TANZÁNIAI KALANDOK - low budget

csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | maasai falu látogatás | piknik a vadonban | álomszép óceánpart | trópusi kalandok

Az utazás fénypontjai

  • vadles a Tarangire nemzeti parkban
  • a Serengeti Nemzeti Park és a Nagy Állatvándorlás
  • a Világ egyik csodájaként számon tartott Ngorongoro Kráter
  • latogatás egy Maasai faluban
  • nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
  • városnézés Stone Town-ban, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • fűszerkert és falusi ebéd
  • Jozani trópusi erdő és a vörös kolobusz majmok
2021. szeptember (10 éjszaka)
kiscsoportos utazás (12 fő)
2820 USD/fő összegtől + repülőjegy

1. nap: ARUSHA

Európai indulásunk másnapján, délután érkezünk meg Arusha repülőterére, ahol már várnak bennünket és privát transzferrel utazunk szállásunkra. Napunk hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait.

(szállás: lodge, Arusha, ellátás: vacsora)

 2. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Megreggelizünk és kb 8 órai indulással első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás).

Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: oroszlánt, leopárdot, zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben.

Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk (kb 6-7 óra közötti érkezés) és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: lodge, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 3. nap: MASZÁJ FALU – SERENGETI NORTH – NAGY ÁLLATVÁNDORLÁS

Korai reggeli és 8 órakor indulás.

Látogatást teszünk egy maszáj faluban, ahol a tradicionális üdvözlő táncukkal-énekükkel fogadnak bennünket. Akinek van kedve, csatlakozhat is 😉 Megmutatják, miként tudnak tüzet csiholni a természet adta eszközökkel, bepillanthatunk egy tradicionális manyattaba (kunyhó), beszélgethetünk velük szokásaikról, hagyományaikról és látogatást teszünk kis iskolájukban.

Majd Serengeti South felé vesszük az irányt, de útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro káter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Megebédelünk egy gyönyörű piknik helyen és útra kelünk a Serengeti Nemzeti Park északi részébe, hogy szemtanúi lehessünk a Nagy Állatvándorlás életreszóló élményének. Maga az állatvándorlás egy egész évben tartó, folyamatos vándorlás, az állatok mennek az éltető víz után, követik az esőt, a zöldellő, friss füves legelőket.

Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja.

(szállás: lodge, Serengeti north, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: SERENGETI NEMZETI PARK – VADLES

Fantasztikus, egész napos szafari vár ránk a Serengeti Nemzeti Park középső részében. A Serengeti Nemzeti Parkot a világ egyik legszebb természeti területének választották, egy lenyűgöző természeti látványosság, egyike azon helyszíneknek (a másik a kenyai Masai Mara), ahol ha szerencsénk van, a világ 7 új csodájának egyikeként számontartott Nagy Állatvándorlást is megfigyelhetjük. Közel 2 millió gnu, több száz zebra, különböző antilopok és Thomson gazellák kelnek útra a Serengetiből, hogy a krokodiloktól hemzsegő Mara folyón átkeljenek a kenyai Masai Mara buja zöld mezői felé. A nagy vándorlás további szereplői még a prédára váró oroszlánok, gepárdok, leopárdok, hiénák, valamint kisebb állatok, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.

(szállás: lodge, Serengeti north, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap: SERENGETI – A VILÁG 8. CSODÁJA: NGORONGORO – OLDUVAI HASADÉK

Ma nagyon korán ébredünk, hogy egy kora reggeli vadlessel indíthassuk a napot. Az állatok a nap felkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai naplfelkeltében és részünk lehet.

Majd útrakelünk (kb 3 óra utazás) a Világ 8. csodájaként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé.

Megállunk az Olduvai Hasadéknál, amely a világ egyik legfontosabb őskori lelőhelye, sok maradványt és őskori, közel 3 millió éves kőszerszámokat találtak itt abból az időszakból, amikor az első emberszabású felállt. Látogatást teszünk a múzeumban, ahol láthatjuk az őskori leleteket.

A Ngorongoro kráter pereménél található fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap: NGORONGORO KRÁTER – VADLES – ARUSHA – ZANZIBAR

Napunkat egy csodás napfelkeltével kezdjük, melyben a saját szobánk teraszáról gyönyörködhetünk, egy finom kávé és a természet muzsikájának kíséretében. Megreggelizünk, és 8 órai indulással egy újabb vadlesre indulunk. A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

A délelőtti vadles után csodás környezetben költjük el piknik ebédünket, majd Arusha reptere felé vesszük az irányt és visszarepülünk Zanizbarra.

Járattól függően este érkezünk vissza Zanzibári szállásunkra. egy délutáni vadles és visszautazunk fantasztikus panorámájú szállásunkra.

(szállás: butik resort, Zanzibar, 5 éj, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

7. nap: WELCOME TO THE PARADISE

Napjainkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

8. nap: STONE TOWN – KULTÚRA – MŰVÉSZET

Ma egy egész napos kalandra indulunk. Szállásunktól kb 1 óra autós útazással érünk át a sziget másik felére, hogy felfedezzük Zanzibár város régi központját „Mji Mkomwe” óvárosát (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában. A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Zanzibár kultúrális és történelmi központja ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Zanzibár óvárosa nagyon változatos, különböző kultúrák keverednek benne, arab, afrikai, indiai és európai, melynek köszönhetően rendkívül izagalmas hangulatot áraszt. Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, láthatunk mecseteket, katolikus templomokat, szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat. Látogatást teszünk a volt rabszolgapiacon, a régi erődnél, a Darajani piacon, a Szultán Palotájánál.

Megismerkedünk Zanzibár művészetével és kultúrájával, melynek keretében felfedezzük az óváros csodás faragott ajtajait, ellátogatunk a régió egyetlen zeneiskolájába, ahol akár ki is próbálhatjuk a helyi hangszereket, valamint megismerkedünk a henna festés és fafaragás mesterségével.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 9. nap: ENJOY THE PARADISE

Napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

 10. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk egy hatalmas fűszerfarm. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Folytatjuk kalandozásunkat a Jozani trópusi erdőben, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colubus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Majd a közeli pillangófarmra látogatunk, egy kicsi, de nagyon kedves kis hely, ahol megismerkedhetünk a csodás pillangók életciklusával. Láthatunk apró tojásokat, bábokat, hernyókat, szárnyacskáikat szárító, frissen kikelt lepkéket.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

11.nap: HAZAUTAZÁS

Járatunk éjjel indul, így egész napunkat a csodás óceánpartnon tölthetjük és este 8 órakor kell indulnunk a szállásunkról.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló