TANZÁNIAI KALANDOK

csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | maasai falu látogatás | piknik a vadonban | álomszép óceánpart | trópusi kalandok

Az utazás fénypontjai

 • vadles a Tarangire nemzeti parkban
 • a Serengeti Nemzeti Park és a Nagy Állatvánorlás
 • a Világ 8. csodájaként számon tartott Ngorongoro Kráter
 • latogatás egy Maasai faluban
 • nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
 • városnézés Stone Town-ban, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
 • fűszerkert és falusi ebéd
 • Jozani trópusi erdő és a vörös kolobusz majmok
2022. február
PRIVÁT csoportos utazás (8+2+2+2 fő)

1. nap (2022. február 8.): INDULÁS

2. nap (2022. február 9.): ARUSHA

Európai indulásunk másnapján, délután érkezünk meg Arusha repülőterére, ahol már várnak bennünket és privát transzferrel utazunk szállásunkra. Napunk hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait.

Résztvevők: 8+2+2

 • Teljes út: Balázs&Krisztina, Tihamér&Éva, Tibor&Zsuzsa, József&Viktória
 • Szafari+rövid Zanzibár: Zoltán&Mónika
 • Szafari: Balázs&Kati

(szállás: lodge, Arusha, ellátás: vacsora)

3. nap (2022. február 10.): TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Megreggelizünk és kb 8 órai indulással első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás).

Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: oroszlánt, leopárdot, zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben.

Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk (kb 6-7 óra közötti érkezés) és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: lodge, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap (2022. február 11.): SERENGETI SOUTH – NAGY ÁLLATVÁNDORLÁS

Kényelmesen megreggelizünk, majd a Serengeti South felé vesszük az irányt, de útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro kráter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Megebédelünk egy gyönyörű piknik helyen és útra kelünk a Serengeti Nemzeti Park déli részében található Ndutu tóhoz, hogy szemtanúi lehessünk a Nagy Állatvándorlás életreszóló élményének. Maga az állatvándorlás egy egész évben tartó, folyamatos vándorlás, az állatok mennek az éltető víz után, követik az esőt, a zöldellő, friss füves legelőket.

Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja.

(szállás: lodge, Serengeti south, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap (2022. február 12.): SERENGETI NEMZETI PARK – VADLES

Fantasztikus, egész napos szafari vár ránk, napunk első felében a Serengeti Nemzeti Park középső részében, majd piknik ebédünk után a park déli része fele vesszük az irányt. A Serengeti Nemzeti Parkot a világ egyik legszebb természeti területének választották, egy lenyűgöző természeti látványosság, egyike azon helyszíneknek (a másik a kenyai Masai Mara), ahol ha szerencsénk van, a világ 7 új csodájának egyikeként számontartott Nagy Állatvándorlást is megfigyelhetjük augusztus-szeptember időszakban. Közel 2 millió gnu, több száz zebra, különböző antilopok és Thomson gazellák kelnek útra a Serengetiből, hogy a krokodiloktól hemzsegő Mara folyón átkeljenek a kenyai Masai Mara buja zöld mezői felé. A nagy vándorlás további szereplői még a prédára váró oroszlánok, gepárdok, leopárdok, hiénák, valamint kisebb állatok, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod. (szállás: lodge, Serengeti central, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap (2022. február 13.): SERENGETI – A VILÁG 8. CSODÁJA: NGORONGORO

Ma nagyon korán ébredünk, hogy egy kora reggeli vadlessel indíthassuk a napot. Az állatok a nap felkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai naplfelkeltében és részünk lesz.

Visszatérünk a táborba, elfogyasztjuk tízórai reggelinket és útrakelünk (kb 3 óra utazás) a Világ 8. csodájaként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé.

Megállunk az Olduvai Hasadéknál, amely a világ egyik legfontosabb őskori lelőhelye, sok maradványt és őskori, közel 3 millió éves kőszerszámokat találtak itt abból az időszakból, amikor az első emberszabású felállt. Látogatást teszünk a múzeumban, ahol láthatjuk az őskori leleteket.

A Ngorongoro kráter pereménél található fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el. (szállás: lodge, Ngorongoro régió, 2 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

7. nap (2022. február 14.): NGORONGORO – REGGELI A KRÁTER ALJÁN – VADLES

Egy különleges élménnyel  kezdjük napunkat: egy fantasztikus kráter reggelivel 😊 Terített asztalokon sok sok finomság kerül tálalásra, csodaszép környezetben, a Ngorngoro kráter aljában.

A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

A délelőtti vadles után csodás környezetben költjük el piknik ebédünket, majd egy délutáni vadles és visszautazunk fantasztikus panorámájú szállásunkra.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

Megjegyzés: Tamás&Ágnes ezen a napon indulnak

8. nap (2021. február 15.): NGORONGORO – MASZÁJ FALU LÁTOGATÁS – ARUSHA – ZANZIBAR

Napunkat egy csodás napfelkeltével kezdjük, melyben a saját szobánk teraszáról gyönyörködhetünk, egy finom kávé és a természet muzsikájának kíséretében. Kényelmesen megreggelizünk, kis pihenő a szállásunkon és mielőtt elhagynánk a Ngorongoro Természetvédelmi területét, látogatást teszünk egy maszáj faluban, ahol a tradicionális üdvözlő táncukkal-énekükkel fogadnak bennünket. Akinek van kedve, csatlakozhat is 😉 Megmutatják, miként tudnak tűzet csiholni a természet adta eszközökkel, bepillanthatunk egy tradicionális manyattaba (kunyhó), beszélgethetünk velük szokásaikról, hagyományaikról és látogatást teszünk kis iskolájukban.

Majd Arusha felé vesszük az irányt.

10 fővel (Balázs&Krisztina, Tihamér&Éva, Tibor&Zsuzsa, József&Viktória, Zoltán&Mónika) repülünk Zanizbarra, ahova járattól függően este érkezünk. A repülőtérről kb 1-1,5 óra az út a szállásunkra.

Ezen a napon reggel 06:50 órakor érkezik Tamás&Ágnes Zanzibárra, így a következő napokat már teljes létszámmal élvezzük 😊

Balázs&Kati másnap hazautazik, a mai éjszakát Arusha-ban töltik

(szállás: butik resort, Zanzibar, ellátás: reggeli és piknik ebéd, megjegyzés: akik ezen a napon érkeznek és nem érnétek 10 órára a szállásra, nekik a szobába bekészített szendvics és gyümölcs biztosított)

9. nap (2022. február 16.): WELCOME TO THE PARADISE

  1. opció: Balázs&Kati repülnek haza
  2. opció: 12 fő már Zanzibáron ébred 😊

Egész napunkat pihenéssel töltjük Zanzibár hófehérhomokos, álomszép óceánpartján.

Fakultatív program javaslat: Naplemente cruise egy tradicionális afrikai csónakkal

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

10. nap (2022. február 17.): BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Egész napos kalandra indulunk (indulás 08:00, szállásra érkezés 18:00-20.00 között, tőletek függ, mennyit szeretnétek csavarogni). Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással megérkezünk a sziget fővárosába, Stone Town-ba. Csónakba szállunk, és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

11. nap (2022. február 18.): ENJOY THE PARADISE

Napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

Fakultatív program javaslat délutánra (15-17 óra): Kendwa iskolalátogatás kb 1,5-2 órás program a szomszédos faluban (adományjellegű, nincs részvételi díja. Az adomány nem pénz, hanem egészségügyi eszközök, oktatási anyagok, sporteszközök)

Zoltán&Mónika indulnak haza a délutáni járattal (14 óra körüli indulás)

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

12. nap (2022. február 19.): ENJOY THE PARADISE

Napunkat szabadon tölthetjük.

Fakultatív program javaslat délutánra (13-17 óra): Matamwe falulátogatás fél napos program ebéddel

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

13. nap (2022. február 20.): FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk (08:00-16:00). . Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Délután érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

14. nap (2022. február 21.): ENJOY THE PARADISE

Napunkat szabadon tölthetjük.

Fakultatív program javaslat egész napos (08:00-18:00): Lakatlan laguna, snorkeling, piknik

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén ebéd)

 

 

15. nap (2022. február 22.): HAZAUTAZÁS

Járatunk délután 17 óra körül indul, így ebéd után kell indulnunk a szállásunkról.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

16. nap (2022. február 23.): HAZAÉRKEZÉS

Olvasnivaló