Etikus utazás - afrikai szafari

Egy afrikai szafarin részt venni rendkívül egyedi élmény, olyan mintha gyermekkori kedvencünk, Gerald Durell természetfilmjeibe csöppenénk, sehol máshol a világon még csak hasonlóban sem lehet részünk.

Minden utazás nagy felelősségvállalás is egyben, de egy szafarin való részvétel mondhatjuk, hogy az általánosnál is sokkal nagyobb. Földünk élővilága rendkívül törékeny, szinte napi szinten hallani a környezetünket érő csapásokról: fajok kihalásáról, az állatok élőhelyének drasztikus átalakulásáról, a biodiverzitás csökkenéséről, az erdők védelmének fontosságáról, a globális felmelegedésről és még sorolhatnánk.

Mit tehetünk mi a Földünk védelméért?

Az egyik legkézenfekvőbb módja a segítségnek az utazás, de nagyon nem mindegy, hogy miként utazunk. Felelősségteljesen utazni minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja. Az utazónak tanulás, fejlődés, megismerés, hiszen ha a saját szemeddel tapasztalod meg a világ történéseit, sokkal inkább érzed, hogy cselekedni kell. Utazásunkkal hozzájárulunk egy fejlődő ország jövőjéhez, a közösségeiknek bevételi forrást nyújtunk, és esélyt adunk a jobb életre. Ebben a kis cikkünkben szeretnénk  összefoglalni, miként tudunk felelősségteljesen részt venni egy szafarin, mik a sarkalatos problémák Afrika számos országában, miként tudunk utazóként hozzájárulni Afrika természeti kincseinek megőrzéséhez és a különböző kultúrák fennmaradásához.

EGY ÖRÖK PROBLÉMA: ORVVADÁSZAT

Az orvvadászat sok afrikai országban igen komoly problémát jelent mind a múltban, mind a jelenben, és sajnos a jövőben is. Mi mint utazók, ha kis mértékben is, de Afrikai utazásainkkal hozzájárulhatunk az orvvadászat visszaszorításához. