UTAZÁS A PARADICSOMBA - HAWAII SZIGETEK

trópusi esőerdő | zubogó vízesések | álomszép óceánpart | helikopter kaland | vulkán túra & láva fa park | vörös, zöld és fekete homokos beach

Az utazás fénypontjai

  • A világhírű Waikiki beach
  • Oahu csodás dzsungelei és vízesései
  • Autós kaland a világ egyik legszebb óceánparti útján Hana városába
  • Napfelkelte és túra a Haleakala Nemzeti Parkban
  • Vulkántúra a Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban, séta egy lávacsőben
  • A zöld homokos Papakōlea Beach és a fekete homokos Punalu’u beach
  • Helikopter túra Kaua felett
  • Na pali coast katamarán túra
JELENLEG NINCS IDŐPONT
csoportos utazás (6-10 fő)

1. nap: BUDAPEST – HONOLULU – ALOHA

Érkezés a paradicsomba 🙂 Honolulu repülőterén már várnak ránk és Hawaii virágfüzérrel köszöntenek bennünket. Innen bérelt autóval utazunk a Waikiki Beach-en található, minden kényelmet kiszolgáló szállásunkra. A nap hátralévő részében kipihenhetjük a repülőút fáradalmait.

(Oahu, Waikiki: 7 éj)

 

 

2. nap: WAIKIKI – DIAMOND HEAD – HONOLULU

Napunk első felét pihenéssel tölthetjük, majd egy fél napos kirándulásra indulunk. Első állomásunk Földünk egyik legszebb vulkáni krátere, Waikiki jelképe, a Diamond Head Kráter, ahova kb 45 perces gyalogtúrával jutunk fel. Kisétálunk egészen a kráter peremének széléig, ahonnan fantasztikus panorámában lesz részünk a vulkanikus partvidékre, Waikikre és a városra. A krátert a 19. században tengerészek nevezték el Diamond Head-nek, miután a csillogó kalcit kristályokat gyémántoknak hitték. A kráter több film sorozatban és mozifilmben is feltűnt, mint pl. a Hawaii Five-0 és a Lost.

Következő állomásaink Hawaii szimbolikus jelképe, az USA területén található egyetlen királyi palota, az Iolani Palota és a bíróság épülete, az Aliʻiōlani Hale (jelentése: Mennyei Királyok Háza), ami sok filmből pl. a Hawaii Five-O című sorozatból is ismerős lehet.

Barangolunk Honolulu belvárosában, ellátogatunk King Kamehameha I. aranyozott szobrához, az Aloha Tower-hez, ahova 1921 óta kötnek ki a hajók, mikor megérkeznek Oahu szigetére.

3. nap: LANIKAI BEACH

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

Ellátogathatunk a világ 10 legszebb tengerpartjai között számon tartott fehérhomokos Lanikai beach-re! Napfürdőzés, snorkeling, úszás, bármi, amihez kedvünk van, élvezzük a Paradicsomot.

 

 

4. nap: TEMPLOMOK VÖLGYE – MOKOLII – KAHUKU – ANANÁSZ FARM

Egész napunkat Oahu sziget látványosságainak felfedezésével töltjük. Első állomásunk a buja, trópusi növényzettel borított és egzotikus virágokkal tarkított Templomok Völgyében megbúvó Byodo-In templomnál kezdjük, ami a Japán Uji kisvárosában található 920 éves buddhista templom tökéletes másolata. Érdekessége, hogy építésénél egyetlen szeget sem használtak.

Ellátogatunk egy kilátóhelyre, ahonnan fantasztikus képeket tudunk készíteni a közeli Mokolii szigetről (a hawaii nyelvben jelentése: little lizard, azaz kis gyík), amit a helyiek Chinaman’s hat-nek is hívnak, mert alakja a vidéki kínai földművesek által viselt kalapra emlékeztet.

Innen egy nagyon különleges természeti képződményhez folytatjuk utunkat, a Laie naturális kőhídhoz, mely egy híd az óceánban, fantasztikus fotóhelyszín.

