Tudatos és felelősségteljes utazás

Az Apsara Adventures csapata erős és felelősségteljes turisztikai értékeket követ és úgy gondoljuk, az utazásnak mindig a helyi közösség javát kell szolgálnia.

Mi is egy családi vállalkozás, kis csapat vagyunk és hisszük, hogy kis csoportos utazásainkkal sokkal autentikusabb élményeket tudunk nyújtani, és ami nagyon fontos, kevésbé zavarjuk meg a helyiek életét, sőt, könnyebben tudunk bepillantani olyan helyekre, amelyek valóban az adott ország életéről szólnak, amit nem lepett el a tömeg turizmus. Valamennyi utazásunkkal a helyi közösségek fejlesztéséhez kívánunk hozzájárulni, így bizonyos programjaink közvetlenül finanszírozzák a helyi fejlesztésű projekteket.

Másik kulcsfontosságú szempont utazásaink során, mint ahogy saját, mindennapi életünkben is, a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Igyekszünk minden túrát úgy megszervezni, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. 

Környezetünk védelme: papír & műanyagmentesség

Online utazási iroda lévén nem készítünk szórólapokat és katalógusokat, minden adminisztrációnkat kizárólag online intézünk, csak a legszükségesebb esetekben nyomtatunk papírt, természetesen újrahasznosított lapokra. 

Csomagoláskor elutasítjuk a nylonzacskókat és szívószálat sem kérünk italainkhoz, étkezéseknél előnyben részesítjük a helyben termesztett élelmiszereket.

Ivóvíz

Kiscsoportos utazásainkon a jövőben minden utasunknak biztosítunk utántölthető vizes palackot, amiket feltölthetünk ivóvízzel, hogy minél kevesebb műanyag palackos vizet kelljen igénybe vennünk.

Családi vállalkozások támogatása

Szállásaink és az éttermek amiket választunk jellemzően helyi vállalkozások, családok tulajdonában állnak, így minden pénz amit az adott országban elköltünk közvetlenül az ott élőkhöz kerül.

Helyi idegenvezetőink sehol nem egy nagy iroda sokadik emberei, hanem helyi székhelyű kis irodák, közösségek szakképzett munkatársai, akikkel mára már baráti viszonyt ápolunk, és az utazásokon kívül is tartjuk egymással a kapcsolatot. A kialakult bizalmi kapcsolat különleges érték, melyet utasaink is érzékelhetnek, hiszen könnyebben megnyílnak előttünk, beavatnak minket személyes titkaikba, megtudjuk a falubeli pletykákat vagy akár otthonaikba is meghívnak. Ázsiai utazásunkon szinte minden országban van lehetőség helyi család otthonában tölteni egy egy éjszakát, így még mélyebb bepillantást nyerhetünk az életükbe, szokásaikba, hagyományaikba. Ezek az otthonok az adott országra jellemző tradicionális otthonok (pl cölöpönlábakán álló házikó, faház, vályogház), vendégüllátóink készítik a finom ételeket és akinek van kedve, akár be is segíthet. Egy ilyen élménynek nagyon különleges hangulata van.

Közlekedés

Utazásainkat úgy állítjuk össze, hogy az adott országból minél többet lássunk, tapasztaljunk, átéljünk. Minket nem az motivál, hogy két hét alatt minél több országot kipipáljunk, nem repkedünk 2 naponta, mi a valódi megismerést preferáljuk. A kis létszámmal utazás lehetővé teszi, hogy programjaink, városnézéseink alkalmával gyalogosan, biciklivel, tuk-tukkal, riksával vagy tömegközlekedéssel fedezzük fel a látnivalókat, elkerülve a felesleges légszennyezést.

Szuvenír

Ajándéktárgyak vásárlására a helyi kézműveseket preferáljuk, van ahol láthatjuk miként készülnek a csodás termékek, pl Kambodzsában a selyemszövés, a kő- és fa faragás, Sri Lankán és Észak Thaiföldön az elefántkaki papír készítés, Szumátrán kőékszer faragás. Így nem csak hogy közvetlenül a készítőhöz juttatjuk a megvásárolt termék árát, hanem a hagyományok fennmaradását is segítjük. Akinek kedve van, azon túl, hogy egy kis emléket visz haza, ki is próbálhatja magát és egy újabb élményt gazdagodhat.

Állatvédelem

Szívügyünk az állatok védelme, kizárólag természetes élőhelyükön, illetve olyan környezetben látogatjuk őket, ahol hozzájuk méltó körülmények között, a lehető legnagyobb szabadságban élhetnek.

Szumátrai dzsungeltúráink alkalmával még az álatunk fogyasztott gyümölcsök héját is kivisszük az esőerdőből, nehogy a kezünkről rákerült naptej vagy szúnyogriasztó maradványai megbetegítsék az orángutánokat és a többi állatot.

Észak Thaiföldön kedvenc elefántparkunkban nem csak azt imádjuk, hogy a barátságos ormányosok paradicsomi körülmények között élhetnek itt, hanem, hogy az étkezés vegetáriánus, fair trade kávét ihatunk és az ajándékbolt kínálatában lévő termékeket az ott dolgozók készítik, az ebből befolyt bevétel pedig közvetlenül a családjukhoz kerül.

Az Apsara Adventure elutasít minden olyan állatos élményt, ahol engedik az elefántok riding-ot, vagy ahol az állatokat a turisták szórakoztatására, mutatványok előadására kényszerítik, így ilyen programok szervezését nem vállaljuk.

Önkénteskedés & adományozás

Szervezünk olyan kalandokat is, ahol önkéntes munkát is vállalunk az elefántok mellett – ami igazából nem munka, hanem egy fantasztikus buli – és rendszeres pénzügyi támogatást nyújtunk az esőerdők megóvásáért, az orángutánok fennmaradásáért, a helyi gyerekek okatatásáért és az elefántok védelméért.

Csatlakoztunk egy indonéz projekthez, melyben az összegyűjtött műanyag szemétből táskákat készítenek a helyi asszonyok, ezt utasainkkal ki is fogjuk próbálni.

Az Apsara Adventures túráival nem csak életreszóló élményekkel leszel gazdagabb, hanem úgy fedezheted fel a világot, hogy közben te is adsz a világnak.