ZANZIBAR AZ ÖT ELEM JEGYÉBEN – Fűszerezd az Életed!

jóga | gyakorlások az Elemekkel | Nia tánc az álomszép óceánparton | fűszerkert | hajózás és lakatlan szigetek | trópusi erdő és a kolobusz majmok | isteni ételek

Az utazás fénypontjai

  • Stone Town, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • Zanzibár művészete és kultúrája, kézműveskedés
  • Fűszerfarm és gyümölcs kóstoló, falusi ebéd
  • Jozani trópusi esőerdő és a vörös kolobusz majmok
  • hajós kaland egy tradicionális afrikai csónakkal, lakatlan sziget és BBQ ebéd
  • álomszép óceánpart
2023. január - február (9éj)
kis csoportos utazás (12-14 fő)
1780 USD/fő + repülőjegy + vízum + biztosítás

A jóga-hagyomány szerint az anyagi világ összetevője az öt elem: a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter. 

Az öt elem testünk felépítését, működését, mozgását egyaránt irányítja. 

Ha megismerjük és megértjük őket, sokkal tudatosabbak lehetünk gondolatainkban, mozdulatainkban, szándékainkban és cselekedeteinkben. 

Legyen a cél a jóga ászanákkal testünk megfelelő fizikai állapotának megtartása vagy javítása, az életerőnk megőrzése és fokozása, mentális folyamataink szabályozása és uralása. 

Önmagunk megismeréséhez és felismeréséhez vezető út, melyet szükségszerű az alapoknál kezdeni.

Olyan gyakorlatokat szeretnék átadni Nektek, amelyek a mindennapi életben alkalmazhatóak, ” hazavihetők”.

 

1. nap: WELCOME TO THE PARADISE!

Európai indulásunk másnapján reggel érkezünk meg Zanzibár repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk Matemwe üdülőfaluba, az óceánparton fekvő fantasztikus szállásunkra.

A nap hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait a hófehér homokos tengerparton, majd lélekben is megérkezve kora este a „nyitó körön” belül jobban megismerkedünk egymással, a jógával és átbeszéljük, mi vár ránk a következő csodás 10 napban 😊

 

Ízelítő: Témánk az 5 elem lesz : a Föld, a Víz, a Tűz, a Levegő és az Éter. Eleinte testi szinten ismerkedünk az elemekkel, hogy a következő napokban tudatosabban mélyíthessük az érzékelésünket.

Reggeli energiát adó jóga gyakorlás: napüdvözlet, ászanák, légzés szabályozása-pránajáma, mantrák, relaxáció, jóga nidra

Napközben minden érzékszervünket kényeztetjük, a sziget adta paradicsomi létben 😊

Esténként megnyugtató jóga gyakorlás, Nia tánc – Körtánc

A napi programok a helyszínen igény szerint alakíthatóak és ha gyakorlás helyett épp pihenésre vágynál, természetesen  semmi sem kötelező.

2. nap: ENJOY THE PARADISE vagy STONE TOWN

Ezt a napot saját magad alakíthatod, pihenhetsz a mesés tengerparton, vagy a nyüzsgő fővárosba is ellátogathatsz fakultatív program keretében.

BÖRTÖNSZIGET- STONE TOWN: Aki aktív kalandokra vágyik, fakultatív program keretében egy egész napos kalandra indulhatsz a sziget fővárosába Stone Town-ba (kb 1,5 óra utazás). Csónakokba szállunk, és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát, sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

Este élménymegosztás és rövid körtánc a tengerparton a Föld táncaival..

3. nap: ENJOY THE PARADISE – Gyakorlások a Föld elemmel

A Föld elem fizikai értelemben a testünk szilárd elemeit jelenti. Ide tartozik testünk váza, a fogak, az izmok, és bizonyos értelemben a bőr szövetei is.

A Föld a stabilitás, biztonság, a realitás érzék.