Megebédelünk Kahukuban, ahol a sziget legfrissebb és legízletesebb shrimp-jét kóstolhatjuk meg (az ebéd önköltséges és más típusú étel is rendelkezésre áll). Desszertért pedig egy kis megállót teszünk egy helyi gyümölcs standnál, ahol végig kóstolhatjuk Hawaii egzotikus gyümölcseit, a papaját, a mangót, az ananászt és a sült banánt. Egy titkos és hatalmas banyan fához is ellátogatunk.

Mai napunkat a Dole Plantation ananász farmon fejezzük be, ahol a világ legnagyobb – kb 14.000 Hawaii növényből álló – labirintusa is található. Megtekinthetjük, hogyan nő az ananász és ehetünk igazi hamisítatlan ananász fagylaltot. Fakultatív program keretében kipróbálhatjuk magunkat a labirintusban, vezetett túrát tehetünk a farmon.

5. nap: ESŐERDŐTÚRA – VÍZESÉSEK

Az egész napot szabadon tölthetjük 🙂

Amennyiben valami nagyon különlegesre, egy igazi Hawaii programra vágynátok, akkor fakultatív program keretében vegyetek részt egy izgalmas képzett hegyi mentővel vezetett túrán a buja, trópusi esőerdőben. A túraútvonal során patakpart mentén haladunk végig, különböző trópusi fákban, pálmákban, egzotikus növényekben gyönyörködhetünk. A terep helyenként sáros, mert a sziget esősebb részén található, az útvonalon 8 kisebb patakot szelünk át és 3 rövidebb kötélpályán is átmegyünk. Igazi kalandtúra, de garantáltan megéri, mert az esőerdő mélyén három különböző csodaszép vízesés lesz a jutalom, ahova csak vezetett túra keretében lehet eljutni.

Az első vízesés kb 3km távolságra van a túra start pontjától, a második ehhez közel, a harmadik, ami a túránk talán legizgalmasabb része, egy lépcsőzetes vízesés, aminek a tetején nem lehet látni és kötél segítségével haladunk felfelé, amíg el nem érjük a vízesés tetejét.  A vízesés tetejétől még egy kis emelkedőt kell megtennünk és elő bújuk a sziget rejtett krátere, amire gyönyörű kilátásunk lesz. Az úton visszafelé egy gerincen haladunk lefelé, nagyszerű panorámával Waikikire, az óceánra és a Diamond Head kráterére.

(A túra útvonala kb 7 km hosszú, kb 4,5-5 óra időtartamú, nem sziklamászás, közepes nehézségű)

 6. nap: KOKO HEAD – HANAUMA BAY – MAKAPUU – MAGNUM BIRTOK

Újabb egész napos kalandra indulunk Oahu szigetén. Végighaladunk Waikiki főutcáján, híres történelmi szállodák mellett, érintve a tehetős emberek lakta Kahala-t és első megállónk, Koko Head felé vesszük az irányt. Fotómegálló. A hegycsúcsig 1048 db lépcsőfokon lehet feljutni. Nem része mai túránknak, aki szeretne, a szabad napok valamelyikén visszajöhet ide.

Napunk egyik fénypontja a Hanauma Bay. Több, mint ezer évvel ezelőtt egy óriási vulkánkitörés felrobbantotta a vulkáni kráter oldalát és létrehozta a hold formájú, csodaszép öblöt, mely Oahu egyik legszebb látnivalója és a sziget egyetlen fizetős strandja. Gyönyörű strand, pálmafák, bambuszok, trópusi növények és a sekély, védett öbölben lévő kő- és korallzátonyok között kialakult gazdag élővilág csodája vár itt ránk, igazi snorkeling paradicsom.

Az öbölből folytatjuk túránkat a Makapuu kilátópontig, ami a sziget legkeletibb pontja, lélegzetelállító panorámával a sziget keleti oldalára.  Miután elkészítettük nagyszerű fotóinkat, irány a Magnum birtok! A 80-as években népszerű Magnum sorozat forgatási helyszíne. Csak kívülről tekinthetjük meg, fotózhatunk és megfürödhetünk a birtok előtti tengerparton, ahol Magnum tette annyiszor a sorozat alatt. 

Napunkat a Tantalus kilatóban fejezzük be, egy igazi mesébe illő hely, ahonnan 180 fokos panoráma nyílik Waikiki varosára.

7. nap: ENJOY THE PARADISE

Az egész napot szabadon tölthetjük 🙂

Fedezzünk fel egy újabb csodás partot, élvezzük az óceánt.

8. nap: MAUI – WELCOME TO THE PARADISE

Kora reggel indulunk a repülőtérre és egy félórás repülőúttal, kora délelőtti órákban megérkezünk Kahului-ba, Maui szigetre. Felvesszük bérelt autóinkat és szállásunkra utazunk.

Kicsit megpihenünk és irány Maui csodaszép partjainak egyike. A szigeten 81 szebbnél szebb beach található, köztük igazi korom fekete homokos is.

(szállás: apartman, 5 éj, ellátás: nincs)

 

9. nap: MAUI – HALEAKALA NEMZETI PARK

Mai napunkat hajnalban kezdjük (kb 3 óra), de egy olyan egyedülálló élményben lesz részünk, amiért érdemes. Uticélunk a Haleakala vulkán (kb 2-3 órás kacskaringós út) csúcsa, a felhők felett, kb 3.000 méter magasságban, ahol megcsodáljuk a napfelkeltét. Amikor a fehér felhőtakaró alól kibukkannak az első napsugarak és megvilágítják a felhőket és a vulkáni kalderát, olyan mintha a Mennyországban lennénk.

Miután felkelt a nap, reggelire elfogyasszuk csomagolt szendvicseinket, majd a Haleakala Nemzeti Park Summit Area részébe utazunk. Kb 6-7 km-es gyalogtúrát teszünk a gyönyörű vulkanikus, színes, sziklás területen, olyan mintha a Hold-on járnánk. Nagyon sokáig az ősi hawaii emberek ezt a helyet egy nagyon különleges helynek tartották. A „summit” egy szent hely volt, amit csak bizonyos alkalmakkor és a társadalomnak csak bizonyos tagjai látogathatták.

Egy helyi legenda szerint az ősi polinézek felmentek a Haleakala csúcsára, és amikor felkelt a nap, elkapták egy speciális horgászbottal, és csak akkor engedték el, amikor a nap megígérte, hogy a Hawaii szigetek felett lassabban fog elhaladni, hogy még több fénnyel és napsütéssel áldja meg a sziget lakóit 🙂 Nem véletlenül, a park nevének (Haleakala) jelentése: a Nap otthona. Hát nem varázslatos?!

10. nap: MAUI – ROAD TO HANA – WAIMOKU VÍZESÉS

Ma egy újabb egész napos kalandra indulunk a „mennyei” Hana-ba. Ez az út nem csupán egy út, hanem egy igazi kaland: több mint 600 hajtűkanyar, 56 egysávos kis hidacska, gyönyörű panoráma és mindez egy trópusi esőerdőn keresztül. Millió kis csoda vár itt ránk: romantikus kis templomok, fekete homokos beach-ek, kilátók, vízesések, szivárványok. Több helyen meg fogunk állni fotószünetekre, pihenőkre és kis büféknél, hogy megkóstoljuk a helyi finomságokat, mint például a banánkenyeret.

 

 

 11. nap: MAUI – OHEO GULCH – BAMBUSZERDŐ – MAKAHIKU VÍZESÉS – LAULIMA FARM

Az egész napot szabadon tölthetjük.

Aki kíváncsi Maui gyönyörű természeti kincseire, ellátogathatunk a Hana-ba vezető út végén található gyönyörű Oheo Gulch parkba, ami a Haleakala Nemzeti Park része. Rengeteg vízesés, sziklamedence és csodás túraútvonalak, köztük a sziget egyik legszebb ösvénye, a Pipiwai ösvény, a maga 6-7 km-es hosszúságával. 2-3 órás gyalogtúrára indulunk gyönyörű környezetben, nagyon változatos tájakon, ahol 4 igazi csoda vár ránk: egy hatalmas banyan fa, a Makahiku vízesés látványa, egy álomszép bambuszerdő és a 400 láb magas Waimoku vízesésJ Látogatást teszünk a közeli Laulima farmon, ahol kóstolhatunk papayat, mangót, avokádót, banánt és kakaót.

 12. nap: MAUI – PARADISE

Egész napunkat szabadon tölthetjük egy újabb csodás tengerparton.

 13. nap: BIG ISLAND – HILO

Ma tovább repülünk a Hawaii szigetek legnagyobb szigetére, Big Island-re. Egy újabb sziget, ami semmi máshoz nem hasonlítható, tele van természeti csodákkal. Itt található földünk két legmagasabb hegye, egyik legaktívabb vulkánja, földünk 13 éghajlati zónájából 11, Hawaii leghatalmasabb királya, az Egyesült Államok legesősebb városa.

Egy rövid repülőúttal, délelőtti órákban érkezünk meg Hilo repületére, felvesszük bérelt autóinkat és a szállásunkra utazunk. Napunk hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

(szállás: apartman, 4 éj, ellátás: nincs)

14. nap: VULKÁN TÚRA – KILAUEA VULKÁN – LÁVA BARLANG

Egész napos vulkán túrára indulunk a lenyűgöző Hawaii Vulkán Nemzeti Parkba, mely a sziget keleti partján található (kb 2 óra az utazási idő). Ez a rész a sziget esősebb oldala, gyönyörű zöld, buja esőerdőkkel, hatalmas fákkal, bővizű vízesésekkel, rendkívül gazdag növényvilággal. Több megállót is teszünk, fotózhatjuk a növényritkaságokat, vagy egyszerűen csak élvezzük a vadregényes természetet.

A szigeten öt vulkán található, melyek közül kettő aktív, a Kilauea és a Mauna Loa. A Kilauea a legmegközelíthetőbb és a legaktívabb, 1983 óta folyamatosan magmát szivárogtat. A környéken a tenger mintegy hatezer méter mély, a Mauna Loa teljes, a tenger fenekétől számított magassága több mint 10.000 méter! A vulkáni aktivitás kiszámíthatatlan, napról napra változik.

Mielőtt elindulnánk a túránkra a parkba, felkeressük a látogatóközpontot, hogy tájékoztatást kapjunk a vulkáni aktivitás állapotáról, majd elindulunk a kijelölt túraútvonalon haladunk. Több megállót teszünk túránk során kilátópontoknál, köztük az egyikről nagyszerű panorámában lesz részünk a Halemaumau kráterre, a Pusztító Ösvény (egy erdő, melyet vulkáni hamu takaró pusztított el). Látogatást teszünk egy különleges, a biuja esőerdő mélyén található vulkáni barlangban, a kb 500 éves Thurston Lávacső-be. E különleges természeti képződmények kialakulása viszonylag egyszerű folyamat eredménye: a vulkán kitörése következtében a forró láva a felszínre ömlik, ahol találkozik az akár több mint ezer Celsius-fokkal hidegebb levegővel. A lávafolyam külső rétege megszilárdul, “bekérgeződik”, és szigeteli a belső részeket, így egy cső alakul ki.

15. nap: BIG ISLAND – ZÖLD ÉS FEKETE HOMOKOS PARTOK

Mai napunk gyönyörű és különleges tengerpartokról fog szólni, zöld és fekete homokos tengerpartokra látogatunk. Papakolea rendkívül látványos partjára meglehetősen kalandos módon tudunk eljutni, mivel nincs kiépített út. Autóinkból terepjárókba szállunk át és azokkal tesszük meg ezt a pár kilométeres távolságot. Higgyétek el megéri 🙂 A part homokjának zöld színét a vulkáni eredetű olivin okozza és fantasztikus látvány! Pihenünk, napozunk a zöld homokban, megmártózunk az óceánban. 

Következő különleges állomásunk, Hawaii leghíresebb fekete homokos partja, a kókuszpálmákkal szegélyezett Punalu’u beach. A homok a megszilárdult, fekete lávadarabokból alakult ki. A part népszerűségének másik oka a homokban sütkérező veszélyeztetett cserepes teknősök és a zöld teknősök.

 16. nap: BIG ISLAND – AKAKA VÍZESÉS – LÁVA-FA PARK

Utolsó napunkat a Nagy Szigeten szabadon tölthetjük.

Ellátogathatunk a Waipio Völgybe, a Rainbow vagy Akaka vízesésekhez, a Lava Tree State Monument Parkba, ahol megkövesedett fákat, hatalmas páfrányokat és filodendronokat láthatunk, vagy megkóstolhatjuk a sziget híres termékét, a makadámdiót egy helyi látogatóközpontban.

 

 

 17. nap: KAUAI – LUAU EST – HULA TÁNC

Hawaii körutazásunk utolsó szigetére, a lélegzetelállító szépségű Kert szigetre, Kauai-ra utazunk. Nevét onnan kapta, mert itt lenni, olyan érzés, mintha egy nagy, zöld botanikus kertbe csöppennénk. Trópusi esőerdők, hegyek, völgyek, vízesések, gyönyörű kilátóhelyek, korallzátonyok, eldugott kis öblök. Bárhova is megyünk ezen a szigeten, garantáltan csodát látunk 🙂 Túrázni Kauai csodás szigetén felér egy utazással vissza az időben, maga a sziget az igazi aloha szellem megtestesítője. A sziget nagy része napjainkig felfedezetlen, több túraútvonal is van, melyek időjárás függvényében látogathatók.

Miután a kora délelőtti órákban megérkeztünk erre a gyönyörű szigetre, napunk hátralévő részét pihenéssel töltjük és rákészülünk a következő kalandos napunkra.

Este részt veszünk egy vacsorával egybekötött Luau esten. Láthatjuk a híres hawaii hula táncot, kóstolhatunk tradicionális polinéz ételeket, élvezhetjük a hawaii zenét, és mindezt gyönyörű környezetben, az óceánparton.

(szállás: apartman, 5 éj, ellátás: nincs)

 18. nap: KAUAI – CSENDES ÓCEÁNI GRAND KANYON – KALALAU TRAIL

Újabb egész napos autós kalandtúrára indulunk a csendes óceáni Grand Canyon-ba, mely egy nagyon különleges, egyedülálló szépségű természeti képződmény. A nemzeti park lélegzetelállító sziklaformációit több tízezer éves vulkanikus tevékenység, földrengések és eróziók alakították. Gyönyörű esőerdők, rendkívül gazdag egzotikus növényvilág vár itt ránk.  Ellátogatunk egy kilátópontra, ahonnan nagyszerű panorámában lesz részünk. A 3500 láb mélységű kanyon szépsége és mérete félelmetes. A távoli völgyekben alázuhanó bővizű vízesések, az égszínkék égbolt, az izzó vörös hegycsúcsok és a ragyogó zöld növényzet kontrasztjának látványa leírhatatlan. Örökre beég a retinánkba 🙂 Ebben a vadregényes környezetben forgatták a Jurassic Park-ot.

A Na Pali part nagy része járhatatlan, de a Kalalau ösvényen bepillantást nyerhetünk a sziget egy kis részébe. A buja zöld trópusi növényzet a sok esőnek köszönhető, ezért hegytetőre vezető keskeny ösvény helyenként vizes, sáros és csúszós, de az élmény, a gyönyörű látvány, a kaland garantált.

19. nap: KAUAI – NA PALI PART KATAMARÁNTÚRA – NAPLEMENTE

Délelőttünket szabadon tölthetjük. Ebéd után egy katamarán túrára indulunk, hogy az óceánról csodálhassuk meg a Na Pali Part gyönyörű színes sziklaképződményeit. Katamaránunk fedélzetén snacket ropogtatva, hűsítő italokat kortyolva, ha szerencsénk van, delfinek kíséretében élvezhetjük a naplementét, és nagyszerű fotókat készíthetünk, ahogy a lemenő nap sugarai csillogóvá varázsolják a Na Pali part zöld,  piros, vörös és narancs színekben pompázó csipkézett szikláit. Lehetőségünk lesz sznorkelingre is.

 

 

 20. nap: KAUAI – HELIKOPTER TÚRA – BOTANIKUS KERTEK

Mai napunkat egy 1 órás program kivételével szabadon tölthetjük.

Hawaii körutazásunk egy másik feledhetetlen élményében lesz részünk a 60 perces ajtó nélküli helikopter túra, Kauai adottságai miatt legnagyobb részét csak a levegőből lehet látni. Eszméletlen program lesz!

Fakultatív program keretében ellátogathatunk gyönyörű Allerton és McBryde botanikus kertekbe. Láthatunk bambuszokat, rózsaszín húsú kókuszdiót, vagy a Jurassic Park című filmben is szerepelt hatalmas gyökerű fákat.

 

21. nap: KAUAI

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

22. nap: KAUAI – OAHU – HAZAUTAZÁS

Olvasnivaló