FALUSI ÉS GASZTRO ÉLMÉNYEK SRI LANKA TRÓPUSI SZIGETÉN

ősi városok | csodás templomok | vallási rituálék | elefántok | vízesésben fürdés | vonatozás | tradicionális ételek | főzőcskézés | csodás óceánpart

Az utazás fénypontjai

  • falusi, vidéki és modern konyhaművészet
  • kókusz rituálé Dambulla szentélyében
  • szingaléz falulátogatás és főzőcskézés
  • vallási rituálé a Kandy Fogtemplomban
  • vonatozás hegyvidéki tájakon
  • fürdés egy természetes medencében
  • látogatás a fahéj szigeten
2023. november-december | 10 éjszaka
privát utazás (8 fő)
1.670 USD/fő + repülőjegy + vízum + biztosítás

1. nap: COLOMBO – PINNAWELA – ELEFÁNT ÁRVAHÁZ – ELEFÁNTKAKI PAPÍR MŰHELY

Választott járatunktól függően megérkezünk Colombo nemzetközi repülőterére, ahol már várnank Bennünket és privát transzferrel utazunk Pinnawela-ba (kb 2-2,5 óra utazás), ahol az éjszakát fogjuk tölteni.

Amennyiben a reggeli/délelőtti órákban érkezünk, kis pihenést követően délutánunkat az elefántokkal töltjük. Pinnawela ad otthont egy fantasztikus szellemiségű elefánt menhelynek, ahol mi is megismerkedünk majd ezekkel a nagyszerű állatokkal. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. Körülbelül 70-90 különböző korú elefántot gondoznak itt gyönyörű környezetben. Láthatjuk az elefántok fürdetését (fakultatív program keretében részesei is lehetünk) és látogatást teszünk az elefántkaki-papír műhelybe is, hogy miként hasznosítják az elefántok ürülékét környezetbarát papír készítésére. Az elefántok az elfogyasztott növényeknek kb 40%-át emésztik csak meg, a bélrendszerükön keresztül gyorsan végig jut, így egy rostban gazdag ürülék a végeredmény, amelyet több fázison keresztül tisztítanak meg, dolgoznak fel, formáznak és színeznek természetes anyagokkal. Vásárolhatunk képeslapot, kisfüzetet és egyéb apróságot is.

Szállásunk a MahaOya folyó partján lesz, gyönyörű környezetben, csak sétálni vagy leülni a folyópartra is nagyszerű élmény.

Megjegyzés: ahhoz hogy ez a napi program teljes egészében tudjon teljesülni, reggeli járattal kell megérkezni Colombo-ba.

(szállás: Pinnawela, butik resort, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

2. nap: FALUSI PIAC – GYÜMÖLCSÖK&TRADICIONÁLIS ÉTELEK – DAMBULLA SZIKLASZENTÉLY – KÓKUSZ RITUÁLÉ

Kényelmesen megreggelizünk irány a Sri Lanka szívében fekvő Dambulla ősi városa.

A szigetre két különböző éghajlat jellemző, egyes területeken trópusi meleg, a hegyekben pedig hűvösebb hegyi levegő uralkodik, ami nagymértékben hatással van a termeszthető zöldségekre, gyümölcsökre: a hegyi levegő az európai, a trópusi a sri lankai zöldségeknek és gyümölcsöknek, melynek legideálisabb területe Dambulla. Mivel az ország mértani közepén található, minden területről ide hozzák a megtermelt árut és innen terítik szét szerte az országban.

Első állomásunk egy helyi gyümölcs- és zöldségpiac, ahol megismerkedünk a trópusi gyümölcsökkel, megkóstolhatjuk őket, megtanuljuk a szingaléz neveiket, sőt egy pár különlegességet be is mutatnak nekünk, hogy miként kell megpucolni, megbontani, mint pl. a mangosztan, rambutan vagy a jackfruit.

