SZAFARI, KULTÚRA ÉS NYARALÁS TANZÁNIÁBAN

dzsip szafari | csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | Nagy Állatvándorlás | akácia erdő | piknik a vadonban | maszáj falu | Hadzabe nomád törzs | Zanzibár kincsei

Az utazás fénypontjai

  • Vadles a Tarangire Nemzeti Parkban
  • Látogatás egy maszáj faluban és egy iskolában
  • A Serengeti Nemzeti Park egyedülálló vadvilága és a Nagy Állatvándorlás csodája
  • A Világ új csodáinak egyikeként számon tartott Ngorongoro Kráter
  • Eyasi tó és látogatás a nomád Hadzabe törzsnél
  • Zanzibár csodás óceánpartja
  • Stone Town, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • Fűszerfarm és gyümölcs kóstoló
  • Jozani trópusi esőerdő és a vörös kolobusz majmok
2021. augusztus | 11 éjszaka
csoportos utazás (12 fő)
3520 USD/fő

1. nap: ARUSHA ÉRKEZÉS

Érkezés Arusha repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel, kb egy órát utazunk nagyszerű, afrikai stílusú szállásunkra. Napunk hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait, hogy frissen indulhassunk neki a nagy kalandnak.

(szállás: hotel, Arusha, 1 éj, ellátás: nincs)

2. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Reggel 8 órakor érkeznek értünk a szafari autók és első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás). Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: oroszlánt, leopárdot, zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben.

Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: lodge, Manyara régió, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

3. nap: SERENGETI NEMZETI PARK – NAGY ÁLLATVÁNDORLÁS

Kényelmesen megreggelizünk, majd irány Földünk egyik csodája, a Serengeti. Útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro kráter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Mielőtt elhagynánk a Ngorongoro Természetvédelmi területét, látogatást teszünk egy maszáj faluban, ahol a tradicionális üdvözlő táncukkal-énekükkel fogadnak bennünket. Akinek van kedve, csatlakozhat is 😉 Megmutatják, miként tudnak tűzet csiholni a természet adta eszközökkel, bepillanthatunk egy tradicionális manyattaba (kunyhó), beszélgethetünk velük szokásaikról, hagyományaikról és látogatást teszünk kis iskolájukban.

Megebédelünk egy gyönyörű piknik helyen és útra kelünk a Serengeti Nemzeti Park északi részébe, hogy szemtanúi lehessünk a Nagy Állatvándorlás életreszóló élményének. Maga az állatvándorlás egy egész évben tartó, folyamatos vándorlás, az állatok mennek az éltető víz után, követik az esőt, a zöldellő, friss füves legelőket.

Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja.

(szállás: lodge, Serengeti, 2 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: SERENGETI NEMZETI PARK – VADLES

Fantasztikus, egész napos szafari vár ránk a Serengeti Nemzeti Park északi részében. A Serengeti Nemzeti Parkot a világ egyik legszebb természeti területének választották, egy lenyűgöző természeti látványosság, egyike azon helyszíneknek (a másik a kenyai Masai Mara), ahol ha szerencsénk van, a világ 7 új csodájának egyikeként számontartott Nagy Állatvándorlást is megfigyelhetjük augusztus-szeptember időszakban. Közel 2 millió gnu, több száz zebra, különböző antilopok és Thomson gazellák kelnek útra a Serengetiből, hogy a krokodiloktól hemzsegő Mara folyón átkeljenek a kenyai Masai Mara buja zöld mezői felé. A nagy vándorlás további szereplői még a prédára váró oroszlánok, gepárdok, leopárdok, hiénák, valamint kisebb állatok, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.

(szállás: lodge, Serengeti, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap: SERENGETI – A VILÁG EGYIK CSODÁJA: NGORONGORO – OLDUVAI HASADÉK

Ma nagyon korán ébredünk, hogy egy kora reggeli vadlessel indíthassuk a napot. Az állatok a nap felkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai naplfelkeltében és részünk lesz.

Visszatérünk a táborba, elfogyasztjuk tízórai reggelinket és útrakelünk (kb 3 óra utazás) a Világ 7 új csodájának egyikeként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé.

Megállunk az Olduvai Hasadéknál, amely a világ egyik legfontosabb őskori lelőhelye, sok maradványt és őskori, közel 3 millió éves kőszerszámokat találtak itt abból az időszakból, amikor az első emberszabású felállt. Látogatást teszünk a múzeumban, ahol láthatjuk az őskori leleteket.

A Ngorongoro kráter pereménél található fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap: NGORONGORO – VADLES

Napunkat egy csodás napfelkeltével kezdjük, melyben a saját szobánk teraszáról gyönyörködhetünk, egy finom kávé és a természet muzsikájának kíséretében. Megreggelizünk, majd újabb kalandokra indulunk a Serengeti ökoszisztéma részét képező Ngorongoro Természetvédelmi Terülere. Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

A délelőtti vadles után csodás környezetben költjük el piknik ebédünket, majd egy délutáni vadles és visszautazunk fantasztikus panorámájú szállásunkra.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

7. nap: EYASI TÓ – A NOMÁD HADZABE TÖRZS

Ma a korábbi napjainktól eltérő, de nagyon emlékezetes program vár ránk. Napfelkelte előtt, 4 órakor kezdjük napunkat és követjük a vezetőnket, amíg megtalálja Afrika egyik utolsó, valódi nomád törzsét, a Hadzibe törzset, akik a mai napig vadászó-gyűjtögető életet élnek. Rövid ismertetőt kapunk a törzsről majd csatlakozunk reggeli tevékenységeikhez. Egy igazi isten háta mögötti világ, nem turista attrakció, kétség kívül tanzániai utazásunk fénypontja. Akár a férfiak reggeli vadászatához, akár a nők gyümölcs- és bogyó gyűjtögetéséhez csatlakozunk, mindkettőben megtapasztaljuk, hogyan is élnek ősidők óta Hadzabe emberek.

Majd a csodaszép Eyasi tóhoz látogatunk, mely egy szezonális, sekély sós vízű tó a Nagy Hasadékvölgy alján.

Megebédelünk majd a repülőtérre utazunk és kb egy órás repülőúttal megérkezünk Zanzibár álomszép szigetére.

(szállás: butik resort, Zanzibar, 5 éj, ellátás: reggeli)

8. nap: ZANZIBAR – ENJOY THE PARADISE

Napunkat pihenéssel töltjük Zanzibar csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

9. nap: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Ma egy egész napos kalandra indulunk. Szállásunktól kb 1 óra autós útazással érünk át a sziget másik felére, ahol majd csónakba szállunk, de előtte beülünk egy tengerparti kávézóba. Napunk első állomása a Börtönsziget, mely félórányi hajóútra található Stone Town-tól. A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

10. nap: ENJOY THE PARADISE

Napunkat pihenéssel töltjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

11. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Mai napunkat Zanzibár csodás óceánpartján töltjük. Kinek amihez kedve van.

Fakultatív program keretében látogatást tehetünk egy fűszerfarmon és a Jozani trópusi erdőben.

Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Majd egy kis faluba látogatunk ahol fincsi falusi ebéd vár ránk.

Folytatjuk kalandozásunkat a Jozani trópusi erdőben, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colubus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

12. nap: HAZAUTAZÁS

Megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. Gépünk éjjel indul, így egész napunkat ezen a csodás helyen élvezhetjük.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló