KOLUMBIA, DÉL-AMERIKA ÉKSZERDOBOZA 2. rész

Kevés ország büszkélkedhet ilyen kulturális és földrajzi sokszínűséggel mint Kolumbia. Történelmi városok, bájos vidéki falvak, rendkívül gazdag Kolombusz előtti örökség, drámai szépségű tájak, paradicsomi szépségű karibi szigetek, lenyűgöző élővilág, a rejtélyes Amazonas esőerdő és a mai napig fennmaradt indián közösségek együttesen járultak hozzá, hogy a Forbes magazin ranglistájának dobogós helyét foglalja el Kolumbia, mint Földünk 3. legszebb országa.

ÉLÉNK ÉPÍTÉSZET ÉS MŰVÉSZET

Kolumbiára erős vizuális kultúra jellemző, mely tetten érhető az élet minden területén: építészet, művészet, öltözködés és gasztronómia. Kifejezetten szeretem az élénk színeket, így nagyon hamar elvarázsolódtam miután megérkeztünk Kolumbiába.

Az ország egyik legszebb és legszínesebb kisvárosának tartott Guatapé-ben az épületek egytől egyig kézműves remekművek. A falak kézzel készített, színesre festett freskó-szerű elemekkel, úgynevezett zócalokkal díszítettek, melyek több helyen a művelt mesterséget ábrázolják, mint például a fagyis, a hentes, a pizzas szakmáját jelenítette meg.

Személyes kedvencem a Cocora völgyben fekvő bájos Salento falu, ahol a legutolsó kis utcácskában is fantasztikusan dekorált, élénk színűre pingált tipikus kolumbiai házikók váltogatták egymást. Az ablakok, az ajtók, a virágcserepek, a korlátok, a gerendák eszméletlen vad színkombinációi teljesen lenyűgöztek.

Az ország fővárosa Bogotá is remek példa a vizuális önkifejezésre. Az 1500-as években alapított La Candelaria Óvárost sokszínű kulturális és művészeti élet jellemzi: hangulatos kávézók, vendégházak, történelmi emlékek, macskaköves utcák és csecsebecséket kínáló árusok teszik rendkívűl színessé, izgalmassá, energiával telivé. Az épületek falai és a lépcsők szinte festővásznakká váltak, egymást követik a színpompás graffitik. Bogotá történelmi központjában, a Bolívar téren pedig különböző építészeti stílusok keverednek: klasszikus görög, francia, neoklasszicista, gyarmati stílusú és modern.

A világ egyik legromantikusabb városának tartott Cartagena Óvárosa méltán élvezi az UNESCO Világörökség védettségét. A karibi napsütés, a csodás naplementék, a macskaköves utcák, a gyarmati stílusú épületek és a fából készült korlátokon lelógó színes trópusi virágok látványa írók, művészek és zenészek generációit inspirálta már alkotásra.

MEDELLÍN, A KÉTARCÚ “ZÖLD” VÁROS: FELHŐKARCOLÓK ÉS FAVELLÁK “DZSUNGELE”

Egy hatalmas hegyláncokkal körülölelt völgyben, 1600-1800 méteres magasságban fekszik Medellín, mely egykoron veszélyes bandákról, a drogtevékenységről és Pablo Escobar nevéről vált hírhedté. Napjainkra azonban teljesen átalakult és köszönhetően a tudatos építkezésnek, az innovatív projekteknek egy”zöld” várossá fejlődött. Mintha egy dzsungelben lennénk.

Az eszméletlenül meredek utcákkal sűrűn átszőtt Medellín infrastruktúrája pedig bámulatos! Az elektromos felvonók és metrók profin kiépített hálózatának köszönhetően a város méretéhez képest viszonylag rövid időn belül el tudunk jutni egyik pontból a másikba. Még a legszegényebb favella negyedbe is!

Medellín mára a kulturálisan gazdag nyaralásra vágyó utazók célpontjává vált, azonban erős kettősség jellemzi. Medellínt – több más kolumbiai városhoz hasonlóan – az életszínvonal és a biztonság alapján 1-7 közötti besorolású zónákra osztották, még a telefondíjak és a közműdíjak mértéke is így van kategorizálva. Egyik részében modern felhőkarcolók, “zöld” teraszokkal és “zöld” falakkal ellátott környezettudatos “zöld épületek” és csodás parkok váltogatják egymást, míg a másik felében a hollywoodi filmekben oly sokszor megjelenő favellák ezrei alkotnak sűrű, átjárhatatlannak tűnő dzsungelt, melyben vakolatlan, gyakran ablaktalan téglafalak és bádoglemez tetők alkotják a legszegényebbek otthonait. A hosszú keskeny lépcsősorok és utcácskák hálózata egy véget nem érő labirintus, ahol – bármennyire is hihetetlen – még a csomag is ajtóhoz érkezik. Városnézésünk során két favella negyedet is meglátogattunk, az egyiket libegőről láttuk, a másikat, a „Comuna 13”-at pedig gyalogosan fedeztük fel. Hihetetlen érzés volt egy olyan helyen sétálni, mely a 2000-es évek elején még a város legveszélyesebb része volt, fegyver, drog, félelem és rettegés jellemezte az életet. De az itt élők változtatni akartak! Vágytak a biztonságra, a nyugodt életre, így összefogtak és köszönhetően a biztonságos és boldog élet iránti vágynak, és az összetartás erejének, elüldözték a bűnözőket és ma már a szép graffitik és az egyedülálló elektromos lépcsők teszik egyedülállóvá.

Medellín kítűnő példa arra, hogyan alakulhat át pozitívan egy korábban nagyon veszélyes zóna, egy élettel, színekkel és társadalmi projektekkel teli területté.

A VIBRÁLÓ SZÍNEK ÉS AZ ÖRÖK MOSOLY RABUL EJTETT

Bármerre is jártunk, egy olyan fantasztikus életérzés ragadott magával, amitől nehéz szabadulni. Vibrálóan élénk színek, harmónia, rendkívül kedves, mindig mosolygós és vendégszerető helyiek, isteni kolumbiai konyha, csúcsszuper szállások és mindenhol 5* kiszolgálás. Kolumbia számomra abszolút az a hely, ahova csak visszavágyni lehet!

Copyright © 2024 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva.
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.