KÖRUTAZÁS CSODAORSZÁGBAN: ÚJ ZÉLAND & NYARALÁS ÓCEÁNIÁBAN

varázslatos tájak | természeti csodák | hobbit falu | borkostoló | hajózás egy fjordon | maori kultúra | csodás szigetek | fűszoknyás nők & törzsi falvak

Az utazás fénypontjai

  • Wai O Tapu geotermikus park és csodás hőforrásai
  • Maori falu látogatás & maori kultúra, zene és lakoma
  • Séta a Waitomo cseppkőbarlang egy titkos részében & világító parázsférgek
  • Punakaiki Avatar filmekben szereplő tája
  • Mount Aspiring Nemzeti Park és hatalmas tavai
  • Fiordland Nemzeti Park csodás gleccserei, a Tükör tavak és hajózás egy fjordon
  • Óceánia paradicsomi szigetei, ismerkedés őslakosokkal és kultúrájukkal
2021. október | 19 éjszaka
csoportos utazás (8-10 fő)
6800 USD/fő

1. nap: AUCKLAND – HOBBIT FALU – MAORI VÁROS & KULTÚRA (kb 230 km)

Reggeli órákban érkezünk meg Auckland repülőterére, ahol már várnak Bennünket és indul az új zélandi kaland 🙂 Délelőtti városnézésre indulunk Auckland-be, majd Rotorua felé vesszük az irányt.

Első állomásunk a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek forgatási helyszíne, a varázslatos Hobbiton. Még ha nem is láttátok ezeket a mozifilmeket, garantáltan fantasztikus élményben lesz részetek! Csodaszép mesebeli hely, gyönyörű zöldellő táj, hangulatos földbe épített kerek ajtós kis barlangházak és igazán különleges hangulat vár ránk. Végigsétáljuk az egész Hobbit falvat (kb 1,5 óra gyaloglás), majd részt veszünk egy Hobbiton sörkóstolón.

Folytatjuk kalandunkat, majd megérkezünk a világ legnagyobb Maori városába, a gejzírek és hőforrások vidékére, Rotorua-ba. Ez a hely az ország egyik legfontosabb turisztikai központja, egyedülálló természeti környezete, geotermikus aktivitása és a maori kultúra aktív jelenléte miatt.

Késő délután, kora este érkezünk a szállásunkra és kipihenjük a hosszú nap fáradalmait.

(szállás: Rotorua, 3 éj, ellátás: nincs)

 2. nap: ROTORUA – WAI O TAPU GEOTERMIKUS PARK – HŐFORRÁSOK – MAORI BARLANG RAJZOK

Mai napunkat a híres Wai O Tapu geotermikus parkot látogatjuk meg, amely igazi holdbéli tájra emlékeztet szubtrópusi környezetben. Füstölgő kráterek, fortyogó iszapmedencék, kovateraszok, színes tavak, forró víz és gőz látványa teszi varázslatossá ezt a tájat. Városnézés után ellátogatunk a Goverment Garden-ben található Rotorua tóhoz, mely az Északi sziget második legnagyobb tava. Megnézünk egy természetes hőforrást, a Rachel Springet. A Rotorua tó egy 240 ezer évvel ezelőtt itt felrobbant vulkán kalderájában fekszik, gyönyörű környezetben. A napunk további részében ellátogatunk a Kék és a Zöld tavakat, izgalmas maori nevükön Tikitapu és Rotokakahi. Kalandunkat a híres 700-1000 éves Maori barlang rajzokat felfedezésével folytatjuk, majd pisztráng lesre indulunk.

(szállás: Rotorua, ellátás: reggeli)

3. nap: ROTORUA – FORRÁSOK FÖLDJE – MAORI FALU LÁTOGATÁS

Ma újabb csodahelyek várnak ránk 🙂 Délelőtt az édenkertszerű Források földjén sétálunk, ahol a kristálytiszta vízen új-zélandi madarak sokaságát figyelhetjük meg. Új Zéland szigeteit hatalmas madárállomány és rengeteg faj jellemzi, ha ügyesek vagyunk, fantasztikus fotókat készíthetünk róluk 🙂

A természeti szépségek után egy igen különleges élményben lesz részünk, ellátogatunk egy, az erdő mélyén megbújó Maori faluba. A „föld népe”, ahogy ők hívják magukat, különleges kapcsolatban állnak a földdel, ők az első lakói a páratlan szépségű Új Zéland-nak, ideérkezésük előtt a szigetek lakatlanok voltak. Autentikus környezetben ismerkedhetünk meg a tradicionális Maori kultúrával és zenével és, hogy maori élményünk még különlegesebb legyen, egy igazi Maori lakomán veszünk részt.

(szállás: Rotorua, ellátás: reggeli és vacsora)

4. nap: WAITOMO BARLANGKOK – FOSZFORESZKÁLÓ PARÁZSFÉRGEK

Reggeli után Auckland repülőtere felé vesszük az irányt. Útközben egy újabb természeti csodát látogatunk meg, a fénybarlangként is emlegetett a Waitomo-barlangokat. A barlangokat évmilliók során kialakult különleges mészkői formációk, a kanyargó vizes járatok és a bennük élő egyedi, világító élővilág teszi igazán varázslatossá. Megtekintjük a Waitomo cseppkőbarlangot, majd a világ egyik legkülönlegesebb barlangjában látogatunk, annak is egy titkos részébe viszünk benneteket és sétálunk egyet a milliónyi foszforeszkáló rovar, az ún. parázsféreg borította sejtelmes fénybe a sötétbe burkolózó barlangboltozatok alatt.Misztikus, Avatar filmbe illő, varázslatos élmény 🙂

Repülőre szállunk és egy rövid repülőúttal megérkezünk a Déli szigete, Christchurch városába, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: Christchurch, ellátás: reggeli)

5. nap: ARTHUR HÁGÓ – PAPAROA NEMZETI PARK – AVATAR TÁJ: PUNAKAIKI (kb 290 km)

Ma továbbutazunk a sziget nyugati partvidékre egy gyönyörű panorámaúton, az Arthur-hágón keresztül. Már az első déli szigeti napunkon ízelítőt kapunk a Déli-Alpok csodás tájaiból, szinte minden kanyar után más természeti szépségben gyönyörködhetünk. Délután érkezünk a vadregényes Nyugati Partra, ahol egy újabb varázslatos tájegységbe érkezünk: Punakaiki Avatar filmekben szereplő tája, gyönyörű hegyek, karsztok, barlangok, ámulatba ejtő színek és igazi természeti ínyencségek várnak ránk a 130.000 hektáros Paparoa Nemzeti Parkban.

(szállás: Punakaiki, ellátás: reggeli)

 

6. nap: PALACSINTA SZIKLÁK – ESŐERDŐ SÉTA – ÓCEÁNPART

Reggeli után újabb kalandra indulunk. Első állomásunk a közel 30 millió éves, különleges szikla formáiról híres Palacsinta sziklák. Az egyedülálló palacsinta rétegek  ősi tengeri állatok kövületeiből állnak. Felejthetetlen élmény a körséta a morajló tenger fölé emelkedő különleges sziklaalakzatok között és látni egy nagyon különleges természeti jelenséget, a blowhole-t (tengeri gejzír).

Délután sétára indulunk egy, a dinoszauruszok kora óta érintetlen esőerdőben, majd ellátogatunk egy titkos tengerpartra.

(szállás: Punakaiki, ellátás: reggeli)

7. nap: HOKITIKA VÁROS – KÉZMŰVES ÉKSZERKÉSZÍTŐ MŰHELY – GLECCSEREK (kb 240 km)

Mai napunk első állomás a kedves Hokitika városban található kézműves ékszerkészítő műhely, ahol rövid ismertetőt kapunk a híres Ponamu kőről és, hogy miként készülnek a kézi készítésű Ponamu (Zöld Kő) ékszerek.

Miután kigyönyörködtünk magunkat az ékszer különlegességekben, folytatjuk kalandjainkat a nyugati parti Westland Nemzeti Parkban, melyet gleccser országnak is hívnak. Nagyon változatos vidék: gyönyörű alpesi táj, 3000 méter magas havas hegycsúcsok, a zöld különböző árnyalataiban pompázó vadregényes erdő, mezők, vad óceánpart, tavak, folyók, a Ferenc Josef és a Fox Gleccserek, aranybányászat és megannyi csoda vár itt ránk.

(szállás: Fox Glacier, ellátás: reggeli)

8. nap: MOCSÁRI ERDŐ – LAKATLAN TENGERPART – HECTOR DELFINEK – MOUNT ASPIRING NEMZETI PARK – CARDRONA HÁGÓ (kb 270 km)

Ha azt hiszitek, az elmúlt napokban a természeti csodákat már kimerítettük, akkor tévedtek! Egy 2000 éves mocsári erdőben indulunk gyalogtúrára. Az egyedi szépségű mocsárvilág után felkeresünk egy lakatlan tengerpartot, ahol kis szerencsével láthatunk hector delfineket is, melyek földünk legkisebb delfinjei és szigorú védelem alatt állnak. Ezek a kb 1,4 m hosszú delfinek kizárólag Új-Zélandon élnek, a partok közelében. Más delfinektől eltérően, kedveli az álló vagy lassú csónakokat, nagyon kíváncsi, könnyű őket meglátni, ahogy ugrálnak a vízben, farkukat csapkodják, kémlelődnek és hullámokat lovagolnak 🙂

Napunk másik felében a Déli Alpok természeti szépségei várnak ránk: vízesések, szakadékok, hatalmas völgytavak, a drámai szépségű Mount Aspiring Nemzeti Park és hatalmas tavai, a Hawea és Wanaka. Majd az alpok között megbúvó Cardrona hágón keresztül Queenstown felé vesszük az irányt ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: Queenstown, ellátás: reggeli)

9. nap: QUEENSTOWN VÁROSNÉZÉS – GIBBSTON VALLEY BORVIDÉKEI

Délelőtt városnézésre indulunk a Queenstown-ban. A gyönyörű alpesi település varázslatos hegyek ölelésében, közvetlenül a vízparton fekszik, rengeteg kalandot és élményt kínál. A pontos programot menetközben alakítjuk, rengeteg a látnivaló és amikor már ismerjük a csapat igényeit, testre tudjuk szabni.

Délután irány Gibbston Valley! Ez a vidék a világ legdélebbi borászatai között található díjnyertes borászatairól híres. Olyan szőlőfajták teremnek itt meg, mint a Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc és a Pinot Noir, amiket egy borkóstoló keretében meg is ízlelhetünk.

(szállás: Queenstown, ellátás: reggeli)

10. nap: ARANYASÓ FALU – FIORDLAND NEMZETI PARK TITKAI (kb 240 km)

Napunk első felében ellátogatunk az Aranyásók falujába. Új Zéland bővelkedik aranylelő helyekben és a 20. század elején több ezer aranyásó jött és próbált szerencsét e vidéken, közel 100 éven keresztül kutatták át a folyómedreket. A Kínai Falu kunyhói között sétálva érdekes történeteket hallhatunk az aranyásók múltjáról, ismertetőt kapunk az aranyásás módszereiről és beülünk a falu legrégebbi kocsmájába egy italra.

Gyönyörű alpesi panoráma útvonalon folytatjuk utunkat, elhaladunk a Wakatipu tó mellett, míg meg nem érkezünk következő állomásunkhoz, a Fiordland Nemzeti Parkhoz, ahol az éjszakát is tölteni fogjuk. A park Új-Zéland legnagyobb és még mindig titkokat rejtegető, védettséget élvező nemzeti parkja (12,607 km²). 2500 méteres hegycsúcsok, völgyek, gleccserek, tavak, sűrű erdők, ősnövényzet, rendkívül gazdag madárvilág jellemzi e vidéket. 

Majd sétára indulunk Te Anau városban és a fjordokkal szabdalt ősi tó partján, amely a harmadik legmélyebb tó Új-Zélandon (417 méter).

(szállás: Te Anau, ellátás: reggeli) 

11. nap: TÜKÖR TAVAK – ŐSERDŐ – HAVAS CSÚCSOK – HAJÓZÁS EGY FJORDON

Kora reggel indulunk és egész napunkat a vadregényes Fiordland Nemzeti Parkban töltjük. Ellátogatunk a Tükör tavakhoz, mely nevét onnan kapta, hogy a kristálytiszta tó vízében a mögötte magasodó Earl hegység tükörképe látható teljes szélességében, majd sétálunk a vízesések földjén, a Chasm-nél. Hatalmas őserdőkön keresztül gyalogolunk egészen fel, a hóhatárhoz. Megállunk a Homer alagútnál, ahol jó esélyünk van találkozni földünk egyetlen alpesi papagájával, a Kea papagájjal. Úticélunk a világ 100 csodájának egyike, a Milford Sound 🙂 Hajós kirándulásra a fjord teljes hosszában (kb. 2 óra). Miközben beszívjuk az érintetlen és drámai táj szépségét, betekintést nyerünk a fjord csodáiba és az élővilág különlegességeibe ezen az igazán egyedi és elvarázsolt helyen.

(szállás: Te Anau, ellátás: reggeli)

12. nap: TE ANAU – QUEENSTOWN – AUCKLAND

Ma kényelmesen ébredünk, kipihenve az előző napok kalandjait, megreggelizünk, majd kisbuszunkkal Queenstown repülőterére utazunk. Útközben több Gyűrűk Ura és Hobbit film helyszínt fogunk érinteni, érdemes utazás előtt megnézni a filmeket 😊 Majd Auckland-be repülünk, ahonnan már csak egy éjszaka választ el minket Óceánia csodás szigeteitől, ahol kezdődik egy újabb csoda kaland és a pihenés.

(szállás: Auckland, ellátás: reggeli)

 13. nap: AUCKLAND – VANUATU – PORT VILA

Vanuatu

Kora délután megérkezünk a gyönyörű korallzátonyairól híres, 75 szigetből álló korallszigetláncon fekvő óceániai ország, Vanuatu fővárosába, Port Vila-ba.

Az őslakos melanézek, akik ma is a lakosság 98%-át alkotják, már kr.e 2000 évvel benépesítették a szigetvilágot, melyet a portugálok fedeztek fel az 1600-as évek elején, de Cook kapitány volt az, aki feltérképezte majdnem 200 évvel később és ő nevezte el Új-Hebridáknak. Érdekessége, hogy ez volt a világon az első állam, ahol bevezették az általános választójogot nemre és fajra való tekintet nélkül, bár csak fehérek tölthettek be választott tisztséget.

Vanuatu, melynek nevének jelentése az Örök föld, a mai napig őrzi színes kultúráját, az ősi művészeti tárgyak, a fából készült szobrok, maszkok, dobok, edények a mai napig a lakosság mindennapjainak szerves részét képezik. Napjainkban is tartanak rituális szertartásokat, melyek alkalmával kagylóból készített nyak- és bokaláncokat, maszkokat és növényekből készült ruhadarabokat öltenek magura. Több szigeten fellelhetőek sziklarajzok, állatfestmények, melyekhez legendák és dalok fűződnek ünnepségeiken.

Elfoglaljuk központi fekvesű szállásunkat, majd lesétálunk a Waterfrontra, megnézzük a híres nagypiacot, majd felfedezzük a belvárost

(szállás: Port Vila, ellátás: reggeli)

14. nap: PORT VILA – VANUATU SZIGETVILÁGA

A délelőtti géppel repülünk tovább és az elkövetkező napokat Vanuatu csodás szigetein töltjük. Elfoglaljuk óceánparti szállásunkat és a délutánunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: Vanuatu egy szigete, 3 éj, ellátás: reggeli)

15. nap: ISMERKEDÉS AZ ŐSZLAKOS KULTÚRÁVAL

Yakel VillageKényelmesen ébredünk, megreggelizünk, majd egy fél napos kalandra indulunk. Korábban a kannibalizmusról és törzsi háborúkról híres Vanuatu, Földünk egyik legszínesebb kultúrájú országa, a szigeteken élő népek vagy 100 nyelvet beszélnek, sajátos szokásokat, tradíciókat, vallási hagyományokat, táncokat, szertartásokat, mágiát gyakorolnak Ellátogatunk egy kultúrális faluba, ahol bepillantást nyerhetünk, hogyan élnek a törzsi lakók az ősidők óta, megismerkedhetünk a generációkról generációkra átadott szokásokkal. Láthatunk tűzönjárást, kosárfonást, kenu építést helyi stílusban. Megkóstolhatjuk a speciális vallási rituálék alkalmával készített ételeket, megnézhetjük a rituális táncukat.

Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: Vanuatu egy szigete, ellátás: reggeli)

16. nap: FALU LÁTOGATÁS & ŐSLAKOSOK & TRADÍCIÓK

Délelőttünk folyamán látogatást teszünk egy tipikus „kustom” faluba, ahol egy igazi időutazásban lesz részünk!  Az itt élő törzs a Földünkön a mai napig fenn maradt törzsi közösségek egyike. A helyi vezetőnk kivételével az itt élő emberek csak a törzsi nyelvet beszélik.

A kustom, ami egy pijin szó (az őslakos biszlim nyelv és az angol keveréke), a sajátos szokások, tradíciók, vallási hagyományok, táncok, szertartások, mágiák gyűjtőneve.

Megismerkedünk az őslakosokkal, akik a mai napig ősi tradíciójukat megtarva élnek az őserdő mélyén, a nők fűszoknyát, a férfiak ún. namba-t (pénisz hüvely) viselnek, rituális, mágikus ceremóniákat tartanak. A férfiak a mai napig fogyasztják a kava-t, melyet kultikus és gyógyászati célokra használnak több mint 3000 éve a Csendes-óceán szigetvilágában. A növény vallási ceremóniákban betöltött szerepe korábban jelentősebb volt a bennszülöttek számára: a gyökérből készült ital elfogyasztása utáni megváltozott tudatállapotban a bennszülöttek a szellemvilággal léptek kapcsolatba.

Délutánunkat szabadon tölthetjük, élvezzük a gyönyörű óceánt, hatalmas teknősökkel úszunk, kajakozunk, kipróbáljuk a paddle board-ot, sznorkelingezzünk hatalmas halrajokkal körülvéve.

(szállás: Vanuatu egy szigete, ellátás: reggeli)

17. nap: IRÁNY A FÖLDI PARADICSOM!

A reggeli géppel Port Vila-ban átszállással egy újabb paradicsomi szigetre repülünk. Szállásunk itt is az álomszép óceán közvetlen partján lesz.

(szállás: Vanuatu egy szigete,  ellátás: reggeli)

 

 

18-19. napok: ENJOY THE PARADISE

Napjainkat édes semmittevéssel tölthetjük. Élvezzük az óceánt, a csodás partot, tengeri kajakozhatunk, sznorkelingezhetünk, élvezzük a Paradicsomot!

(szállás: Vanuatu egy szigete, ellátás: reggeli)

 

 

20. nap: HAZAUTAZÁS

A reggeli géppel érkezünk vissza Port Villa-ba, majd onnan Aucklandba repülünk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat, mely hosszú lesz ugyan, de az elmúlt 4 hétben szerzett rengeteg élmény varázsa eltereli a gondolatainkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló