JÁRATLAN UTAKON EGY ELVARÁZSOLT CSODAVILÁGBAN - MYANMAR

Egy ősi világ kincsei | pagodák és kolostorok | a világ leghosszabb teakfa hídja | hajózás | hőlégballonozás | helyi piacok | falulátogatások

Az utazás fénypontjai

  • Yangon városának felfedezése, vonatozás, Bogyoke piac
  • a 2600 éves Sule Pagoda és a Shwedagon Pagoda, a buddhista világ egyik legszentebb helye
  • hajózás a régi királyi székhelyre, Mingun-ba
  • a U Bein teakfa híd
  • egy cruise fedélzetén az Irrawaddy folyón
  • Bagan ókori városa és az ezer pagoda
  • Sagar elsüllyedt városa
  • Kakku rejtett templom erdeje
2022. január | 14 éjszaka
csoportos utazás (8-10 fő)
2350 USD/fő

1. nap: YANGON (RANGOON)

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg Mianmar legnépesebb városába, Yangon-ba, ahol a repülőtéren már vár bennünket mosolygós, helyi idegenvezetőnk, aki egész utunkon társunk lesz. Minden kényelmet kiszolgáló hotelünkbe utazunk. Az egy órás úton kapunk egy kis kóstolót ebből a csodálatos országból, amely több évtizedig el volt zárva a külvilágtól. Az utcaképhez ugyanúgy hozzátartoznak az ökrös szekerek és a riksák, mint a csupaüveg, modern épületek.

Miután megérkeztünk szállásunkra, felfrissítjük magunkat és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük ebben a varázslatos városban.

Yangon, eredeti nevén Rangoon, Mianmar legnagyobb kereskedelmi központja, a mély vízű Rangun folyó partján fekszik, közel a tengerhez. A város kikötőiben a legnagyobb óceánjáró hajók is megfordulnak, innen szállítják a trópusi erdők, ültetvények és bányák kincseit a világ minden tájára.

A kikötő melletti piacokon a halászok portékái, a deltavidéken megtermő gyümölcs- és zöldségfélék sokasága, gyöngyház, teakfa és bambusztermékek cserélnek naponta gazdát.

Az utcákon sétálva hamar hozzászokunk az itt élők kedves mosolyához, ámulhatunk a szoknyaszerű, színes mintázatú “longit” viselő férfiakon, az arcukat “thanaka” festéssel díszítő asszonyokon, különleges szakállviseleteket és sáfrányszínű ruhás szerzeteseket.

Vacsorára megkóstólhatjuk az utcai árusok frissen sült finomságait vagy betérhetünk egy hangulatos teaházba.

(szállás: hotel, Yangon, ellátás: nincs)

2. nap: YANGON: VONATOZÁS – PIACI FORGATAGKOLONIÁLIS HANGULATBUDDHISTA TEMPLOMOKMESEBELI NAPLEMENTE AZ ARANY SZTUPA TÖVÉBEN

Ébredés és egy finom reggeli után egy izgalmas és különleges programmal kezdjük Yangon városának felfedezését, a brit gyarmati időkben épült ún. Circular Train-re szállunk. A vonat teljes útvonala 46 km hosszú, 39 megállóval és 3,5 óra menetővel, de mi egy 45 perces szakaszt utazunk, hogy bepillantást nyerjünk a vidéki életbe és a helyi emberek mindennapjaiba. A vonaton láthatunk iskolába tartó fiatalokat, munkába utazókat és piaci árusokat. Nagyon érdekes, ahogy a vonat pillanatok alatt piactérré alakul és árulják a finomabbnál finomabb egzotikus gyümölcsöket, friss zöldségeket, ételeket, van hogy menet közben cserél gazdát egy egy csomag a vonat lévő utas és a földön váró átvevő között.

A vonatos élmény után gyalogos városnézéssel folytatjuk napunkat, melynek első állomása a hatalmas Bogyoke Aung San piac. Ebben a szép épületben sok ezer árus portékái közül válogathatunk. Elsősorban burmai ajándéktárgyakat láthatunk, leginkább drágakövek és míves ékszerek, szövetek és selymek között nézelődhetünk. A piac másik oldalán egzotikus gyümölcsök, zöldségek és a halászok frissen fogott zsákmányai kelletik magukat a vásárlóknak.

