minden gyermek – a lehető legrosszabb “ajándék” számukra. Vigyünk nekik inkább színes ceruzákat, tollat, színezőket, apró játékokat.

Hogyan javíthatjuk a gyermekvédelmet?

Mindezt nagyon fontos, hogy az utazó – akit kétségtelenül a jó szándék, a segíteni akarás és a nagylelkűség vezérel – átlássa, mert, ha végig gondoljuk, megértjük, hogy mindezzel mekkora károkat okozunk a gyermekeknek. Az Apsara Adventures nem ajánlja sem az árvaház-turizmusban, sem az önkéntes turizmusban való részvételt. Mi azzal támogtajuk a gyermekeket, hogy az utasaink által befizetett részvételi díjből egy bizonyos összeget helyi közösségeken és akkreditált szervezeteken keresztül juttatunk el az erre rá szorulóknak. Ha bárki szeretne hozzájárulni a gyermekek jobb életéhez, összekötjük a megfelelő közösségekkel, mozgalmakkal.