KENYA - SZAFARI ÉS AZON TÚL...

egyedülálló vadvilág | Erzsébet királynő emlékhelye | eldugott afrikai falvak | Szamburu földön éjszakázás | zsiráf etetés | elefánt menhely | csimpánz mentő központ

Az utazás fénypontjai

  • Látogatás és éjszakázás Karen Blixen egykori udvarházában.
  • Nairobi kulturális shopping túra, bepillantás egy helyi gyöngy manufaktúrába.
  • Ismerkedés az üvegfúvás művészetével, látogatás egy flip-flop papucs újrahasznosító manufaktúrában.
  • Látogatás egy zsiráf mentő központban és egy teaültetvényen.
  • Samburuk földje, gyalogos szafari a moran harcosokkal, találkozás egy „füvesemberrel”
  • Szafari a Samburu Nemzeti Parkban és piknik a folyóparton
  • Látogatás egy Isten háta mögötti afrikai faluban és egy kizárólag nők lakta faluban.
  • Találkozás a csimpánzokkal a Jane Goodall Institute közös projektjeként létrejött menhelyen
  • Joy Adamson háza, Elza a kisoroszlán otthona
2025. június | 13 éjszaka
kis csoportos utazás (5-11 fő)

Privát utazásként is foglalható 🙂

4.350 USD/fő összegtől+ nemzetközi repülőjegy + biztosítás

(a részvételi díj 2024. évi, hamarosan aktualizáljuk, összege a létszám függvénye)

Ezen az egyedülálló utazáson nem csak Kenya fantasztikus állatvilágával és varázslatos tájaival ismerkedünk meg. Betekintünk az itt élők tradicionális életmódjába, kézműves hagyományaiba, környezetvédelmi projektjeibe és mellette olyan bátor nők történeteit ismerhetjük meg, akik megvalósították az álmaikat, hogy egy kicsit szebb hellyé varázsolták a világot.

Hol és hogyan éltek és élnek ezek a vagány nők Kenyában?

Tarsatok velünk és meglátjátok! 🙂

1. nap: NAIROBI – KAREN BLIXEN UDVARHÁZA

Európai indulásunk másnapján hajnalban érkezünk meg Nairobiba, Kelet-Afrika legnépesebb városába. A repülőtértől privát transzferrel utazunk gyarmati múltú, exkluzív szállásunkra.

Kicsit megpihenünk, majd látogatást teszünk Karen Blixen, a Volt egy farmom Afrikában írónőjének egykori udvarházában. A teljes pompájában megmaradt épület jelenleg múzeumként működik, Karen egykori tárgyaival berendezve. Itt forgatták le a regényből készült Távol Afrikától című, világhírű filmet.  A Ngong hegyekre néző, illatos virágokkal teli kertben nem lesz nehéz átéreznünk, miért is szeretett bele ez a kalandos sorsú asszony végzetesen Afrikába.

A nap hátralévő részében kipihenjük a hosszú utazásunk fáradalmait.

(szállás: exkluzív udvarház, Nairobi, ellátás: nincs)

2. nap: FLIP-FLOP PAPUCS ÚJRAHASZNOSÍTÓ MŰHELY – KÁVÉÜLTETVÉNY

Reggel ismeretlen hangú madarak dalára ébredünk és kényelmesen elfogyasztjuk első afrikai reggelinket.

Napunkat egy igazán izgalmas helyen kezdjük.Látogatást teszünk egy manufaktúrában, ahol az óceánparton összegyűjtött fél pár flipflop papucsokat  vidám, színes műtárgyakká varázsolják. Hatalmas élmény látni, hogyan alakul át a hulladék, szemet gyönyörködtető szobrokká!

Ezután megebédelünk egy gyarmati stílusú étterem pazar kerthelyiségében, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint az egykor itt letelepedett brit arisztokraták.

Délután egy kóstolóval egybekötött kávéfarm látogatásra indulunk, ahol végig nézhetjük, hogy változik át a piros bogyós cserje termése csodásan gőzölgő, friss itallá.

Ha a kávétól felélénkülve nem tudunk elaludni, akkor benézünk Nairobi híres bárjainak egyikébe, ahol vérpezsdítő élő zene mellett megízleljük a legjobb helyi italokat.

(szállás: exkluzív udvarház, ellátás: reggeli)

3. nap: NAIROBI KULTURÁLIS SHOPPING TÚRA

Ma bevásárló körútra indulunk Nairobi legszínvonalasabb  galériáiba és kézműves piacaira, hogy csodálatos, sosem látott kincsek boldog tulajdonosai lehessünk.

Azért, hogy elkerüljük a fárasztó alkudozást és a megszokott turistagiccseket, helyi vezetőnk kíséretében sétálunk végig az eleven lüktető városi piacon, megcsodáljuk a kézzel készült faragott szobrokat és maszkokat, a ragyogó mintájú ruhákat és a különböző törzsek egyedi stílusú dísztárgyait. Ezután szépséges kerámiák között válogatunk és körülnézünk egy gyöngy készítő manufaktúrában is, ahol az ezerszínű csillogó ékszerek egyedülálló anyák kezei közül kerülnek ki.

Garantáltan nem fogunk üres kézzel hazatérni! Ha a napba még belefér, meglátogatunk egyet a város modern plázái közül, hogy lássuk honnan öltözködnek a helyi csajok.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

4. nap: ZSIRÁF MENHELY – ÜVEGFÚVÁS

Mai napunkat egy zsiráfmentő központban kezdjük, ahol a veszélyeztetett státuszú Rothschild zsiráfokkal fogunk egészen közelről megismerkedni.

A 70-es években alapított központot az hívta életre, hogy drasztikusan lecsökkent a kizárólag Kelet Afrikában élő Rothschild zsiráfok egyedszáma. Ennek az alfajnak különlegesen szép a mintázata és fején nem csak kettő, hanem öt szarvszerű kinövés található. A menhelyen működő tenyész pogramnak köszönhetően mára már több száz itt született zsiráf él szabadon Kenya nemzeti parkjaiban.

Belépéskor félbevágott kókuszdió tálakba zoo csemegét kapunk és egy zsiráfnyak magasságú hídról megetehetjük a hosszú szempillájú, szelíd állatokat. Életre szóló élmény lesz, ahogy az zsiráfok lilásfekete nyelvükkel óvatosan kiszedegeteik ujjaink közül a falatokat! Zsiráfos szelfi nélkül nem jövünk haza!

Ezután Nairobi mellett, a kenyai vadonban található üveg újrahasznosító manufaktúrába látogatunk, ahol az üvegfúvás varázslatos művészetét ismerhetjük meg. Ezen a különleges helyen naponta több száz kiló használt üveget olvasztnak be, és dolgoznak fel kreatív művészek, akiknek kezei közül szebbnél szebb  alkotások kerülnek ki. Igazán komolyan veszik a környezetvédelmet, a kemencéket fáradt olajjal fűtik és még a csomagolást is használt dobozok és újságok felhasználásával oldják meg. Akinek kedve van, ki  is próbálhatja az üvegfúvást!

Mielőtt visszautaznánk a hotelünkbe, melynek kertjében mókás pofájú majmocskák élnek, beülünk egy italra a manufaktúra bohém hangulatú, szabadtéri kávézójába.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

5. nap: THE ARK LODGE – ERZSÉBET KIRÁLYNŐ EMLÉKHELYE – ELEFÁNTOK

Ma újabb felejthetetlen élmények várnak ránk! A híres Aberdare Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Itt állt egykor az a  nevezetes vadles, ahol II.Erzsébet utolsó éjszakáját töltötte hercegnőként. Sajnos az egykori épület leégett, de így is izgalmas érzés lesz a britek egykori, csodálatraméltó királynőjének nyomdokain járni, akinek itt töltött napjanak márványtábla állít emléket. Ebédünket főúri környezetben, egy virágoktól illatozó kertben fogyasztjuk el. Ezután buszba szállunk és átgurulunk a nemzeti park kellős közepén álló, Noé bárkája ihlette, hajó alakot formázó, fantasztikus hotelbe! Bárkánk tágas teraszairól az itatóra látunk, a délutáni tea mellett élvezhetjük a szomjukat oltó elefántcsordák és kafferbivaly csapatok fennséges látványát! Talán még vadászó leopárdot is láthatunk! Estefelé részt vehetünk egy vadmadár etetésen, éjjel pedig egészen közelről hallhatjuk a sakálok és a hiénák üvöltését!

(éjszaka: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: SAMBURUK FÖLDJE – FÜRDÉS A SZAVANNA KÖZEPÉN – VACSORA A CSILLAGOK ALATT

Reggel búcsút veszünk a ködpárába burkolt esőerdőktől és a hűvös hegyi levegőtől. Elindulunk az ország északi, félszáraz szavannái felé,ahová csak néhány éve vezet aszfaltozott út. Ez a ritkán lakott vidék a nyájaikat terelő nomád törzsek és az afrikai vadak otthona.

A környék lakói a maszájokkal rokon, hagyományos életmódot folytató samburu népcsoport, akik évszázadok óta vándorolnak állataikkal ezen a lakatlan, vad  tájon. A samburu szó „pillangót” jelent, ugyanis ez az etnikai csoport szemetgyönyörködtetően élénk ruházatáról és színes gyöngysorairól ismert

Ebédidőben érkezünk szafari sátrainkhoz, melyek teraszai a méltósegteljesen hömpölygő Ewaso Nyiro folyóra néznek.

Ez a különleges szálláshely a samburu közösség tulajdonában van, ők lesznek figyelmes és gondoskodó vendéglátóink az itt töltött napok alatt.

Ebéd és némi pihenés után belevetjük magunkat a vidék felfedezésébe. A közeli nemzeti parkban megfürdünk egy természetes forrás vakítóan kék vízében, utána pedig szafari jeepbe pattanva nekivágunk becserkészni a környéken élő oroszláncsaládok egyikét.

Csodálatos napunkat a csillagok alatt elfogyasztott fenséges vacsorával zárjuk. Az asztalon pislákoló gyertyák lángja és a tábortűz fénye távol tartja a sötétet, körülöttünk a vadon titokzatos hangjai. Ezekre a romantikus pillanatokra talán egész életünkben emlékezni fogunk.

(szállás: Samburu föld, saját fürdőszobás sátor, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

7. nap: SÉTA A MORÁN HARCOSOKKAL – ISMERKEDÉS A SAMBURU KULTÚRÁVAL

A vadregényes környezetben elköltött reggelink után hagyományos törzsi ruházatot és színes ékszereket viselő ifjú harcosok kíséretében, gyalogos szafarira indulunk.

Vezetőink megmutatják a nyomolvasás titkait, hogy hogyan kell két bot és némi szárított elefántkaka segítségével tüzet gyújtani és mesélnek róla, hogyan használják gyógyításra vagy szertartásokhoz az útközben látott növényeket.

Bejárjuk a tüskés akáciákkal borított tájat, megcsodáljuk a hatalmas termeszvárakat és a szövőmadarak művészi gondossággal készített, lecsüngő fészkeit. Felriasztjuk a legelésző gazellákat, halljuk a páviánok kiáltásait, látjuk az elefántcsapásokat és talákozhatunk tevéket legeltető pásztorokkal is.

Ebéd és egy kis pihenés után ellátogatunk egy közeli településre, ahol a sárból és tehéntrágyából tapasztott kunyhókban élő családok bepillantást engednek otthonaikba.

(szállás: Samburu föld, saját fürdőszobás sátor, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

8. nap: ELEFÁNT ÁRVAHÁZ-PIHENÉS

Ma egy imádnivaló programmal indul a napunk!! Elárvult elefántbébiket fogunk meglátogatni! A samburu közösség által fenntartott árvaházban több tucat bébi és növendék elefántot gondoznak, hogy felnőtt korukra visszatérhessenek a vadonba. Megismerkedünk a park dolgozóival, bekukucskálunk az elefántkonyhába, ahol minden kis borjúnak a saját, óriás cumisüvegébe keverik az igényeire szabott kecsketejet. Etetési időben pedig megnézhetjük, hogyan rohannak a pici ormányosok a gondozóikhoz, a cumisüvegből kínált tejecskéért!

Délutánunkat szabadon tölthetjük. Szállásunk sziklákkal körülvett medencéjéből gyönyörködhetünk a bozótos szavannában és a doum pálmákkal szegélyezett folyópartban, jéghideg Tusker sörrel koccinthatunk a bárban 🙂

(szállás: Samburu föld, saját fürdőszobás sátor, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

9. nap: VADLES A SZAMBURU NEMZETI PARKBAN – ASSZONYOK FALUJA

Még napfelkelte előtt útnak indulunk a Samburu Nemzeti Park felé, hogy a hűvös reggeli órákban minnél több állatot megfigyelhessünk. A parkot átszelő Ewaso Nyiro folyónak köszönhetően a növény- és állatvilág is igen változatos ezen a helyen. Találkozhatunk a legcsinosabb csíkokat viselő Grevy zebrákkal, lassú léptű zsiráfokkal, bölénycsordákkal, békés elefántokkal, a bokrok között kárálva futkározó gyöngytyúkokkal, vizilovakkal és krokodilokkal is. Mindhárom nagymacska féle, oroszlán, leopárd és gepárd is él ezen a területen. Mikor a nap már melegebben süt, letáborozunk a szélesen hömpölygő folyó partján, melynek samburu neve „barna vizet” jelent. Piknikünk egészen biztosan felkelti a környékbeli majmok figyelmét, akik a bokrokból lesve várják majd, hogy jut-e nekik is a palacsintánkból 🙂

Délután megismerkedünk csodálatos helyi barátnőnkkel, Salma-val, aki valamennyiünket saját készítésű samburu ékszerekkel vár 🙂

Salma ennek a vidéknek az Önkormányzati képviselője és az ő kíséretében fogjuk megnézni, hogy élnek a körzet egyetlen városkájának lakói.

Először meglátogatjuk az iskolát, ahol benézhetünk a tantermekbe és találkozhatunk az egyenruhát viselő, vidám nebulókkal.

Ezután egy igazán egyedülálló helyre utazunk, ahol a bozót mélyén egy nem mindennapi falu rejtőzik. Ezen a helyen kizárólag asszonyok élnek, férfi ide be sem teheti a lábát! (kis csapatunk férfi tagjait kivételesen, Salma előzetes engedélykérése alapján be fogják engedni)

A hagyományos házakból álló települést olyan nők alapították évekkel ezelőtt, akiket katonák erőszakoltak meg, így számkivetetté váltak törzsük tagjai előtt. Azóta a falu menedéket nyújt azoknak a merész lányoknak, akik nem kérnek a gyermekházasságból vagy a kötelező nemi szerv csonkításból. Ezek az asszonyok egy férfiközpontú társadalomban kiharcolták maguknak a saját, szabad élethez való jogot. Miután a falu lakói énekkel és tánccal köszöntenek bennünket, leülünk a sárból tapasztott kunyhók elé beszélgetni és ámulni azon, hogy az embert próbáló körülmények ellenére micsoda természetes derű és erő lakozik az itt élő asszonyokban!

(szállás: Samburu föld, saját fürdőszobás sátor, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

10. nap: MOUNT KENYA – CSIMPÁNZOKKAL TALÁLKOZÁS

Ma búcsút veszünk a forró és száraz vidéktől és Afrika második legmagasabb hegye, a Mount Kenya felé vesszük az irányt.

Szállásunk ismét egy nemzeti park kellős közepén lesz, ahol tőlünk karnyújtásnyira legelésznek az orrszarvúk, zebrák, gazellák  és elefántok!

Délután látogatást teszünk a Kenyai Vadvédelmi Központ és a Jane Goodall Intézet közös projektjeként létrejött csimpánz menhelyen. Jane Goodall munkássága valódi példakép számunkra, ezért különösen boldogok vagyunk, hogy az ő nevével fémjelzett menhelyet támogathatunk látogatásunkkal. Bár a csimpánzok nem őshonosak Kenyában, de egy, a 90-es években kirobbant polgárháború miatt bezárni kényszerültek a burundi mentőközpontot, és megnyitotta kapuit a a Sweetwaters Csimpánz Menhely. Itt Nyugat és Közép Afrika területeiről megmentett, bántalmazott és elárvult csimpánzok kapnak esélyt a főemlőshöz méltó, szabad, biztonságos élethez. Megismerhetjük a menhely imádnivaló lakóit és a projekt célját, megtudhatjuk, hogy a súlyosan traumatizált állatokat miként szoktatják vissza a valódi csimpánz életre.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

11. nap: SZAFARI – PIHENÉS

Napunk első felében autós szafarira indulunk a vadaktól hemzsegő nemzeti parkban. Jeepünk ablakából figyelhetjük a vonuló zebra csordákat, reggeliző zsiráfokat, békés elefántokat, színpompás madarakat és lustálkodó oroszlánokat, igazi paradicsomi környezetben. Rövid megállót teszünk egy orrszarvú temetőben, majd egy vadvédelmi központba látogatunk el, ahol ha szerencsénk van, mi is etethetünk orrszarvút!

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

Medencézhetünk, benevezhetünk egy illatos olajokkal végzett kenyai masszázsra, vagy egy koktéllal a kezünkben figyelhetjük az itatóhoz gyülekező állatokat és a képeslapra illő afrikai naplementét.

Fakultatív programként éjszakai vadlesre indulhatunk.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

12. nap: JOY ADAMSON HÁZA – ELZA A KISOROSZLÁN OTTHONA – HAJÓZÁS A NAIVASHA TAVON

Reggel elköszönünk mesés hangulatú szálláshelyünktől és meg sem állunk az egyenlítőig, ahol átsétálunk az északi féltekéről a délire. Vajon tényleg ellentétes irányban forog az örvény a két oldalon? Feltétlenül kipróbáljuk 🙂

Mai uticélunk Joy Adamson, a híres író és természetvédő háza, ahol az Oroszlánhűség főszereplője, Elza a kisoroszlán nevelkedett. Az Adamson házaspár nem csak házikedvencként tartott nagymacskákat szoktatott vissza a természetbe, ők voltak az elsők, akik felhívták a közvélemény figyelmét az afrikai élővilág sérülékenységére. Világsikerű filmjeik és könyveik összes bevételét és haláluk után minden vagyonukat egy jótékonysági szervezetre bízták, ők üzemeltetik a hotelt, ahol éjszakázni fogunk. Itt elköltött shillingeinkel az afrikai vadvilág védelmét és az elmaradott térségek oktatásának fejlesztését támogatjuk. És nem mellesleg ismét fantasztikus környezetben tölthetjük az éjszakát, ezen az izgalmas, tóparti szálláshelyen.

Érkezés után megebédelünk a  hatalmas fák árnyékában, majd hajókirándulásra indulunk a Naivasha tavon. Csónakunk mellett prüszkölnek a vízilovak, fejünk felett halászsasok repkednek, vízbe vert cölöpökön horgászok gubbasztanak, a parton gólyák és marabuk ácsorognak, bőven lesz részünk látnivalóban!

Délután megnézzük a Joy Adamson életét bemutató kiállítást, majd kiülünk a tóra épített teraszra élvezni a colobus majmok és a vízilovak társaságát 🙂

Aki még több kalandra vágyik, fakultatív program keretében ellátogathat a közelben lévő rózsa-farmra.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

13. nap: TEAFARM LÁTOGATÁS – NAIROBI

Megreggelizünk és útnak indulunk Nairobi felé.

A város melletti hegyek között mesés program vár ránk! Egy teaültetvényt látogatunk meg, melynek tulajdonosa Fiona, egy fantasztikus brit hölgy. Nagypapája volt az első telepes, aki tea termesztésbe fogott az országban és a család azóta üzemelteti az álala alapított, szépséges farmot. Az európai növényekkel teleültetett park közepén lévő házban a trópusi hőség ellenére a vidéki Angliában érezhetjük magunkat. Vendéglátónk körbevezet a bírtokon, ahol megismerhetjük a teatermesztés és feldolgozás minden csinját-bínját. Ezután a pázsiton megterített asztalok mellett fejedelmien megebédelünk és természetesen belekóstolunk az itt termő teába is.

Délután, amennyiben időnkbe belefér, megnézzük a Nairobi Nemzeti Múzeum kiállítását, majd beülünk egy ikonikus városi étterembe, elfogyasztani utolsó kenyai vacsoránkat.

Este egy reptér közeli szállodában hajtatjuk álomra a fejünket.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

14. nap: BÚCSÚ AFRIKÁTÓL – HAZAUTAZÁS

Hajnalban a repülőtérre utazunk és millió emlékkel a szívünkben, fájó búcsút veszünk ettől a csodálatos országtól.