FELHŐERDŐK, VULKÁNOK ÉS VÍZESÉSEK - COSTA RICA

esőerdő és felhőerdő túra | éjszakai dzsungel kaland | lajhárok és majmok és színpompás madarak | hatalmas fák és óriásliliomok | vulkánok és vízesések | lombkorona séta

Az utazás fénypontjai

  • Hajózás a Tortuguero csatorna rendszerén
  • Gyalogtúra Costa Rica „kis Amazonja” becenévvel illetett Tortuguero Nemzeti Parkban
  • Éjszakázás a trópusi esőerdő közepén épült 4 csillagos termál resortban
  • Gyalogtúra a Vulkán Nemzeti Parkban
  • Éjszakai dzsungeltúra Monteverde felhő erdejében
  • Bámulatos függőhidak az esőerdő lombkorona szintjén
  • Túra Costa Rica ékkövének tartott Manuel Antonio Nemzeti Parkban  
  • Nyaralás az álomszép óceánparton
2024. március | 11 éjszaka
kis csoportos utazás (10-12 felnőtt)

Privát utazásként is foglalható 🙂

3.550 USD/fő + repülőjegy + biztosítás

1. nap: COSTA RICA – SAN JOSÉ

Járatunktól függően érkezünk meg Costa Rica fővárosába, San José-ba.

Az ország középső részén található metropolisza közel 1200 méterre magasodik a tengerszint felett, egy a vulkanikus tevékenység által létrehozott völgyben fekszik, fennséges vulkánok és buja zöld dombok ölelésében. A 18. század első felében alapított város egykoron egy szerény kis település volt. Majd megérkeztek az első európaiak, akik olyannyira megszerették, hogy úgy döntöttek itt kortyolják el napi kávéjukat. A kis település gyorsan virágzásnak indult és mára Latin-Amerika egyik legkozmopolitább városa lett. Bármerre is sétálunk érdekes épületek, vibráló színek és a legkülönfélébb arcok jönnek velünk szembe. A metropolisz világszínvonalú múzeumokkal, csodás parkokkal, impozáns szállodákkal, színházakkal, kézműves piacokkal és történelmi épületekkel büszkélkedhet.

A repülőtérről szállásunkra utazunk. Akinek van kedve, energiája, csavarogni indulhat.

(szállás: hotel, San José, 1 éj, ellátás: vacsora)

2. nap: SAN JOSE – TORTUGUERO

Korán indulunk, mivel egy hosszú (kb 6 óra, 116 km) utazás vár ránk. Uticélunk Tortuguero, melyet viszonylag kalandosan, csodaszép útvonalon haladva, szárazföldön és vizen fogunk elérni. Miután átszeltük a hatalmas Braulio Carrillo Nemzeti Parkot, megérkezünk Guapiles-be, ahol ízletes, tipikus helyi reggeli vár ránk.

Majd tovább folytatjuk utunkat. Banán- és ananászültetvények mellett haladunk el, míg el nem érjük a kikötőt, ahol a Tortugueroba tartó hajóra szállunk és kb 1,5 órát hajózunk Tortuguero csatorna rendszerén. Ebédidőben érkezünk meg a festői szépségű kisvárosba, Tortugueroba, ahova csak hajóval vagy kisrepülővel lehet eljutni. Délután városnézésre indulunk. Itt nincsenek autók, csak karcsú pálmafákkal, buja trópusi kertekkel és színes kis házakkal szegélyezett keskeny kis utcák kanyarognak. Mintha megállt volna az idő ebben az álmos kisvárosban.

Rendkívül hangulatos szállásunk közvetlenül a vízparton, a trópusi esőerdő mélyén fekszik.

(szállás: lodge, Tortuguero, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

3. nap: TORTUGUERO – GYALOGTÚRA

A világ egyik legegzotikusabb régiójában található környezetbarát resortunk valamennyi létesítménye 1,5 méter magas cölöplábakra épült, mellyel a tulajdonosok elsődleges célja az volt, hogy megvédje az itt élő állatok természetes élőhelyét. Ébresztőnk a dzsungel muzsikája lesz 😊 Finom házias reggelink után egy igazi dzsungel élmény vár ránk az érintetlen esőerdőben. Természettudós vezetőnkkel gyalogtúrára indulunk a szállásunk erdei ösvényein. A Costa Rica „kis Amazonja” becenévvel illetett Tortuguero Nemzeti Park biológiai sokfélesége az egész világon egyedülállónak számít. A buja trópusi erdő rengeteg kétéltű, hüllő, emlős és számos madár- és rovarfaj otthona.

Majd visszatérünk a bungallóinkba. Míg ebédünk elkészül, szabadon élvezhetjük a vadregényes környezetet.

Délután egy fantasztikus hajókirándulásra indulunk a Tortuguero Nemzeti Park csatornáin, hogy egy más perspektívából ismerhessük meg az esőerdő világát.

És ha már vizen és földön is megtapasztaltuk a dzsunglevilágot, a bevállalósabbak folytathatják a levegőben 😉 Fakultatív program keretében lombkorona kalandra indulhatunk és 1,5 órára Tarzan bőrébe bújhatunk.

(szállás: lodge, Tortuguero, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

4. nap: TORTUGUERO – ARENAL-VULKÁN – HŐFORRÁSOK

Kényelmesen megreggelizünk a szállásunkon, majd csónakkal visszautazunk a partra és kisbusszal folytatjuk utunkat az ország banántermesztő régiójában található trópusi buja tájairól híres Guápiles városba.

A városban elköltjük ebédünket majd Costa Rica egyik legkülönlegesebb természeti csodájának tartott Arenal vulkán felé vesszük az irányt. A vulkán lábánál fekvő La Fortuna városába tartó utunk hatalmas ültetvények és dísznövény kertészetek mellett vezet.

Az Arenal vulkán egy félig szunnyadó vulkán. Egészen 1968-ig csipkerózsika álmát aludta, míg egy éjjel, mintha álmából riadt volna fel, hatalmas földrengés kíséretében olyan mennyiségű izzó lávát okádott a földfelszínre, hogy három falut teljesen maga alá temetett. Miután megmutatta hatalmas erejét a következő közel 50 évben (2010-ig) rendszeressé váltak a kitörések, melyek szerencsére nem okoztak újabb katasztrófákat. Az elmúlt években úgy tűnik “megnyugodott” bár folyamatosan pöfékel, izzó lávát és hamut “köp” a felszínre.   

Következő éjszakáinkat a vulkán közelében, a trópusi esőerdő közepén épült 4 csillagos termál resortban töltjük. Hangulatos ösvényeken sétálhatunk, szobánk teraszáról varázslatos panorámában gyönyörködhetünk az Arenal vulkánra, finom kávénkat kortyolva és a madarak ébresztő énekére élvezhetjük a napfelkeltét vagy egy isteni kezeléssel kényeztethetjük testünket, lelkünket a resort gyógyfürdőjében. Lehet ezt még fokozni?! Szállásunk maga a földi paradicsom!

(szállás: termál resort, Arenal Volcano, 3 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5. nap: LA FORTUNA VÍZESÉS – ARENAL-VULKÁN – LÁVAFOLYÁS

Napunkat egy kihagyhatatlan vízesés-túrával kezdjük Costa Rica egyik legcsodásabb zuhatagjánál. Kb 70 méteres magasságból zúdul le a hatalmas víztömeg egy természetes medencébe, ahova egy könnyű 600 méteres túraösvényen le is sétálunk. Akinek kedve van, meg is mártózhat a hűs vízben.

Majd La Fortuna kisvárosba autózunk és egy biofarmon megebédelünk.

Délután 3 óra magasságában egy izgalmas gyalogos túrára (kb 2 km) indulunk a Vulkán Nemzeti Parkban, melynek során láthatjuk a vulkán 1968-as kitörésének nyomait és a megszilárdult lávafolyásokat. Túránk során sok érdekességet mesél nekünk túravezetőnk, megismerjük a vulkán természetét és történelmét, valamint a dzsungellakó állatokat: különböző majmokat és színpompás madarakat.

(szállás: termál resort, Arenal Volcano, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: PIHENÉS – ÉLVEZZÜK A TERMÁLFÜRDŐKET

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Hotelünk csodás parkjának 25 termálvizes medencéjét kristályos vízesések töltik meg, melyet mi is alaposan kiélvezünk. Akár egész nap a különleges gyógyfürdőben pihenhetünk vagy a különböző masszázsokból, arc- és testkezelések közül is válogathatunk.

Akinek van kedve, egy fél napos (fakultatív) program keretében ellátogathat egy tipikus farmra, ahol megismerkedhet a vidéki kultúrával, a hagyományos növénytermesztő módszerekkel, Costa Rica mezőgazdaságának kulcsfontosságú terményeivel.

(szállás: termál resort, Arenal Volcano, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

7. nap: MONTEVERDE – ÉJSZAKAI DZSUNGELTÚRA

Reggeli után Monteverde-be utazunk (kb 3,5 óra 120 km), melynek neve nem véletlen, hiszen jelentése a spanyol nyelvben “zöld hegy”. Monteverde a misztikus köderdők birodalma. Bolygónkon nagyon kis számban találhatók a felhőerdők (köderdők), ugyanis állandó nedvesség és kellő tengerszint feletti magasság szükséges a kialakulásukhoz. Monteverde egyike ezen rendkívül különleges ökosztisztémáknak, ahol a talajszinttől a lombkorona csúcsáig burjánzik az élet. A liánokkal sűrűn átszőtt szinte átjárhatatlan dzsungel, a hatalmas páfrányok, a fákról lecsüngő orchideák és mohafélék… mintha egy elvarázsolt mesevilágba csöppentünk volna. Monteverde dzsungele biológiai sokféleségének köszönhetően bolygónk egyik legegyedibb élőhelye.

Útunk során gyönyörű tájak és tipikus falvak mellett haladunk el, ahol bepillanthatunk a helyiek hétköznapjaiba.

Miután lebukott a nap a dzsungel felett egy különleges kalandra indulunk ebbe a misztikus világba. Szürkületkor sűrű ködnek tűnik, de valójában a felhők ereszkednek a lombkoronára és szinte “elvarázsolják” a dzsungelt: teljesen más karaktert kap, az elképesztően dús növényzetű zöld erdő fekete dzsungellé változik. Ami pedig még különlegessebbé teszi élményünket, a dzsungel muzsikája: a millió rovar, béka, varangy alkotta zenekar feledhetetlen szimfóniát “ad elő”.

A dzsungellakók nagy százaléka nappal rejtőzködő életet él, éjjel azonban különösen aktívvá válnak, így olyan állatokat is megpillanthatunk, melyeket nappal szinte biztosan nem fogunk. Zsemplámpáink fénye kíséri utunkat az ösvényen, keressük, kutatjuk az állatokat. Vezetőnk speciális UV lámpája segítségével megtalálhatjuk a skorpiókat is, melyek kifejezetten éjszakai lények. És miért is kell az UV lámpa?! A skorpiók ugyanis holdfényben és UV fényben kéken “világítanak”. És hogy ezt mi okozza, túránk során elmeséljük. (szállás: resort, Monteverde, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

8. nap: MONTEVERDE FÜGGŐHIDAK

Ma egy újabb szuperkülönleges kaland vár ránk! Monteverde köderdejének lombkorona szintjén kiépített függőhidakat fedezzük fel. Libegőkbe szállunk és egy igen látványos, kb 800 méteres útvonalon felutazunk a környék legmagasabb hegycsúcsán található megfigyelő állomásra, ahonnan kilátópontokról gyönyörködhetünk a fenséges Arenal vulkán és az Arenal tó festői látványában.

Összesen 6 db függőhíd található itt, melyek közel 300 méter hosszúak.

(szállás: resort, Monteverde, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

9. nap: MONTEVERDE – MANUEL ANTONIO

Ma a Csendes-óceán középső részének meleg partvidéke felé vesszük az irányt. Hosszú kb 4,5 óra autós utazás vár ránk (185 km). Kora délután érkezünk meg a karibi parton, buja trópusi erdő ölelésében megbúvó fantasztikus resortunkba. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: resort, Manuel Antonio, 3 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

10. nap: MANUEL ANTONIO NEMZETI PARK

Mai napunkat Costa Rica ékkövének tartott Manuel Antonio Nemzeti Parkban töltjük. Az 1972-ben megalapított nemzeti parkot abból a célból hozta létre az ország, hogy megőrizze a jövő generációi számára a világ egyik legszebb és biológiailag legsokszínűbb területét. Noha méretét tekintve az ország legkisebb nemzeti parkja, egyedülálló élővilága és lenyűgöző szépsége páratlan az egész világon: buja esőerdő, képeslapra illő szépségű hófehér homokos óceánpart, színpompás korallzátonyok, fantasztikus túraösvények és festői panorámát nyújtó kilátópontok várnak itt ránk.

A trópusi erdő otthont nyújt a kedves pofájú lajhároknak, leguánoknak, ritka és imádnivaló mókusmajmoknak, fehér arcú majmoknak, élénk színű tollruhát viselő egzotikus madaraknak, milliónyi kis ráknak és színpompás leveli békáknak.

(szállás: resort, Manuel Antonio, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

11.  nap: MANUEL ANTONIO – ÁLOMSZÉP ÓCEÁNPART

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: resort, Manuel Antonio, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 

 

 

12. nap: SAN JOSÉ – HAZAUTAZÁS

Megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellts: reggeli)

Olvasnivaló