Folytatjuk utunkat a nyüzsgő belvárosban: szebbnél szebb koloniális épületek a folyóparton, parkok, templomok között sétálunk, közben helyi vezetőnk mesél nekünk a város történetéről. Megnézzük a színes házakkal tarkított indiai negyedet, a kínai kereskedők házsorait és a brit építészet viktóriánus stílusú épületeit, melynek egyik legszebb példája a Stand hotel. Beülünk a hotel bárjába, ahol egy szempillantás alatt visszarepülünk az időben a gyarmati korba. A helyiség tökéletesen megőrizte a 19. század hangulatát, italunkat szürcsölve könnyű elképzelni, ahogy a gyarmati tisztviselők és feleségeik iszogattak ugyanennél a bárpultnál a régmúlt időkben.

Ebédre megízleljük a helyi ételeket és egy kis pihenés után elsétálunk a város központjában lévő Sule Pagodához. A templom fontos szerepet tölt be a város gazdasági és társadalmi életében, több jelentős politikai esemény helyszíne volt. A legendák szerint a 2.600 éves templom helyén egy hatalmas, ősi szellem lakott. A monda szerint annyira öreg volt, hogy a szemhéjját fákkal kellett megtámasztani, hogy ébren maradjon. A természeti szellemeket Burmában évszázadok óta imádják, itt a pagodán belül is megtalálható néhány ábrázolásuk. Azt is beszélik erről a szent helyről, hogy legbensőbb pagodájában temérdek kincs rejtőzik, amelyet követek hoztak Sri Lanka királyától a réges-régi időkben. Vezetőnk beavat minket a buddhista templomok szimbolikájába, majd meglátogatjuk a hét napjainak szentélyeit, ahol mindenki rituális locsolást végezhet a születésnapjához kapcsolódó állat szobránál, így biztosítva a jó szerencsét az élethez.

Napunkat Mianmar leghíresebb épületénél, a Shwedagon, vagy közismertebb nevén Arany Pagodánál zárjuk. A dombon álló csodálatos épület Burma és az egész buddhista világ egyik legszentebb helye, itt őrzik Buddha 7 hajszálát. A 2.500 évvel ezelőtt épült templom eredetileg 8 méter magas volt, de az évszázadok alatt 99 méteresre nőtt. A város fölé magasodó kupoláját 66 tonna színarany levéllel borították és több ezer gyémánt díszit. Miután végig jártuk a pagodát, egy lépcsőn megpihenve gyönyörködhetünk, ahogy a lenyugvó nap fényében felizzanak az arany templom csúcsai, hallgatjuk a csengettyűk csilingelését, a hívők halk imádkozását. Szavakkal leírhatatlan élményben lesz részünk. Sötétedés után a szerzetesek mécsesek százait gyújtják meg, fényüket visszatükrözi a szobrok arany csillogása, az ilyen pillanatok örökre velünk maradnak.

(szállás: hotel, Yangon, ellátás reggeli)

3. nap: MANDALAYTEMPLOMOK – PAGODÁK HAJÓKÁZÁS

Reggeli után újabb kalandokra indulunk, irány Mandalay!

A rövid, kb 1,5 órás utat légcsavaros kisrepülővel tesszük meg, mely egészen alacsonyan száll, fedélzetéről gyönyörködhetünk  az alattunk elterülő tájban.

Mandalay, az egykori királyi székhely jelenleg Burma második legnagyobb városa és egyben kulturális, oktatási és vallási központja. A városról Kipling, a Dzsungel könyvények írója nosztalgikus verseket írt, de nevét ismerhetjük Frank Sinatra és Robbie Williams dalaiból is Road to Mandalay címen.

A helyiek által a legburmaibb városnak tartott település az Irrawaddy folyó keleti partjának síkságán terül el, nevét a 236 méter magas domb után kapta, amely a Királyi Palota mögött magasodik. Mandalayt 4 másik, híres ősi város veszi körül: Amarapura, Sagaing, Ava és Mingun.

Mai napunk első állomása a Mahamuni Pagoda, amely fontos zarándokhely, itt található az ország egyik legszentebb buddha ábrázolása. A képet a legenda szerint magáról Buddháról készítették, aki leheletével életre keltette. A képmást olyan vastagon beborították a hívők hajszálvékony arany lemezkékkel, hogy elvesztette eredeti formáját. Egy fontos szertartás keretében a templom magasrangú szerzetese és számtalan segítője minden reggel megmossa a szobor arcát és a fogait.

Ezután megcsodáljuk a Világ Legnagyobb Könyvének Templomát, a Kuthodaw pagodát, ahová egy óriási, piros és arany kapun keresztül léphetünk be, melyet hindu mitológiából származó istenek és állatok szobrai díszítenek. A hatalmas, aranyozott központi pagodát 729 szentély veszi körbe, melyek mindegyike egy-egy márványtáblát őriz Buddha tanításaival.

Következő állomásunk a Shwenandaw Kolostor, más néven az Arany Kolostor. Története ámulatba ejtő. Eredetileg Amrapurában épült és a Királyi Palota része volt. Amikor Mandalay lett az új főváros, a teljes egészében teak fábol készült épületet lebontották, elefántok segítségével átszállították és újra építették. A király személyes lakosztája lett, de halála után a fia a palotán kívülre költöztette, mert úgy gondolta, hogy a halott király lelke kísért benne. Itt kolostor lett belőle, átvészelte a palotát elpusztító tűzvészt és így csodálhatjuk meg mi is az aprólékosan faragott, misztikus motívumokkal díszített épületet, mely a burmai építészet egyik legszebb példája.

Ebéd után lemegyünk a kikötőbe és helyi hajójárattal a régi királyi székhelyre, Mingun-ba utazunk. Hajónk fedélzetéről már messziről láthatjuk a hatalmas befejezetlen templomot, melyet a világ legnagyobb buddhista építményének szántak, de az angol hódítás és egy földrengés miatt félbe maradt az építése. Kiszállás után cipőnket levéve felsétálunk egy romantikus múltú épületre, melyet a király szerelmének építtetett, belsejében elrejtették a hölgy jáde eljegyzési gyűrűjét. Varázslatos látványt nyújt a ragyogó fehér épület sziluetje a kék égbolt előtt.

Naplemente előtt még megkongatjuk a világ második leghatalmasabb harangját, melynek megszólaltatása szerencsét hoz az életünkbe.

Visszautazunk Mandalay városába és a mozgalmas nap után hotelünkben pihenjük ki fáradalmainkat

(szállás: hotel, Mandalay, ellátás: reggeli)

4. nap: NAPFELKELTE AZ U BEIN TIKKFAHÍDJÁN INWA ŐSI KIRÁLYI VÁROSA – LOVASKOCSIZÁS

Korai reggelink után légkondicionált kisbuszba pattanunk és már indulunk is, hogy a híres U Bein hídról nézzük a napfelkeltét. Igazán misztikus hangulata lesz, ahogy felszáll a reggeli köd és elénk tárul a Thaungthaman tó és meseszép környezete. Ez a világon a legrégebbi és leghosszabb teakfa híd, melyet több mint 1000 oszlop tart víz fölött. Ez a hihetetlen építmény több mint 150 éve fontos átjáróként szolgál a helyi közösségeknek. A híd a régi palota épületének fájából készült, a maga idején lenyűgöző mérnöki teljesítménnyel. Több ponton felnyitható a padlózata, hogy a monszunesők idején megduzzadt tavon át tudjanak kelni alatta a halászhajók.

Miután kigyönyörködtük magunkat tovább indulunk Ava /Inwa/ városába, amely az egymást követő burmai királyságok ősi császári fővárosa volt a 14-19. században. Valódi időutazásban lesz részünk a városka utcáin, az ősi város maradványait várfalak, óratornyok, templomok és kolostorok őrzik. Hogy felvegyük a vidéki élet békés tempóját, lovaskocsival fogjuk bejárni a nevezetességeket, a szépséges, teakfából készült Bagaya kolostort, a Királyi Kastély és Erőd méltóságteljes romjait.

Estére visszatérünk Mandalayba és szállodánkban hajtjuk álomra fejünket.

(szállás: hotel, Mandalay, ellátás: reggeli)

5. nap: UTAZÁS EGY CRUSISE FEDÉLZETÉN AZ IRRAWADDY FOLYÓN – YANDABO – FALULÁTOGATÁS

Reggel búcsút veszünk a várostól és a kikötőbe indulunk (kb 45 perc utazás), ahol már vár minket sétahajónk, ami két napig az otthonunk lesz. A fedélzeten üdvözlőitallal fogadnak bennünket és meg is kezdjük az utazás Mianmar híres folyóján. Az Irrawaddy folyó a Himalája égbetörő csúcsai közt ered és észak-déli irányban keresztül szeli az egész országot. Útját mély szurdok és lenyűgöző dzsungelek szegélyezik, bő vizét hatalmas hajók hasítják, deltájában gazdagon teremnek a zöldségek és a térség legfontosabb élelmiszere, a rizs. Partján halászokat és aranymosókat láthatunk és ha szerencsénk van, találkozhatunk a vízben játszadozó híres kúposfejú delfinekkel.

Első megállónk Yandabo faluja lesz, ahol a legfontosabb tevékenység a cserépművesség. Nyomon követhetjük az agyag kibányászását a folyóból és a cserép készítésének különböző fázisait. Yandabo ismert történelmi helyszín is, itt történt a békeszerződés aláírása az első angol-burmai háború után, egészen pontosan a Kelet-Indiai Társaság és Ava Királyi Felsége között köttetett 1826-ban.

A falulátogatás után visszaszállunk a hajóra, és egy finom ebéd után a fedélzeten gyönyörködhetünk a békés tájban. Végig kisérjük a napkorong útját, ahogy lebukik a hegyek közé és nyugovóra térünk kabinunkban.

(szállás: cruise 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: BAGAN, AZ EZER PAGODA VÁROSASHWEZIGON PAGODA HTILOMINLO TEMPLOM – FALU LÁTOGATÁS

Reggelinket a hajó fedélzetén költjük el, miközben folytatjuk utunkat Bagan felé. 9 óra tájban érünk a kikötőbe, ahol már vár bennünket a kisbusz, hogy indulhassunk mai napi kirándulásunkra, amelyen felfedezzük egy ősi világ kincseit.

Bagan ókori városát, az “ezer templom földjét” a 2. században alapították, 9-től a 13. századig  a Pagan királyság fővárosa volt, befolyása kiterjedt a mai Burma egész területére. Régenvolt törzsek és királyok sora emelte ezen a helyen pagodáit és kolostorait, fénykorában 10.000 szebbnél szebb templom magasodott itt sűrűn egymás mellett, a legváltozatosabb méretben és formában. Ebben az időszakban Bagan vallási szerepe mellett a kulturális és tudományos élet központja volt, még a szomszédos Indiából, Ceylonból és a Khmer birodalomból is érkeztek ide szerzetesek alkímiát, asztrológiát vagy orvostudományt tanulni. 1287-ben a mongol kán seregei kifosztották és feldúlták a várost, de a mai napig több mint 3000 varázslatos és misztikus ősi épület magasodik a fákkal borított hatalmas síkságon.

Első állomásunk a Shwezigon Pagoda, mely az egyik legrégebbi templom, aranyozott kupolája messziről csillog a napfényben. A harang alakú épület, melynek helyét egy fehér elefánt jelölte ki, fontos zarándokhely, ugyanis a buddhista legenda szerint itt őrzik Gautama herceg homlokcsontját és fogait. Négy oldalát mitikus tengeri lények vigyázzák, külső falát pogány istenségek képei díszítik. Az itt működő múzeumban helyi vezetőnk mesél majd nekünk a város gazdag történelméről.

Ezután megnézzük a fenséges Htilominlo templomot, amely egy királyfiról kapta a nevét. Atyjának 12 örököse volt, a mondák szerint egy fehér esernyő segítségével választotta ki, hogy melyikük lesz az utódja. A bámulatos, vöröstéglából készült épületet gyönyörűen faragott stukkók díszítik, belső falain varázslatos freskókat csodálhatunk meg. A kertben szépséges kézműves termékeket vásárolhatunk a helyi árusoktól.

Következő látnivalónk a 66 méteres Thatbyinnyu (jelentése Mindentudó) templom, mely a legmagasabb a síkságon. Az ősi építészet csodájának tartott, 1144-ben készült épület boltíves folyosóit eredeti falfestmények díszítik.

Utána meglátogatjuk az Ananda templomot (Határtalan Bölcsesség Temploma), mely a legismertebb és talán a legszebb épület a síkságon. Több mint 900 évvel ezelőtt a Himalájából érkezett vándorszerzetesek útmutatásai alapján építették, akiket a templom elkészülte után a király megöletett, hogy sehol máshol ne tudjanak hasonlót építeni. A templom belsejében lévő Buddha szobor arról híres, hogy arckifejezése attól függően változik, hogy milyen távolságból szemléljük. Ez egy élő templom és zarándokhely, udvarán buddhista szerzetesek imádkoznak és énekelnek.

Ebéd után megcsodáljuk az apró kis Gubyaukgyi templom ősirégi freskóit, majd meglátogatjuk Myinkaba falut, amely a lakk üzeméről és családi kézműves műhelyeiről híres. A lakkozás egész Mianmarban népszerű díszítési mód, izgalmas lesz megismerkedni  a lakk művesség technológiájával és megfigyelni a mestereket munka közben.

(szállás: hotel, Bagan, ellátás: reggeli)

7. nap: BAGAN REJTŐZKÖDŐ KICSEI – HŐLÉGBALLON&NAPFELKELTE

Korán reggel egy kihagyhatatlan fakultatív programlehetőség vár minket. Az utazók szerint Baganban látható a világ legszebb napfelkeltéje! A szabadon választható program keretében felújított Robur buszokkal viszik ki a résztvevőket egy mezőre. Az utasok kávézás/teázás közben élvezhetik, ahogy az összeszokott csapatok szinte egyszerre töltik fel a hatalmas ballonokat meleg levegővel. Már az a látvány magában is megéri a korán kelést, ahogy aztán  a sok színes ballon egymás után felemelkedik a hajnal első sugarainál. Mágikus látvány, ahogy a felkelő nap lilás narancssárgává változtatja az ég alját, a pagodákkal teli dzsungel fáin gőzölög a hajnali pára és a különböző formájú templomok árnyéka egyszerre jelenik meg alattunk. Ez egy garantáltan életreszóló élmény! A 45 perces repülés után pezsgő és süti is jár az utasoknak.

A nap további részét szabadon tölthetjük, magunk fedezhetjük fel a város utcáit és eldugottabb pagodáit. Elektromos biciklivel vagy lovaskocsival neki indulhatunk a keskeny földutaknak, hogy rejtett kis ékszerdoboz templomocskákat találjunk a fák sűrűében, ahol senki más nincs rajtunk kívül. Igazi felfedezővé válhatunk, a dzsungelben járva titkos szent helyekre lelhetünk.

Marco Polo, a nagy utazó “aranyozott városként” emlegette Bagant, hihetetlen belegondolni, hogy ugyanezek között a templomok között járt ő is!

(szállás: hotel, Bagan, ellátás: reggeli)

8. nap: POPA HEGY – PÁLMAFA ÜLTETVÉNY – LÁTOGATÁS AZ ŐSI SZELLEMEKNÉLIDŐUTAZÁS EGY GYARMATI VÁROSKÁBAN

Ma tovább indulunk Baganból, reggeli után ismét buszba szállunk, körülbelül 1,5 órás út után elérjük a Virág hegynek is nevezett Popa hegyet, amely egy 1.520 méter magas kihunyt vulkán.

Útközben meglátogatunk egy kis üzemet, ahol pálmából készítenek alkoholt és különféle édességeket. Keresztül sétálunk a pálmafa ültetvényen, láthatjuk ahogy az itt dolgozók könnyedén másznak fel a fák karcsú törzsein, hogy leszüreteljék a termést. Természetesen lehetőségünk lesz megkóstólni a helyi készítésű termékeket.

Ezután Popa hegy lábánál tartunk kávészünetet és élvezzük a gyönyörű látványt. Ez a hegy mindig is szent hely volt, az itt élő emberek a szellemi energia forrásának tartják. Azt beszélik, hogy a vulkáni hamun gazdagon termő illatos gyógynövények hatásának messze földön nincs párja. Mielőtt Burma lakói áttértek a buddhizmusra animisták voltak, vagyis szellemlényekben, tündérekben és démonokban hittek. Ez hitvilág a mai napig áthatja az itteni emberek mindennapjait, népmesék és népdalok szólnak a Popa hegyről és a régi világ szellemeiről, évről évre zarándokok ezrei keresik fel a nat szellemek szobrait.

Következő uticélunk Kalaw kedves kis városa. Az 1310 méter magasan fekvő település friss levegője és hűvösebb éghajlata kedvelt nyaraló és kirándulóhellyé tette a britek körében. Ezen a délutánon végig sétálunk a fákkal és virágokkal szegélyezett utcácskákon, a gyarmati korból maradt hangulatos épületek között. A régi klubban megnézhetjük az eredményjelző táblán, ki állt nyerésre az utolsó krikett meccsen vagy elsétálhatunk a történelmi vasútállomásra. A város lakói nagyrészt a brit uralom idején ide vándorolt indiai és nepáli vasútépítő munkások leszármazottai, akik hűen őrzik dédmamáik recepjeit, így igazán különleges finomságokat kóstolhatunk meg vacsorára.

A város szíve a piac, ahol a környékbeli falusiak árulják portékájukat. Érdemes megízlelni a csak ezen a tájon megtermő különleges gyömölcsöket, vagy a híres hegyi mézet.

Az éjszakánkat ebben a nyugodt, csodálatos levegőjű városban töltjük.

(szállás: hotel Kalaw, ellátás: reggeli)

9. nap: ELEFÁNTOS KALANDOK – LOIKAW FALU

Napunk első felét szabadon tölthetjük.

