THAIFÖLD-KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

buddhizmus | csodás templomok | éjszakázás lebegő bambusz bungallókban | Kanchanaburi természeti kincsei | Angkor elsüllyedt világa | isteni ételek 

Az utazás fénypontjai

  • Bangkok városnézés, tuktukozás és street food
  • Kanchanaburi kincsei: csodaszép vízesések, buja dzsungel, látogatás egy Mon faluban
  • Lebegő bambusz bungallókban éjszakázás
  • Buddhizmus és vallási rituálék
  • Angkor elsüllyedt világa, csodás templomok
  • Látogatás egy cölöpfaluban
  • Koh Ker misztikus ősi városa 
  • Nyaralás Krabi szépséges tengerpartján
2025. február | 12 éjszaka
csoportos utazás (9-12 fő)
ÁR HAMAROSAN

1. nap: BANGKOK – TUK TUK KALAND – STREET FOOD

Európai indulásunk másnapján, kora délután érkezünk meg Bangkok repülőterére. Innen bérelt kisbusszal utazunk az óvárosban található fantasztikus szállásunkra.

Elfoglaljuk szobáinkat, egy frissitő zuhany, majd kora esti indulással belevetjük magunkat a nyüzsgő metropolisz forgatagába. Tökéletes ízelítő vár ránk a thaiok életéből. Tuk-tuk-okba pattanunk és ügyes sofőrjeinkkel indul is a “rally”.  Ezek az apró méretű, három kerekű, vidám színekben pompázó vagány járgányok az ország ikonikus jelképei. Aki nem repesztett ilyenben Bangkok utcáin, az nem is járt Thaiföldön 😊 Garantáltan gyorsan ráhangolódunk a pezsgő helyi életre. Az otthoni hideg után élvezhetjük a párás trópusi meleget, az út menti étkezdék frisssen sült ételeinek illatát és milliónyi tuk-tuk ricsaját.

Ezután gyalogosan folytatjuk utunkat China Town “Arany út”-ján és belekóstolunk az utcai kifőzdék ízeibe. Az isteni thai desszert, a ragacsos rizst mangóval (mango sticky rice) kihagyhatatlan!

(szállás: hotel, 3 éj, ellátás: street food)

2. nap: BANGKOK – A SZERZETESEK TITOKZATOS VILÁGA – BUDDHISTA TEMPLOMOK

Ma napunkat nagyon korán, 7 órakor  kezdjük! Fél napos igazán érdekes élmény vár ránk. Spirituális utazásra indulunk Bangkok misztikus templom negyedébe, hogy bepillantást nyerjünk a szerzetesek számunkra ismeretlen világába.

A sáfrányszínű lepelbe burkolózott, kopaszra borotvált fejű szerzeteseknek ősidők óta kiemelkedő szerepe van a thai emberek életében. Ők a thai kultúra legnagyobb tiszteletnek örvendő személyei, akik még a királynál is magasabb szinten állnak. Jelen vannak a thai emberek legfontosabb életeseményeinél, áldást, támogatást, tudást, tanításokat nyújtanak a mindennapi életben.

Első állomásunk egy szerzetes lak, ahova kizárólag előzetes engedélykérelemmel tudunk belépni. Lesz szerencsénk látni, hogy milyen körülmények között élnek a szerzetesek, hogyan, milyen rituálékkal indítják napjaikat, sőt még az ételadomány gyűjtésben is részt vehetünk.

Majd a a Grand Palace & Wat Phra Kaew lenyűgöző templomkomplexumába látogatunk. A rendkívül aprólékosan és színesen dekorált épületek 1 cm2-re eső díszítettsége itt a legnagyobb a világon! Lenyűgöző látványban lesz részünk ahogy sátálunk a bejáratokat örző hatalmas jaksa szobrok, aranyozott csedik, égbetörő prangok, szelíd buddha szobrok és impozáns falfestmények között a virágoktól pompázó kertekben. A palotakomplexum közepén, elefántok és táncosok csillogó mozaikkal díszített szobraival körülvéve áll a Smaragd Buddha temploma, melynek belsejében megpillanthatjuk a buddhizmus egyik legszentebb ereklyéjét.

Ebédre egy helyi piac kis étkezdéjébe ülünk be, ahol garantáltan isteni, friss ételeket kóstolhatunk.

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

FAKULTATÍV PROGRAM keretében folytathatjuk városnéző kalandunkat.

