ZANZIBÁRI KALANDOK & SZAFARI ÉSZAK TANZÁNIÁBAN

csodás szavanna | egyedülálló vadvilág | luxus sátorban éjszakázás | piknik a vadonban | álomszép óceánpart 

Az utazás fénypontjai

  • vadles a Tarangire Nemzeti Parkban
  • a Nagy Hasadékvölgy
  • vadles a Manyara Nemeti Parkban
  • a Világ 7 új csodájának egyikeként számon tartott Ngorongoro Kráter
  • nyaralás Zanzibár álomszép óceánpartján
  • városnézés Stone Town-ban, mely a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában
  • fűszerkert látogatás
  • a Jozani trópusi erdő és a vörös kolobusz majmok
2022. január-február | 10 éjszaka
csoportos utazás (8-10 fő)
RÉSZVÉTELI DÍJ HAMAROSAN

1. nap: WELCOME TO THE PARADISE!

Európai indulásunk másnapján reggel 08:00 órakor érkezünk meg Zanzibár repülőterére, ahol már várnak Bennünket és privát transzferrel utazunk az óceánparton lévő, minden kényelmet kiszolgáló szállásunkra. A nap hátralévő részében kipihenjük a repülőút fáradalmait a hófehér homokos tengerparton.

(szállás: butik resort, ellátás: késői reggeli)

 

 

2. nap: BÖRTÖNSZIGET – STONE TOWN

Ma egy egész napos kalandra indulunk. Szállásunktól kb 1-1,5 óra utazással megérkezünk a sziget fővárosába, Stone Town-ba. Csónakba szállunk, és a Börtönsziget-re utazunk (kb 30 perc). A sziget a nevét a rajta lévő több mint 100 éves börtönről kapta, ahol mi is látogatást teszünk. Ellátogatunk a sziget nagy vadasparkjába is, ahol a világ legnagyobb szárazföldi teknőseivel, az aldabra teknősökkel is megismerkedhetünk. A teknősökön kívül láthatunk itt pávákat és dik dik-et is.

Visszaérve a szárazföldre egy hangulatos étteremben elköltjük ebédünket. Majd irány Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” óvárosa (angol nevén: Stone Town). Stone Town a rabszolga-kereskedelem központja volt Afrikában.  A Kőváros köré vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le a régi időkben. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az óvárosban sok régi épület található, köztük egy az 1600-as évek végén arabok által épített erőd. Végigsétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, megnézzük Freddy Mercury szülőházát (kívülről), sétálunk a szűk sikátorokban, melyek szebbnél szebb kézművestermékeket kínáló kis galéráikat rejtenek.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

3. nap: ENJOY THE PARADISE

Napunkat szabadon tölthetjük szállásunk csodás óceánpartján.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

4. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – ELEFÁNTCSORDÁK

Korai indulás (5:45 óra), járatunk reggel 8 órakor indul és 9 órakor érkezünk Arusha repülőterére, ahol a szafari autók már várnak ránk és első vadlesünkre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba (kb 2 óra utazás).

Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. A egyediségét méginkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Csodás látványban lesz részünk mind nappal, mind a nap lemenő fényében, amikor vörösen izzik az égbolt és csak a fák sziluettjét látod. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: oroszlánt, leopárdot, zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

Ebédelni egy erre kijelölt részen fogunk a vadonban, ámulatba ejtő környezetben.

Délután folytatjuk kalandozásunkat a parkban, majd nagyszerű hangulatú szafari táborunkba utazunk (kb 6-7 óra közötti érkezés) és élményeink mámorában megpihenünk.

(szállás: lodge, Manyara régió, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

5. nap: A VILÁG EGYIK CSODÁJA: NGORONGORO KRÁER – OLDUVAI HASADÉK

Ma nagyon korán ébredünk, hogy egy kora reggeli vadlessel indíthassuk a napot. Az állatok a nap felkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai naplfelkeltében és részünk lehet.

Majd útrakelünk (kb 3 óra utazás) a Világ 8. csodájaként számon tartott, az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro Kráter felé.

A Ngorongoro Természetvédelmi Terület a Serengeti ökoszisztéma részét képezi.  Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika összes őshonos állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus reggeli vadles vár ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és csodás fotókat készíthetünk.

