WILD WILD WEST - NYUGAT AMERIKA TERMÉSZETI CSODÁI

egyedülálló természeti csodák | gazdag állatvilág | bölények & medvék & farkasok | gyalogtúrák | navajo indiánokkal ismerkedés & sátorban éjszakázás 

Az utazás fénypontjai

  • vadles a Lamar Valley-ben, bölények & medvék & farkasok
  • a Yellowstone Nemzeti Park gejzírjei, sárvulkánjai, hőforrásai
  • gyalogtúra az Arches Nemzeti Parkban
  • Goblin Valley és különleges képződményei, a hoodoo-k
  • túra a Bryce Canyon-ban és lóháton az egyik legszebb ösvényen
  • túra az Antelope Canyon egy titkos részében & ismerkedés a Navajo indián kultúrával & éjszakázás sátorban
  • Grand Canyon gyalogtúra túra csodaszép ösvényeken
  • Las Vegas csillogása és a kaszinók világa
2021. július | 13 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
3990 USD/fő

1. nap: SALT LAKE CITY – LAMAR VALLEY

USA, Vadnyugat, Yellowstone, Lamar Valley, bölényekEurópai indulásunk napján érkezünk meg Salt Lake City-be, autófelvétel és utazás a Lamar Valley-be (400 mérföld). Elfoglaljuk a szállásunkat és pihenés, mert másnap indul a nagy kaland.

Az éjszakát egy civilizációtól távoli helyen, faházakban, gyönyörű, fenyvesekkel körülvett, a zöld különböző színeiben pompázó környezetben töltjük.

(szállás: Lamar Valley, ellátás: ebéd/uzsonna – fastfood

 

 2. nap: LAMAR VALLEY – BÖLÉNYEK, MEDVÉK, FARKASOK

Korai reggeli és egy egész napos igazi vadregényes kalandra indulunk a Lamar Valley-ben.

A Nagy-Yellowstone Ökoszisztémában mintegy 600 grizzly medve él, ennek több mint fele a parkban. A nemzeti parkban nagyszámú fekete medve, gímszarvas, amerikai bölény, kanadai vadjuh, villásszarvú antilop és a veszélyeztetett fajok közé tartozó fehérfejű rétisas, vándorsólyom, trombitás hattyú és farkas él. Napfelkelte előtt indulunk, mert ilyenkor van a legnagyobb lehetőség farkast és medvét látni. Hátborzongató élmény 100 méteres távolságra megpillantani a vérszomjas fenevadakat és a hatalmas bölénycsordákat!

Kora délután érkezünk meg Gardiner városkába, ahol egy helyi étterembe ebédelünk, akinek kedve van, megkóstolhatja a buffalo burgert. Visszautazunk a szállásunkra és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

Este a szállásunkon sütögetés, BBQ vacsora és élvezzük a csodás estét, a csillagok alatt.

(szállás: Lamar Valley, ellátás: reggeli, napközben snack-gyümölcs box és BBQ vacsora)

3. nap: MAMMOTH HOT SPRINGS – SÁRVULKÁNOK ÉS GEJZÍREK FÖLDJE

Mai napunkon különleges természeti képződményeket látogatunk meg. Első állomásunk egy szépséges hőforrás, a Mammoth Hot Springs. A fehér, sárga, narancs, barna és zöld árnyalataiban pompázó mészkőteraszok a földfelszín alatti gázok és víz keveredéséből kialakuló savas oldat felszínre törésének eredeményeképp jönnek létre, a képződmények folyamatosan változnak, újabbak alakulnak ki, a régebbiek pedig inaktívvá válnak. Nemcsak a formák, hanem a színek is változnak, évszaktól és a fény mennyiségétől függően. Végig sétálunk az alsó és felső teraszokon is.

Megebédelünk, feltankoljuk elemózsia készletünket, majd útrakelünk.

Gyönyörű fenyvesekkel, színes virágos mezőkkel és havas hegycsúcsokkal tarkított, kacskaringós hegyi utakon autózunk, több mint 3.000 méteres magasságban. Helyenként megállunk fotózni és gyönyörködni ebben a csodás vidékben.

A Yellowstone Nemzeti park keleti részét látogatjuk meg, ahol a gejzíreken túl a park egyik legsavasabb képződményeit, sárvulkánokat is láthatunk. A föld mélyében élő egyes mikroorganizmusok a gázokat használják energiaforrásként, miközben a gáz savvá alakul, mely a sziklákat iszappá alakítja. Kénszag terjeng a levegőben, sárga színekben pompázó, hangosan bugyogó források, zöld színű patak, füstölgő mezők és hegyoldalak. Az élmény leírhatatlan! Mintha nem is a Földön járnánk.

Késő délután érkezünk meg Yellowstone park azon részébe, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: Yellowstone, ellátás: reggeli és napközben snack-gyümölcs box)

4. nap: YELLOWSTONE – GEJZÍREK

Egész napunkat a világ egyik legrégebbi és legszebb parkjában, a Yellowstone Nemzeti Parkban töltjük. A Yellowstone tulajdonképpen egy hatalmas szupervulkán kráterében létrejött ökorendszer és a gejzírjeiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről vált nevezetessé. Itt található földünk gejzírjeinek a fele. A park közel 9000 négyzetkilométernyi területén 10 ezer geotermális jelenség található: gejzírek, meleg vizű hőforrások, iszapmedencék, és fumarolák. A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200-900 °C!!!

Napunk első csodája, a park és talán a világ leghíresebb gejzírje, a Felső Gejzír Medencében található az Old Faithful gejzír. A kitörés 60-110 percenként történik, 1,5-5 percig tart és egy kitörés alkalmával 3700-8400 gallon vizet lő 100-180 láb magasságba! Körbesétálunk a Felső Gejzír Medencében, ahol a legkülönbözőbb formájú és varázslatos színekben pompázó gejzíreket láthatunk, hátterükben zöldellő fenyvesekkel. Tovább folytatjuk utunkat a Középső Gejzír Medencébe autózunk, ahol egy újabb természeti csoda vár ránk: a Grand Prismatic Spring, ami földünk 3. legnagyobb forró vizű forrása. Színe a nyári hónapokban élénk narancs és vörös mindenféle árnyalata, amit a benne ásványokkal táplálkozó baktériumok okoznak. A narancsos-barnás színek, a türkíz színű forrás, a zöld fenyvesek látványa elképesztő!

Több kisebb nagyobb gejzírnél is megállunk, pihenünk, fotózunk.

(szállás: Yellowstone, ellátás: reggeli és napközben snack-gyümölcs box)

5. nap: YELLOWSTONE – MOAB

Kényelmesen megreggelizünk, összecsomgolunk és irány következő állomásunk Moab, ahol az éjszakát töltjük. Érdemes korán nyugovóra térni, mert másnap hajnalban kezdjük a gyalogtúrát. (kb 480 mérföld)

(szállás: Moab, ellátás: reggeli)

6. nap: ARCHES NEMZETI PARK – GYALOGTÚRA

Ma egy újabb különleges vidéket fedezünk fel, az Arches Nemzeti Park-ot, mely egy igazán egyedülálló hely a sivatagban.  Hajnalban indulunk, hogy a napfelkeltét már valamelyik csodás sziklaképződményról csodálhassuk meg.

A nemzeti park kb 310 km2 alapterületű, ahol a narancs és vörös színek árnyalataiban pompáznak a legkülönbözőbb formájú és hatalmas méretű szikla tornyok, ingó kövek és boltívek. A park alatt közel 1000 méteres vastagságot is elérő sóréteg található, melyre az évmilliók során tengeri üledék rétegek rakódtak. A hatalmas nyomás hatására a sóréteg megsüllyedt, megrepedt, néhol beszakadt, és így alakultak ki a sziklaívek (angolul: arch), melyet a szélerózió folyamatosan formál. Az eróziós tevékenység során több mint 2000 természetes képződésű sziklaképződmény – természetes kőhidak, sziklaívek, sziklatornyok és ablakok – alakult ki, innen ered a park neve is: arches magyarul boltívek.

Délután érkezünk vissza szállásunkra, és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

gyalogos táv: kb 10-15 km

(szállás: Moab, ellátás: reggeli és napközben snack-gyümölcs box)

 7. nap: GOBLIN VALLEY – RODEO

250 mérföldes autóút vár ránk következő állomásunkig, a Bryce Canyon közelében lévő településig. Útközben megállunk egy kevésbé ismert és látogatott, de nagyon kölönleges helynél, a Goblin Valley-ben. A parkban több ezer hoodoo található. A gomba-formára emlékeztető hoodoo lágy, kevésbé erodálódó kőzetből képződött, magas, vékony sziklatorony, a kőoszlopok tetején tallható és megvédi azokat a természeti hatásoktól. A hoodoo-k sivatagos területen, általában üledékes kőzetekben és vulkanikus kőzetekben képződnek.  Szuper fotótéma, a fények játéka fantasztikus 🙂 Engedd szabadon a fantáziád 🙂 Láthatunk csókolózó párt, kis embereket, E.T.-t, gombákat és még sok más szikla kreációt 🙂

Kora délután érkezünk szálláshelyünkre, frissítő zuhanyt veszünk, megpihenünk, feltankoljuk elemózsia készletünket. Este egy igazi vadnyugati programon veszünk részt, egy rodeo-ra látogatunk.

(szállás: Bryce Canyon környéke, ellátás: reggeli és házikészítésű késői ebéd)

 8. nap: BRYCE CANYON – LÓHÁTON A HOODOO-K FÖLDJÉN (244 miles)

Mai napunkat a festői szépségű Bryce Canyon-ban töltjük, mely az USA legszebb nemzeti parkjai között van számon tartva. Ez a különleges táj a tengerszint felett 2400-2700 méter magasan található és a nevével ellentétben, nem kanyon, hanem egy hatalmas természetes amfiteátrum vagy aréna, benne több ezer vörös, narancs és fehér színben pompázó sziklaszirt, hoodoo, sziklaoszlop, kőoszlop-erdőt alkotva, amelytől olyan a táj, mint egy szürreális fantázia ország.

Edzettségtől függően több tucat túraútvonal közül lehet választani, de mi egy 3 óra időtartamú lovas kalandra indulunk az egyik legszebb ösvényen. Patás barátainkkal olyan helyekre jutunk el, ahova gyalog meglehetősen nagy kihívás lenne. Több száz métert ereszkedünk le, helyenként olyannyira a perem szélén mennek majd lovaink, alattunk a hatalmas szakadék, hogy lenézni is félelmetes. A túrát vezető cowboy és a lovak mind tapasztaltak, edzettek, ismerik az útvonalat, így maximálisan biztonságos.

(szállás: Bryce Canyon környéke, ellátás: reggeli)

 9. nap: ZION NEMZETI PARK

Mai napunkat szabadon tölthetjük. Van bőven program lehetőség, lehet menni ATV túrára a környező vidékre, megjárhattok más túraútvonalakat a Bryce Canyon-ban, vagy akár a Zion Nemzeti Parkba is ellátogathattok egy újabb kalandos napra.

(szállás: Bryce Canyon környéke, ellátás: reggeli)

 

 

 10. nap: KANYON TÚRA – HORSESHOE BEND – NAVAJO INDIÁN ÉLMÉNY (168 miles)

Kora reggel indulunk, mert kb 2,5 óra az út mai napunk első állomásáig (140 mérföld), az Antelope Canyon egy titkos, privát tulajdonban lévő részéig.

Túránk keretében nem a turistáktól zsúfolt alsó és felső kanyonokat fogjuk meglátogatni, hanem egy navajo indián család tulajdonában lévő 1 mérföld hosszú kanyon egy szakaszát fedezzük fel, privát túra keretében. Miután megérkeztünk dzsippekbe szállunk és sivatagos-sziklás terepen keresztül egészen a kanyon bejáratáig utazunk. A folyóvíz és az áradások különböző formájú alakzatokat hoztak létre a földfelszín alatt. Az útvonal meglehetősen extrém lesz: köteleken ereszkedünk le, létrán mászunk, helyenként meglehetősen szűk vájatokon keresztül, de az élmény garantáltan egyedülálló.

Következő fotó-állomásunk a szintén lélegzetelállító panorámát nyújtó Horseshoe Bend, mely több millió év alatti eróziós tevékenység eredménye.

Egy helyi étkezdében megkóstoljuk a tradicionális navajo ételeket. Majd a sivatag közepén megbújó Navajo Village-be utazunk, ahol egy nagyszerű Navajo indián programban lesz részünk. A Navajo törzs a legnagyobb lélelkszámú indián népcsoport Észak Amerikában, sajátos kultúrával, szokásokkal, hiedelmekkel. Ismertetőt kapunk a történelmükről, kultúrájukról, hagyományaikról, ősi meséket hallhatunk, megtudhatjuk az asszonyok szerepét a Navajo kultúrában és elsajátíthatjuk a Navajo szőnyegszövési technikákat. Megnézünk egy tradicionális, élőzenére előadott táncelőadást is. És hogy az indián-élmény még teljesebb legyen, az éjszakát egy tradicionális Navajo hogan-ben (indián kunyhó) töltjük.

(szállás: a kanyon környéke, ellátás: reggeli és vacsora)

11. nap: GRAND CANYON – GYALOGTÚRA

Elköszönünk szállásadóinktól és meg sem állunk a Grand Canyon-ig! A Grand Canyon az USA egyik legrégebbi és turisták által leglátogatottabb nemzeti parkja, melynek a legfestőibb szakaszára látogatunk és ott töltjük az éjszakát. Kb 2,5 óra utazás, 140 mérföld vár ránk. Miután megérkeztünk a kanyon pereménél lévő szállásunkra, megpihenünk és gyalogtúrára indulunk a Colorado folyó szurdokvölgyének peremének szélén vezető egyik ösvényen. Lábunk alatt félelmetes mélységek, elképesztő szikla formák, a völgyben köröző sasok látványa varázslatos. Ha elfáradunk fel tudunk pattanni a 10-15 percenként közlekedő shuttle buszokra.

(szállás: Grand Canyon, ellátás: nincs)

12. nap: GRAND CANYON – GYALOGTÚRA

Ma napunkon a kanyonba levezető egyik gyalogos ösvényt járjuk végig. A teljes táv 7,2 km! Ez az útvonal nehéz a terep és a szintkülönbség miatt, ha valaki nem szeretné végig gyalogolni, vissza lehet fordulni időközben.

(szállás: Grand Canyon, ellátás: nincs)

 

 

13. nap: LAS VEGAS

Reggeli után összapakolunk és irány Las Vegas! 280 mérföld, kb 4 óra utazás.

 

 

 

 

14. nap: LAS VEGAS – HAZAUTAZÁS