Ellátogatunk Bangkok legrégebbi és legnagyobb templomegyütteséhez, a Wat Pho-hoz, melynek hatalmas kertjében apró színes csempemozaikokkal díszített impozáns csedik között sétálhatunk és a főépületben megcsodálhatjuk a Fekvő Buddha-t, mely 46 méteres hosszúságával, 15 méteres magasságával az ország legnagyobb Buddha szobra.

A templomok után egy tradicionális thai hosszú csónakkal hajókirándulásra indulunk a Thon Buri negyedbe, hogy bepillantást nyerjünk a Bangkok csatornáin (khlong) cölöpházakban élő helyiek életébe. A napunkat a csapat kedvétől, energiájától függően fejezzük be. Ellátogathatunk a szomszédos a Pak Khlong Talat gyümölcs és virág piacra, ahol az egzotikus gyümölcsök és zöldségek mellett szebbnél szebb színpompás virágokat kínáló standok között sétálhatunk. Néhány bathért árulják az orchidea csokrokat, hatalmas zacskókban rózsa fejeket és illatos jázminvirágokat. Ezekből a színes virágokból készülnek a Buddhának felajánlott virágfüzérek és az apró szellemházikókba szánt áldozati ajándékok, melyeket a helyiek nap mint nap gondosan kihelyeznek.

De ha valami kényeztetőre vágyunk, élvezhetjük a világhírű thai masszázst.

Mielőtt lebukik a nap beülhetünk egy szuperhangulatos bárba, melynek tetőteraszáról gyönyörködhetünk a Wat Arun-ra (Hajnal temploma) nyíló csodás panorámában.

(szállás: hotel, Bangkok, ellátás: reggeli és ebéd)

3. nap: BIOFARM LÁTOGATÁS – KÉZMŰVES WORKSHOP

Reggeli után kisbuszba pattanunk és Bangkok egyik csendes, külvárosi részébe utazunk (kb 50 km, egy óra), ahol látogatást teszünk egy helyi család tulajdonában lévő organikus farmon. A farm fantasztikus környezetben, a folyó parton található. Buja trópusi növényzet, hatalmas fák, színpompás egzotikus virágok, tradicionális thai házak, kávézó, étterem és kézművesműhelyek várnak ránk.

Megismerkedhetünk a generációkról generációra átadott kézműves mesterségekkel, megtudhatjuk hogy a bio alapanyagokból hogyan készítik a kézművesek a gyógynövényolajakat, az agyagfigurákat, hogyan festik a textilt és a thai gasztronómia alapját képező rizs termesztés folyamatába is bepillantást nyerhetünk.

(szállás: hotel, Bangkok, ellátás: reggeli)

4. nap: KANCHANABURI – ÚSZÓPIAC – KWAI FOLYÓ – VONATOZÁS – SAIYOK NEMZETI PARK – LEBEGŐ HÁZIKÓKBAN ÉJSZAKÁZÁS

Kicsekkolunk szállásunkról és csomagjainkkal együtt, privát kisbusszal Kanchanaburi tartományba utazunk, ahol a következő két napban felfedezzük a régió látnivalóit. Utunk szépséges tájakon, hatalmas rizsföldek mellett vezet.

Útközben megállunk egy kis csónak kalandra, a Bangkoktól 80 km távolságra lévő Damnoen Saduak úszópiacon, ahol egy igazán egyedülálló életformát láthatunk. Az itt élő emberek cölöpházakban laknak a csatornákon és zöldség- és gyümölcstermesztésből keresik a betevőt. Ahogy megérkeztünk, hagyományos csónakokba szállunk és már evezünk is a nyüzsgő úszópiac felé.  A szűk csatornákon fából készült csónakokkal közlekednek a helyiek és kínálják a zamatos trópusi gyümölcsöket, a frissen sült ételeket és különféle ajándéktárgyakat. Vibráló színek, fűszeres édeskés illatok és ismeretlen szagok keverednek a levegőben. Egy mosolyokkal teli, különleges vizi világ, ahol az egyik csónakban palacsintát sütnek, a másikban hámozzák a lédús mangót, vagy kókusz héjába kanalazzák az isteni finom kókusz fagyit, vagy épp hímzett selyemtáskát kínálgatnak felénk.

Piaci élményeink után visszaszállunk kisbuszunkba és meg sem állunk a Híd a Kwai folyón című háborús novellából ismert, fontos történelmi jelentőségű hídig. A híd része a japánok által a II. Világháborúban, a thai-burmai határon megépített, “halálvasút”-nak is nevezett 415 km hosszú vasútvonalnak. A “becenév” nem véletlen, ugyanis a megvalósítása rengeteg véráldozatot követelt, minden egyes vasuti talpfa letétele egy ember életébe került.

Tradicionális thai csónakkal és vonattal is fogunk itt kalandozni.

Napunk másik felében a vízesésekről, barlangokról, történemi helyszínekrők és tutajházakról ismert Saiyok Nemzeti Parkba látogatunk. A csodás hegyvidéki tájat bambusz és teak fa erdők valamint száraz örökzöld erdők borítják. Kirándulunk, vízesésben fürdünk és élvezzük a csodás természetet.

Izgalmas kalandjaink után pedig irány a fantaszikus szállásunk, mely garantáltan kedvencünk lesz! Bámulatos környezetben, buja trópusi növényzet ölelésében, bambuszból épült tradícionális népi stílusú lebegő házikókban fogjuk tölteni az éjszakánkat.

(szállás: tutaj házikó, ellátás: reggeli és ebéd)

5.  nap: KANCHANABURI – LÁTOGATÁS EGY MON FALUBAN – TÚRA AZ ERAWAN NEMZETI PARKBAN

Kényelmesen megreggelizünk majd egész napos kalandra indulunk. Napunk első felében látogatást teszünk egy Mon etnikai népek lakta faluban. A mon emberek Mongóliából származnak és a korai népvándolársok idején jutottak el a burmai-thai rhái régióba. A mon nép elsőként érkezett a délekelt ázsiai vidékre kb 1200 évvel ezelőtt, de több országból kiszorították őket, így napjainkabn már csak Thaiföld északi és Burma déli területein találhatók meg. A mon populáció száma 1-5 millió közé tehető és csak kb 1/3-uk őrzi az ősi hagyományokat, beszéli a mon nyelvet. Kanchanaburi tartományban található mon falvak lakói a mai napig egyszerű és hagyományőrző életet élnek, otthonaikban jellemzően nincs elektromos áram.

Falulátogatásunk után az Erawan Nemzeti Parkba folytatjuk utunkat. Itt található az ország legszebb vízesésének tartott Erawan vízesésrendszer, melyet 7 különböző szinten található kristálytiszta türkiz vízzel teli medence alkot. Akinek van kedve, egészen a legfelső medencéig túrázhat. Az 5. medence után már szükség van az igazi kalandvágyra és a jó állóképességre, ugyanis innentől a terep meglehetősen nehéz, sziklákon, indákon kapaszkodva kell mászni.

Este egy tradicionális Mon népitánc előadást fogunk megnézni.

(szállás: tutaj házikó, ellátás: reggeli és ebéd)

6.  nap: KANCHANABURI – BANGKOK – SIEM REAP

Délelőttünket szabadon tölthetjük ebben a csodaszép környezetben. Tutaj házikónk teraszárn élvezhetjük a reggeli kávénkat és a bámulatos panorámát.

Kicsekkolunk szállásunkról, majd visszautzunk Bangkok repülőterére (3,5-4 óra utazás), ahonnan kb 1 órás repüléssel, délután megérkezünk Siem Reap repülőterére. Vízumügyintézés, poggyászfelvétel, majd privát transzferrel szállásunkra utazunk.

(szállás: butik hotel 4 éj, ellátás: reggeli)

7. nap: SIEM REAP – ANGKOR TEMPLOMAINAK FELFEDEZÉSE

Reggeli után 8 órakor indulunk az UNESCO Világörökség részét képező ősi romvárosba. Kambodzsát gyakran illetik a Templompiramok országa jelzővel, mely nagyon találó, hiszen a 9-15. században fennállt hatalmas Angkor Birodalom több száz templomot hagyott maga után. A birodalom alapító atyja, II. Jayavarman nevéhez fűződik az istenkirály kultusz, mely a királyt az istenekkel azonosítja, és templomokat építtetett magának, hatalma és isteni mivolta szimbólumaként. A későbbi uralkodók újabb és újabb templomokat emeltek, amelyeknek jelentős része még ma is a dzsungel mélyén rejtőzik. Az ősi hindu-buddhista birodalom – Thaiföld, Laosz jelentős részén és a Mekong deltán kívül – magába foglalta a mai Kambodzsa területét, vagy ahogy ők hívják, Kampuchea. Még a neve is olyan misztikus!

A fenséges remekművek a birodalom hatalmáról, gazdagságáról, lenyűgöző művészetéről és kultúrájáról, építészeti technikájáról, esztétikai teljesítményeiről és a hitrendszerek sokféleségéről tanúskodnak.

Első állomásunk Angkor Wat, azaz a Templom Város, mely tulajdonképpen egy mocsaras vidéken lebegő templom. A napjainkban is működő vallási központ rendkívül fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében.

Ellátogatunk Angkor Thom-ba, azaz a Nagy Városba. Az egykori ősi város mértani középpontjában áll a Bayon Templompiramis, mely a hindu hívők számára a világegyetem mikrokozmoszát jelképezi. Amitől igazán különleges ez a templom, azok a négy égtáj felé tekintő hatalmas arctornyok. Bármerre is sétálunk, úgy tűnik, hogy tekintetükkel folyamatosan követnek bennünket.

Majd személyes kedvencem következik: a Preah Khan, a Szent Kard temploma, mely egy Buddhista kolostor. Leírhatatlanul varázslatos élmény a fák gyökereinek fogságában vergődő ősi templom falai közt sétálni, megpihenni egy békés zugban, miközben a madarak és bogarak énekére lecsendesül a lelked🙏

Ebédre egy helyi étterembe ülünk be, ahol megkóstolhatjuk a khmer ételeket.

Délután érkezünk vissza szállásunkra.

Este barangolhatunk az Éjszakai Piacon, ahol szebbnél szebb kézműves portékák – fa- és kőfaragások, selyem és kasmír sálak – között válogathatunk. A Pub Street-en mindig szuper a hangulat, megízlelhetjük a khmer konyha remekeit és hozzá hideg helyi sörrel hűthetjük le magunkat.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

8. nap: KOH KER ELSÜLLYEDT VÁROSA – BENG MEALEA

Korán indulunk mivel hosszú utazás vár ránk, hogy eljussunk a thai-kambodzsai határ közelében fekvő, turisták által alig látogatott ősi templomromokhoz. Első állomásunk egy igazi, India Jones filmbe illő hely (kb 1 óra utazás), a fák gyökereinek fogságában vergődő kék homokőből épült Beng Mealea templom, melyet kb 15 éve fedeztek fel és tisztítottak meg több mint 400 taposóaknától.

A közeli kávézóban iszunk egy kis frissítőt, majd tovább folytatjuk utunkat (kb 1 óra utazás) Koh Ker elsülllyedt városába, mely az Angkori birodalom korai fővárosa volt. Kb 100 templomrom rejtőzik a dzsungelben, melyek közül mi a legkülönlegesebbeket látogatjuk meg.

Este érkezünk vissza Siem Reap-be (kb 1,5-2 óra az utazás).

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli)

9. nap: SIEM REAP – ÉLET A TAVON – CÖLÖPFALU LÁTOGATÁS

Kambodzsa, cölöpfaluDélelőtt egy fél napos program keretében a Tonle Sap tó egyik úszó falujába látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy számunkra szokatlan életformával. A tó az ország dobogó szíve, mérete az esős évszakban az ötszörösére duzzad, a benne élő több mint kétszázféle hal a helyiek legfontosabb élelme. Egy úszó étteremben megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat, vagy akár a krokodilhúst is.

Ebédidőben érkezünk vissza szállásunkra és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

Kora este a Preah Ang Chek – Ang Chom templomba látogatunk, mely egy fontos helyi szentély, jó szerencséhez imádkoznak itt a hívők. A szentély mellett szerzetesek énekelnek és áldást kínálnak.

Majd egy vacsorával egybekötött tradicionális Apsara táncelőadást nézünk meg. Az Apsarát több mint 1000 éven át kizárólag a királyi udvarban és az angkori templomok területén táncolták az uralkodó, az ősi szellemek és az istenek tiszteletére.  A táncosok kisgyermekkoruktól kezdve több mint 1500-féle aprólékos mozdulatot sajátítanak el, melynek nagy része kecsességet és finomságot feltételező ujj- és csuklómozdulatot kíván meg. Az előadások során selyemkosztümöt, arany fejdíszt vagy maszkot öltenek magukra.

(szállás: butik hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

10. nap: SIEM REAP – KRABI

Reggeli után a repülőtérre utazunk, ahonnan Bangkok átszállással a tengerparti Krabi-ra utazunk és a következő napokban kipihenhetjük izgalmas körutazásunkat.

(szállás: hotel, Krabi, ellátás: reggeli)

11-12. napok: KRABI

Napjainkat a csodás tengerparton tölthetjük.

(szállás: hotel, Krabi, ellátás: reggeli)

 

 

 

13. nap: HAZAUTAZÁS