Ebédre megkóstoljuk a tradícionális ételeket, köztük a curry-t, ami szinte minden nap a szingalézek asztalára kerül, de sosem unalmas, mivel vagy százféle verzióját készítik: halas, csirkés, gyümölcsös, vegetáriánus, jackfruit-os, céklás, édes-savanyú… stb. A sri lankai konyha két alap fűszerlevele a rampah (pandan level) és a karapincha (Curry leaves), szinte minden ételben érezhetjük jellegzetes ízüket. Ezeken kívül jellegzetes fűszerek még a kurkuma (turmenic néven használják), chili (por és szemes, egész, vagy Maldív fish chili), bors és előszeretettel használnak még koriandert, kardamont, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, fennal seeds-t és köményt is 😊

Isteni ebédünk után ellátogatunk egy helyi zöldségfarmra, ahol pedig a helyi tradícionális zöldségekkel fogunk megismerkedni, mit és hogyan termesztenek a helyiek. Megkóstolhatunk, megszagolhatunk olyan különlegességeket, mint a snake gourd (sri lankai nevén patola), melynek íze az uborkához hasonló és isteni finom curryt készítenek belőle. De ilyen érdekességek lesznek a bitter melon (sri lankai nevén karavilla) vagy lady fingers (sri lankai nevén bandakka), melyek teljesen ismeretlenek az európai emberek számára.

A zöldségeken és gyümölcsökön túl Dambulla vallási szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis itt tallható a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt, 2.100 éves buddhista barlangszentély-együttese. Már maga a környezete, a zöld ezernyi árnyalatában pompázó buja növényzettel borított hegycsúcsok is ámulatba ejtenek. A szentély öt különálló barlangjában gyönyörű falfestmények és közel 150 szobor található. Ahogy belépünk a szent területre, ritmusos dobszó és füstölők illata varázsol el bennünket. Nagyon felemelő érzés barlangról barlangra sétálni, megcsodálni a több ezer éves gyönyörű freskókat és szobrokat. Ez a hely valóban méltán vált az UNESCO Világörökség részévé.

Mielőtt ide látogatnánk szállásunkon lezuhanyozunk és fehér ruhába öltözünk, ami a helyi emberek templomi viselete.

Egy ősi szokást is ki fogunk próbálni, az ún. kókusz rituálét, melynek keretében a kókuszdióra viaszgyertyát rögzítünk, meggyújtuk és háromszor körbesétáljuk a templomot. Ezt követően a kókuszt a templomnál elhelyezett nagy kőlaphoz kell hozzácsapni teljes erőből, hogy eltörjön, melynek szimbolikus jelentése, hogy minden rossztól megszabadulunk. Ha nem törne szét, lehet próbálkozni addig amíg eltörik, így is megszabadulunk a gondjainktól, problémáinktól csak nehezebben, de a lényeg, hogy minden jóra fordul.

(szállás: Dambulla, hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

3. nap: “IDŐUTAZÁS”: SIGIRIYA OROSZLÁNSZIKLA – FALU LÁTOGATÁS & FŐZŐCSKÉZÉS – ÉJSZAKA A HELYIEK OTTHONÁBAN

Sri Lanka, village tour

Kora reggel, 8 órakor indulunk és napunkat egy újabb UNESCO Világörökségi helyszín, a Sigiriya oroszlánszikla felfedezésével töltjük. 1.202 db lépcsőfokot mászunk meg, hogy felérjünk az 5. században épült, kb 250 méter magas szikla tetején található erődítmény-palotarendszerhez, mely történelmi jelentőségű események helyszíne volt egykoron. Ámulatba ejtő freskók, tükörfal, barlangkok, fürdők, tavak, vízi kert, sziklakert, függőkert, megannyi csoda és szemtelen majmok sokasága vár ránk Sigiriya-ban. A csúcsra felérve, garantált az élmény, varázslatos panoráma lesz a jutalmunk.

Látogatást teszünk egy Sigiriya közeli szingaléz faluban, ahol bepillanthatunk a helyi emberek életébe, akik mosolyogva, szeretettel fogadnank bennünket. Ez a program nem turista attrakció, hanem egy kis időre beköltözünk egy helyi családhoz, részt veszünk mindennapi életükben, segítünk a ház körüli teendőkben, miközben megismerjük a szokásaikat. Nomád élményben lesz részünk, a dzsungel közepén, még egy vad elefánt is megjelenhet, klíma nincs, egy hátizsáknyi cuccal érkezünk, minden mást a buszban hagyunk.

