INDONÉZIA: SULAWESI & FLORES BÁMULATOS SZIGETVILÁGA

lélegzetelállító tengerpartok | elképesztő víz alatti világ | kulturális ínyencségek | Isten háta mögötti népcsoportok | különleges állatok | kulturális sokszínűség | meghökkentő hagyományok

Az utazás fénypontjai

  • Labengki és Sombori szigetek, Sulawesi mini Raja Ampatja
  • Kelimutu vulkán színváltós krátertavai
  • ismerkedés a Lio és a Ngada törzsekkel Flores szigetén
  • helyi ikat készítés rejtelmei
  • természeti csodák a dzsungel mélyén
  • szállás a Ngada törzs tradicionális házaiban
  • Luxus hajó túra a Komodo Nemzeti Park csodálatos szigetvilágába
  • Autentikus, indonéz szokásokba való betekintés
2024. április - május | 14 éjszaka
kis csoportos utazás (10-12 felnőtt)

Privát utazásként is foglalható 🙂

2.490 USD/fő + repülőjegyek + vízum + biztosítás

1. nap: MAKASSAR 

Európai indulásunk másnapján érkezünk Makassar repülőterére. Ez a napunk a belföldi járat függvényében alakul majd. Vagy Makassar-ban töltjük az éjszakát vagy még ezen a napon áthajózunk Labengki szigetére és napunk hátralévő részét pihenéssel töltjük. 

(szállás: Makassar vagy Labengki sziget, ellátás: nincs)

2-4. napok: HAJÓS KIRÁNDULÁS LABENGKI ÉS SOMBORI SZIGETEKRE

A reggeli órákban indulunk saját motorcsónakunkkal Labengki és Sombori szigeteire, ahol a következő 3 napot fogjuk eltölteni.

Ez a két szigetcsoport lenyűgöző trópusi paradicsom, még eléggé ismeretlen az utazók körében. Gazdag természeti kincseivel örökre rabul ejti az ide utazót. Labengkit és Somborit Sulawesi Raja Ampatjaként is szokták emlegetni, hiszen természeti szépségük nagyon hasonlít a híres Raja Ampat szigetekhez. A Labengki szigetek összesen öt nagyobb és húsz kisebb szigetből áll, amelyek fehér homokos partjaikkal, kristálytiszta vizeikkel és gazdag korallzátonyaikkal elkápráztatják az ide utazót.

Az itt élő helyi közösség a Bajo és Tolaki törzsekhez tartozik, akik hosszú évtizedeken keresztül a tengerrel szövetségben éltek apró hajóikon, de manapság már a szárazföld az otthonuk. A Labengki szigeteken körülbelül négyszázan laknak, főként halászatból élnek. Az itteni életforma egyszerű és harmónikus, amit mi is testközelből megszemlélhetünk. Szállásunk ezeken a napokon egy távoli szigeten, zavartalanul mindentől lesz. A napok során pedig kilátókat, érintetlen tengerpartokat, barlangokat fedezünk fel, de akinek kedve tartja sznorkelezhet is, ahol a víz alatti világ csodáit pillanthatja meg.

(szállás Labengki sziget, utolsó napon pedig már visszatérve Kendariban, ellátás: reggeli, ebéd valamint a 2-3. napokon vacsorát)

5. nap: KENDARI – MAKASSAR – MAUMERE

A mai nap repüléssel telik majd.

1 átszállással érkezünk meg Maumere városába, Flores szigetére.

A délutánt pihenéssel, rövid városnézéssel töltjük el. Megnézzük a helyi piacot és megismerkedünk a helyi ikat készítés rejtelmeivel. Az ikat az a tradicionális szőttes, amelyeket a helyiek maguknak készítenek kézzel.

(szállás: Maumere, ellátás: reggeli)

6. nap: MAUMERE – MONI

A délelőtti órákban elindulunk Moni felé, fel a hegyekbe, ahol megismerkedünk a helyi kultúrával. Elsétálunk egy közeli vízeséshez, vagy a közelben levő faluba, ahol a helyi törzsi kultúrát ismerhetjük meg.

(szállás: Moni, ellátás: reggeli)

7. nap: MONI – KELIMUTU – BAJAWA

Reggeli után a Kelimutu vulkán tetejére vesszük az irányt. A délelőttöt itt töltjük. Kelimuturól azt tartják, hogy amikor valaki meghal, a lelke elhagyja faluját, idelátogat, és örökre Kelimutuban marad: szelleme a három tó egyikében él tovább. Az, hogy melyik tóba költözik, az függ az életkorától és attól, hogy milyen ember volt amíg élt. A Kelimutu vulkán kráterében található 3 tó folyamatosan változtatja a színét a bennük lévő ásványi anyagok összetételének és az időjárásnak köszönhetően: ez volt már piros, barna, fekete, fehér, kék és zöld árnyalatú egyaránt. Egy igazi csoda az egész világon. A helyi emberek szent helyként tisztelik. Kora délután hosszú utazás vár ránk bérelt kisbuszunkkal Bajawába.

