SRI LANKA KINCSEI

ősi városok és templomok | elefántok és teknősök | csodás hegyvidék | vízesésben fürdés | fantasztikus ételek | teaültetvények | gyönyörű óceánpart

Az utazás fénypontjai

  • Pinnawela elefánt árvaház és elefántkaki papír műhely látogatás
  • Dambulla és Polonnaruwa ősi városai
  • szingaléz falulátogatás
  • vallási rituálé a Kandy Fogtemplomban
  • vadvízi evezés Kithulgala dzsungelében
  • fürdés egy természetes medencében
  • vonatozás hegyvidéki tájakon
  • túra a Kis Adam’s Peak-re
2024. december 25. | 9 éjszaka
kiscsoportos utazás (10-12 fő)
ÁR HAMAROSAN 🙂

1. nap (2024. december 26.): COLOMBO – PINNAWALA – ELEFÁNT ÁRVAHÁZ – FŰSZERKERT

Európai indulásunk másnapján a kora reggeli órákban érkezünk meg Colombo nemzetközi repülőterére. Belépési procedúra, poggyászfelvétel, privát kisbusuznkba szállunk és indul is izgalmas sri lankai kalandunk.  

Első állomásunk a Pinnawela-ban található fantasztikus szellemiségű elefánt menhely, ahol mi is megismerkedünk majd ezekkel a nagyszerű állatokkal. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. Körülbelül 70-90 különböző korú elefántot gondoznak itt gyönyörű környezetben. Láthatjuk az elefántok fürdetését (fakultatív program keretében részesei is lehetünk) és látogatást teszünk az elefántkaki-papír műhelyben is, hogy megtudjuk miként hasznosítják az elefántok ürülékét környezetbarát papír készítésére. Az elefántok az elfogyasztott növényeknek kb 40%-át emésztik csak meg, a bélrendszerükön keresztül gyorsan végig jut, így egy rostban gazdag ürülék a végeredmény, amelyet több fázison keresztül tisztítanak meg, dolgoznak fel, formáznak és színeznek természetes anyagokkal. Vásárolhatunk képeslapot, kisfüzetet és egyéb apróságot is.

Elefántos élményeink után útra kelünk Dambulla felé. Útközben látogatást teszünk a fűszertermesztés központjában, ahol egy vezetett túra keretében bemutót kapunk a különböző fűszernövényekről, megszagolhatunk és megízlelhetünk friss fűszereket, kipróbálhatjuk a belőlük készült termkékeket, majd egy 15 perces ayurvédikus masszázskezelést is kapunk. A kert kisboltjában pedig minden bemutatott termékből és a friss, organikus fűszerekből vásárolhatunk is.

Izgalmas élményeink után meg se állunk Dambulla-ig és itt töltjük az éjszakát.

(szállás: Dambulla, ellátás: vacsora)

2. nap (2024. december 27.): DAMBULLA SZIKLASZENTÉLY – FALULÁTOGATÁS – SIGIRIYA OROSZLÁNSZIKLA

Kényelmesen megreggelizünk, majd egész napos kirándulásra indulunk. Napunk első felében Sri Lanka szívében fekvő Dambulla ősi városába látogatunk. Itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt, 2.100 éves buddhista barlangszentély-együttese. Már maga a környezete, a zöld ezernyi árnyalatában pompázó buja növényzettel borított hegycsúcsok is ámulatba ejtenek. A szentély öt különálló barlangjában gyönyörű falfestmények és közel 150 szobor található. Ahogy belépünk a szent területre, ritmusos dobszó és füstölők illata varázsol el bennünket. Nagyon felemelő érzés barlangról barlangra sétálni, megcsodálni a több ezer éves gyönyörű freskókat és szobrokat. Ez a hely valóban méltán vált az UNESCO Világörökség részévé.

Sri Lanka, village tourMajd látogatást teszünk egy szingaléz faluban, ahol bepillanthatunk a helyi emberek  életébe, akik mosolyogva, szeretettel fogadnak bennünket. Púpos ökrös szekéren utazunk, dzsungeles környezetben, majd egy rövid kis sétával egy kis kedves tóhoz jutunk. A tavon helyi kis csónakokkal jutunk át egy kis faluba, ahol pár család lakik. A földjeik mentén találhatótradicionális nyári konyhájukban látnak vendégül minket, ahol megmutatják nekünk a rizs hántolását, a kókusz szétbontását, kireszelését a kókuszdióból, majd mindezekből egy kókuszlepényt (coconut rotti) és hozzá coconut  sambolt készítenek, melyből mi is kapunk kóstolót.

 

Délután irány a Sigiriya oroszlánszikla! 1.202 db lépcsőfokot mászunk meg, hogy felérjünk az 5. században épült, kb 250 méter magas szikla tetején található erődítmény-palotarendszerhez, mely történelmi jelentőségű események helyszíne volt egykoron. Ámulatba ejtő freskók, tükörfal, barlangkok, fürdők, tavak, vízi kert, sziklakert, függőkert, megannyi csoda és szemtelen majmok sokasága vár ránk Sigiriya-ban. A csúcsra felérve, garantált az élmény, varázslatos panoráma lesz a jutalmunk.

Izgalmas napunk után kb egy óra utazással érkezünk meg a dzsungeles növényzettel körülölelt fantasztikus hangulatú szállásunkra.

(szállás: Polonnaruwa, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

3. nap (2024. december 28.): LÁTOGATÁS A VEDDAH TÖRZSNÉL – KANDY A SZENT FOG VÁROSA

Tovább folytatjuk körutazásunkat és Dambana-ba utazunk, ahol egy nagyon különleges élmény vár ránk. A Veddah őslakosok által lakott kis faluba látogatunk, ami igazi megtiszteltetés lesz, ugyanis olyannyira védik kultúrájukat a modern világ vívmányaitól, hogy ide csak a törzsi vezetővel ápolt baráti kapcsolatunknak köszönhetően tudunk belépni. 

Elköszönünk kedves vendégül látóinktól és Sri Lanka kulturális fővárosa, a kb 530 méteres magasságban fekvő Kandy város felé vesszük az irányt.

Egy rövid kitérőt teszünk az ország egyik leghíresebb és legérdekesebb hindu templomában, amely Matale-ban található. Srí Lanka legnagyobb kisebbségi népcsoportja, a tamil, akik magas számban élnek ebben a városban, így kis bepillantást nyerhetünk az általuk gyakorolt hindu vallásba.

Kora délután érkezünk meg a szingaléz királyok utolsó fővárosaáb, szintén az UNESCO Világörökség része. Kandy a szigetország legszebb településeként van számontartva, gyönyörű környezetben, 1500 méter magas hegyek gyűrűjében, dombokkal, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel körülvett csodaszép völgyben fekszik. Itt található a világ egyik legnagyobb buddhista zarándokhelye a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palotának a része volt. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, először, az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, majd végül Kandybe került, és azóta is itt őrzik.

Látogatást teszünk a templomban, hogy szemlélői lehessünk egy vallási rituálénak. Varázslatos, lenyűgöző érzés ragad el, ahogy belépünk a templomba, miközben dobszó hangja és füstöllő illata tölti meg a teret.

Esténket szabadon tölthetjük.

(ellátás: Kandy, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

4. nap (2024. december 29.): DRÁGAKÖVEK – AMBULUWAWA TORONY – RAMBODA  

Délelőttünket Kandy városban töltjük. Egy kilátópontnál fotómegállót teszünk, ahonnan nagyszerű panorámában lesz részünk a városra. Majd ellátogatunk egy drágakőmúzeumba. Sri Lanka nagyon híres a drágakövekről, emiatt is kezdődtek a leigázások, mikor a gyaramatosítók megérkeztek a kincses-szigetre. Ismertetőt kapunk arról, hogy miként kerül ki a drágakő a földből, hogyan mossák, hogyan csiszolják, hogyan tudjuk megállapítani, hogy értékes vagy értéktelen, mit jelent a karat, mi értékes egy kőben. Sőt meg is foghatunk egy rubin vagy zafír darabot eredeti állapotában. Ha pedig szeretnénk egy szépséges ékszert, válogathatunk szebbnél szebb, törzskönyvvel ellátott csodák közül.

Délután útrakelünk és a csodás hegyvidékbe utazunk. Látogatást teszünk a nagyon különleges formájú, 48 méter magas Ambuluwawa toronyba, ahonnan 360 fokos ámulatba ejtő panorámában gyönyörködhetünk a környező hegyekre. Megjegyzés: akinek tériszonya van, lent meg tud várni bennünket. Maga az ide vezető hegyi út is varázslatos: zöldellő hegyek, örökzöld erdők, színpompás virágzó növények tarkítják utunkat.

Majd Ramboda hegyvidéke felé vesszük az irányt. Délután érkezünk a kb. 1.700 m magas hegyvidéki részen található szállásunkra, ahonnan, ha lenézünk a völgybe, tó, rizsföldek, zöldségágyások, teadomb, fenyvesek, vízesések pazar látványa tárul elénk. Napunk hátralévő részében pihenhetünk, élvezhetjük szállásunk csodás környezetét, fürödhetünk a vízesésben vagy egy természetes swimming pool-ban mártózhatunk meg.

(ellátás: Ramboda, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap (2024. december 30.): TEAGYÁR – NUWARA ELIYA – ZÖLDSÉGPIAC – VONATOZÁS – ELLA

Reggeli után csomagjainkkal együtt útrakelünk és egy újabb izgalmas egész napos kaland vár ránk. Látogatást teszünk a közel 180 éves múlttal rendelkező Mackwoods teagyárban, ahova már maga az idevezető út, a teaültetvények látványa is ámulatba ejtő. A Mackwoods név a legfinomabb Ceylon tea fogalmával egyenlő. Napjainkban Mackwoods több mint 27.000 hektárnyi területen elterülő ültetvényein 15 különböző tea fajtát, gumi és olajpálmát termesztenek. Két éve ugyan a Damro társaság megvette a teagyárat, de a tradicionális teagyártás ugyanúgy folytatódik. Az angol királyi család által legtöbbet fogyasztott tea a Mackwoods tea, porceláncsészékben felszolgálva. Ezt mi is ki fogjuk próbálni.

Majd irány Nuwara Eliya, a „tea országa” és a „fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik, „Kis Anglia”, az ország legmagasabban fekvő városa (1.893 méter). Itt a levegő mindig tiszta, hűvös (éjjel 12–18 °C, nappal 18-26 °C ), sokszor ködös és esős. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli lakatlan vidék volt. A britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették Nuwara Eliyát. Sétálunk egyet a városban és ellátogatunk egy helyi zöldségpiacra is. Megebédelünk majd NanuOyá-ba autózunk, ahol 12:25kor vonatra szállunk és egy fantasztikus vonatkalandra indulunk következő állomásunkra, Ella-ba. 1.900 m-es magasságban a hegyekben visz vonatunk útja és pazar kilátásunk lesz a környező völgyekre. 

Kora este érkezünk szállásunkra.

(szállás: Ella, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

6. nap (2024. december 31.): ELLA – KIS ADAM’S PEAK – KILENCLYUKÚ HÍD – UNAWATUNA BEACH – BÚÉK

Kényelmesen megreggelizünk, majd egy kis túrára indulunk a Kis Adam’s Peak-re, mely 1.141 méterrel magasodik a tengerszint felett. 326 lépcsőfokot mászunk meg, és a csúcson ámulatba ejtő panorama lesz a jutalmunk.

Következő állomásunk a buja dzsungeles környezetben megbúvó Kilenlyukú híd és utána meg se állunk az óceánpartig. Napunk hátralévő részében megpihenünk és Szilveszter éjszakáján isteni hangulatú Bongó partin bulizunk a homokos óceánparton.

(szállás: Unawatuna beach, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

7-9. napok (2025. január 1-3.): ENJOY THE BEACH

Napjaikat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van. Aki aktívan szeretné tölteni a napot, különböző fakultatív programokon vehet részt: vízi sportok, teknőctelepek, gólyaláb horgászás és bálnales, vagy ellátogathatunk Galle városába, mely leginkább erődítményéről híres.

(szállás: Unawatuna beach, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

 

 

10. nap (2025. január 4.): HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Járatunk éjjel indul.

(ellátás: reggeli, éjszaka a repülőn)