A Ngorongoro kráter pereménél található fantasztikus szállásunkat naplementére érjük el.

(szállás: lodge, Ngorongoro régió, 1 éj, ellátás: reggeli, piknik ebéd és vacsora)

6. nap: MANYARA TÓ – FLAMINGÓK – BIVALYOK – PÁVIÁNOK

Napunkat egy csodás napfelkeltével kezdjük, melyben a saját szobánk teraszáról gyönyörködhetünk, egy finom kávé és a természet muzsikájának kíséretében. Finom reggelink után újabb csodás nap vár ránk. Egy rövid, de nagyon szép kis utazás a Nagy Hasadékvölgyön keresztül míg megérkezünk a Manyara tóhoz, ahol egész fél napos vadlesre indulunk. Bár a park mérete kicsi (530 km2), panorámája lélegzetelállító: buja akácia erdők, óriási füge- és mahagóni fák, valamint a páviánok és kék majmok egyre növekvő populációja jellemzi. A park otthont ad még a zsiráfoknak, elefántoknak, impaláknak és hatalmas bivaly populációnak, a tó pedig nagy számú vízilónak. Olyan különleges állatok is megfigyelhetők itt, mint a fára mászó oroszlán, a flamingók, a kaffer szarvasvarjú és a bóbitás sas.

Megebédelünk egy piknik helyen, majd Arusha repülőtere felé vesszük az irányt és visszarepülünk Zanizbarra. Járattól függően este érkezünk vissza Zanzibári szállásunkra.

(szállás: butik resort, Zanzibar, ellátás: reggeli és piknik ebéd)

7. nap: ENJOY THE PARADISE

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

8. nap: FŰSZERTÚRA – JOZANI TRÓPUSI ERDŐ KALAND – KOLOBUSZ MAJMOK

Ma egy nagyon érdekes nap vár ránk. Első állomásunk a Jozani trópusi erdő, mely Zanzibár legnagyobb erdeje és természetvédelmi terület. Izgalmas erdőtúránk keretében megismerkedünk a dzsungel gyógynövényeivel, melyeket a mai napig használnak a falubeliek a hétköznapjaikban és testközelbe kerülhetünk a mókás pofájú Red Colubus majmocskákkal is. A védettséget élvező majmok csak itt élnek az egész világon! A majmokat nem kell keresnünk, mert kíváncsiságuknak köszönhetően elég közel jönnek hozzánk és bár vadon élnek, hagyják magukat fényképezni. A majmokon kívül sok különlegességet is láthatunk, hiszen az erdő ad otthont több mint 50 fajta pillangónak és vagy 40 fajta madárnak.

Kalandunkat egy nagyon misztikus kinézetű mangrove erdőben folytatjuk, ahol pallókból épített ösvényen sétálunk a víz felett. A kiépített útvonal védi ezt a természeti csodát, letérni róla szigorúan tilos.

Majd egy hatalmas fűszerfarmra látogatunk, ahol fincsi falusi ebéddel várnak bennünket. Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény. Megismerkedünk a sziget legjellemzőbb gyümölcseivel és fűszernövényeivel, köztük a fekete bors, az illatos szegfűszeg, a kardamom, a curry, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mindent megszagolhatunk, megkóstolhatunk, megtapinthatunk. Rengeteg érdekes információt kapunk helyi idegenvezetőnktől: miből készül a lidokain, hogyan fejlődik ki a virágból a banán,  melyik növény nedve a jód, hogyan fogyasztják a kakaó gyümölcsét… de ez csak egy kis ízelítő. Fűszertúránkat egy gyümölcskóstolóval koronázzuk meg, megízlelhetjük a szezonális gyümölcsöket: ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, maracujat. Akinek kedve van, vásárolhat helyi fűszereket, teát, kávét.

Délután érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli és falusi ebéd)

9-10. napok: ENJOY THE PARADISE

Napjainkat szabadon tölthetjük.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

 

11. nap: HAZAUTAZÁS

Járatunk este indul, így egész napunkat Zanzibár csodás partján tölthetjük és szállásunkról este 8 órakor kell indulni.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló