TRÓPUSI KALANDOK A FŰSZERSZIGETEN – ZANZIBÁR

álomszép óceánpart | fűszerfarm | trópusi erdő&kolobusz majmok | dzsip és hajós szafari | afrikai vadállatok | luxus sátorban alvás

Az utazás fénypontjai

  • Stone Town, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • fűszerfarm és gyümölcs kóstoló
  • Jozani trópusi esőerdő és a vörös kolobusz majmok
  • piknik ebéd egy lakatlan lagunában
  • dzsip szafari a Selous Nemzeti Parkban
  • hajós szafari a Rufiji folyón
  • luxus sátorban éjszakázás 
2021. február 17. | 10 éjszaka
csoportos utazás (8-10 fő)
2390 USD/fő összegtől

1. nap: WELCOME TO THE PARADISE!

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg Zanzibár repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk az óceánparton lévő, minden kényelmet kiszolgáló szállásunkra. A nap hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait a hófehér homokos tengerparton.

(ellátás: késői reggeli)

 

 

2. nap: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN 

Ma egy egész napos kalandra indulunk. Szállásunktól kb 1 óra autós útazással érünk át a sziget másik felére, ahol majd csónakba szállunk, de előtte beülünk egy tengerparti kávézóba. Napunk első állomása a Börtönsziget, mely félórányi hajóútra található Stone Town-tól. A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk, kacskaringós sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

3. nap: ENJOY THE PARADISE

A mai napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

 

 

4. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ESŐERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk egy hatalmas fűszerfarm. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Majd egy kis faluba látogatunk ahol fincsi falusi ebéd vár ránk.

Folytatjuk kalandozásunkat a Jozani trópusi esőerdőben, mely Zanzibár legnagyobb esőerdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colubus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az esőerdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

5. nap: ENJOY THE PARADISE

A mai napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

6. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Korai indulás, gépünk 8 órakor indul, és 9:15 órakor érkezünk meg Arusha repülőterére, ahol már várnak ránk szafari autóink és első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás).

Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. A park folyója telis tele vadállatokkal: oroszlánok, leopárdok, zebrák, zsiráfok, bivalyok, antilopok, elefántok és rengeteg madárfaj. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben. Miközben isteni ebédünket elköltjük, láthatjuk a csodás folyót, a vadvilágot, és könnyen megeshet hogy bekukkant egy zsiráf, vagy egy oroszlán elejti prédáját.
Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd afrikai stílusú, nagyszerű hangulatú szállásunkra utazunk és élményeink mámorában megpihenünk.
(szállás: comfort safari sátor, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 7. nap: MANYARA TÓ – FLAMINGÓK – BIVALYOK – PÁVIÁNOK

Finom reggelink után újabb csodás nap vár ránk. Egy rövid, de nagyon szép kis utazás a Nagy Hasadékvölgyön keresztül míg megérkezünk a Manyara tóhoz, ahol egész napos vadlesre indulunk. Bár a park mérete kicsi (530 km2), panorámája lélegzetelállító: buja akácia erdők, óriási füge- és mahagóni fák, valamint a páviánok és kék majmok egyre növekvő populációja jellemzi. A park otthont ad még a zsiráfoknak, elefántoknak, impaláknak és hatalmas bivaly populációnak, a tó pedig nagy számú vízilónak. Olyan különleges állatok is megfigyelhetők itt, mint a fára mászó oroszlán, a flamingók, a kaffer szarvasvarjú és a bóbitás sas.

A Manyara tavat körülölelő tájat nehéz szavakkal körbeírni, egyszerűen látni kell, ahogy a zsiráfok és bivalyok  legelésznek, háttérben pedig a flamingókkal teli tó panorámája.
Ebéd a vadonban, majd a útra kelünk a Világ 8. csodájaként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé. A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található kráter 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Kb 3 óra utazással érkezünk meg és itt töltjük az éjszakát, hogy másnap minél korábban indulhassunk vadlesre ezen a páratlan szépségű helyen.

(szállás: lodge, Ngorongoro, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

8. nap: NGORONGORO KRÁTER – VADLES

Napunkat nagyon korán kezdjük. Egészen a kráter mélyébe ereszkedünk le, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.
A délelőtti vadles után a vízilovak csodaszép tava melleti piknik területen ebédelünk, majd a repülőtérre utazunk és irány vissza Zanzibárra. Gépünk 16:35kor indul és 18 órakor érkezünk meg Zanzibár repterére.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és ebéd)

 

 9. nap: PIHENÉS A PARADICSOMBAN

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

 

 

 10. nap: HAJÓ KIRÁNDULÁS – LAKATLAN LAGUNA – PIKNIK EBÉD

Mai napunkat szabadon tölthetjük.

Aki aktívan szeretné tölteni a napot, fakultatív program keretében egy egész napos hajós kalandra indulhat egy lakatlan lagúnába. Egy védettséget élvező terület részét képező lakatlan szigetre-lagunába hajózunk, mely tele van több ezer éves óriáskagyló beágyazódásokkal. Míg a személyzet a szigeten marad, hogy elkészítsék nekünk az isteni szuahéli ebédünket, mi tovább hajózunk. Uticélunk egy képeslapra illő szépségű, vakítóan fehér púderfinomságú homokból álló kis sziget, mely csak apálykor bukkan elő a kristálytiszta türkíz vízből. Úszhatunk, napfürdőzhetünk a finom homokban, átsétálhatunk a közeli homokdűnékre, snorkelingezhetünk és gyönyörködhetünk az egyedülálló víz alatti élővilágban. Visszahajózunk a kis szigetre, ahol már vár ránk az isteni királyi lakoma. Helyben elkészített grillezett tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra, vagyis gyékényre: ráksaláta, grillezett polip, tintahal, languszta és még sok finomság.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli, fakultatív program esetén piknik ebéd)

11. nap: HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük. Gépünk délután/este indul.

(ellátás: reggeli)

Olvasnivaló
Kenya
Etikus utazás, afrikai szafari