Púpos ökrös szekéren utazunk, dzsungeles környezetben, majd egy rövid kis sétával egy kis kedves tóhoz jutunk. A tavon helyi kis csónakokkal jutunk át egy kis faluba, ahol pár család lakik. A földjeik mentén található tradícionális nyári konyhájukban látnak vendégül minket, ahol megmutatják nekünk a rizs hántolását, a kókusz szétbontását, kireszelését a kókuszdióból és mindezt ki is próbálhatjuk! A frissen hántolt rizsből és reszelt kókuszból megtanulunk elkészíteni néhány, erre a régióra jellemző tradícionális szingaléz ételet.

Ebéd után pihenhetünk a tó partján, élvezhetjük a csodás panorámát, a gazdag madárvilágot, de ha kiváncsiak vagytok a falusi életre, különböző tevékenységeket próbálhatunk ki, pl. hogy miként fonják a pálmalevelekből a tetőt otthonaikra vagy tavi halakra horgászhatunk, és a fogást vendégül látóinkkal együtt megsütjük vacsorára. Este pedig a szórakozásé a szerep: bongo party a családdal.

Az éjszakát falusi családok kőház otthonaiban töltjük, beszélgethetünk velük, és még mélyrehatóbban megismerhetjük szokásaikat, tradícióikat, életüket.

Fürdés a banánfa tövében tartályból, a természet lágy ölén, melyhez mindenki kap egy sarongot (tradícionális viselet)

Megjegyzés: amennyiben nagyon nomád körülmény lenne a csapat számára, igény esetén, felár ellenében természetesen hotelben is lehet aludni.

(ellátás: Dambulla, falusi vendégház, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

4. nap: FŰSZERKERT – MATALE HINDU TEMPLOM – KANDY – KOTTHU KÓSTOLÁS

Reggeli után elköszönünk vendégüllátóinktól és tuktukokkal a buszhoz utazunk és egy újabb élményekkel teli napnak vágunk neki.

Első állomásunk egy fűszerkert Matale-ban, a tradicionális fűszertermesztés központjában, ahol egy vezetett túra keretében bemutatót kapunk a különböző fűszernövényekről, megszagolhatunk és megízlelhetünk friss fűszereket, kipróbálhatjuk a belőlük készült termékeket, majd egy 15 perces ayurvédikus masszázskezelést is kapunk. A kert kisboltjában pedig minden bemutatott termékből és a friss, organikus fűszerekből vásárolhatunk is.

Mielőtt tovább folytatnánk Sri Lanka kulturális fővárosába, Kandy-be, egy 15 perces kitérőt teszünk az ország egyik leghíresebb és legérdekesebb hindu templomában, amely Matale-ban található. Srí Lanka legnagyobb kisebbségi népcsoportja, a tamil magas számban élnek ebben a városban, így kis bepillantást nyerhetünk az általuk gyakorolt hindu vallásba.

Délidőben érkezünk meg a kb 530 méteres magasságban fekvő Kandy városba, mely a szingaléz királyok utolsó fővárosa és az UNESCO Világörökség része, a szigetország legszebb településeként van számontartva, gyönyörű környezetben, 1500 méter magas hegyek gyűrűjében, dombokkal, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel körülvett csodaszép völgyben fekszik.

Elfoglaljuk szállásunkat és délutáni csavargásra indulunk a város központba, ahol rengeteg étterem, étkezde, saláta és juice bár vár bennünket, hogy megismerkedhessünk a szingaléz streed food-al is.

Majd a tópartra utazunk, ahol egy ebéd utáni kis szieszta keretében sétálhatunk vagy pihenhetünk kedvünkre.

A csapat kedvétől és a rendelkezésünkre álló idő függvényében ellátogathatunk egy drágakő múzeumban is. Sri Lanka nagyon híres a drágakövekről, emiatt is kezdődtek a leigázások, mikor a gyarmatosítók megérkeztek a kincses-szigetre. Ismertetőt kapunk arról, hogy miként kerül ki a drágakő a földből, hogyan mossák, hogyan csiszolják, hogyan tudjuk megállapítani, hogy értékes vagy értéktelen, mit jelent a karat, mi értékes egy kőben. Sőt meg is foghatunk egy rubin vagy zafír darabot eredeti állapotában. Ha pedig szeretnénk egy szépséges ékszert, akkor válogathatunk szebbnél szebb, törzskönyvvel ellátott csodák közül.

