AZ ELEFÁNTOK VÉDELMEZŐI

Számunkra kiemelkedően fontos kérdés az állatvédelem

Bárhol is járjunk a világban, kizárólag olyan helyeket látogatunk, ahol szabadon élhetnek az állatok, vagy hozzájuk méltó körülmények között. Semmilyen formában nem támogatunk mutatványokat, turista attrakciókat, melyben állatokat használnak ki. Utazásaink programjában nem szerepel elefántháton utazás vagy delfin simogatás, nem fotózkodunk tigrisekkel vagy ruhákba öltözetetett majmokkal. Természetesen, ha valaki távoli tájakra utazik, szeretne testközelbe kerülni az itt élő különleges állatokkal. Szerencsére egyre több az olyan kezdeményezés, ahol etikus módon élvezhetjük egzotikus állatok társaságát.

Etikus állatos élményeinkben kiemelkedő partnereink Thaiföldön az Elaphant Nature Park és a Laoszban a Mekong Elephant Park.

Thaiföld: Elaphant Nature Park

Ebben a varázslatos környezetben lévő völgyben paradicsomi körülmények között él több mint 80 elefánt, sok sok vízibivaly, kutya, cica, ló és majom. Mindegyikük mentett állat, az elefántok korábban fakitermelésben dolgoztak vagy reggeltől estig turistákat cipeltek a hátukon, a vízibivalyokat különböző szertartásokon áldozták volna fel, a kuyusokat árvízekből mentették ki, vagy kínai éttermek konyháiból, a majmokon gyógyszerkísérleteket végeztek. Szerencsére ebben a parkban most mindannyian boldogan élnek és az utazók meghitt pillanatokat tölthetnek a békés orrmányosok és simogatnivaló cicák, kutyák társaságában.

Az Elephant Nature Park az állatok védelme mellett többféle módon élen jár a környezet és a természet védelmében. Munkahelyet létesítenek a környékbelieknek, saját földjükön termesztik vagy helyi gazdáktól szerik be az állatok takarmányát, az étkezés itt természetesen vegetáriánus, saját fair trade kávéjuk van, az ajándékboltban kapható termékek bevétele közvetlenül készítőjükhöz jut, támogatják a helyi iskolát, az itt élők kultúrájának megőrzését, folyamatosan telepítik vissza a kivágott esőerdőket és önkéntes munkára is van náluk lehetőség.

Laosz: Mekong Elephant Park

Pak Beng településen, a varázslatos Mekong folyó partján található parkban természetes környezetben és szabadon élnek az ormányosok. Az elefántok védelmére irányuló projekt egy francia-lao családi együttműködés eredménye. A projekt elsődleges célja, hogy a Laoszban illegálisan történő fakitermelésben dolgoztatott elefántokat megmentsék. Az illegális fakitermelés nemcsak az elefántokat sodorja veszélybe, hanem az erdő állomány csökkenését is eredményezi.

Laoszban, mint ahogy a többi fejlődő országban is, ahol egyre nehezebb a megélhetés, kevés a munkalehetőség, a termékeny talaj, családok és gyerekek éheznek… és a legfontosabb számukra, hogy étel kerüljön az asztalukra. Ezek az emberek, alig, vagy egyáltalán nem iskolázottak, fogalmuk sincs arról, hogy miként fordítsák az adott lehetőségeket saját hasznukra, hogyan kell hosszú távon gondolkodni, hogy a szerzett jövedelem ne csak a jelenre szóljon.

Ahhoz, hogy egy ilyen jellegű cél igazán eredményes, sikeres legyen, nem csak a nyugati gondolkodásmód és a mi támogatásunk szükséges, hanem az adott közösség gondolkodásának fejlesztése, fejlődése is, hogy megértsék, miért is szükséges a környezetünk és az állatok védelme. A Mekong Elephant Park folyamatosan azon dolgozik, hogy megtanítsák a lao embereknek, hogy miként válik az ő hasznukra is, ha támogatják az elefántok védelmét, milyen alternatív jövedelemforrást jelenthet ez számukra.

Ezek egytől egyig olyan célok, melyek számunkra is fontosak, ezért rendszeres adományokkal támogatjuk a parkokat, fél vagy egy napos látogatásokat és önkénteskedést is szervezünk utasainknak.