PERU KINCSEI & AMAZÓNIA DZSUNGELKALAND

természeti csodák | inka kultúra és örökség | vonatozás | Amazónia élővilága és törzsei | sámán szertartás | gasztronómiai élmények

Az utazás fénypontjai

 • Colca kanyon és kondor-les
 • Titicaca tó, a lebegő Uros nádszigetek és az Ajmara indiánok; a Taquile-szigetek és a preinkai romok
 • Cusco kincsei
 • Túra az Inkák Szent Völgyében
 • Pisac és híres kézműves piacai
 • Sámán szertartás
 • Trekking a csodaszép Szivárvány hegyen
 • A lenyűgöző Salinas sóteraszok és Moray körkörös kőteraszai
 • Időutazás Ollantaytambo titokzatos városában
 • Machu Picchu romvárosa
 • Dzsungelkaland Amazóniában Iquitos-ból
2023. szeptember-október (17 éjszaka)
kiscsoportos utazás (13 fő)
4.050 USD/fő + nemzetközi repülőjegy

1. nap: PERU – LIMA

Az időeltolódás miatt európai indulásunk napján, az esti órákban érkezünk meg Lima repülőterére, ahol már várnak bennünket. Privát kisbusszal utazunk szállásunkra, pihenés, feltöltödés és holnap indul a nagy kaland.

(szállás: hotel, Lima, ellátás: nincs)

2. nap: LIMA VÁROSNÉZÉS

Reggel egész napos privát buszos városnézésre indulunk Peru fővárosába. Az óceánparti, modern épületekkel teli Miraflores negyedből indulunk, amely egy meredek, látványos sziklafalú magasparton fekszik. A negyedben több csodaszép park is található, melyek közül párat mi is meglátogatunk, köztük a Szerelem Parkját is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Csendes Óceánra. Átszeljük a San Isidro negyedet, ahol gyönyörűen felújított koloniális stílusú régi házak és modern lakónegyedek állnak, a több mint száz éves olajfák parkja mellett: itt található az inka idők előtti Huaca Pucllana piramis maradványai. Miután megérkeztünk a belvárosba, bejárjuk Lima egyik legszebb terének tartott Plaza San Martin-t. Ezt követően megérkezünk a főtérre, megnézzük az 1538-ban épült Katedrálisban Francisco Pizzaro hamvait, a Kormányzói Palotát és a Városházát.  

Ebédünket az óceánparton költjük el, majd végigszeljük az öblöt a parti autópályán és a város fölé emelkedő keresztig utazunk, ahonnan gyönyörű panorámában és egy csodás naplementében gyönyörködhetünk.

Utolsó állomásunk a Barranco bohém negyed, a helyiek sóhajok hídjával és hangulatos bárjaival, éttermeivel.

Este érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: hotel, Lima, ellátás: reggeli)

3. nap: LIMA – AREQUIPA REPÜLÉS, VÁROSNÉZÉS

Kora reggel az Andok hegyei közt, három drámai szépségű vulkán ölelésében megbúvó Arequipa-ba repülünk, mely Peru második legnagyobb városa. Szállásunk a belváros szívében található és onnan indulunk gyalogosan az UNESCO Világörökség részét képező óváros felfedezésére.

A Fehér Város becenévvel illetett Arequipa központjának főtere Peru legszebb terei közt van számontartva, mely nem véletlen: fehér vulkanikus kőzetből faragott, barokk stílusú, csodás épületek, szökőkutak, karcsú pálmafák, és a háttérben a mindig hólepellel borított El Misti vulkán látványa egyedülálló.

Elsétálunk a tér legszebb épületéhez, az arequipai katedrálishoz, élvezzük a gyarmati időket felidéző óvárosi hangulatot. Látogatást teszünk a város leghíresebb látnivalójánál, az 1580-ban egy gazdag özvegy által alapított Santa Catalina kolostorban, ahol az apácák a legelőkelőbb spanyol családokból származtak és óriási hozomány volt a belépés ára. Az apácáknak több rabszolgája volt, zenészek szórakoztatták őket és hát nem igazán éltek istenfélő életet 😊 Még ma is hallani történeteket a terhes apácákról és egy befelazott csecsemő csontvázáról. A dorbézolásnak több száz évvel később, 1871-ben egy, az akkori pápa által iderendelt nővér vetett véget.

