VARÁZSLATOS TANZÁNIA: SZAFARI & KULTÚRA & NYARALÁS

csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | kávéfarm | gyalogos és dzsip szafari | csagga, maszáj, hadza és datoga törzsek falvak | piknik a vadonban | álomszép óceánpart 

Az utazás fénypontjai

  • Gyalogos szafari az Arusha Nemzeti Parkban
  • Látogatás egy csagga faluban, ismerkedés a kávé termesztésükkel
  • Nátron tó, pink flamingók, Ngare Sero vízesés
  • Afrika édenkertje: a Ngorongoro Kráter és vadles
  • Eyasi tó és látogatás a vadászó Hadzabe és Datoga törzseknél
  • Nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
2023. június | 11 éjszaka
privát/exkluzív utazás (8 fő)
3400 USD/fő + nemzetközi repülőjegy + biztosítás

Eltérő időpont és létszám esetén kérd ajánlatunkat!

1. nap: ARUSHA ÉRKEZÉS – CSAGGA FALU LÁTOGATÁS ­– KÁVÉTERMESZTÉS

Érkezés Arusha repülőterére, belépési procedúra, poggyászfelvétel. Helyi szafari vezetőnk, Penda már vár Bennünket, dzsipünkbe pattanunk, megebédelünk egy fél napos kalandra indulunk. Látogatást teszünk egy csagga faluban, a csodálatos Kilimandzsáró lábánál. A csaggák híresek kávé és egyéb ültetvényeikről és bámulatosan buja kertjeikben bemutatják a kávétermesztés különböző fázisait és természetesen meg is kóstolhatjuk a frissen lefőzött kávét.

Falusi kalandjaink után ellátogatunk a Materuni vízeséshez.

(szállás: lodge, Arusha, ellátás: piknik ebéd és vacsora)

2. nap: ARUSHA NEMZETI PARK VADLES

Reggeli után a Dr. Nagy Endre által alapított Arusha Nemzeti Parkba látogatunk, ahol először tapasztaljuk meg a buja, zöld afrikai tájnak a vadbőségét. Zsiráfokat, bivalyokat, különböző majomfajtákat lehet könnyű szerrel látni.

A parkban elköltött piknik ebédünket követően gyalogos szafarira indulunk a parkban helyi fegyveres őr kíséretében és egészen a Meru hegység lábáig jutunk el.

(szállás: lodge, Arusha, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 

3. nap: NÁTRON TÓ

A mai napon a Nátron tó felé vesszük az irányt. Meglehetősen hosszú az út (kb 5 óra), közben vadles, fotómegállók.

(szállás: lodge, Nátron tó, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

4. nap: FLAMINGÓK – NGARE SERO VÍZESÉS – MASZÁJ FALU

A Hasadékvölgy egyik legérdekesebb tava, ahol a tó körüli holdbéli táj több ezer flamingónak ad otthont. Lehetőség lesz a tónál élő flamingókat megnézni, trekkingelni a tóhoz és a Ngare Sero vízeséshez. Délután egy maszáj falut is útba ejtünk, ahol lehetőség szerint valamennyire betekintést nyerhetünk ennek a fél-nomád népnek az életébe. 

(szállás: lodge, Nátron tó, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 

 

5. nap: MTO WA MBU HELYI PIAC – TÁBORTŰZ ÉS KOKTÉLOZÁS A KRÁTER PEREMÉN

Kényelmes ébredés, megreggelizünk és egy útra kelünk a Serengeti ökoszisztéma részét képező Ngorongoro Természetvédelmi Területre.  Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Hosszú, kb 5 órás utazás vár ránk, amit megszakítunk egy látogatással Mto Wa Mbu kisváros helyi piacán. Friss egzotikus gyümölcsök, szebbnél szebb kézműves prtékák közül válogathatunk.

Kora délután érkezünk meg a kráter peremén található, fantasztikus hangulatú lávakőből épület szafari szállásunkra és elfoglaljuk panorámás szobáinkat. Frissítő zuhany, kis pihenés után egy igazán különleges élmény vár ránk. Tábortűz melletti „bozót-koktélozás” a Ngorongoro kráter pereménél.

(szállás: szafari lodge, Serena Ngorongoro, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap: AFRIKA ÉDENKERTJE: NGORONGORO – VADLES A KRÁTERBEN

Érdemes korán ébredni, tiszta időben csodás napfelkeltében gyönyörködünk a kráter felett. A természet muzsikája varázslatos: a bogarak ciripelése, a madarak éneke, sőt még a kráter mélyében bőgő állatok hangját is hallani lehet. Finom reggelink után újabb csodás nap vár ránk. Délelőttünket az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráterben töltjük, mely egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol fantasztikus élmények várnak ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

Ebédünket egy erre kijelölt piknik helyen költjük el, majd elköszönünk a krátertől és az a Nagy Hasadékvölgy alján található Eyasi tó felé vesszük az irányt (kb 2 óra utazás), és itt töltjük az éjszakát.

Szállásunk csodaszép környezetben található a szezonális, sekély sós vízű tó közelében. Különleges élmény egy koktél társaságában élvezni a medencét ezen a kietlen vidéken.

(szállás: lodge, Lake Eyasi Safari Lodge, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

 

7. nap: EYASI TÓ – A NOMÁD HADZABE TÖRZS

Ma egy egyedülálló és lenyűgöző kulturális élményben lesz részünk. Látogatást teszünk Afrika egyik utolsó, valódi vadászó törzsénél, a Hadzibe törzsénél, akik a mai napig vadászó-gyűjtögető életet élnek. Rövid ismertetőt kapunk a törzsről, megmutatják milyen eszközökkel vadásznak. Megtudhatjuk hogy a „fegyvereiket” a szomszédos datoga törzstől szerzik be, és hogy a fizetés nem pénzben történik, hanem kukoricában, ugyanis ezek a népek a mi napig cserekereskedelemben adják-veszik a számukra szükséges dolgokat.  

Majd a Datoga törzset látogatjuk meg, ahol megtanulhatjuk hogyan őrlik finom lisztté a kukoricát, amit akár ki is próbálhatunk.

Egy igazi isten háta mögötti világ, nem turista attrakció, kétség kívül tanzániai utazásunk fénypontja megtapasztalni, hogyan is élnek ősidők óta Hadzabe és Datoga emberek.

Elköszönünk vendégül látóinktól, visszautazunk Arusha-ba és ott töltjük az éjszakát.

(szállás: lodge, Arusha, ellátás: reggeli, piknik ebéd)

8. nap: ARUSHA – ISKOLA LÁTOGATÁS – ZANZIBAR

Reggelink után látogatást teszünk egy helyi iskolában majd a repülőtérre utazunk, ahonnan egy 1 órás repülőúttal a fehérhomokos Zanzibár szigetén landolunk és következő napjainkat a fűszersziget felfedezésével töltjük.

(szállás: hotel, Matemwe, 3 vagy 4 éj, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

 

 

9. nap: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

FAKULTATÍV PROGRAM KERETÉBEN egész napos kirándulásra indulhatunk az UNESCO Világörökség részét képező Stone Town-ba.

Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással megérkezünk a sziget fővárosába, Stone Town-ba. Csónakba szállunk, és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

 

 

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végig sétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galériákat rejtenek.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

10. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colobus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Délután érkezünk vissza szállásunkra. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük, éjjel indulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

11. HAJÓ KIRÁNDULÁS – KWALE SZIGET – PIKNIK EBÉD

FAKULTATÍV PROGRAM KERETÉBEN egész napos vizi kalandra indulhatunk a sziget déli részére egy tradicionális afrikai csónakkal. Látogatást teszünk egy homokzátonyon, mely csak apálykor bukkan elő a kristálytiszta türkíz vízből. Úszhatunk, napfürdőzhetünk a finom homokban, átsétálhatunk a közeli homokdűnékre, snorkelingezhetünk és gyönyörködhetünk az egyedülálló víz alatti élővilágban.

Majd tovább utazunk Kwale szigetére, ahol csodás BBQ ebédben lesz részünk. Egy képeslapra illő szépségű, vakítóan fehér púderfinomságú homokból álló kis sziget. Helyben elkészített grillezett tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra, vagyis gyékényre: ráksaláta, grillezett polip, tintahal, languszta és még sok finomság.

(szállás: vendégház, ellátás: reggeli és fakultatív program esetén BBQ ebéd)

12. nap: HAZAUTAZÁS

Egész napunkat szabadon tölthetjük, javasolt járatunk éjfélkor indul haza.