Akinek kedve van, fakultatív program keretében egy igazán vidám és élvezetes programon vehet részt. A közeli elefánt farmra látogathatunk, hogy megismerkedjünk az itt élő ormányosokkal. A Green Hill Valley elefánt tábor csodálatos vidéken fekszik, trópusi erdőkkel borított hegyek és völgyek között. Az itt élő több mint 20 elefánt régebben fakivágásokon dolgozott, most békés, “nyugdíjas” éveiket töltik ebben a parkban. A családi vállalkozásként üzemelő farm nem csak az állatok jólétét tartja szem előtt, munkahelyet teremtenek az itt élőknek, erdőtelepítési programmal is foglalkoznak és környezetvédelmi oktatóközpontot üzemeltetnek. Teszünk egy sétát a parkban és egy kis előadás keretében sok fontos dolgot megtudhatunk az elefántokról. Utána lehetőségünk lesz megetetni őket és együtt fürdeni velük a folyóban.

Megebédelünk és kora délután csomagjainkkal útrakelünk és Loikaw falu felé vesszük az irányt, mely egyike a turisták által legkevésbé látogatott helyeknek az országban. A Pilu folyó partán fekvő, rizsföldekkel körülvett álmos kis település egy buddhista sziget a környékbeli számtalan benszülött csoport tengerében. Kicsit sétálunk a faluban, majd megvacsorázunk egy hangulatos folyóparti étteremben és itt töltjük az éjszakát.

(szállás: hotel, Loikaw, ellátás: reggeli)

10. nap: TAUNG KWE PAGODA – HEGYI TÖRZSEK – MESEBELI TAVAK

Reggelink után a Taung Kwe Pagodánál kezdjük a napunkat. Ez a szent hely buddhista kolostor is egyben és egy roppant látványos sziklaképződmény tetejére épült. A különleges formájú mészkőszirteket függőhidak kötik össze, csúcsaikon díszes pagodák nyúlnak az ég felé. Izgalmas lesz a sok kanyargó lépcsősoron feljutni a magasba, átkelni a kis hidakon a mélység felett és gyönyörködni a nagyszerű panorámában! (kényelmesebbek liftel is feljuthatnak és a hidakat is ki lehet kerülni)

Ezután irány a Pampet vidék, ahol egy helyi vezetővel gyalogtúrára indulunk. A körülbelül 2,5 órás séta végén megérkezünk Salong Khana faluba, mely a Kayan vagy más néven hosszúnyakú Karen népcsoport otthona. A zárt közösségben élő törzs felvette a keresztény vallást, amely itt a világtól elzárt völgyekben jelentősen keveredik a szellemhittel. A karenek messzeföldön híresek a nyakukban hordott rézspirálról. Hogy miért is viselik, arról számtalan legenda terjeng. Az egyik szerint véd a tigris harapásától, azt is beszélik, hogy csökken általa a nők vonzereje és a rabszolgakereskedők vagy a szomszédos törzsek harcosai nem rabolják el őket. De a legelterjedtebb magyarázat szerint ezeknél a törzseknél a csodásan hosszú hattyúnyak a szépség és a gazdagság szimbóluma. Az első fémkarikát 5 éves kor körül, nagy ünnepség keretében helyezik a nyakukba, majd évről évre növekszik a karikák száma. Mire elérik a felnőtt kort, a spirál súlya 4-5 kilogrammos lesz. Ezek az asszonyok nem csak különleges nyakukról, hanem egyedi kézműves termékeikről is ismertek. Meg fogjuk látogatni az ügyeskezű hölgyeket otthonaikban, ahol az egyedi mintájú kendőiket szövik vagy szépséges ékszereket készítenek. Vezetőnk elmeséli az itt élők ősi történeteit és megmutatja a falu totemoszlopát. Megnézhetjük azt is, hogyan készítik a rizsbort, amiből a kíváncsiak kóstolót is kapnak.

Egy helyi házban ebédelünk és egy rövid pihenő után autóval folytatjuk utunkat két másik autentikus falvacskán keresztül.

A Hta Nee Leh településén megismerhetjük a hagyományos falusi életet és az egyedi kultúrát. Itt minden népcsoportnak külön nyelve, saját népviselete, és hiedelemvilága van. Ugyanígy változnak a dalok, hangszerek és a táncok faluról falura. Ez a törzs is totemoszlopot állít a falu közepére, sámánok gyógyítanak, jósolnak és varázsolnak, az asszonyok fonott kosarat hordanak a hátukon, a férfiaknak egyedi vadásztudománya van, a zenészek bambuszgitáron kisérik a dalaikat. Itt azt is kipróbáljuk, mennyire zötyögős az utazás egy ökrösszekér hátuljában.

A visszafelé vezető úton megállunk a Hét Tónál. Ezen a nyugodt, békés, festői vidéken sétálhatunk egyet a csatornákkal összekötött tavak partján, melyek vizében tükröződnek a körülöttünk lévő hegyek. A 7 tó valójában csak 6 és egy ősi legenda főzödik hozzájuk, amihez hasonló az európai népmesékben is megtalálható. A történet szerint a 7 tóhoz 7 mesebeli madár járt le fürdeni, akik a tóparton ruhájukat levéve szépséges leányokká változtak. Egy királyfi kileste a titkukat, szerelemre gyúlt egyikük iránt és ellopta  ruháit, ezért nem tudott többé madárrá változni és elszállni a társaival. A lány feleségül ment a királyfihoz, a hetedik tó pedig kiszáradt. A Lótusz tónál újabb érdekesség vár ránk, meglátogatogatunk egy szövőműhelyt, majd visszatérünk hotelünkbe.

(szállás: hotel, Loikaw, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: HAJÓVAL AZ INLE TAVONKÜLÖNLEGES MADARAK SAGAR ELSÜLLYEDT VÁROSA

Megreggelizünk és tovább indulunk buszunkkal Hpe Kone városába. A festői hegyekkel körbevett Inle tó csodaszép fekvésének és a körülötte élő különleges kultúrájú népeknek köszönheti népszerűségét.

Érkezés után máris a kikötőbe megyünk, egy 2-3 órás hajós kaland vár ránk. Uticélunk Sagar elsüllyedt városa, amely az Inle tó déli részén található. A tóból kilépő folyón utazva elénk tárul a vidék lenyűgöző szépsége, millió különleges vizimadár, lótuszmezők, legelésző szarvasmarhák, falusi emberek és cölöpökön álló bambusz házak között siklik hajónk. A smaragdzöld mezőn földművesek végzik a dolgukat, a halászok színes hálóikkal keresik a napi zsákmányt a sekély vízben, hamisítatlan burmai hangulat, távol a világ zajától. A városhoz érve megpillantjuk a több mint 100 finoman kidolgozott sztupát, melyek nagyobb része a tó vizében áll, így olyan látványt nyújtanak, mintha lebegnének. A harangok halkan lengenek a szélben és mi ismét ámulhatunk egy letűnt korból velünk maradt csodán.

Keresztül sétálunk a tradicionális kis falun, hogy felfedezzük utcácskáit, bekukucskáljunk a helyi iskolába, körülnézzünk a piacon és közelről szemügyre vegyük a 16-17 században épült színes sztupákat. Itt állt Sahan történelmi városa, melynek gondosan megmunkált építményei minden évben pár hónapra a víz alá kerülnek, misztikus hangulatot kölcsönözve az ősi földnek.

Ebéd után a közeli faluban megnézzük hogyan készül a helyi rizsbor, amit különböző gyümölcsökkel ízesítenek és alkoholtartalma akár 60%-os is lehet. Aki szeretné természetesen meg is kóstolhatja.

Majd ellátogatunk a cserépedényeiről híres Sae Khaung apró falucskába. Burmában igen magas színvonalú a hagyományos kézművesség, itt is gyönyörű és igényes, szívvel-lélekkel készült termékeket láthatunk, melyeket földbe ásott kemencében égetnek ki.

Estére ismét millió élménnyel feltöltődve érünk hotelünkbe.

(szállás: hotel, Inle tónál, ellátás: reggeli)

12. nap: KAKKU REJTETT TEMPLOM ERDEJEBUDDHA BARLANGÜLTETVÉNYEK

Kényelmesen megreggelizünk és egy újabb csoda nyomába indulunk. Elhagyjuk az Inle tó körüli síkságot és a környező hegyek falvain keresztül eljutunk Kakkuba. Óriási banyan fák alatt sétálva érjük el Myanmar rejtett gyöngyszemét, amely 2011-ig teljesen el volt zárva a külvilág elöl. Cipőnket levéve sétálhatunk be a falakkal körbevett ősi vallási területre, ahol rendezett sorokban, szorosan egymás mellett közel 2500 sztupa bámulatos látványa fogad bennünket. Eredetük több évszázadra nyúlik vissza, állítólag az első kegyhelyeket maga Asoka, a híres indiai császár emeltette az időszámításunk előtti 3. században, később a 12.,17. és a 18. századokban is bővítették újabb épületekkel. A sztupákról tudni kell, hogy a legrégebbi buddhista vallási építmények, melyekbe hagyományosan Buddha ereklyéit temették. Öt meghatározott építőelemből állnak, melyek az 5 elemet szimbolizálják, magas csúcsaikkal összekötik az emberek és az istenek világát. Ezen a mágikus helyen láthatunk teljesen dísztelen és gazdagon faragott darabokat is, angyalokkal, táncosokkal vagy ősi buddha ábrázolásokkal díszítve és bámulatos fotókat készíthetünk a több ezer ég felé nyújtózó karcsú toronyról.

A hazafelé vezető úton meglátogatjuk Htan-Pha-Ya faluját és egy érdekes barlangot, amely különböző méretű buddha szobrokkal van tele. Teszünk egy sétát egy tipikus helyi településen, megfigyelhetjük a falusiak mindennapjait és megnézhetjük az ültetvényeken termesztett, számunkra különleges és egzotikus növényeket.

Estére visszatérünk pihenni a szállodába.

(szállás: hotel, Inle tónál, ellátás: reggeli)

13. nap: INLE TÓPIACOZÁSÚSZÓ FALUFŐZŐISKOLANGA HPE CHAUNG KOLOSTOR INPAWKHONE SZÖVŐFALU – SZIVÁRVÁNY

Mai napunk is különlegesnek igérkezik! Egy úszó faluban fogunk ebédelni egy barátságos helyi családnál, de az ebédet magunknak főzzük! Ezért tradicionális csónakokba szállunk és ellátogatunk a közeli piacra, hogy beszerezzük a szükséges alapanyagokat. Ezután keskeny vízi utakon indulunk tovább az úszó falu felé, ahol vendéglátóink élnek. Itt házigazdáink előkészítik nekünk a hozzávalókat és neki is kezdhetünk a főzésnek. Az általunk választott menüsorban többféle előétel, saláták és curryk szerepelnek, kedves chéfünk megtanítja nekünk az elkészítésüket. Megismerhetjük a helyi fűszereket, betekintést nyerhetünk az itteni étkezési szokásokba és a helyi élet ritmusába. Az ételeket nyílt tűzön főzzük, utána egy nagy asztalon feltálalva közösen fogyasztjuk el. A jó hangulat garantált!

Ebéd után a Nga Hpe Chaung Kolostor vár ránk, az Ugráló Macskák Temploma. Ez az oszlopokra épült, teakfából faragott épület sokáig karikákon átugró macskáiról volt híres. Manapság a cicák nem ugrálnak, állítólag meghalt a szerzetes, aki idomította őket és az állatvédők is tiltakoztak a mutatványok ellen, de azért nagyon kedvesen és hízelkedve fogadják a látogatókat. Ezt a kolostort teljesen más jellegű műalkotások díszítik, mint az eddig látogatott szent helyeket, kellemes lesz üldögélni egy kicsit a békés légkörű, különlegesen szép meditációs csarnokban.

Következő megállónk a Phaung Daw U Pagoda, ahol 5 igazán egyedi buddhaszobrot nézhetünk meg. Ezeket a szobrokat egy fesztivál keretében minden évben hajóval körbeviszik a folyón. Egyik alkalommal a csónak felborult és a szobrok a vízbe estek. Csak négy darabot találtak meg a tó mélyén, de mikor visszavitték őket a templomba az ötödik szobor már ott állt a helyén. Emiatt a csoda miatt hatalmas tisztelet övezi a szobrokat, a hívők és zarándokok annyi arany levélkével borították őket, hogy arany gombócokra vagy hóemberekre hasonlítanak.

Mai napunk utolsó állomása a kézművességéről híres Inpawkhone szövőfalu, majd meglátogatunk egy szivargyárat is, ahol kézzel készítik a vékonyka burmai szivarokat.

(szállás: hotel, Inle tónál, ellátás: reggeli és saját készításű ebéd)

14. nap: YANGON – HAZAUTAZÁS 

Reggel utazás a repülőtérre, ahonnan egy rövid repülőúttal megérkezünk Yangon városába. Immáron ismerősként térünk vissza a városba, hogy ezt a napot szabadon töltve gondtalanul sétálgassunk az utcákon vagy a számtalan park egyikében, ellátogassunk a piac árusai közé vagy egy modern bevásárlóközpontba, esetleg lenézzünk a kikötőbe. Kitünő program lehet a híres Kandawgyi park meglátogatása. A szépen gondozott park közepén lévő tóban, melyben  visszatükröződik a Shwedagon palota kupolája, egy csodásan díszített királyi bárka másolata található, esténként színházi előadásokat láthatunk itt és ez az éjszakai piac helyszíne is.

(szállás: hotel, Yangon, ellátás: reggeli)

OPCIÓ: a csapat egyhangú döntése mellett, hosszabbítás a gyönyörű Ngapali parton.