Hogyan kapcsolódunk a Földdel? Mindezt megmutatja, ahogyan állunk és járunk. Érdekes gyakorlatok és felfedezések várnak, hogy magadra láss e minőségben. 😊

Napunkat a tengerparton szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

4. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK 

Különleges erdei gyakorlás a Föld elemmel…

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colubus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét. Délután érkezünk vissza szállásunkra.

5. nap: ENJOY THE PARADISE – Gyakorlások a Víz elemmel

Testünk kb. 70%-át víz alkotja..

A Víz elem egy igazán titokzatos és nagy mélységeket rejtő Elem. Egyszerre lágy, mégis rendkívül erős. Jellemzői a nyugalom, a kitartás, az elmélyülés és az alkalmazkodás. Női minőségként is megismerkedünk a Víz elemmel.. Az érzelmek áramlását is hozzá köthetjük.

Naplemente tánc az óceánban, lágy, ringó mozdulatokkal éljük meg a Víz áramlását. 😊

 

6. nap: LAKATLAN LAGUNA – BBQ EBÉD – Víz elem

Egy egész napos hajós kalandra indulunk.. egy védettséget élvező terület részét képező lakatlan szigetre-lagunába, mely tele van több ezer éves óriáskagyló beágyazódásokkal. Míg a személyzet a szigeten marad, hogy elkészítsék nekünk az isteni szuahéli ebédünket, mi tovább hajózunk. Uticélunk egy képeslapra illő szépségű, vakítóan fehér púderfinomságú homokból álló kis sziget, mely csak apálykor bukkan elő a kristálytiszta türkíz vízből. Úszhatunk, napfürdőzhetünk a finom homokban, átsétálhatunk a közeli homokdűnékre, snorkelingezhetünk és gyönyörködhetünk az egyedülálló víz alatti élővilágban. Visszahajózunk a kis szigetre, ahol már vár ránk az isteni királyi lakoma. Helyben elkészített grillezett tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra, vagyis gyékényre: ráksaláta, grillezett polip, tintahal, languszta és még sok finomság.

7. nap: ENJOY THE PARADISE – Gyakorlások a Tűz elemmel

A Tűz elem legfőbb természete az átalakítás éa a transzformáció.

Testünkben is a Tűz Elem alakítja át a többi elemet egymásba. A rombolás és az együttműködés aspektusa.

Jellemzője személyiségünkben az erő és az akarat, gyakorlásaink során, mint férfi minőségként is megvizsgáljuk magunkban.

Este egy izgalmas maszáj tánc és dob show vár ránk!!

 

8. nap: ENJOY THE PARADISE – Gyakorlások a Levegő elemmel

Levegő-Lélegzés..

A Levegő elem jellemzői a mozgékonyság, könnyedség, szabadság. Legjellegzetesebb természete a kettősség, hisz ebből fakadó potenciál hatására képes a mozgást előidézni a testben és tudatban egyaránt.

Megismerkedünk több légzés módszerrel, hogy a számodra leginkább közelebb állót be tudd építeni a mindennapjaidba, így erősítve az immunrendszered, emelve az energiaszintedet.

 

9. nap: ENJOY THE PARADISE – Gyakorlások az Éter elemmel + a 4 elem egyesítése

Tér és idő nélküli tartomány..

Rátekintük, mely elemek erősek és melyek hiányosak bennünk, hogyan tudjuk megtalálni a teljes egyensúlyt magunkban, hogy kiegyensúlyozott, harmónikus életet élhessünk és környezetünket is segítsük ebben.

Este  Zárótánc – Zárókör – Élményeink megbeszélése.

 

 

10. nap: A HAZAUTAZÁS napja

Járatunk éjjel indul, így egész napunkat Zanzibár csodás partján tölthetjük.

A nap folyamán lehetőséged lesz saját gyakorlatsor kérésére az otthoni gyakorlásodhoz, hogy az elmúlt napok során elvetett magok kicsírázzanak és hazaérkezésed után szárba sszökkenjenek. 😊

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli )