SZAFARI A BABY-BOOM IDEJÉN - TANZÁNIA

csodás vadrezervátumok | egyedülálló vadvilág | afrikai stílusú szállások | bébi gnúk és zebrák | piknik a vadonban | csagga törzs | kávétermesztés

Az utazás fénypontjai

  • Kilimanjaró és vízesés
  • Csagga törzs és kávétermesztés
  • Vadles a Tarangire Nemzeti Parkban
  • Vadles a Serengeti Nemzeti Parkban 
  • Bébi gnúk és zebrák
  • Vadles a Ngorongoro kráterben
  • Nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
  • Fűszerkert látogatás és falusi ebéd
  • Jozani trópusi erdő és a vörös kolobusz majmok
2025. február-március | 9 éjszaka
kis csoportos utazás (5 fő)

Privát utazásként is foglalható 🙂

4.390 USD/fő + nemzetközi repülőjegy + biztosítás

2024. évi ár tájékoztatás jellegű, a 2025. évi árakat később publikáljuk

1. nap: ÉRKEZÉS – NAGY ENDRE HÁZA – CSAGGA TÖRZS – KÁVÉTERMESZTÉS

Érkezés a Kilimanjaro repülőterére, ahol Penda már vár Bennünket, dzsipünkbe pattanunk és irány a vulkanikus eredetű Meru-hegy lábánál, gyönyörű környezetben fekvő Nagy Endre háza.

A szafari szállót és vadrezervátumot Dr. Nagy Endre, a neves magyar származású Afrika-vadász – egyben a Balatonedericsen működő Afrikai Múzeum létrehozója – alapította 1959-ben. Az Usza folyó partján lévő szállóhoz tartozó vadrezervátum bivalyoknak, a cerkóffélék közé tartozó kolobusz majmoknak, struccoknak és más különleges madaraknak ad otthont.

Elfoglaljuk szobáinkat, kicsit megpihenünk, megebédelünk és irány a Kilimanjaro ahol megcsodálunk egy vízesést és megismerkedhetünk a kávétermesztés és feldolgozás rejtelmeivel és a chagga törzs mindennapi életével.

(szállás: lodge, Usa River, ellátás: piknik ebéd és vacsora)

2. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Megreggelizünk majd útra kelünk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2-3 óra utazás). Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. Egyediségét még inkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

(szállás: sátor, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

3. nap: SERENGETI – VADLES

Korai reggeli, majd útrakelünk a világ egyik legszebb természeti területének választott a Serengeti Nemzeti Park északi részébe. Hosszú, de látnivalókban gazdag nap vár ránk. 

Útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro kráter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.

Piknik ebédünket a vadonban, az erre kijelölt helyen fogjuk elkölteni, majd első vadlesünkre indulunk az egyedülálló vadgazdagságáról híres parkba.

Gyönyörködhetünk elefánt csordákban, zebrákban, antilopokban, akácia fákat legelésző zsiráfokban, láthatunk prédára váró oroszlánokat, gepárdokat, leopárdokat, hiénákat, valamint kisebb állatokat, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj.

Táborunkat tempónktól függően kora este, naplementére érjük el.

(szállás: komfort sátor,  ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: SERENGETI – VADLES – BABY-BOOM

Egész napos vadlesre indulunk. Napunkat érdemes minél korábban kezdeni, hogy minél több állatot láthassunk. Az állatok a napfelkelte előtt a legaktívabbak, hiszen, ahogy kúszik fel a hőmérő higanyszála, úgy bújnak el a növények, fák és a kopjek (sziklák) árnyékába.

Amitől igazán különleges lesz a mai napunk, hogy február-március időszak a baby-boom. Gnúk és zebrák millió kelnek útra a Serengeti Nemzeti Park északi szavannáiról és térnek vissza a déli mezőkre, hogy életet adjanak kicsinyeiknek. Szó szerint borjak ezrei születnek naponta. Testközelből látni egy kis új élet kezdetét, ahogy a csorda védelmezően körbeveszi a tehenet és borját, látni az esetlen kis csöppségek első próbálkozásait, majd pár perc múlva már futnak, felemelő és egyedülálló élmény. A látványtól elolvad a szívünk! De van egy árnyoldala is… Ezek a sebezhető kis lények életük első pillanatától kezdve a ragadozó nagymacskák radarjába kerülnek, akiknek valóságos terülj terülj asztalkám a végtelen szavanna… oroszlánok és gepárdok állnak lesben… és megkezdődik a kétségbeesett küzdelem a túlélésért…

(szállás: komfort sátor, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap: SERENGETI VADLES – NGORONGORO TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

Korán kezdjük a napunkat és egy fél napos szafarira indulunk a Serengetiben. Megebédelünk majd útra kelünk a Ngorongoro Természetvédelmi Területre (kb 3 óra utazás). Fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el.

(szállás: lodge, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 

 

6. nap: NGORONGORO – VADLES A KRÁTERBEN

Érdemes reggel 6 órakor indulnunk a Serengeti ökoszisztéma részét képező Ngorongoro Természetvédelmi Területen található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter mélyére, hogy olyan állatokat is megfigyelhessünk, mint az orrszarvúk. A kráter, mely egy természetes amfiteátrum egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállatsűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nátriumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus élmények várnak ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

Kedvünktől függően utazunk vissza nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: lodge, standard szoba, ellátás: reggeli, piknik ebéd, és vacsora)

7. nap: ARUSHA – ISKOLA LÁTOGATÁS – ZANZIBAR

Reggel folytatjuk utunkat vissza Arusha felé és útközben megállunk egy iskolában is, ahol átadjuk a csoport adományát. Ez az út is csodálatos vidéken, eddig nem látott vulkanikus tájon halad majd keresztül. Délután érünk Arushába, a repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan 1 órás repülőúttal a fehérhomokos Zanzibár szigetén landolunk és következő napjainkat a fűszersziget felfedezésével töltjük.

(szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

8. nap: ENJOY THE PARADISE

Egész napunkat szabadon tölthetjük a fűszersziget álomszép óceánpartján.

FAKULTATÍV PROGRAM OPCIÓ: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Egész napos kirádulás a sziget fővárosában, Stone Town-ban. Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással érkezünk meg, majd csónakba szállunk és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket (önköltséges). Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galériákat rejtenek.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

9. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Programunk keretében egy nagyon érdekes kirándulásra indulunk. Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Délután érkezünk vissza szállásunkra. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük, éjjel indulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

10. nap: HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük, járatunk késő éjjel indul.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)