(szállás: Bajawa, ellátás: reggeli)

8. nap: BAJAWA ÉS KÖRNYÉKE

A mai nap pihenésképpen felfedezzük a környéket. A közelben ugyanis olyan természeti csodák vannak, mint például a dzsungel közepén levő termálvizes forrás, amelyben meg is mártózhatunk, Aimere városban pedig az arak készítés folyamatába pillanthatunk bele. Az arak a helyi szeszes ital, pálmaborból főzik, azonban Indonézia szerte egyedülállóan itt készítenek belőle gyógynövényekkel összefőzött változatot, ami a mi Uniqum-unkhoz hasonlít.

(szállás: Bajawa, ellátás: reggeli)

 

9-10. napok: BELARAGHI – NGADA TÖRZSI FALU MEGLÁTOGATÁSA

Ezen a napon nagyon különleges kirándulásban lesz részünk. Helyi vezetőnkkel egy hagyományos Ngada törzsi faluba kirándulunk, ahol az éjszakát is tölteni fogjuk. Ezáltal alaposan belekóstolhatunk a helyi bennszülöttek életébe egy távoli hegyi faluban. A kirándulás egy alap edzettséget kíván, mert egy hosszú (6-8 órás) túráról van szó, szünetekkel. A faluban megtapasztalhatjuk a helyiek életét, mindennapi tevékenységeit, mint például a rizs törés, vagy a kesudió feltörés. A vacsorát is a helyiek fogják nekünk készíteni, a saját maguk által termesztett zöldségekből, és nyílt tűzön sütött húsból. Ezen az estén nagyon szerény körülmények között fogunk aludni. A szálláson meleg víz sem lesz fürdésre, és az éjszaka is hűvös lesz, fel kell öltözni.

A helyi kultúra része, hogy ha vendég érkezik a házhoz, akkor feláldoznak egy csirkét a tiszteletükre, majd az állat belsőségeiből üzeneteket olvasnak ki a jövőre nézve. Ezt nekünk is el kell fogadnunk és nyitottan érkezni, ebbe a tőlünk nagyon eltérő, másik világba.

(szállás: törzsi faluban Belaraghi faluban egy tradicionális házban, ellátás: reggeli és vacsora)

11. nap: LABUAN BAJO

Repülés Labuan Bajo-ba.

Ezen a napon az idő rövidsége miatt egy kis méretű repülőgéppel tovább vesszük az irányt Flores nyugati csücskébe, Labuan Bajo városába. A délutánt a városban töltjük, kipihenjük a kultúrsokk és a dzsungeltúra fáradalmait, este pedig a helyi piacon friss halakat, tengeri herkentyűket kóstolunk majd.

(szállás: Labuan Bajo, reggeli)

 

12-14. napok: LUXUS HAJÓTÚRA A KOMODO NEMZETI PARKBA

Ezen a három napon utazásunk fénypontjához érkeztünk. Egy luxus tradicionális indonéz Phinisi stílusú vitorláshajón zötykölődünk majd a nyílt vízen, ahol lesz saját legénységünk, étellel, itallal, kényelemben. Ahol kikötünk, ott elképesztő tengerpartokat, vagy egzotikus állatokat fogunk felfedezni a világ egyik legszebb Nemzeti Parkjában, a Komodo Nemzeti Parkban, amely Indonézia egyik legérdekesebb látványossága. Utazásunk során az alábbi látnivalókat fogjuk érinteni: Kelor sziget, Kalong sziget, Padar sziget, Komodo sziget, a híres rózsaszín homokos tengerpart, sznorkelezés korallzátonyoknál és manta rájákkal.

 

A komodoi sárkány, vagyis a Varanus komodoensis egyedül Indonéziában él az egész világon természetes környezetben. A komodó sárkány egy veszélyes ragadozó. Akár 3 méter hosszúra is megnőhet és a súlya a 100 kilogrammot is elérheti. Szárazföldi krokodiloknak is nevezik őket, ez a világ legnagyobb és legősibb hüllője. Közvetlen leszármazottai 50 millió évvel ezelőtt éltek. Emiatt is nevezik őket sárkányoknak. Utazásunk során teszünk egy rövidebb sétát Komodo szigetén, ahol ezeket a fenevadakat testközelből is láthatjuk majd helyi vadőrök kíséretében.

A harmadik nap délután érkezünk vissza Labuan Bajoba a szállásunkra

(szállás: két éjszakát a hajón teljes ellátással, utolsó este pedig Labuan Bajoban)

15. nap: HAZAUTAZÁS

Megkezdjük hazafelé tartóutazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló