MAUGLI KALANDTÚRA AZ ORANGUTANOK FÖLDJÉN – SZUMÁTRA

Kuala Lumpur modern és vidéki arca | dzsungeltúra | orangutanok | esőerdei állatok | egzotikus gyümölcsök | dzsungel rafting | vulkántúra | életre szóló kaland

Az utazás fénypontjai

  • Kuala Lumpur városnézés & Petronas Ikertornyok 
  • Dzsungeltúra a Gunung Leuser Nemzeti Park
  • Találkozás az orangutanokkal és a Thomas majmokkal
  • Fürdés egy természetes medencében a dzsungel mélyén
  • Rafting a Bohorok folyón
  • Vulkán túra keretében megmásszuk a 2.200 méter magas Sibayak vulkánt
  • Toba tó és a Batak emberek
JELENLEG NINCS IDŐPONT | 12 éjszaka
csoportos utazás (8 fő)
1390 USD/fő

(2021 évi ár, aktualizáljuk amint tudjuk az utazás időpontját)

1. nap: KUALA LUMPUR

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg Kuala Lumpur repülőterére, onnan kb 1 óra utazás a szállásunkra, Kuala Lumpur központjába.

Első esténken beülünk egy rooftop bárba, ahol egy ital mellett a 34. emeletről csodálhatjuk a város éjszakai fényeit.

(szállás: Kuala Lumpur, hotel, 3 éj, ellátás: nincs)

 

2. nap: KUALA LUMPUR – PETRONAS IKERTORNYOK – KÍNAI NEGYED

A mai városnéző napunkat egy finom reggeli után Kuala Lumpur ikonikus jelképénél, a Petronas ikertornyoknál kezdjük. Sétálunk egyet a tornyok lábánál lévő gyönyörű trópusi parkban, utána felmegyünk a tornyokat összekötő skybridge-re megnézni a kilátást, végül felliftezünk a 86. emeletre, ahonnan felülről is megcsodálhatjuk a várost. Majd metróra szállunk és meglátogatunk két Ezeregyéjszaka meséibe illő épületet, a város legrégebbi mecsetét és a réz kupolájú Sultan Abdul Samad épületét. Sétálunk egyet a Függetlenség terén, ahol találkozunk az angol gyarmati múlt örökségeivel és ámulhatunk a világ legmagasabb zászlórúdján is 🙂

Folytatva a gyalogos városnézést láthatjuk a Gombak és a Klang folyó találkozását, ahol ezt az izgalmas várost alapították. Tovább sétálunk a kínai negyed gyarmati stílusú házai között, ahol (szezontól függően) a helyi kis üzletekben megkóstolhatjuk a duriánt, ami a világ legbüdösebb gyümölcsének van kikiáltva, az íze egészen különleges. Ezután a Central Marketbe folytatjuk utunkat, ahol beszerezhetünk mindent, amit Malájziában kapni lehet 🙂 Kézműves termékek, faragványok, szobrok, selymek és kárpitok kelletik magukat a vásárlóknak.  Itt kipróbálhatjuk a batik festést, igazán látványos alkotásokat készíthetünk csekély kézügyességgel is, garantáltan élvezni fogja mindenki 🙂

Mielőtt leszáll az este, még meglátogatunk egy különleges utcát, a Street Art művészek munkáival. Vacsorázni pedig a híres Jalan Alor food street-re megyünk, ahol az utcai árusoknál és az éttermekben is a legváltozatosabb ételeket tudjuk megkóstolni. Igazi ázsiai kavalkádja ez a hely az illatoknak, ízeknek és színeknek, magával ragadó élmény!

(szállás: Kuala Lumpur, hotel, ellátás: reggeli)

3. nap: THEAN HOU TEMLPOM – BATU CAVES BARLANGTEMPLOM

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Fakultatív program keretében ellátogathatunk a csodálatos hindu Batu Caves barlangtemplomba, amit Murugan isten hatalmas  aranyozott  szobra őriz. 272 db lépcsőfokot kell megmásznunk, hogy feljussunk. Útközben vidám képeket készíthetünk a kíváncsi makákókról. A barlangot több millió évvel ezelőtt a víz alakította ki ebben a szép mészkő hegyben és az emberek mindig is szent helynek tartották. Jelenleg Indián kívűl ez a legjelentősebb hindu szentély. A szivárvány minden színére festett belső templomot hívők és turisták milliói látogatják minden évben.

Délután ellátogathatunk a Madárparkba, ami a világ egyik legnagyobb szabadtéri madárröptetője rengeteg színpompás madárral és csodálatos trópusi növényekkel. A park éttermében igazi maláj ételeket kínálnak, a teraszról pedig figyelhetjük a szabadon röpködő madarakat.

A naplementét már a Tenger Istennőjének tiszteletére emelt, páratlan szépségű kínai templom teraszáról csodálhatjuk meg. Ez a hely annyira népszerű és látványos, hogy évente 4.000 esküvőt rendeznek itt. Felettünk színes lampionok sorakoznak, az oltárnál a hívők füstölőket gyújtva fohászkodnak, miközben a nap lebukik a felhőkarcolók mögött. Igazán szép befejezése egy tartalmas napnak 🙂

(szállás: Kuala Lumpur, hotel, ellátás: reggeli)

4. nap: KUALA LUMPUR – MEDAN – BUKIT LAWANG

Ezen a reggelen Kuala Lumpur repülőterére utazunk, majd egy rövid (kb 1 óra) repülőúttal megérkezünk Földünk 6. legnagyobb szigetére, Szumátrára, mely teljes területével Indonéziához tartozik.  Ősi elnevezése Swarna Dwipa volt, (szanszkrit nyelven: Aranysziget), feltehetően azért, mert a szumátrai fennsíkok bányáiból már nagyon korán aranyat szállítottak a környező szigetekre. Ez a szépséges sziget az otthona számtalan, csak itt található állat és növényfajnak. Az itt élő emberek többféle népcsoporthoz tartoznak, 52 különböző nyelvet beszélnek!

Medan – Szumátra fővárosának – repülőterén már vár minket helyi kísérőnk és légkondicionált kisbusszal utazunk Bukit Lawang településre a szállásunkra (kb 4 óra). Útközben olajpálma ültetvények,a pró falvak és sebes sodrású folyók mellett haladunk el, rövid bepillantást nyerve ennek a csodálatos országnak a hétköznapjaiba.

Szállodánk a dzsungel szélén található és csak gyalogosan lehet megközelíteni, ezért segítséget kapunk a bőröndök cipelésében és a folyó mentén elindulunk a a hotelünkhöz.

Egy frissítő zuhany után vár minket a finom vacsora az étterem teraszán, miközben egy kis ízelítőt kapunk a dzsungelről, és hogy mi vár ránk a következő napokon. A nap további részében pedig szállásunkon kipihenhetjüki az utazás fáradalmait.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, ellátás: vacsora)

5. nap: GUNUNG LEUSER PARK – DZSUNGELTÚRA

Szumátra, orangutan, dzsungel, IndonéziaReggel egészen biztosan mosolyogva ébredünk, mikor a függönyt elhúzva megcsodáljuk az alattunk hömpölygő folyót és körülötte a végtelen zöld esőerdőt 🙂

Reggeli után túracipőt húzunk és elindulunk felfedezni az UNESCO Világörökség részét képező Gunung Leuser Nemzeti Parkot. Itt található Indonézia legnagyobb esőerdeje, mely közel 700 állatfajnak ad otthont, köztük olyan kritikusan veszélyeztetett fajoknak, mint a szumátrai orangutan, szumátrai tigris, szumátrai elefánt és sok más vadállatnak, mint a fekete és fehér gibbon, rövid és hosszú farkú makákó, repülő mókus. Kis szerencsével egészen közelről megfigyelhetjük őket!

A dzsungeltúra során helyi vezetőnktől sokat tanulhatunk az esőerdőről, a tradícionális gyógyászatban használt növényekről és fákról, az életről a dzsungelben és testközelbe kerülhetünk a legkülönfélébb állatokkal.

Vacsorára visszatérünk a hotelbe és este a dzsungel hangjaira hajtjuk állomra a fejünket.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, reggeli, ebéd jungle-food, vacsora)

6. nap: GUNUNG LEUSER PARK– DZSUNGELTÚRA – ORANGUTANOK

A mai napon ismét útnak indulunk a dzsungel mélyére és nagy valószínűséggel testközelbe kerülhetünk az orangutanokkal. Az orangután (Pongo) az emberszabású majmok ázsiai neme (neve malájul erdei embert jelent), az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj. Az aktív védelemnek és a visszatelepítő programoknak köszönhetően jelenleg kb 100 ezer orangután élhet Borneo és Szumátra szigetein.

Ezek a rendkívüli állatok annyira hasonlítanak ránk, hogy egy találkozás velük a saját környezetükben, teljesen megváltoztathatja a róluk kialakult képünket. Helyi kísérőnktől sok információt kapunk ezekről a csodálatos állatokról, viselkedésükről, életmódjukról és szociális képességeikről.

Tízóraira mézédes trópusi gyümölcsöket, ebédre ízletes indonéz ételeket kapunk vezetőinktől amit helyi szokás szerint kézzel fogunk elfogyasztani 🙂

A dzsungel mélyén számtalan gyönyörű vízesés rejtőzik, mellyeknek kristálytiszta vízében útközben megmártózhatunk.

Vacsora közben a hotel teraszáról figyelhetjük a folyó fölött vadászó denevéreket és az apró lámpásként világító szentjánosbogarakat a fák között.

Fakultatív program keretében éjszakai dzsungel-sétára indulhatunk.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, ellátás: reggeli, ebéd jungle-food, vacsora)

7. nap: GUNUNG LEUSER PARK – DZSUNGELTÚRA

Szumátra, orangutan, dzsungel, IndonéziaEzen a napon is túrára indulunk. Menet közben megcsodálhatjuk a folyó mentén repkedő pink színű szitakötőket, tenyérnyi méretű lepkéket, de találkozhatunk hatalmas varánuszokkal is. Az orángutánokon kívűl számtalan majomfajnak nyújt otthont ez a szépséges esőerdő. Találkozhatunk szemtelen makákókkal vagy óriási testvérükkel a “malac farkú” makákóval és biztosan összefutunk a punk frizurát viselő Thomas langúrokkal is. Ha gibboncsapat közelít, szirénához hasonló hangjukat már messziről halljuk.

Láthatunk a magas fák fölött repülő hatalmas szarvascsőrű madarakat, felfedezhetjük nyomait a maláj medvének, amely a legkisebb termetű medve faj és különlegességük, hogy kb 25 cm hosszú nyelvük van, mellyel a méhkaptárak méztartalmát dézsmálják 😊

Megcsodálhatjuk a vad orchideákat a kidőlt faóriásokon és természetesen fantasztikus fotókat készíthetünk ezen a varázslatos helyen!

Vacsorára élményekkel telve érkezünk a szállásunkra.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, ellátás: reggeli, ebéd: jungle-food, vacsora)

8. nap: DENEVÉR BARLANG és PIAC a LANDAK FOLYÓ FELETT vagy RAFFLÉZIA és TITÁNBUZOGÁNY

Ha ez a nap hétvégére esik, akkor reggeli után egy körülbelül 3 km-es kényelmes sétára indulunk a híres Denevér barlanghoz. A három teremből álló festői cseppkőbarlang ad otthont egy hatalmas denevér kolóniának, falain pedig fecskék fészkelnek. Elemlámpáink fényénél felfedezhetjük az izgalmas cseppkő alakzatokat és az alvó denevéreket.

Innen egy órányi sétára található a szépséges Landak folyó, melynek partján pihenni, fürdeni és ebédelni fogunk. Szombaton és vasárnap a folyó fölé épített asztalokon helyi piac üzemel. Megcsodálhatjuk és meg is kóstolhatjuk a falusi árusok friss gyümölcseit és zöldségeit. Utunk során láthatunk tualang fákat. Ezeknek a több mint 80 méterre növő faóriásoknak annyira sima és csúszós a törzsük, hogy a mézimádó medvék nem tudnak felmászni rajta, ezért a méhek előszeretettel telepítik hatalmas kaptárjaikat a fa lelógó ágaira. Utunk során Thomas leaf majmokkal, ezüst farkú makákókkal, madarakkal vagy akár fákon alvó kígyókkal is találkozhatunk.

Másik kirándulási lehetőségünk a mai napra, hogy terepjárókba ülve kb 1 órás út után megérkezünk Batu Katakba, egy kis helyi faluba. Keresztül vágva a gumifa ültetvényeken egy sziklás, mohás erdőbe érünk, ahol helyi vezetőinkkel felkutatjuk a világ legnagyobb virágát, a raffléziát. Az óriás bűzvirág névre keresztelt növénynek nincs se szára, se levele, se gyökere. Súlya akár 15 kg is lehet, kelyhében 6 liter víz is elfér. 10 hónap alatt fejlődik ki, de csak néhány napig virágzik, így igazán nagy szerencse találkozni ezzel a ritka és veszélyeztetett növénnyel. A másik itt élő óriás a titánbuzogány vagy más néven óriáskontyvirág, a világ legmagasabbra növő virága. Föld alatt lévő gumója, amit az itt élő emberek sütve és főzve is fogyasztanak, akár 75 kg tömegű is lehet, maga a virág pedig 2,5 méter magasra is megnő. Mindkét növény erős dögszagot áraszt, amivel elriasztják a kártevőket és magukhoz vonzzák a beporzást segítő legyeket. Természetesen ezen a túrán sem maradunk állatok nélkül, többféle majom és orángutánok is élnek ezen a területen. Túránkat egy folyóparton fejezzük be, ahol pihenés, frissítő úszás és finom ebéd után a dzsippekkel indulunk vissza a szállásunkra.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

9. nap: RAFTING A BOHOROK FOLYÓN – BUKIT LAWANG

A dzsungelben töltött utolsó napunkat egy rövid kirándulással fejezzük be, majd ‘jungle style’ raftingra indulunk a Bohorok folyón, gyönyörű környezetben, egészen Bukit Lawang falujáig. Felfedezzük ennek a hangulatos kis településnek a boltocskáit, megnézhetjük hogyan mosnak és mosakodnak a helyi asszonyok a folyóban, átkelhetünk a víz felett átívelő ingatag függőhidakon. Délután visszasétálunk szállásunkra, felfrissítjük magunkat és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: Bukit Lawang, vendégház, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

10. nap: BUKIT LAWANG – BERASTAGI

Reggel útnak indulunk a Karo felföldön található Berastagi hegyvidéki faluba. Induláskor muszlim településeken haladunk keresztül, de a mecseteket hamarosan felváltják a keresztény templomok, amikor átlépünk a batakok lakta vidékre. Tartunk egy rövid pihenőt egy farmon, ahol megnézhetjük milyen bokron nő a kávé, a kakaó vagy a helyi gyümölcskülönlegességek. Ez a vidék híres a mezőgazdaságáról, ezért kihagyhatatlan program az itteni piac, ahol ámulhatunk a halomba pakolt, színes trópusi gyümölcsökön. Errefelé nem sok turista vetődik, így igazi kölönlegességnek számítunk a piaci forgatagban, valószínűleg többen akarnak majd közös fotót készíteni velünk 🙂

Miután meglátogattunk egy hagyományos karo batak házat és a mellette álló templomot, megérkezünk hangulatos, fából épült szállásunkra. Vacsora után korán lefekszünk, mert másnap hajnalban kelünk 🙂

(szállás: Berastagi, lodge, Brastagi, 1 éj, ellátás: reggeli)

11. nap: BERASTAGI – SIBAYAK VULKÁN – HEGYMÁSZÁS – TOBA TÓ

Szumátra, vulkántúra, IndonéziaHajnali 4-kor útra kelünk, hogy megmásszuk a 2.200 méter magas Sibayak vulkánt. A hegy derekán lévő parkolóból elemlámpáink fényénél indulunk a kénszagú sötétben a vulkán csúcsa felé. Kövezett, majd földes úton megyünk vezetőink után, hogy kb 1,5 órás kapaszkodással elérjük a tűzhányó tetejét és tanui legyünk, ahogy a nap első sugarai rózsaszínbe öltöztetik körülöttünk a világot 🙂 Ez a látvány igazán életreszóló élmény! Pár kilométerre magasodik a Sinabung vulkán, ami egy éve aktívan pöfögi magából hatalmas füstfelhőit.

A felkelő nap fényében felfedezhetjük a vulkán oldalából előtörő, sistergő gőzoszlopokat, melyek sárgára festik és felforrósítják maguk körül a köveket. Lefelé menet elgyönyörködhetünk a hegy oldalát borító különleges növénytakaróban. Visszatérünk a szállodába reggelizni, utána egy vulkanikus eredetű forró vizes forrásban lazítjuk el a mászásban megfáradt izmainkat 😊

Délután tovább utazunk Földünk egyik legfantasztikusabb látnivalói között számontartott Toba tóhoz, mely a sziget belsejében egy óriási vulkanikus kráterben fekszik. 1.145 km2 alapterületével és 450 méteres mélységével Délkelet Ázsia legnagyobb és Földünk legmélyebb tava. A tó és környéke az egykor harcos és vad batak etnikai népcsoport szülőföldje. Útközben megállunk egy kilátóponon lévő kévézóban megcsodálni az alattunk elterülő mélykék tavat. Ezután kompra szállunk és átkelünk a szigetre, ahol barátságos resortunk vár ránk a tóparton.

(szállás: lodge, Tuk Tuk, 2 éj, ellátás: reggeli)

 12. nap: DANAU TOBA – SAMOSIR SZIGET – BATAK NÉPCSOPORT

Fél napos kirándulásra indulunk a Toba tó közepén található gyönyörű Samosir szigetre. A Szingapúrnál kicsivel kisebb méretű sziget a legnagyobb, szigeten belül található sziget a világon, mely több prehisztorikus vulkanikus esemény következtében jött létre. A legendák szerint ez a sziget minden batak ősi szülőföldje. Az itt élő népcsoport harcias életformája és földrajzi elszigeteltsége miatt évszázadokon keresztül meg tudta őrizni kultúráját, vallását, szokásait, máig szájról-szájra járó népmeséit és misztikus eredetmondáját. Tökéletes hely, ha igazi békés nyugalomra vágysz, távol a turisták tömegétől! Gyönyörű, lélegzetelállító környezet, hegyvidék, kristálytiszta víz vár itt Rád.

A batakok kb 8 millióan vannak, 6 külön klánt alkotnak, mindegyiknek külön nyelve, népviselete, építészete és hiedelemvilága van, de közös az írásmódjuk és ugyanazoktól az ősöktől származnak. Már a híres utazó, Marco Polo is beszámolt róluk, mint vad kannibálokról. A tradícionális, vastag cölöpökön álló batak házakat a jellegzetes, csónak alakú tetők és gazdagon díszített oromzatok különösen egyedivé varázsolják, melyek egykoron 4-5 család, akár negyven ember otthonai voltak.

Látogatást teszünk egy tradícionális, batak faluban, melyben a többszáz éves házak fali közt élő emberek életében az elmúló évszázadok alig-alig hoztak változást. A falu törzsfőnöke fogad bennünket, aki mesél nekünk a batak nép kultúrájáról, tradícióikról, ismertetőt kapunk türténelmükről és hagyományos építészeti stílusukról, bevezet bennünket a batakok hiedelmeinek misztériumába. Megtudjuk, hogy a házakon látható színes faragványokat természetes anyagokkal színezik, krétával, korommal és vérrel (a régi időkben embervért használtak, de manapság már csirkevért). Megtudjuk, hogy szinte minden batak építményen megtalálható a gekkó szimbóluma, akit szerencsehozó állatként tisztelnek, mert minden kis résen be tud jutni a házba, és szintén minden épületen és a városokból kivezető kapuk tetején látható egy vagy két pár női mell, ami azt hívatott jelképezni,  hogy bárhová is veti a sorsa a batak embert, mindig haza fog találni az édesanyjához illetve a szülőföldjére. Lehetőségünk lesz belépni egy batak házba, melynek padlóját sok generáció mezítlábas talpa koptatott simára és próbáljuk elképzelni, milyen lehetett az életük az itt lakó embereknek. Hogyan szőhették itt az asszonyok hagyományos népviseleti ruhájukat, miként büszkélkedtek a férfiak vadászkalandjaikkal, hogyan szólhattak az öregek szájából a régi történetek, milyen dalokat játszottak különleges hangszereiken, mitől féltek, minek örültek és miben hittek azok, aki ugyanezen a helyen ültek a régmúlt időkben. Egy valóságos időutazásban lesz részünk 🙂

Délután pihenhetünk a hotel medencéje mellett vagy úszhatunk a tó selymes vízében. 

(szállás: Tuk Tuk, lodge, ellátás: reggeli)

13. nap: MEDAN – HAZAUTAZÁS

Utolsó napunk reggelén egy hangulatos hajóút vár ránk, hogy visszatérjünk a szárazföldre. Ezután kisbusszal Medan-ba megyünk, búcsút veszünk ettől a csodaszép szigettől és Kuala Lumpuron keresztül megkezdjük az utazásunkat hazafelé. 

(szállás: lodge, ellátás: reggeli)