KALANDOZÁS ÉSZAK-VIETNÁM MESÉBE ILLŐ TÁJAIN

elszigetelt népcsoportok | helyi családoknál éjszakázás | mesés tájak | ősi regék&gyönyörű pagodák | füstölő szárító falu | isteni vietnámi konyha

Az utazás fénypontjai

  • Hanoi robogós városnézés & füstölő szárító falu
  • Ba Be Nemzeti park & Ban Gioc vízesés & csónakázás & bambusz rafting 
  • elszigetelt népcsoportok látogatása & piacok & helyiek otthonaiban éjszakázás 
  • túra Sapa csodás hegyvidékében & bambusz erdők & rizsteraszok
  • egy luxus cruise fedélzetén a Halong öbölben
  • Tam Coc & Ninh Binh & biciklis falu látogatás
2022. április | 14 éjszaka
egyéni utazás (4-8 fő)
1710 USD/fő

(2021 évi ár, aktualizáljuk amint tudjuk a 2022. évi részleteket)

1. nap: HANOI – AZ ÉGBE SZÁLLÓ SÁRKÁNY VÁROSA

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg a nyüzsgő Hanoi-ba, melynek helyét az ősi legenda szerint egy égbe szálló sárkány jelölte ki. Vízumügyintézést követően bérelt kisbusszal utazunk az óvárosban található minden kényelmet kiszolgáló szállodánkba.

Rövid pihenés után sétálunk egyet ebben az egyedi hangulatú városban, ahol sajátos módon keveredik a régi és az új. Bájos gyarmati épületek, keskeny utcácskák, a járdán apró, színes székeken vacsorázó emberek, házi oltárokon égő füstölők, biciklis gyümölcsárusok, szatócsboltok, műhelyek és milliónyi száguldozó robogós, azt se tudjuk majd hová kapjuk a fejünket ebben a forgatagban. Igazi időutazás bejárni a város Old Quarter-nek nevezett negyedét, ahol az utcákat még a 13. században mesterségek szerint osztották be. A mai napig van cipős, fafaragó, rézműves és selyemkészítők utcája, a boltocskák elé kipakolt portékákkal.

Városnézésünk során belekóstolunk a híres vietnámi konyha ízeibe, melybe a feng shui elvei alapján keverik az öt elemnek megfelelő hozzávalókat. A legjobb street food finomságokat ízlelgetjük, mint a Bun Cha (vietnámi húsgolyók), a világhírű Pho leves vagy a Banh Cuon (vietnámi rizstekercs).

(szállás: hotel, 2 éj, ellátás: street food)

2. nap: HANOI – GASZTRO KALAND – ROBOGÓS VÁROSNÉZÉS – EGYLÁBÚ PAGODA – FÜSTÖLŐ SZÁRÍTÓ FALU

Reggeli után robogókra pattanunk és városnéző napunkat a Vörös folyó deltájában fekvő, nem rég ezredik születésnapját ünneplő főváros, Hanoi egyik különleges látnivalójával kezdjük, a Ho Chi Minh komplexummal, hogy megismerjük a vietnámi történelem legkiemelkedőbb alakjának, Ho Chi Minh elnöknek az életét, aki a vietnámiak számára nem csak egy kommunista vezető, hanem példakép, aki hatalmas szerepet játszott az ország gyarmati sorból való felszabadításában és a világhatalom USA elleni elképesztő győzelemben. Megnézzük a mauzóleum monumentális épületét, az elnök facölöpökön álló házát (ahol bepillanthatunk dolgozószobájába is), továbbá egy gyönyörű parkot, ahol megismerjük az Egylábú pagoda romantikus meséjét.

Ezután ellátogatunk az Irodalom templomába, ami kiváló példája a hagyományos stílusú vietnámi építészetnek. A 100.000 dongos bankjegyet is ennek a szép épületnek a képe díszíti.

Pihenésképp megkóstoljuk a legfinomabb vegetáriánus Hanoi ebédet egy helyi étteremben. Robogókkal folytatjuk utunkat, elhaladva az Eiffel által tervezett Long Bien híd, a Vörös folyó és néhány zöldségfarm mellett, és láthatjuk, hogy élnek a helyiek.

Megnézzük Hanoi egyik jellegzetességét, a város közepén áthaladó vasútvonalat, ahol a keskeny nyomtávú vonal ketté szeli a belvárost, nincs kerítés a sínek mentén, a vonat a házaktól 1 méterre halad el.

Ezután egy rettentő érdekes és mennyei illatú hely vár ránk, egy füstölő szárító kis falu. Megfigyelhetjük, hogyan készülnek a színes füstölőrudak, láthatjuk hogyan válik a tömjén és más illatos növények pasztája az ügyes kezű asszonyok munkája során ezer színű füstölő rudacskákká! Bámulatos fotókat készíthetünk a halmokban álló pink színű csokrokkal!

Az Óvárosba érve gyalogosan folytatjuk utunkat a színes utcákon, ahol végigkóstolhatjuk az utcai kifőzdék finomságait, mint pl. a bun cha (sertéshúsfalatkák nyílt tűzön grillezve, hideg rizspogácsán tálalva, egy tál fűszernövénnyel kevert zöldsalátával), spring roll (disznóhússal, rizzsel, gombával és fűszernövénnyel töltött tavaszi tekercs) és a legjobb helyi sört Hanoi-ban, a Bia Hoi-t, vagy személyes kedvencünket, a vietnámi kávét sűrített tejjel.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli, street food)

3. nap: BA BE NEMZETI PARK – CSÓNAKÁZÁS – BAMBUSZ RAFFTING – ZENÉS VACSORA – ÉJSZAKA EGY HELYI CSALÁDNÁL

Ízletes reggeli után a hotel előtt vár kényelmes kisbuszunk, indulhat is a mai kaland! Első megállónk a Duom templom, ahol megismerkedhetünk az ezen a vidékeni élő, Vietnám második legnépesebb etnikumát alkotó, tay népcsoport vallásával és hiedelemvilágával.

Megebédelünk egy helyi étteremben és folytatjuk utunkat a szépséges hegyi tájon a Ba Be Nemzeti Park felé. Kora délután érkezünk a Nang folyó partjára, ahol hajóval indulunk tovább a hűs vizű, kristálytiszta folyón. A minket körülvevő varázslatos környezet egy valódi, világtól távoleső zug, melyet a természet sok millió év alatt alkotott ilyen tökéletesre. Egyedülálló természeti képződményei, növény- és állatvilága, illetve az itt élő tay népcsoport sajátos kultúrája miatt az UNESCO Világörökség védettsége alatt áll. Folyónk egyik kanyarulata egy fantasztikus helyre, a Poung barlangba vezet minket. A festői bejáraton áthaladva az óriási cseppkőbarlangban egy több tízezer főt számláló denevérkolónia lakhelyét fedezhetjük fel.

Hajónkkal hamarosan elérjük a Ba Be tavat. A tavat körülvevő hegyek erdeinek zöldje, a tó vizének kéksége és a mészkősziklák fehér ragyogása minden képzeletet felülmúló látványt nyújt! Számtalan kisebb-nagyobb szigetecske emelkedik ki a tó vizéből, egyikükön ősrégi templom magasodik. Itt megállva megismerhetjük a tó keletkezésének és az Özvegy Szigetének megható legendáját, majd bambusz tutajokon raftingolhatunk és megmártózhatunk a frissítő vízben egy apró szigeten.

Vizes kalandjaink után egy rövid gyalogúton érjük el Pac Ngoi falucskát, ahol az éjszakát egy helyi családnál fogjuk tölteni.

Ez a világ elől rejtett paradicsomi település egy valódi, hagyományos tay falu. A hegyek és a tó közé épült, gólyalábakon álló házakban körülbelül negyven család éli évszázadok óta változatlan hagyományok szerinti életét. Vendéglátó családunkkal költjük el a vacsorát, majd részt veszünk egy zenés előadáson. Az itteni embereknek a zene és az ének fontos része mindennapi életüknek és szertartásaiknak is, hitük szerint az énekeik által a szellemvilággal létesítenek kapcsolatot. Mozgalmas napunk végén fából ácsolt házunkban, a tó csobogása mellett hajtjuk álomra fejünket.

(szállás: homestay, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

4. nap: BA BE TÓ – BAN GIOC VÍZESÉSEK – TIGRIS BARLANG – CAO BANG VÁROSA

Csodálatos lesz itt ébredni a természet ölelésében, a teraszról kinézve figyelni, ahogy a hajnali köd felemelkedik a tó vizéről, látni a falubelieket szorgoskodni halászhálóikkal, bekukkantani a konyhába, ahol szabad tűzön már készül a reggelink. Miután búcsút vettünk kedves házigazdáinktól, tovább folytatjuk utunkat, ezen a vizek formálta tájon. A legészakibb provinciába igyekszünk, melynek 5 hatalmas folyó táplálja közel 50 tavát.

Ebédre megízleljük az erre a vidékre jellemző fogásokat és utunkat folytatva már messziről hallhatjuk a víz dübörgését.

A Ban Gioc vízesésnél megállva olyan látványban lesz részünk, mintha egy több száz éves kínai festő művét csodálnánk. Ázsia leghatalmasabb vízesése, amely természetes határt alkot Kína felé, 30 méter magasról, 300 méteres szélességben zúdul lefelé, három részre osztva az erdővel borított sziklákat. Hajóra szállunk, hogy közelebbről is szemügyre vehessük, ahogy a türkizkék vízfüggöny millió vízcseppre hullik, melyeknek belsejében apró szivárványok tükröződnek. Körülöttünk karsztcsúcsok és sűrű dzsungel, alattunk a jádezöld folyó hömpölyög, igazi csodát élhetünk át ezen a világvégi helyen, ahová európai turisták ritkán vetődnek el.

Életreszóló élménnyel és fantasztikus fotókkal gazdagodva indulunk tovább, hogy meglátogassuk az izgalmas hangzású Tigris Barlangot. A legendák szerint ezt a különlegesen szép cseppkőbarlangot a régi időkben vad tigrisek lakták, akik gyakran vadásztak a környező falvakban élő emberekre is. A barlangba belépve egy mesevilág tárul a szemünk elé. Magas kősziklákból álló, hétszínű cseppkövek lógnak a mennyezetről és túránk során látni fogunk a természet álltal megformált kövekből emberi lényeket, fákat, mitikus állatokat, haját fésülő tündért vagy lótuszvirágot.

Barlangi sétánk után Cao Bang városába utazunk, ahol az éjszakánkat töltjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, ebéd és vacsora)

5. nap: ETNIKAI NÉPCSORPORTOK & FALVAIK – BAO LAC PIAC – HELYI CSALÁDOKNÁL ÉJSZAKÁZÁS

Ébredés és finom reggeli után tovább folytatjuk utunkat ezen a csodálatos tájon. Körülöttünk riszföldek, a hegyoldalakban apró falvak, égbe törő csúcsok és folyóvölgyekkel szabdalt síkságok váltakoznak a busz ablakában. Első megállónk egy kedves kis autentikus piac lesz, ahol a vörös dzao és tay népcsoportok tagjai kerskednek áruikkal.

Ebédidőben egy másik piacra érünk, ahol a magas hegyekből érkezett fekete lolo nemzetséghez tartozó, szép hímzésű, tetőtöl talpig fekete ruhát viselő és a síkságokon élő San Chi emberek árulják portékájukat. Itt a piacon fogunk megebédelni, ahol fantasztikus ízeket kóstolhatunk meg a helyi konyha remekeiből. Jól lakottan folytatjuk utunkat Meo Vac faluja felé, ahol a virágos lolo törzsnél töltjük az éjszakát. Ez a természetközeli népcsoport a hold fázisai szerint éli mindennapjait, virágos jelzőt viselő törzsük híres szép lányairól, akik pompázatos, ezerszínű ruhát és fejdíszeket hordanak.

(szállás: homestay, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: LUNG PHIN FALU – KARST PLATEAU GEOPARK – DONG VAN ÓVÁROSA – LUNG CU

Reggeli után a Lung Phin tradicionális, nyüzsgő piacára látogatunk, mely a környék legjelentősebbike és a holdnaptár szerint csak a Majom és a Tigris napján üzemel. Ez a hely nem egy egyszerű piac, hanem a társadalmi élet fő színhelye, a fiatalok ismerkedésének helyszíne is. A 16 környékbeli törzs asszonyai napfelkelte előtt elindulnak színes népviseleti ruháikban, nagy csapat gyerek kiséretében, hátukon hatalmas fonott kosarakban cipelve áruikat. A nagyobb holmikkal a férfiak lovon vagy motoron érkeznek. Kapható itt számtalan kézzel szőtt, gyönyörűséges textília, a hegyekben megtermelt zöldségek és gyümölcsök, dzsungelbéli gyógynövények és természetesen, ahogy minden ázsiai piacon, számtalan “lacipecenyés” is kínálgatja finomságait. Megízlelhetjük itt a környék hírességét, a csak ezen a piacon kapható mentás mézet is. Hatalmas élmény lesz belecsöppeni a hagyományokat őrző, színpompás ruhákba öltözött emberek ünnepi forgatagába!

A piaci forgatag után napunkat a Karst Plateau Geo Park felfedezésével folytatjuk. Ez a híres park számtalan izgalmas geológiai csodát rejt. Az itt talált legrégebbi ősmaradvány 540 millió éves. A Kínával határos terület a Himalája legkeletibb nyúlványa, magasan a tengerszint felett fekszik, 2000 méter feletti csúcsai 90%-os lejtőket alkotva zuhannak a mély kanyonokba, lélegzetelállító látványt nyújtva! Erdői számtalan védett állatnak kínálnak menedéket, köztük a megmosolyogtató nevű “magányos hegyi kecske”, a szép bundájú ázsiai fekete medve és kedvencünk, a világ legszokatlanabb arcát viselő vietnámi piszeorrú majom, aki annyira bátor, hogy még a tigrisekre is rátámad.

Ebédre a hegyekkel körülölelt Dong Van városába érünk, ahol az éjszakát is töltjük. Teszünk egy sétát az óvárosban a több száz éves, kínai építészetet tükröző, yin yang tetejű házak között, ahol az élet mit sem változott a civilizáció beköszöntével. Elsétálunk a hmongok királyának palotájába is.

Napunk zárásaként Vietnám egyik legfontosabb nemzeti szimbólumát látogatjuk meg. A város közelében, 1700 méteres csúcson magasodik egy óriási zászlórúd, rajta Vietnám vörös, sárga csillaggal díszített nemzeti lobogója, amely itt az északi határon az itt élő 54 etnikum egységét jelképezi. Fenséges látvány tárul majd a szemünk elé a magasból! Ez a hegycsúcs mindig is fontos szerepet töltött be az itteni népek életében, a 17. században, az éjszaki betolakodókkal szembeni győzelem után a császár egy hatalmas bronz dobot állítatott fel itt, amit a katonáknak minden órában háromszor meg kellett kongatniuk, jelezvén ezzel a terület függetlenségét. A szemben lévő hegyen csillogó két tó pedig a lolo törzs hiedelmei szerint szent sárkányuk két óvó szeme.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, ebéd és vacsora)

7. nap: HMONG NÉPCSOPORT TRADÍCIÓI – LUNG CU FALU – TÜNDÉR KEBLEI

Mai napunkon megismerkedünk Vietnám legnépesebb kisebbségét adó hmong törzs történelmével és igazán különleges szokásaival. A 8 milliós lélekszámú népcsoport Kínán, Thaiföldön és Vietnámon kívűl az USA-ban is nagy számban telepedett le, saját írásuk nincs, identitásukat szájhagyomány útján őrzik, amely több száz év alatt is kiállta az idők próbáját. Nevük kínai nyelven miao, ami palántát jelent, a fiatal növény, amely a földből bújik ki, gyönyörűen ábrázolja, hogy ez a törzs milyen közel áll az anyatermészethez. Napjainkban is saját maguk szabják, szövik és díszítik ruházatukat, melynek mintája jelzi hovatartozásukat (fekete, fehér, zöld sávos vagy virágos törzs). Szerepük a közelmúlt történelmében, az amerikaiakkal vívott háborúban és a francia koloniális időkben is jelentős volt. Jellemzően függetlenek és önellátóak, sokuknak pénz használatára sincs szüksége. Életüket meghatározzák ősi hiedelmeik és hagyományaik. Megismerkedhetünk különleges hangszereikkel, hallunk majd leányszöktetésről, a sámán varázslatairól, a hmong újévről, lóversenyről, bikaviadalról, ártó szellemekről, megkóstolhatjuk híres boraikat és füstölt szalonnáikat. Ellátogatunk piacukra, ahol csodálatos kézműves termékeiket árulják.

Délután egy egészen elképesztő természeti képződményt, a Fairy Bosom, azaz a Tündér Keblei névre hallgató dombokat látogatjuk meg. A két női keblet formáló dombot teljesen más kőzetek alkotják, mint a környék hegyeit vagy sík vidékeit. A szépséges hmong legenda szerint egy tündér szerelemre gyúlt egy jóképű hmong fiatalember iránt,gyermekük is született. Mikor a tündérek ezt megtudták, a szerelmes tündért hazaparancsolták Tündérországba, de ő a két mellét hátra hagyta, hogy gyermekét táplálni tudja.

Mesés történetekkel, elképesztő hiedelmekkel, bámulatos tradíciókkal gazdagodva érkezünk meg Ha Giang településre a szállodánkba, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, ebéd és vacsora)

8. nap: VIRÁGOS HMONG NÉP – BAC HA

Kényelmesen megreggelizünk és új kalandokra indulunk. Következő uticélunk Bac Ha, a virágos hmong törzs fővárosa. Utunk során több alkalommal megálluk megcsodálni a hegyoldalakban kialakított riszteraszokat, a szorgoskodó földműveseket, bámulatos fotókat készíthetünk a képeslapra illő tájról.

Ebédünket egy helyi étteremben költjük el, délutánra érkezünk meg Bac Ha városába, ahol az éjszakát egy itteni család otthonában töltjük. Amennyiben érkezésünk szombatra esik, másnap részesei lehetünk a vidék legnagyobb vásárának. A több mint egy évszazada működő vasárnapi piac több ezer embert vonz a környékről. Száz év óta ugyanúgy a legpompásabb ünnepi ruhájukban gyűlnek itt össze a különféle törzsek tagjai, hogy kereskedjenek egymással. Kapható itt textilia, ékszerek, vízvezeték, kölyökkutya, kismacska, házi szárnyasok, lovak, kecskék, vizibivalyok, gyógynövények, virágok, énekes madarak, de megkóstolhatjuk a vidék különlegességét is, a sült vérből készült tortát.

(szállás: homestay, ellátás: reggel, ebéd és vacsora)

9. nap: TRUNG DO FALU – HAJÓZÁS A CHAY FOLYÓN – SAPA VÖLGY – ELSZIGETELT NÉPCSOPORTOK

Reggeli után privát kisbuszos transzferrel indulun Sapa városába. Az 1.500 méterrel a tengerszint felett megbúvó völgy a Hoang Lien Son hegységben található, amely már a Himalája nyugati részéhez tartozik. Itt található Vietnam legmagasabb hegycsúcsa, a 3.143 méter magas Fansipan.

A lélegzetelállító panorámát kínáló csipkés hegyhátak között színpompás, egyedi népviseletben élik mindennapjaikat a hmong, dao, pho és lu törzsek tagjai. Útközben ellátogatunk Trung Do falucskába, ahol bepillanthatunk a tay törzs hétköznapjaiba, megismerkedhetünk egyedi kultúrájukkal.

Ezután hajóra szállunk, hogy a Chay folyón ringatózva ámuljunk a mesébeillő völgy látványán. Bao Nhai-ba érkezünk, ahol kisbuszunk már vár ránk és Sapa városába utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

 10. nap: SAPA TREKKING – RIZSTERASZOK – DZAY ETNIKAI EMBEREK

Megreggelizünk, majd kicsekkolunk a hotelból és és egy rövid utazást követően megérkezünk Y Linh Ho-ba, ahonnan közel 10 km-es gyalogos túrára indulunk, de megéri, mert olyan látványban lesz részünk, amitől eláll a lélegzetünk. Gyönyörű hegyvidék, rizsteraszok íves vonulatai, bambuszerdők, tiszta hegyi levegő, gyors folyású patakok, a fotósok paradicsoma. Uticélunk Lao Cai falucskája lesz, ahol a fekete hmongok laknak. Délidőben érkezünk meg a dzay etnikai emberek lakta Ta Van faluba, ahol egy helyi család otthonában töltjük az éjszakát. Szállásadóink frissen készült ebéddel várnak bennünket.

Délután egy kb 3 órás kirándulásra indulunk ezen a gyönyörű vidéken. Közben helyi vezetőnktől sok érdekességet halhatunk a helyi emberek életéről, mindennapjairól, szokásairól. 5 óra magasságában érkezünk vissza vendégül látóinkhoz. Pihenhetünk vagy akinek kedve van, segíthet a vacsoránk elkészítésében és elsajátíthatja néhány helyi étel elkészítését. Vacsoránk mellé megkóstoljuk a helyi rizsbort.

(szállás: homestay, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

11. nap: SAPA VÍZESÉS – BAMBUSZERDŐK – VÖRÖS DZAO EMBEREK

Szállásadó családunkkal reggelizünk, majd egy újabb izgalmas túrára indulunk. Gyönyörű bambuszerdőkön és rizsföldeken haladunk át. Rövid fotószünetre megállunk egy kilátópontnál, ahonnan nagyszerű kilátásban lehet részünk Giang Ta Chai falura, ahol a vörös dzao etnikai emberek laknak. Dél körül érkezünk vissza szállásadóinkhoz, akik finom helyi ételeket készítenek nekünk ebédre.  

Kora délután elköszönünk kedves vendégül látóinktól, és visszautazunk Sapa városába ahol már vár ránk kisbuszunk és Hanoi felé vesszük az irányt. Este 8-9 óra között érkezünk meg és kiphenjük az utazás fáradalmait.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

12. nap: HALONG BAY – A LESZÁLLÓ SÁRKÁNY ÖBLE

Kényelmesen megreggelizünk és elindulunk Ha Long City-be. Ebédidőben érkezünk meg a kikötőbe, ahol hajóra szállunk, elfoglaljuk kabinjainkat és kihajózunk az UNESCO Világörökség részét képező csodaszép Halong Öbölbe, a Leszálló Sárkány Öblébe, amely a világ egyik legnagyszerűbb csodája. A hajón ebédelünk, miközben a smaragd zöld vízből kinyúló, sűrű dzsungelnövényzettel borított több ezer mészkősziklák között cikázva haladunk el. Drámai és egyben káprázatos látvány! Majd tengeri kajakokba szállunk, hogy a sűrű szikla dzsungel mélyére is be tudjunk jutni. Itt alkalmunk lesz megmártózni a kristálytiszta vízben és élvezni a gyönyörű környezetet. A naplementében már hajónk fedélzetéről gyönyörködhetünk, miközben finom koktélunkat kortyolgatjuk. A hajón vacsorázunk, majd kinek, amihez kedve van, pihenhetünk, élvezhetjük a zenét, karaoket énekelhetünk, de akinek tintahalra horgászni van kedve, az éjszakai órákban kipróbálhatja. Aki szeret főzni és szívesen elsajátítaná a vietnámi konyha csínját-bínját, részt vehet a hajón megrendezésre kerülő főző tanfolyamon, ahol megtanulhatjuk a híres tavaszi tekercs elkészítését.

(szállás: hajón, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

13. nap: HALONG BAY – TAM COC

Ma folytatjuk hajós kirándulásunkat a Halong öbölben és felfedezzük további gyönyörű részeit az öbölnek. Akinek kedve van csónakkirándulásra indulhat egy izgalmas barlang mélyére.

Kikötés előtt elfogyasszuk korai ebédünket, búcsút veszünk a kedves személyzettől és kényelmes kabinunktól. Partraszállás után a kikötőből privát transzferrel TAM COC-ba utazunk. Körülbelül 3 órás út után érkezünk meg szállásunkhoz egy igazi békés, vidéki faluba.

Délutánunkat és esténket szabadon tölthetjük a környék felfedezésével.

(szállás: bungalo, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

14. nap: TAM COC – HOA LU – NINH BIN

Reggel útra kelünk, hogy meglátogatogassuk Hoa Lu-t, a várost, amely a X-XI. században Vietnám fővárosa volt. A hegyekkel körülölelt csodaszép völgyben a mai napig számos lélegzetelállító ősi épület és templom áll, melyek szintén Világörökségünk részét képezik. Itt betekintést kaphatunk milyen gazdag történelmi múlttal rendelkezik ez a különleges ország. Miután rengeteg fantasztikus fotót készítettünk ezen a meseszép helyen egy finom ebéd után további kalandokra indulunk.

Tradícionális, kínai eredetű sampan csónakokba szállunk és varázslatos utazásra indulunk a folyón, amely festői rízsföldek és monumentális karszttornyok között kanyarog. Ringatózó csónakunkból csodálhatjuk a végtelen rizsföldeken dolgozó embereket, vizibivalyokat és a földöntúli nyugalmat árasztó tájat. Ezután biciklivel körbetekerjük a falvakat, hogy testközelből láthassuk a vidéki életet.

Majd a Mua Barlangokhoz látogatunk, ahova 500 lépcsőfokot kell megmásznunk gyönyörű környezetben, és miután felértünk csodás panorámában gyönyörködhetünk a környező tájra.

(szállás: bungalo, ellátás: reggeli és ebéd)

14. nap: HANOI – HAZAUTAZÁS

Megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)