Vacsorára gasztro élményünk másik csúcspontja vár bennünket: az isteni finom kotthu, amely egy tradicionális szingaléz étel, naponta 17 órától készítik és fogyasztják a helyiek. Már maga az elkészítése is nagyon látványos, a hozzávalókat (friss zöldségek, fokhagyma, fűszerek, pörköltszerű darabolt hús, metélt tészta) meghatározott sorrendben szórják egy felforrósított fém sütőlapra, majd éles, fém lapátokkal elkezdik gyors mozdulatokkal aprítani, melynek már a hangjára összefut a nyál az ember szájában.

Isteni vacsoránk után a szingalézek egyik legszentebb templomába és a világ egyik legnagyobb buddhista zarándokhelyére látogatunk: a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik, és amelynek épülete eredetileg a Királyi Palotának a része volt. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, először, az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, majd végül Kandybe került, és azóta is itt őrzik. Programunkat estére időzítettük, mert ilyenkor zajlanak a vallási rituálék és nagyon felemelő érzés dobpergésre, füstölők és áldozati virágok bódító illatában belépni egy szent helyre.

Itt található a világ egyik legnagyobb buddhista zarándokhelye a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palotának a része volt.

Este 8 óra magasságában érkezünk vissza szállásunkra és egy jó nagyot alszunk.

(ellátás: Kandy, hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5. nap: TEAGYÁR LÁTOGATÁS&KOSOLÓ TEAFÖLDEK – VÍZESÉSBEN FÜRDÉS – FŐZÉS EGY SÉFFEL

Kényelmesen megreggelizünk, majd útra kelünk a sziget csodás hegyvidékébe, a világ legfinomabb és legminőségibb teái között számontartott tea földjére. Uticélunk a közel 180 éves múlttal rendelkező Mackwoods teagyár. Már maga az idevezető út, a teaültetvények látványa is gyönyörű. A Mackwoods név a legfinomabb Ceylon tea fogalmával egyenlő. Napjainkban Mackwoods több mint 27.000 hektárnyi területen elterülő ültetvényein 15 különböző tea fajtát, gumi és olajpálmát termesztenek. Két éve ugyan a Damro társaság megvette a teagyárat, de a tradicionális teagyártás ugyanúgy folytatódik. Az angol királyi család által legtöbbet fogyasztott tea a Mackwoods tea, porceláncsészékben felszolgálva. Ezt mi is ki fogjuk próbálni.

Tea-élményünk után folytatjuk utunkat a kb. 1.700 m magas hegyvidéki részen található Ramboda-ba, ahol az éjszakát töltjük. Szállásunk gyönyörű környezetben található, ahonnan, ha lenézünk a völgybe, tó, rizsföldek, zöldségágyások, teadomb, fenyvesek, vízesések pazar látványa tárul elénk. Dél körül érkezünk meg, elfoglaljuk a szobáinkat és a szálloda profi séfjének vezetésével egy kb 1,5-2 óra időtartamú főzőiskolán veszünk részt, melynek keretében megismerkedhetünk a szingaléz konyhaművészet csinjával-bínjával és természetesen az elkészült finomságokat el is fogyasztjuk ebédre. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük. Fürödhetünk a vízesésben, vagy egy természetes swimming pool-ban mártózhatunk meg, kinek amihez kedve van.

(szállás: Ramboda, hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: NUWARA ELIYA – ZÖLDSÉGFARM LÁTOGATÁS – VONATOZÁS – ELLA

Miután felébredtünk, üljünk ki kicsit a szobánk teraszára és élvezzük az elénk táruló panorámát, a vízesés hangját. Az érzés leírhatatlan!

Csomagjainkkal együtt útra kelünk és irány Nuwara Eliya, a „tea országa” és a „fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik, „Kis Anglia”, az ország legmagasabban fekvő városa (1.893 méter). Itt a levegő mindig tiszta, hűvös (éjjel 12–18 °C, nappal 18-26 °C ), sokszor ködös és esős. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli lakatlan vidék volt. A britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették Nuwara Eliyát.

Megebédelünk egy helyi piacon, majd NanuOyá-ba autózunk, ahol vonatra szállunk és egy fantasztikus vonatkalandra indulunk következő állomásunkra, Ella-ba. 1.900 m-es magasságban a hegyekben visz vonatunk útja és pazar kilátásunk lesz a környező völgyekre.  

Délután 4 óra magaságában érkezünk meg a szállásunkra és napunk részét szabadon tölthetjük. Akinek kedve van beülhet egy hangulatos bárba vagy ellátogathat a festői környezetben fekvő, buja dzsungellel körülölelt Kilenc lyukú hídhoz.

(szállás: Ella, hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

7. nap: KIS ADAM’S PEAK – “STRING HOPPERS” AZAZ A SZINGALÉZ REGGELI – KOGGALA TÓ – FAHÉJ SZIGET ÓCEÁNPART

Akinek kedve van, és fel tud kelni korábban, egy gyönyörű naplementében lehet része a Kis Adam’s Peak csúcsáról, mely 1.141 méterrel magasodik a tengerszint felett. 326 lépcsőfokot kell ugyan megmászni, de a csúcson ámulatba ejtő panorama lesz a jutalmunk a felkelő nap fényében.

Reggeli időre érkezünk vissza a szállásunkra. Akik aludni szeretnének, addigra már biztosan felébrednek, főleg, ha tudják, hogy az idiyappam vagy string hoppers névre hallhgató tradícionális sri lankai reggeli vár rájuk. Aki szeretné, segíthet is az elkészítésében. Ez egy ősi hagyományos étel, egészen időszámításunk utáni első évszázadig nyúlik vissza az eredete. Rizsliszt, víz és só hozzáadásával készül, hasonló mint a mi spagettink, de annál vékonyabb, kis műanyag szűrőszerű formákra helyezik és forró víz gőzében párolják meg. Legfőképp reggelire vagy vacsorára fogyasztják, dal curry (vöröslencse) vagy egyéb coconut sambol mellé.

Délben indulunk és a sziget deli része felé vesszük az irányt, uticélunk a gyönyörű óceánpart. Útközben egy 1-2 órás kitérőt teszünk, ellátogatunk a Koggala tóhoz, mely egy nem túl mély, de nagy kiterjedésű, kevert vizű, természetesen kialakult tó rendszer, rajta több kis szigettel, amik mind mangrove fákkal vannak szegélyezve. Mi a fahéj szigetet fogjuk meglátogatni, csónakkal utazunk ide. A szigetet egy, már több generáció óta ott élő, fahéj készítő család birtokolja. A sziget 4 fivér között van felosztva, akik a családi hagyományok szerint fahéjat termesztenek ott. Gyárnak, feldolgozó üzemeknek is adnak el az igazán tiszta környezetben termő, organikus fahéjágakból, de a régi hagyományok szerint, kézzel is dolgoznak fel belőle. Ez a világ legjobb minőségű fahéja, hiszen Srí Lankán terem a legjobb minőségű Cinnamon (nem a Kasiya fa héja, amit mi ismerünk!), ráadásul egy környezeti szennyeződéstől elzárt helyen és manuálisan feldolgozva. Ha kíváncsiak vagytok, házigazdánk megengedi hogy bepillantsunk otthonába, illetve kipróbálhatjuk saját kézzel a fahéjgyártás művészetét.

Este érkezünk meg tengerparti szállásunkra, ahol az elkövetkező napokat töltjük és élvezhetjük a szabadságot.

(szállás: Wijaya beach, butik resort, ellátás: reggeli)

8-10. napok: ÓCEÁNPART – TEKNŐSÖK – BÁLNALES – GÓLYALÁBHORGÁSZÁS

Napjainkat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van. Aki aktívan szeretné ezeket a napokat is eltölteni, különböző fakultatív programokon vehet részt: vizisportok, teknőctelepek, gólyalábhorgászás és bálnales, vagy ellátogathatunk Galle városába, mely leginkább erődítményéről híres.

Egy előre egyeztetett este, hogy gasztro élményünk teljes legyen, seafood ételeket fogunk együtt elkészíteni és elfogyasztani.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

11. nap: COLOMBO – HAZAUTAZÁS

Megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(ellátás: reggeli)