THAIFÖLD-KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

buddhizmus | csodás templomok | Angkor elsüllyedt világa | piknik a dzsungelben | vízesésben fürdés | fantasztikus ételek | barátságos helyiek | csodás partok

Az utazás fénypontjai

  • az ősi főváros, Ayutthaya
  • buddhizmus és vallási rituálék
  • különleges életformák 
  • látogatás egy cölöpfaluban
  • Koh Ker elsüllyedt ősi városa 
  • piknik a dzsungelben
  • elefánt óvoda látogatás
JELENLEG NINCS IDŐPONT | 14 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
1760 USD/fő

(2021 évi ár, aktualizáljuk amint tudjuk az utazás időpontját)

1. nap: BANGKOK

Európai indulásunk másnapján, érkezünk meg Bangkok repülőterére. Innen egy bérelt kisbusszal utazunk a történelmi városrészben lévő, a minden kényelmet kiszolgáló szállodánkba. A nap hátralévő részében kipihenhetjük a repülőút fáradalmait.

(szállás: hotel, 3 éj, ellátás: nincs)

 

 

2. nap: BANGKOK – NAGY PALOTA, SMARAGD BUDDHA, FEKVŐ BUDDHA

Egész napunkat Bangkok sprirituális negyedének felfedezésével töltjük. Első állomásunk a Grand Palace & Wat Phra Kaew lenyűgöző templomkomplexuma: csedik, égbetörő prangok, buddha szobrok és impozáns falfestmények. A templomok 1 cm2-re eső díszítettsége itt a legnagyobb a világon.

Következő látványosságunk a Wat Pho, Bangkok legrégebbi és legnagyobb templomegyüttese, ahol vallási célt szolgáló épületek kertjében szokatlan szobrok és figyelemre méltó csedik állnak. A 46 m hosszú, 15 m magas Fekvő Buddha Thaiföld legnagyobb Buddha szobra. Belseje téglából és gipszből készült, a külsejét ragyogó aranyréteg borítja. A talpát 108 laksana – a megvilágosodottat jelző gyöngyház berakás – díszíti.

A Wat Arun, A hajnal temploma 86 m-rel magasodik a Chao Phraya folyó nyugati partja fölé. Eltéveszthetetlen sziluettje Bangkok jelképe. Ha elég bátor vagy, hogy a meredek lépcsőfokon felkapaszkodj, az égbe törő tornyából gyönyörködhetsz a város panorámájában. A templomok után egy tradicionális thai hosszú csónakkal hajókirándulásra indulunk a Thon Buri negyedbe, hogy bepillantást nyerjünk a Bangkok csatornáin (khlong) cölöpházakban élő helyiek életébe, és láthatunk egy hagyományos úszópiacot is.

Napunkat a Golden Mountain és a Wat Saket-nél, ahonnan fantasztikus panorámában lesz részünk a városra. Az Aranydomb a mitológia szerint az Istenek lakhelyének, a Meru hegynek a földi mása. Sok lépcsőn kell felmásznunk, sűrű növényzet között, mintha nem is egy nagyvárosban lennénk. A templomig felvezető úton több hatalmas harang található, melyeket az imádkozás után kongatnak meg a hívők, mert úgy hiszik, hogy hangja felszáll az istenekhez, és jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot hoz rájuk.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

3. nap: AYUTTHAYA , AZ ŐSI FŐVÁROS

Reggelit követően egy bérelt kisbusszal egész napos kirándulásra indulunk az ősi Sziám Királyság fővárosába, Ayutthaya-ba (kb 80 km, 1 óra autóút), mely az UNESCO Világörökség része. Története az 1350-es évekig nyúlik vissza, amikor fényes aranykorát élte, mint a hatalmas Sziám kereskedelmi és politikai központja. Közel 400 virágzásának a burmaiak támadása vetett véget, akik kifosztották, lerombolták és elpusztították a várost, kincseit és lakóit elhurcolták Burmába. Egy igazi időutazás az ősi templomromok között sétálni.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

 

4. nap: KAMBODZSA – SIEM REAP – APSARA EST

Kora reggel utazunk Bangkok repülőterére, ahonnan kb 1 órás repülőút során, megérkezünk Siem Reap repülőterére, ahol helyi sofőrünk már vár minket és a keleti kényelmet biztosító szállásunkra utazunk. Egy frissítő zuhany megebédelünk, majd ellátogathatunk egy lótuszfarmra és az Artisans d’Angkor központba, ahol megismerkedhetünk Kambodzsa büszkeségével, a tradícionális kézműves mesterségekkel, melyek gyakorlásának kulturális és gazdasági értelemben is fontos szerepe van. Segítenek újjáéleszteni a kultúrát, amely a vörös khmerek uralma alatt a megsemmisülés szélére került. A helyiek nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy életben tartsák hagyományaikat. A szebbnél szebb termékeket meg is vásárolhatjuk.

A kézműveskedés után a Preah Ang Chek – Ang Chom templomba látogatunk, mely egy fontos helyi szentély, jó szerencséhez imádkoznak itt a hívők. A szentély mellett szerzetesek énekelnek és áldást kínálnak.

Este egy vacsorával egybekötött tradicionális Apsara táncelőadást nézünk meg. Az Apsarát több mint 1000 éven át kizárólag a királyi udvarban és az angkori templomok területén táncolták az uralkodó, az ősi szellemek és az istenek tiszteletére.  A táncosok kisgyermekkoruktól kezdve több mint 1500-féle aprólékos mozdulatot sajátítanak el, melynek nagy része kecsességet és finomságot feltételező ujj- és csuklómozdulatot kíván meg. Az előadások során selyemkosztümöt, arany fejdíszt vagy maszkot öltenek magukra.

(szállás: butik hotel 5 éj, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: SIEM REAP – ANGKOR TEMPLOMAINAK FELFEDEZÉSE

Reggeli után 8 órakor indulunk az UNESCO Világörökség részét képező ősi romvárosba. Végig járjuk a khmer kultúra aranykorát idéző Angkort, amely a 14-15. században Délkelet-Ázsia történelmének egyik legnagyobb és legfejlettebb királyságának fővárosa volt. Körbejárjuk Angkor Wat napjainkban is működő vallási központját, amely fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. Egyik legérdekesebb látnivalónk az Angkor Thom mértani középpontjában álló rejtélyes Bayon templompiramis, amely a hindu hívők számára a világegyetem mikrokozmoszát jelképezi. A Preah Khan (Szent Kard) buddhista kolostor és a mesterséges szigeten álló Neak Pean (Tekergőző kígyók) templom is kihagyhatatlan látnivalók.

Ebédre egy helyi étterembe ülünk be, ahol több fogásból álló menü során  megkóstolhatjuk a helyi ételeket.

Délután érkezünk vissza szállásunkra. Este barangolhatunk az Éjszakai Piacon, ahol szebbnél szebb kézműves portékák – fa- és faragások, selyem és kasmír sálak – között válogathatunk. Az úgynevezett Pub Street-en mindig szuper a hangulat: a khmer konyha remekeit és helyi sört kínáló éttermek és bárok valamint az olyan ínyencségeket mint a sült-tarantula, -skorpió és –kígyó árusító utcai árusok várnak minket. Akik ennél kényeztetőbb programra vágynak, próbálják ki a khmer masszázst!

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

6. nap: SIEM REAP – A VIDÉKI ÉLET – FARM LÁTOGATÁS

Kényelmesen megreggelizünk, majd ellátogatunk egy bio farmra, ahol megismerkedhetünk a kambodzsai mezőgazdasággal, majd ökrös szekerekre pattanunk, és onnan szemléljük a vidéki, autentikus kambodzsai életet, a cölöpházakat és riszföldeket. Akinek kedve van, fakultatív program keretében főző tanfolyamon vehet részt. Amit megfőzünk, ebédre el is fogyasztjuk. Aki szeretne, részt vehet rajta, kettét tudunk válni, ha van aki nem szeretné. Siem Reapben van a szállásunk is és a farm is.

Ebéd után a Tonle Sap tó egyik úszó falujába látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy számunkra szokatlan életformával. A tó, melynek mérete az esős évszakban az ötszörösére duzzad, az ország dobogó szíve, a benne élő több mint kétszázféle hal a helyiek leg fontosabb élelme. Egy úszó étteremben megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat, vagy akár a krokodilhúst is. Délután érkezünk vissza szállásunkra.

Este vacsora egy helyi családnál.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

7. nap: BENG MEALEA – KOH KER ELSÜLLYEDT VÁROSA – PREAH VIHEAR

Hajnali 5 óra körül indulunk, mert ma egészen a Thai-Kambodzsai határig utazunk és csodás, ősi templomromokat látogatunk meg, melyek turisták által alig látogatottak. Első állomásunk egy igazi, India Jones filmbe illő hely, a fák gyökereinek fogságában megbújó Beng Mealea templom, kb 10 éve fedezték fel és tisztították meg több mint 400 taposóaknától.

Folytatjuk utunkat, kb 1 órát utazunk, uticélunk Koh Ker elsülllyedt városa, mely az Angkori birodalom korai fővárosa volt. Kb 100 templomrom rejtőzik a dzsungelben, melyek közül mi a legkülönlegesebbeket látogatjuk meg, köztük a fügefák indái által sűrűn körbefont Prasat Bram, a piramis formájú, zöld növényekkel tarkított Prasat Thom, a Fekete asszony temploma: Prasat Neang Khmau, illetve a város 2. legnagyobb temploma, a Prasat Krahom.

Menet közben megállunk egy Isten háta mögötti helyen, hogy elköltsük előre elkészített, lótuszvirág levelébe csomagolt khmer stílusú ebédünket.

Délután érkezünk a határhoz, ahol összkerékmeghajtású autókba szállunk és irány a hegy csúcsa. Nagyon meredeken vezet utunk, majd egy kis gyaloglás és lépcsőzés, és végül csodás panoráma és egy újabb varázslatos hely, a Preah Vihear templom vár itt ránk.

Kb 3 óra utazás vár ránk, az útviszonyok elmaradottak, de az élményeink garantáltan kárpótolnak érte.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

8. nap: KULEN HEGYSÉG – PIKNIKEZÉS

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Fakultatív program: Reggeli után egész napos kirándulásra indulunk bérelt kisbusszal a Kulen hegységbe, mely a kambodzsaiak szent hegye, kedvelt zarándok- és kirándulóhely. A hegynek már Angkor megalapítása előtt nagy jelentősége volt, mert a Khmer Birodalom alapítóját is egy, a hegy tetején lévő templomban koronázták egyetemleges uralkodóvá.

Útközben megállunk egy pálma cukor készítő családnál, ahol láthatjuk hogyan készítenek édességeket a cukor pálma terméséből, és bepillantahtunk otthonukba egy cölöpökön álló bambusz házikóba. Utána van lehetőség meglátogatni a Banteay Srei rózsaszín homokkőből épült angkori templomot, aki a 3 napos jegyet veszi meg. Kb 1 óra a látogatási idő. A többiek addig a templom körül tudnak csavarogni, árusok vannak, étel, ital… Ha ezt valaki szeretné, akkor úgy kell kalkulálni, hogy a piknikezés és vízesésben fürdés ideje rövidül meg.

A dzsungel mélyére utazunk, és khmer módra piknikezünk a helyiekkel, és megfürdünk egy hatalmas vízesés zuhatagában.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén piknik ebéd)

9. nap: SIEM REAP – PHI PHI DON

Hajnalban indulunk, elköszönünk Sovann barátunktól és Phuket szigetére repülünk. Délelőtt érkezünk a sziget repülőterére, ahonnnan bérelt kisbusszal utazunk a kikötőbe, ahonnan 13:30 órakor indul a kompunk és egy kb. 2 órás utazással érkezünk meg a Phi Phi Don szigetre. A kikötőből 15 perc sétával érkezünk meg közvetlen tengerparti szállásunkra, ahol szobáinkból és teraszunkról csodás panorámában lesz részünk az Andamán tengerre. A nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

(szállás: butik resort, 4 éj, ellátás: reggeli)

 

10. nap: PHI PHI SZIGETEK – SZABADSÁG

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

11. nap: PHI PHI SZIGETEK HAJÓKIRÁNDULÁS – SZNORKELING

Ma felfedezzük Phi Phi Leh és Phi Phi Don szigetek csodás öbleit és partjait. Snorkelingezhettek a kristálytiszta türkiz vízben, láthattok teknősöket, cápákat, színes halrajokat. Délután érkezünk vissza a szállásunkra és a nap hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és ebéd)

 

 

12. nap: PHI PHI DON – DZSUNGELTÚRA – TENGERPART

Egész napunkat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van. Napfürdőzhetünk, úszhatunk, dzsungeltúrára indulhatunk vagy ellátogathatunk a Phi Phi kilátópontra, ahonnan nagyszerű panorámában lehet részünk.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

13. nap: PHUKET – SZABADSÁG

Délelőttünket pihenéssel tölthetjük, majd ebéd után utazunk a Ton Sai mólóhoz, ahonnan 14:30 órakor indul a kompunk Phuketre. A kikötőből privát transzferrel utazunk a szálláshelyünkre.

Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

Programunkat úgy állítottuk össze, hogy kedvünkre válogathassunk a thai kalandok között vagy, ha ahhoz van inkább kedvünk, akkor édes semmittevéssel tölthessük napjainkat a tengerparton. A Rawai gyöngy és halpiac egyik éttermében megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat. A piacon tenyésztett gyöngyökből készült ékszereket vagy szépen kidolgozott kagylók at, csigákat is vásárolhatunk. Esténként a Bangla Road éjszakai életéről híres utcájának bárjaiban szórakozhatunk.

Kirándulást tehetünk a Big Buddha szoborhoz, Phuket legmagasabb pontjára, ahonnan fantasztikus a panoráma és ellátogathatunk a Wat Chalong buddhista templomegyütteshez is. Részt vehetünk egy búvár szafarin, Phuket merülő helyei a világ legszebbjei között vannak számon tartva.

(szállás: butik hotel, 2 éj, ellátás: reggeli)

14. nap: PHUKET – PHANG NGA ÖBÖL, HAJÓKIRÁNDULÁS, KENUZÁS

Kisbuszos transzferrel elutazunk a kikötőbe, ahonnan egy nagy hajóval indulunk a Phang Nga öböl különleges szigetvilágába. Hajónk fedélzetéről csodálhatjuk meg a tengerből kiemelkedő, sűrű növényzettel borított vadregényes mészkőkúpokat. Panak szigetre érkezéskor tengeri kenukba szállunk, és helyi vezetőkkel fedezzük fel a sziget belsejében, mintegy 130 millió évvel ezelőtt keletkezett tengeri barlangokat. Egy rövid fotó szünetre megállunk a híres James Bond szigetnél, Az aranypisztolyos férfi című film forgatási helyszínén, ahova külön kis hajó visz ki bennünket.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és ebéd

 

15. nap: PHUKET – HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Opciók erre a napra:

Fél napos Dél Phuket kirándulás: Big Buddha, Rawai gyöngy és halpiac, Promthep Cape kilátó vagy

Fél napos elefánt óvoda látogatás: Rövid ismertetőt kapunk a projekt céljáról, az elefántok megmentésére irányuló törekvésükről, terveikről és megismerhetjük az 5 hektáros vadregényes környezet imádnivaló lakóit: három 20 és 27 éves elefántok. Előkészítjük nekik a finomságokat, cukornádat aprítunk, banánt szedjük darabjaira, vitaminbombát aprítunk és csomagolunk banánlevelekbe, majd sétára indulunk az erdőbe, ahol már várnak bennünket és a finomságokat, majd lesétálunk a tóhoz és kedvenc időtöltésük, a pancsolás következik. Akinek van kedve, fürdőruhát vehet és csatlakozhat hozzájuk. A kis ormányosok imádják amikor kefével dörzsölik testük minden porcikáját, amit annyira élveznek, hogy néha bele alszanak.

Járatunk éjfél körül indul, így az egész napot szabadon tölthetjük.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli, elefánt óvoda látogatás esetén ebéd)