A város egyben Peru gasztronómiai reneszánszának központja, telis tele éttermekkel, a helyitől a nemzetközi ízvilággal. Ebédre peru tradícionális ételeit kostoljuk meg egy helyi pikantériában 🙂

(szállás: hotel, Arequipa, ellátás: reggeli és ebéd)

4. nap: COLCA KANYON – AGUADA BLANCA NEMZETI PARK ÉS A VIKUNYÁK

Reggeli után privát kisbusszal indulunk és Földünk egy nagyon különleges természeti csodájához utazunk (kb 160 km). Uticélunk az Andok hegység nyugati vonulatai között meghúzódó Colca kanyon, mely a világ legmélyebb kanyonja, kétszer mélyebb mint a Grand Canyon. A kanyon nevének jelentése a colca, azokra a kisebb üregekre utal, amelyek a kanyon és a völgy szikláiban láthatók, melyekben az inkák többnyire ételt tároltak, de a fontos személyeket is ide temették.

Gyönyörű tájakon vezet utunk, láthatjuk a ma is aktív Misti (5821 m), Chachani (6075 m) és Pichu Picchu (5664 m) vulkánokat. Útközben több fotómegállót és kávészünetet is teszünk.

Utunk során áthaladunk a Salinas y Agua Blanca Nemzeti Parkon, melynek leghíresebb lakói a vikúnyák. Bundájukból méregdrága ruhadarbok készülnek. Az állatokra nem lehet vadászni, komoly börtönbűntetés jár érte, még a bundájuk megnyírása is egy régi szertartás, quechua néven a „Chaccu” keretében zajlik, totális állami kontroll mellett.

Tovább haladva, egyre magasabbra érünk, és a szint emelkedésével havas hegyi terepre érkezünk. Akármerre nézünk, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk, amit természetesen néhány fotóstoppal meg is örökíthetünk. Egészen a csúcsig vezet utunk, közel 5000 méteres magasságig, ahol a kanyon szélén lévő kilátóból páratlan látvány tárul elénk: a hihetetlen mélység és az inka időkből fennmaradt teraszos földek, és ha szerencsénk van, láthatjuk a világ egyik legnagyobb madarát, a kondort, melyek a függőleges sziklafalakban fészkelnek és itt szállnak fel az első meleg légáramlatokkal.

A kilátó után leereszkedünk a völgyben megbújó, kanyon központjának tartott Chivay faluig és az éjszakát is itt töltjük. Pihenésképp megmártózhatunk a szállásunkhoz közeli termálfürdők medencéiben, melyeket ásványi anyagokban rendkívül gazdag természetes források táplálnak. Koktélunkat szürcsölve gyönyörködhetünk a körülöttünk lévő hegyekben és ha leszállt az éj, ezernyi csillagtól tündöklő égboltban.

Este egy folklor esttel egybekötött vacsorán veszünk részt.

(szállás: hotel, Chivay, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: COLCA KANYON – KONDOR LES – TITICACA TÓ – PUNO

Kényelmesen megreggelizünk, majd útrakelünk. Ma egy hosszú, kb 6 órás privát buszos út vár ránk Puno városáig, mely a Titicaca tó partján fekszik. A tó a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, több mint 25 folyó ömlik bele és 41 sziget tarkítja. A fárasztó utazásért egy nagyon látványos „panoráma út” kárpótol bennünket: gyönyörű magasföld, végtelenségbe nyúló füves pusztaságok, legelésző nyájak és tavak tarkítják utunkat.

Opciók a csapat egyhangú döntése mellett:

 1. Opció: hajnali indulás és egy izgalmas kondor lessel indítjuk a napunkat. A kondor a világ egyik legnagyobb madara, melyek a Colca kanyon függőleges sziklafalaiban fészkelnek és itt szállnak fel az első meleg légáramlatokkal, és a Colca kanyon túra fő látványosságai.
 2. Opció: Látogatás Sillustani-ban. Már maga a neve is nagyon misztikusan hangzik. A chullpas, azaz temetkezési tornyok a pre-inkai és inkai korra datálhatók és építésének okát többféleképp magyarázzák, de a legvalószínűbb, hogy az aymara indiánok temetkezési helye volt. A tornyok, melyek némelyike a 15 méteres magasságot is eléri, mesterien összeépített gránittömbökből épült síremlékek. Az inkák előtti kultúra képviselői a halottaikat mumifikáltatták, és embriópózba elhelyezve, a naplemente felé fordulva temették el őket ezekbe a tornyokba.

(szállás: hotel, Puno, ellátás: reggeli)

6. nap: TITICACA TÓ – UROS NÁDSZIGETEK ÉS AZ ARMAJA INDIÁNOK – TAQUILE SZIGETEK

Reggelit követően hajókirándulásra indulunk a Titicaca tavon lebegő, nádból készült Uros-szigetekhez. A szigetek látogathatósága szabályozott, azaz minidg más és más szigetre léphet be az odalátogató, hogy ne zavarjuk meg a hétköznapi életüket. Itt

Egy szigeten – melyek a természetes alapanyag, a víz és az időjárás miatt maximum 30 évig tudnak fennmaradni – egy vagy több család él, a mai napig jellemző családfőn vagy törzsi vezetőn alapuló hierarchiában. Látogatásunk során megismerjük a szigetet, a házakat és az itt élő őslakos ajmara indiánokat. Az asszonyságok élénk színű bő szoknyát, hímzett blúzt és láma vagy alpaka szőrből készült poncsót viselnek. Némelyikük a hátára kötözött hímzett anyagban cipeli maszatos képű kis gyerekeit. Egy kis bemutató keretében megismerhetjük, hogyan készül az itt élő totora sásból a tradicionális kunyhójuk. Bepillanthatunk az otthonaikba, sőt akinek van kedve, egy fotó erejéig magára ölheti a tradícionális ruhájukat. Akár vásárolhatunk is emlékbe kézzel készített asztalterítőt, szőtteseket, kis emléktárgyakat, támogatva ezzel a közösséget.

Elbúcsúzunk a családtól, majd visszaszállunk hajónkba és következő állomásunk felé vesszük az irányt. Körülbelül 2 órás utazással megérkezünk a Taquile-szigetekhez, majd egy rövid kis sétával jutunk az itt élő, kecsua nyelvet beszélő, egészen más hagyományok szerint élő indián közösséghez. A sziget fő látványosságai a preinka romok és teraszok, valamint a helyiek kézműves alkotásai. Ebédünket a Taquile szigeten található étteremben fogjuk elkölteni.

Délután indulunk vissza Punoba, ahova kora este térünk vissza.

(szállás: hotel, Puno/Uros-szigetek, ellátás: reggeli és ebéd)

7. nap: PUNO – CUSCO KINCSEI

Megreggelizünk és privát kisbusszal Cusco felé vesszük az irányt. Csodaszép hegyvidéki tájakon haladunk át, felhőbe burkolózott, hósipkás hegycsúcsok, buja zöld mezők varázsolnak el bennünket. Hosszú utunk során több megállót is teszünk: meglátogatjuk kis bolygónk legmagasabban – 4.313 méter magasságban – fekvő piacát, láthatjuk Földük második leghosszabb folyójának, a közel 7.000 méter hosszú Amazonas folyó eredetének helyét, valamint látogatást teszünk a tengerszint felett 3.480 méterre fekvő inka régészeti lelőhelyen, Raqchi-ban, melynek legnagyobb attrakciója az inkák által épített kb 220 db qullqa (raktár).

Este érkezünk meg az Inka Birodalom egykori fővárosába, Cusco-ba. A 3400 méteres magasságban fekvő város egy élő történelem, valóságos időutazás. Itt minden egyes szeglet egy magával ragadó, misztikus történetet mesél. Az eredeti kövekkel burkolt utcákban egyszerűen megállt az idő, az utcanevek már önmagukban is izgalmas történelemről tanúskodnak: mint „Ataúd” (Koporsó), Siete Culebras (Hét kígyó) és „Arpías” (Hárpiák). Cuscot egyszerűen látni kell és megélni, Peru kulturális, vallási és történelmi központja, nem véletlenül tartják az Inkák a Föld köldökének.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli és ebéd)

8. nap: CUSCO – VÁROSNÉZÉS – HELYI PIAC

Reggelit követően indulunk is a spanyol gyarmati időket idéző, az UNESCO Világörökség részét képező óváros gyalogos felfedezésére. Ellátogatunk a főtérre, a helyi piacra, megnézzük Qorikancha romjait. Qorikancha az egyik legszentebb hely volt az Inka Birodalomban, eredeti neve Inticancha, miután Inti-nek, a Nap Istenének szentelték. Legnagyobb részét a spanyol hódítók elpusztították a 16. században és a romjaira egy hatalmas katedrálist építettek, ezzel is szimbolizálva feljebbvalóságukat. Megkeressük a híres, gyönyörűen megfaragott 12 sarkú inka követ a Hatun Rumiyoc utcácskában, aminek grafikája többféle módon is megjelenik mint szimbólum, mint pl a perui sör, a Cuzqueña üvegén.

És ha a csapatnak van kedve, energiája barangolhatunk, a San Pedro piacon, ahol a fűszerek és frissen készült ételek illata teszi még egzotikusabbá ezt az autentikus perui piacot. A helyi ételeken túl friss gyümölcsöket, az alpaka bundájából készült textileket, csodás perui kézműves termékeket és a sámán szertartások tipikus kellékeit vásárolhatjuk meg.

Délután érkezünk vissza szállásunkra, kicsit felfrissítjük magunkat és napunk hátralevő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli, ebéd hagyományos picanteriaban)

9. nap: SZENT VÖLGY TÚRA – SACSAYHUAMAN – KENKO – PISAC – SÁMÁN SZERTARTÁS

Reggeli után elhagyjuk Cusco városát és privát kisbusszal útra kelünk az Inkák Szent Völgyébe. A várost elhagyva látogatást teszünk két legendás helyszínnél, a Sacsayhuaman és Tambomachay romoknál. Első állomásunk a Sacsayhuaman korábbi erődje, mely napjainkban az Inti Raymi Inka Ünnep és Ceremónia színhelye. Sok találgatás, misztikus elképzelés kering, hogy miként is kerülhetett ide a több mint 100 kilométerre innen bányászott, 6000 köbméter kő, melyek között van amelyik meghaladja a 200 tonnát! Ezt követően meglátogatjuk a Kenko szakrális központot, amely az egyik legnagyobb kiterjedésű Cusco régiójában.

Majd Pisac városa felé vesszük az irányt, ami nem csak színes kézműves piacáról híres, hanem a falu határában a hegyen emelkedő romokról, amit mi is megmászunk. A kb 2 órás kalandozás, trekking és barangolás egy igazi feltöltődés az Inkák isteneinek, azaz a hegyeknek (más néven APU) a társaságában.

Este egy sámán által tartott tisztító szertartáson veszünk részt. Akinek van kedve és energiája, megnézheti a mai felvonulásokat a főtéren.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli)

10. nap: SZIVÁRVÁNY HEGY – TREKKING

Ma egy meglehetősen nehéz túra vár ránk, hiszen uticélunk egy igazán egyedülálló természeti csoda, az Andok 5000 méteres hegycsúcsai között megbújó Szivárvány hegy. A szivárvány színeiben pompázó, ámulatba ejtő, vadregényes táj, hófődte hegycsúcsok, melegvízű források, mintha egy másik bolygóra csöppennénk. Privát kisbusszal, kecsua falvakon keresztül utazunk fel a több mint 4000 méteres magasságban található parkolóba, ahonnan gyalogtúrára indulunk egy gleccser formálta völgyben. (Fakultatív lehetőségként lóháton is megtehetjük a túrát, amennyiben rendelkezésre állnak a lovak.)

Fantasztikusan gyönyörű vidéken túrázunk: legelésző láma nyájak, az Andok havas hegycsúcsai, vöröslő marsbéli sziklák, mélykék tavak, kietlen sivatagi táj, gleccserek, egyszerűen leírhatatlan. A parkolóból 1,5-2 órás trekking vár ránk, célunk az 5200 magas hágó és egy kilátó, mely egy kacskaringós, emelkedős úton közelíthető  meg, de ami ott vár, attól garantáltan eláll a lélegzetünk:, holdbéli, szürreális táj 360 fokos panorámában. Ugyanezen az úton fogunk visszasétálni a parkolóig, így aki elfáradna, megállhat, visszafelé találkozunk és együtt megyünk vissza kisbuszunkhoz, majd visszautazunk szállásunkra és napunk hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: SALINAS SÓTERASZOK – MORAY KŐTERASZOK – CHINCHEROS INDIÁN KÖZÖSSÉG ÉS HUATIA GASZTRÓ ÉLMÉNY

Reggeli után privát kisbusszal utazunk egy lenyűgöző látványossághoz, a 45 percnyi autóútra található Salinas sóteraszokhoz. Az inkák évszázadokkal ezelőtt alakították ki a hegyoldalban található több ezer sóteraszt, ugyanis az itt eredő természetes forrás sótartalma rendkívül magas. A forrás vízét csatornákon keresztül vezették be a kb 6000 ülepítő kádba, úgy, hogy bármelyik kád tölthető és elzárható legyen. A napsugárzás hatására elpárolog a víz az ülepítő kádakból, a só kikristályosodik és leülepszik azok aljára. Minél szárazabb egy kád, annál fehérebb lesz a színe a sótól, és mivel minden egyes kádat (amelyből általában egy-két darab tartozik egy családhoz) más időpontban töltenek és ürítenek, a fél hegyoldalt elfoglaló teraszok különböző színárnyalatokban pompáznak. A helyi családok a mai napig ezzel a hagyományos módszerrel, kézzel gyűjtik össze a „fehér aranyat”.

Látogatást teszünk a közelben lévő Moray körkörös kőteraszoknál, melyet mezőgazdasági kísérleti helyszínként használtaltak az inkák, hogy kikísérletezzék a legjobb termesztési feltételeket haszon növényeik számára, hogy a szerzetett tapasztalatokat hasznosítsák az egész országban. A különböző magassági szinteken lévő teraszok mindegyikén más más hőmérséklet, akár 15 fok eltérés is lehetett, a napsütéses és árnyékos órák száma is eltérő volt, így különböző éghajlatokon termő növények termesztését tudták tanulmányozni, kikísérletezni egyetlen területen. A teraszokon, melyek magassága a 2 métert is eléri, közel 250 féle gabona és zöldségféle nyomait mutatták ki.

Délután egy kis indián faluba látogatunk, a közel 4.000 méter magas hegyek ölelésében megbújó Chinceros falucskába, hogy megismerkedjünk az itt lakó indiánok ősi hagyományaival és kézműves mesterségeivel. Látogatást teszünk egy tradicionális kézműves műhelybe is, ahol a kecsua indián asszonyságok szebbnél szebb szőtteseket készítenek hagyományos technikával, alpaka és lámaszőrből. Aki szeretné  ki is próbálhatja, vagy akár haza is vihet emlékbe egy szépséges szőttest 😊 A kis faluban bepillanthatunk a kecsua indiánok hétköznapi életébe, otthonaikba, megtudhatjuk, hogy milyen orvosságokat használnak egyes betegségekre, milyen növényeket termesztenek. Sőt, hogy élményünk még teljesebb legyen, egy fantasztikus gasztro élményben lesz részünk, ugyanis kedves vendégül látóinkkal együtt huatiat építünk, ami olyan mint egy sírhely, forró kövekkel kibéleljük és ráhelyezzük a nyers hozzávalókat (pl. andoki burgonya, kukorica), földdel fedjük, és mint egy valóságos sírhalom, még virágot is helyezünk rá. Pár óra és kész a finomság, amit előásunk és jó kis lakomát csapunk 🙂 Az igazán ínyencek pedig a helyi specialitást is megkóstolhatják, a sült tengerimalacot.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli és huatia ebéd)

12. nap: CUSCO – OLLANTAYTAMBO – AGUAS CALIENTES

Megreggelizünk és indulunk is a Szent Völgyben, 2792 méteres magasságban található   Ollantaytambo titokzatos városába. Ez a hatalmas kőépítmény a legnagyobb inka hadvezér erődítménye volt, mely egykoron menedékhelyként is funkcionált. Ollantaytambo a mai napig egy élő Inka kultúrának és élő városnak számít, mivel lakosai az őseiktől örökölt szokásaik szerint élnek. Különleges érzés ahogy sétálunk az inkák korában épült macskakövekkel burkolt utcákon, melyek az eredeti vízelvezető csatornákkal vannak felszerelve. A város falai mind a mai napig eredeti állapotukban állnak. Egy valóságos időutazás!

Megebédelünk a Szent Völgyben, majd vonatra szállunk és Peru egyik legismertebb látványossága felé, a Machu Picchu lábánál fekvő Aguas Calientes kisvárosába utazunk. Látványos, kb 3,5 órás vonatozás vár ránk gyönyörű hegyvidéki tájakon.

(szállás: hotel, Aguas Calientes, ellátás: reggeli és ebéd)

13. nap: MACHU PICCHU

Mai napunkat az UNESCO Világörökség védelme alatt álló Machu Picchu romvárosban töltjük.

Kényelmesen megreggelizünk és menetrendszerinti busszal utazunk fel az Urubamba-folyó fölé magasodó hegygerincre épült inka városhoz, a Machu Picchu-hoz. A hely különleges energiával rendelkezik, amit a környező hatalmas hegyek mágneses energiája még jobban felerősít. Aki nem riad vissza egy kis mászástól, a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, ahonnan lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. Helyi idegenvezetőnk kíséretében ellátogatunk a város legfontosabb részeihez: Naptemplom, a Három ablak temploma, a Kondor Templom, valamint a Szent Kő Temploma és az Inka fürdő. Visszavonatozunk Ollantaytamboba, majd onnan kisbusszal vissza utazunk Cuscóba.

(szállás: hotel, Cusco, ellátás: reggeli)

14. nap: AMAZONIA

Korán kezdjük a napot, mert két rövidebb repülés vár ránk, hogy eljussunk Iquitos városkába és belevágjunk izgalmas amazóniai kalandunkba. Motoros kenukba szállunk és egy kb 2 órás utazással, Iquitos úszó negyedén és mesébe illő vadregényes tájakon keresztül haladva, megérkezünk az Amazonas partján fekvő lodge-ba, ahol az éjszakákat töltjük.

Megjegyzés: a járatoktól függ, hogy hol töltjük az éjszakát.

(szállás: lodge, Amazónia vagy Iquitos, ellátás: reggeli és vacsora)

 

15-16. napok: AMAZONAS DZSUNGEL KALAND

Ma kezdetét veszi egy életre szóló két napos kaland az Amazonas esőerdejének mélyén, és megelevenedik Jules Verne regénye.

Az Amazonas-i esőerdő, közel 2 millió négyzetkilométernyi területével Földünk legnagyobb esőerdeje, az őserdők királynője. A világ legnagyobb egybefüggő erdőségét és a felszíni édes vizek 20%-át foglalja magába. Itt kanyarog Földünk legbővízűbb folyója, a 6296 km hosszú Amazonas, 1000 nagyobb mellék folyó ömlik bele és évszaktól függően másodpercenként 100e-200e m³ vizet szállít az Atlanti-óceánba. Hatalmas ökológia jelentőséggel bír, hiszen bolygónk oxigén készletének 20%-át ez a vidék termeli, szolgáltatja. Bolygónkon itt a legnagyobb a növény- és állatfaji változatosság, csak megbecsülni lehet az esőerdőben fellelhető fajok számát, mivel nagy része a mai napig ismeretlen a felfedezők előtt. Érdekesség, hogy a km2-en élő élőlények össz súlya közel 100ezer tonna!

 következő napokon megismerkedünk a dzsungel élettel. Programunk rugalmas, a csapat igényeihez alakítjuk minden részletében: kenuzás az Amazonas mellékágain, rózsaszín delfin megfigyelés, fürdés az Amazonasban, piranha horgászat, éjszakai dzsungel séta, hajnali madárles, ismerkedés a helyi törzsekkel, táncaikkal, helyi gyógynövényekkel, köpőcsövezés és az őserdő flórájának és faunájának megismerése.

(szállás: lodge, Amazónia, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

17. nap: IQUITOS – REPÜLÉS LIMA – HAZAUTAZÁS

Délelőtt szabadprogram, majd délután motoros kenukkal visszautazunk Iquitosba, ahonnan a repülőtérre utazunk és a délutáni járattal repülünk Lima városába, ahol az éjszakát töltjük és másnap megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(szállás: hotel, Lima, ellátás: reggeli)

 

 

18. nap: HAZAUTAZÁS

Délelőttünket szabadon tölthetjük. Akinek kedve van, fakultatív program keretében ellátogathat a Larco múzeumba, ahol a nagy felfedező, Kolumbusz érkezése előtti 10.000 évben itt élt őslakos perui civilizáció kultúráját, művészetét ismerhetjük meg. A régészeti múzeum gyűjteményeinek között szerepel a perui erotikus kerámiák galériája is.

Délután transzfer a repülőtérre, majd megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)