ÖNKÉNTESKEDÉS AZ ELEFÁNTOKNÁL & LÁMPÁS FESZTIVÁL & THAIFÖLD KINCSEI

Ősi templomok & lanna tradíciók | vallási rituálék | helyi piacok | lámpás fesztivál | lámpás készítő workshop | elefántok | Khao Lak csodás tengerpartja

Az utazás fénypontjai

  • Önkéntes munka egy elefánt-paradicsomban
  • Chiang Mai óvárosa, piacozás és csodás templomok
  • Lámpás készítő workshop
  • Lámpás fesztivál Chiang Mai-ban
  • Látogatás egy elefántkaki-papír műhelyben
  • Buddhizmus, spiritualitás és ősi lanna hagyományok
  • Nyaralás Khao Lak csodás tengerpartján
2024. november 15. (13 éjszaka + utazás)
csoportos utazás (10-12 fő)
1,890 USD/fő + repülőjegyek + biztosítás

1. nap (2024. november 15.): BANGKOK – CHIANG MAI

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg a nyüzsgő Bangkok-ba, ahonnan még egy rövid, egy 1,5 órás repülés vár ránk. Úti célunk Thaiföld északi hegyvidékében található „Észak rózsájának” is nevezett Chiang Mai városába.

Chiang Mai az egyik legideálisabb hely Thaiföldön, hogy megismerkedjünk a thai kultúrával és az ősi tradíciókkal, hiszen itt a mai napig őrzik az 1250 és 1860 között fennállt Lanna Királyság hagyományait és adják tovább generációról generációra. Chiang Mai városban több mint 300 mesébe illő wat, azaz buddhista templom található. Azt szokták mondani, aki nem látta Chiang Mai templomait, az nem is látta Chiang Mai-t.

A thai emberek mélyen hívők, egész világnézetük alapja a Buddhizmus. Az ország lakóinak 90%-a követi Buddha tanításait. Thaiföldön a modern világ vívmányai nem szorították ki  a hagyományok tiszteletét és az ősi szokások gyakorlását. Az itt élők rendszeresen járnak templomba, hogy Buddha segítségét kérjék mindennapi gondjakban, maguk mögött hagyják a problémákat, a negatív gondolatokat és megtisztulva, reménnyel telve térjenek haza. Mi is érezni fogjuk, mennyire békések és különlegesek ezek a szent helyek.

Elfoglaljuk szobáinkat és napunk fennmaradó részét attól függően alakítjuk ki, hogy mikor érkezünk meg.

(szállás: hotel, ellátás: nincs)

2. nap (2024. november 16.): CHIANG MAI – LÁMPÁS KÉSZÍTÉS – ELEFÁNTKAKI PAPÍR MŰHELY – LÁMPÁS FESZTIVÁL

Reggelink után egy lámpás készítő műhelybe látogatunk, ahol Lanna lámpáskészítő mesterünk megtanítja a tradicionális lanna technikákat, megmutatja a különböző formájú lámpásokat és a számunkra legkedvesebbet elkészítjük magunknak, szépen kidekoráljuk, hogy otthonunkban örök emlékként díszeleghessen 😊

Következő állomásunk kb fél órányi autóútra található Chiang Mai városától. Úti célunk egy igazán különleges hely, egy elefántkaki-papír műhely. Megismerjük, hogy miként hasznosítják az elefántok ürülékét környezetbarát papír készítésére. Az elefántok az elfogyasztott növényeknek kb 40%-át emésztik csak meg, a bélrendszerükön keresztül gyorsan végig jut, így egy rostban gazdag ürülék a végeredmény, amelyet több fázison keresztül tisztítanak meg, dolgoznak fel, formáznak és színeznek természetes anyagokkal. Vásárolhatunk képeslapot, kisfüzetet és egyéb apróságot is.

Délután és este egy fantasztikus élmény vár ránk, részt veszünk a Yi Peng és a Loy Krathong Buddhista fesztiválon, mely a mai napig nagy jelentőséggel bírnak a thai kultúrában. A fesztiválokat minden évben a thai holdnaptár 12. havi teliholdjának estéjén tartják, egy hétig tartó ünnepség sorozattal, így minden évben másik időpontra esik. A helyiek  hite szerint ilyenkor a legmagasabb a vizek állása, a hold pedig ezen a napon a legfényesebb, és ez az időszak a legalkalmasabb kívánságainkat útnak ereszteni, a démonainkat pedig elengedni.

A Yi Peng (lámpás) fesztivál során Buddha előtt tisztelegnek, őt ünneplik. A tűzijátékokkal, élő zenével és tradicionális táncelőadásokkal tarkított ünnepségsorozat eredete egészen a Lanna Királyságig nyúlik vissza, melynek egykoron, több száz évvel ezelőtt Chiang Mai volt a fővárosa.  A város – mely egyébként is rendkívül hangulatos – ezeken a napokon még jobban ragyog: a helyiek színes lámpásokkal díszítik fel otthonaikat, a tereket és az utcákat, templomokba mennek, hogy a szerzetesekkel meditáljanak, áldást kapjanak. Ha pedig az időjárás megengedi, lámpásokat engednek fel az égbe, melynek látványa ámulatba ejtő.

A Loy Krathong fesztivált nem csak Chiang Maiban, hanem egész Thaiföldön ünnepelnek. Jelentése valami hasonló: egy rituális tál, kis uszály vízre eresztése. Az ünnepség során kis kosarakat, krathong-okat készítenek és vízre eresztenek, benne a kívánságaink, hogy valóra váljanak; a betegséget és bajt, hogy elmúljanak és a bűneink, hogy megbocsátást nyerjenek. A szépséges krathongok  hagyományos fő alkotóelemei a banánlevelek, 3 db füstölő és egy gyertya, valamint a színpompás virágdekoráció.

Fantasztikus hangulata van ennek az ünnepségnek, garantálnak mindenki élvezni fogja! Naplementekor kis rituálénk keretében a levegőbe engedjük lámpásainkat.

(szállás: butik hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

3.  nap (2024. november 17.): CHIANG MAI KINCSEI – HELYI PIACOK – RIKSA KALAND – ÉJSZAKAI PIAC

Kényelmesen megreggelizünk, majd egy fél napos városnézésre indulunk az Óvárosba.

Első állomásunk egy történelmileg is nagy jelentőségű templom, a Wat Ket Karam. Az 1428-ban, a Mangrai-dinasztia királyának épített templom főként kínaiak által lakott, nyüzsgő kereskedelmi területen található. Az udvaron egy csodálatos, közösségi alapon működő, 1999-ben alapított múzeum található, amely – lakossági adományozással idekerült – műtárgyakat, történelmi feljegyzéseket és Chiang Mai réges régi fényképeinek gyűjteményét tartalmazza.

A Wat Ket Karam fontos zarándokhely a thai emberek és a buddhista hitet gyakorlók számára. A thai állatöv tizenkét állatával a thai élet fontos része, annyira, hogy még a születési anyakönyvi kivonatokban is  szerepel az emberek születési állata. Az ősi helyi hiedelmek úgy tartják, hogy miután az ember eltávozik földi életéből, a lelke az állatövi jegyét szimbolizáló chedi-jében marad. Hiszik hogy élete során mindenkinek el kell zarándokolnia a csillagjegye templomába, ahol felajánlásokat tesz, majd többször körbejárja a templom chedijét. Thaiföldön minden állatövi jegynek megvan a maga hivatalos temploma. Valamennyi Észak-Thaiföldön, közülük öt pedig Chiang Maiban található. A Wat Ket Karam az egyik ilyen templom, és a kutyát képviseli az állatövben.

A templom körül élő  különböző nemzetiségű emberek (kínai kereskedők, misszionáriusok és őslakos népek) alkotta közösség történelmi jelentőségű. Sokszínű kultúrájuk a máig hűen őrzött tradicionális építészeti stílust tükrözi vissza.

Átsétálunk egy gyalogos hídon és barangolunk egyett a nyüzsgő Warorot piacon, mely telis tele van frissen készült, ízletes ételeket árusító standokkal, és mindenféle portékát kínáló árusokkal.

Tradicionális riksákba szállunk és felfedezzük az Óvárost

Megcsodáljuk a különböző stílusú épületeket, az illatos virágokkal körbevett aranyozott Buddha szobrokat, láthatunk buzgón imádkozó narancsruhás szerzeteseket és magunkba szívjuk a füstölők illatát.

Városnézésünk után pihenés, szabad program.

Aki aktívan szeretné tölteni a délutánját, estéjét az alábbi fakultatív programok közül választhat:

  • opció: Este 7 órás kezdettel egy táncelőadással egybekötött tradicionális Khantoke vacsorán vehetünk részt az Old Chiang Mai Cultural Center-ben. A Khantoke egy tradicionális lanna-thai vacsora, ahol fából vagy vesszőből font lábon álló „Khantoke” tálcákon tálalják kis csészékben az autentikus északi thai konyha finomságait, mint pl. különböző curry-k és chili szószok, ropogós rizs cracker, sült húsfalatkák és zöldségek. Az asztalkákat párnákon üljük körbe. A cipőruhatár kötelező, belépni csak mezítláb szokás. A vacsorát követően lanna és thai népi viseletbe öltözz táncosok különböző néptáncokat adnak elő.
  • opció: hajózás a Ping folyón, Rambo film forgatási helyszín, isteni khao soi leves
  • opció: egy délutáni fél napos program keretében mélyebb bepillantást nyerhetünk a thai emberek számára oly fontos jelentőségű vallási rituálékba. Privát kisbusszal utazunk, majd kis járgányokba szállunk át és folytatjuk utunkat a Khun Chang Kian Hmong hegyi törzsi falucskába. Sétálunk egyet a faluban, majd egy kávé vagy tea társaságában élvezzük a Doi Suthep – Pui hegységek panorámáját. Meglátogatjuk a Doi Suthep templomot is, melynek építéséhez egy különleges legenda kapcsolódik. Az ősi mítosz szerint egy Sukhothai Királyságbeli szerzetesnek volt egy álma. A látomásban Pang Cha-ba kellett látogatnia, hogy keressen egy ereklyét. A szerzetes talált is egy darab csontot, melyről többen azt állították hogy Gautama Buddha vállcsontja és mágikus erő rejlett benne: izott, el tudott tűnni, helyet tudott változtatni és újra teremtődni. A szerzetes elvitte a csontot Sukhothai Királyság uralkodójának, de mivel nem mutatta varázserejét, a király kételkedett annak eredetiségében, nem fogadta el és szerzetes így megtartotta. Azonban az ereklye híre eljutott egy másik királyság, Lan Ha uralkodójához is, aki azonnal magához hívatta a szerzetest, akinek érkezését követően az ereklye két darabra tört. A kisebb darabot a Wat Suan Dok-ban helyezték el, a másik darabot a király egy fehér elefánt hátára helyezte és az állatot útjára engedték a dzsungelben. A hiedelmek úgy tartják, hogy az elefánt egészen a Doi Suthep csúcsára mászott fel, ahol utolsó erejével még háromszor trombitált, majd holtan esett össze. Ezt ómenként értelmezték és a király azonnal egy templom építését rendelte el. Este 6 órai kezdettel egy nagyon különleges élményben lesz részünk: egy Buddhista vallási rituálé veszi kezdetét a Doi Suthep templomban, melynek keretében sáfrányszínű lepelbe burkolózott szerzetesek kántálva imádkoznak. A monoton hangú mormolás és a templom atmoszférája együttesen olyan varázslatos hangulatot eredményez, amitől garantáltan elvarázsolódunk.

(szállás: hotel, Chiang Mai, ellátás: reggeli és ebéd)

4. nap (2024. november 18.): CHIANG MAI – ELEFÁNT TÁBOR

Reggeli után privát transzferrel utazunk a várostól kb 1,5 órás autóútra található elefánttáborba, ahol egy egy hetes, életre szóló kaland vár minket!

A banánpálmák között kanyargó hegyi szerpentinről lekanyarodva egy csodaszép folyóvölgyben találjuk magunkat. Körülöttünk buján zöldellő trópusi növények, dzsungellel borított hegycsúcsok, csicsergő madarak és a lustán hömpölygő folyó. Ebben a varázslatos környezetben fogunk részt venni egy nemzetközileg elismert programban, a kiemelten veszélyeztetett fajok között számon tartott ázsiai elefántok védelme érdekében.

 A parkot egy kis thai hölgy hozta létre, aki egy valódi elefánt suttogó 🙂 Egytől egyig ismeri a parkban élő ormányosokat,  különleges kapcsolatot ápol velük,mitha ő is a csorda tagja lenne. Ez a fantasztikus hölgy nemrégiben elnyerte a Francia Köztársaság legmagasabb nemzeti kitüntetését, a Times magazin Ázsia Hősének nevezte és beválasztották a világ legbefolyásosabb női állatvédői közé is.

Jelenleg több mint 100 elefántnak nyújt otthont az általa vezetett állatparadicsom, mely minden tekintetben példamutató kezdeményezés. A park munkahelyet biztosít a környéken élő családoknak, támogatást nyújt a helyi iskoláknak, dolgozóik országszerte felvilágosító munkát végeznek az erőszakmentes elefánttartásról, állatorvosaik határokon átnyúló, ingyenes ellátást biztosítanak a sérült ormányosoknak. A parkban felszolgált ételek húsmentesek, kizárólag helyi termelőktől származnak, a kávé fairtrade, a shopban környékbeli kézművesek termékeit árusítják,az esténként megrendezésre kerülő zenés és táncos bemutatók segítik megőrizni a hegyi törzsek identitását és egyedülálló kultúráját.

Elfoglaljuk szállásunkat, majd kis pihenőt követően megnézünk egy dokumentumfilmet az elefántok helyzetéről és a program céljáról. 

(szállás: lodge, 6 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5-9. napok (2024. november 19-23.): ELEFÁNT TÁBOR – ÖNKÉNTES MUNKA – THAI MASSZÁZS – KUTYÁK&MACSKÁK

Következő napjainkat szelíd elefántok társaságában fogjuk tölteni. A park dolgozói egytől-egyik elkötelezett állatvédők, akikkel izgalmas és megtisztelő lesz a közös munka. Az ide érkező önkéntesek, bár a világ különböző tájairól valók, más-más nyelvet beszélnek, de valamennyien lelkes, segíteni vágyó emberek,akikkel szenzációs kaland lesz egy csapatban dolgozni!

 Az itt menedékre találó idős, vak és árva elefántok közül sokan szörnyű körülmények között,favágásokon vagy a turizmusban dolgoztak évtizedeken keresztül L Szinte valamennyiüket kínozták és bántalmazták. A program célja, hogy ezeknek az okos, szeretetreméltó állatoknak a lehető legjobb életkörülményeket biztosítsák, begyógyítsák testi és lelki sebeiket. Persze nem csak nyugdíjazott ormányosokkal fogunk találkozni! Vannak itt született, mókás bébi elefántok is, akiknek a játékát képtelenség mosolygás  nélkül figyelni!

Már a reggeli kávénk mellett abban gyönyörködhetünk, hogyan hemperegnek a homokban vagy  fröcskölik egymást önfeledten a folyóparton!

A parkban nem csak elefántok vannak, minden bajba jutott állat otthonra talál itt.

Kutyák, cicák, vízi bivalyok, lovak és kacsák is élnek itt, akiket árvízből, autóbalesetből, mészárszékről vagy kínai étterem konyhájából menekítettek ki. Valamennyien szabadon jönnek-mennek ezen a paradicsomi tájon! A kiselefántok fogócskáznak a kutyákkal, a cicák békésen szundikálnak a bivalyok árnyékában. Megtapasztalhatjuk a valódi világbékét J

A hét minden percét az elefántok közelében fogjuk tölteni! Kitakarítjuk a medencéjüket, lepakoljuk a teherautókon érkező gyümölcskupacokat, az elefántkonyhában rizspépet készítünk az idős állatoknak, amit a ráncos, fogatlan ormányosok a kezünkből fognak elmajszolni!

Össze gereblyézzük az elefántkakát, ami szerencsére egyáltalán nem büdös, tűzifát gyűjtünk a fázós, öreg állatoknak és megetetjük az örökké éhes ormányosokat.

Ha kedvünk tartja kutyát sétáltatunk vagy hízelkedő cicákat simogatunk, finomakat eszünk és rengeteget nevetünk!

Esténként fájós tagjainkat thai masszázzsal kényeztetjük, vacsora után pedig a környékbeli törzsek előadásait csodálhatjuk.

Megyünk iskolalátogatásra és raftingolni is fogunk, egy vadregényes tájon átzubogó, hűs vízű folyón.

A nap végén pedig a moszkitóháló alatt fekve csendes fújtatásra térünk nyugovóra, ugyanis az elefántok békésen trombitálnak álmukban 🙂

Annyi csodás élményben lesz részünk, hogy haza se akarunk majd menni!

Felemelő érzés lesz, hogy a munkánkkal hozzájárulhatunk ennek a nagyszerű parknak a működéséhez és az itt élő állatok jólétéhez.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

10. nap (2024. november 24.): CHIANG MAI

Reggeli után privát transzferrel visszautazunk Chiang Mai-ba, elfoglaljuk szállásunkat és napunk hátralévő részét szabadon töthetjük.  

(szállás: hotel, Chiang Mai, 1 éj, ellátás: reggeli)

11. nap (2024. november 25.): CHIANG MAI – PHUKET – KHAO LAK – NYARALÁS

Nagyon korai indulás a repülőtérre, ahonnan közvetlen járattal Phuket szigetére repülünk. Miután megérkeztünk privát kisbusz transzferrel utazunk (kb 1,5-2 óra) Khao Lak csodás tengerpartjára és kipihenjük thai kalandjainkat.

(szállás: hotel, Khao Lak, ellátás: csomagolt reggeli)

 

 

12-13. nap (2024. november 26-27.): KHO LAK – ENJOY YOUR HOLIDAY!

Napjainkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

14. nap (2024. november 28.): HAZAUTAZÁS

Járatunktól függően Phuket repülőterére utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)