TANZÁNIA - CSALÁDI KALANDOK

csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | maasai falu látogatás | piknik a vadonban | álomszép óceánpart | trópusi kalandok

Az utazás fénypontjai

  • Városnézés Stone Town-ban, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • Matamwe falulátogatás és tengeri fűgyűjtés 
  • Fűszerkert és falusi ebéd
  • Jozani trópusi erdő és a vörös kolobusz majmok
  • Vadles a Tarangire nemzeti parkban
  • A Világ 8. csodájaként számon tartott Ngorongoro Kráter
  • Látogatás egy Maasai faluban
  • Nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
2021. július 26.
PRIVÁT utazás (6 fő)
1690 USD/fő + 1.040 USD/fő

1. nap (2021. július 26.): INDULÁS

2. nap (2021. július 27.): WELCOME TO THE PARADISE!

Európai indulásunk másnapján reggel 08:00 órakor érkezünk meg Zanzibár repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk az óceánparton lévő, minden kényelmet kiszolgáló szállásunkra. A nap hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait a hófehér homokos tengerparton.

(szállás: butik resort, ellátás: késői reggeli)

 

 

 3. nap (2021. július 28.): STONE TOWN – KULTÚRA – MŰVÉSZET

Ma egy egész napos kalandra indulunk. Szállásunktól kb 1 óra autós útazással érünk át a sziget másik felére, hogy felfedezzük Zanzibár város régi központját „Mji Mkomwe” óvárosát (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában. A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Zanzibár kultúrális és történelmi központja ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Zanzibár óvárosa nagyon változatos, különböző kultúrák keverednek benne, arab, afrikai, indiai és európai, melynek köszönhetően rendkívül izagalmas hangulatot áraszt. Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, láthatunk mecseteket, katolikus templomokat, szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat. Látogatást teszünk a volt rabszolgapiacon, a régi erődnél, a Darajani piacon, a Szultán Palotájánál.

Megismerkedünk Zanzibár művészetével és kultúrájával, melynek keretében felfedezzük az óváros csodás faragott ajtajait, ellátogatunk a régió egyetlen zeneiskolájába, ahol akár ki is próbálhatjuk a helyi hangszereket, valamint megismerkedünk a henna festés és fafaragás mesterségével.

4. napok (2021. július 29.): napok: ENJOY THE PARADISE

Napjainkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

5. nap (2021. július 30.): MATAMWE FALU – TENGERI FŰGYŰJTÉS – FALUSI EBÉD

Kényelmesen megreggelizünk és egy rövid sétával a találkozási pontra érkezünk, ahol hely vezetőnk már vár ránk és egy fél napos falusi kalandra indulunk Matamwe falucskába. Programunk a parton kezdődik, ahol a tengeri fűgyűjtést láthatjuk. A helyi asszonyok minden nap itt dolgoznak, és gyűjtik az európai és ázsiai felvásárló piacokra a tengeri füvet, melyet nagyon sok oldalúan hasnzálnak fel. Aki szeretné, ki is próbálhatja 😉 Majd a faluba látogatunk, ahol megismerkedhetünk a helyi asszonyok kézművesmesterségeivel: ékszereket, táskákat, különböző dísztárgyakat készítenek, amit szintén kiőróbálhatunk. Aki pedig szeretne, vásárolhat is, mellyel támogatja a falu közösségét.

Elköszönünk a dolgos asszonyoktól és a falu sámánjához látogatunk. Programunkat egy helyi család otthonában elköltött falusi ebéddel fejezzük be.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

6. nap (2021. július 31.): ENJOY THE PARADISE

A mai napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

7. nap (2021. augusztus 1.): FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk egy hatalmas fűszerfarm. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Folytatjuk kalandozásunkat a Jozani trópusi erdőben, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Majd a közeli pillangófarmra látogatunk, egy kicsi, de nagyon kedves kis hely, ahol megismerkedhetünk a csodás pillangók életciklusával. Láthatunk apró tojásokat, bábokat, hernyókat, szárnyacskáikat szárító, frissen kikelt lepkéket.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

8. nap (2021. augusztus 2.): HAJÓ KIRÁNDULÁS – KWALE SZIGET – PIKNIK EBÉD

Egész napos vizi kalandra indulunk a sziget déli részére egy tradicionális afrikai csónakkal. Látogatást teszünk egy homokzátonyon, mely csak apálykor bukkan elő a kristálytiszta türkíz vízből. Úszhatunk, napfürdőzhetünk a finom homokban, átsétálhatunk a közeli homokdűnékre, snorkelingezhetünk és gyönyörködhetünk az egyedülálló víz alatti élővilágban.

Majd tovább utazunk Kwale szigetére, ahol csodás BBQ ebédben lesz részünk. Egy képeslapra illő szépségű, vakítóan fehér púderfinomságú homokból álló kis sziget. Helyben elkészített grillezett tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra, vagyis gyékényre: ráksaláta, grillezett polip, tintahal, languszta és még sok finomság.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és BBQ ebéd)

9. nap (2021. augusztus 3.): PIHENÉS A PARADICSOMBAN – ISKOLALÁTOGATÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Délután kb 2 óra magasságában indulunk a sziget nyugati oldalán lévő Kendwa falu iskolájába, ahol bepillantást nyerhetünk egy rögtönzött angol órába és átadhatjuk adományainkat 😊

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 10. nap (2021. augusztus 4.): MAASAI FALU – TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Korai indulás, gépünk 8 órakor indul, és 9:15 órakor érkezünk meg Arusha repülőterére, ahol már várnak ránk szafari autóink.

Látogatást teszünk egy maszáj faluban, ahol a tradicionális üdvözlő táncukkal-énekükkel fogadnak bennünket. Akinek van kedve, csatlakozhat is 😉 Megmutatják, miként tudnak tüzet csiholni a természet adta eszközökkel, bepillanthatunk egy tradicionális manyattaba (kunyhó), beszélgethetünk velük szokásaikról, hagyományaikról és látogatást teszünk kis iskolájukban.

Majd első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás).

Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. A park folyója telis tele vadállatokkal, jó szerencsével láthatunk oroszlánt, zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben. Miközben isteni ebédünket elköltjük, láthatjuk a csodás folyót, a vadvilágot, és könnyen megeshet hogy bekukkant egy zsiráf, vagy egy oroszlán elejti prédáját.
Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd afrikai stílusú, nagyszerű hangulatú szállásunkra utazunk és élményeink mámorában megpihenünk.
(szállás: szafari lodge, Karatu, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

11. nap (2021. augusztus 5.): MANYARA TÓ – FLAMINGÓK – BIVALYOK – PÁVIÁNOK

Finom reggelink után újabb csodás nap vár ránk. Egy rövid, de nagyon szép kis utazás a Nagy Hasadékvölgyön keresztül míg megérkezünk a Manyara tóhoz, ahol egész napos vadlesre indulunk. Bár a park mérete kicsi (530 km2), panorámája lélegzetelállító: buja akácia erdők, óriási füge- és mahagóni fák, valamint a páviánok és kék majmok egyre növekvő populációja jellemzi. A park otthont ad még a zsiráfoknak, elefántoknak, impaláknak és hatalmas bivaly populációnak, a tó pedig nagy számú vízilónak. Olyan különleges állatok is megfigyelhetők itt, mint a fára mászó oroszlán, a flamingók, a kaffer szarvasvarjú és a bóbitás sas.

A Manyara tavat körülölelő tájat nehéz szavakkal körbeírni, egyszerűen látni kell, ahogy a zsiráfok és bivalyok  legelésznek, háttérben pedig a flamingókkal teli tó panorámája.
Ebéd a vadonban, majd a útra kelünk a Világ 8. csodájaként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé. A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található kráter 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Kb 3 óra utazással érkezünk meg és itt töltjük az éjszakát, hogy másnap minél korábban indulhassunk vadlesre ezen a páratlan szépségű helyen.

(szállás: szafari lodge, Karatu, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

12. nap (2021. augusztus 6.): NGORONGORO KRÁTER – VADLES

Napunkat nagyon korán kezdjük. Egészen a kráter mélyébe ereszkedünk le, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk. A délelőtti vadles után a vízilovak csodaszép tava melleti piknik területen ebédelünk, majd a repülőtérre utazunk és irány vissza Zanzibárra. Gépünk délután indul és 1 óra menetidővel érkezünk Zanzibár repterére, ahonnan kb 1-1,5 óra utazás vissza a szállásra. 

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és ebéd)

 

 13. nap (2021. augusztus 7.): PIHENÉS A PARADICSOMBAN

A mai napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

14. nap (2021. augusztus 8.):

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Gépünk este 23:05 órakor indul, este 7 órakor kell indulnunk a szállásról.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

15. nap (2021. augusztus 9.): HAZAÉRKEZÉS

Olvasnivaló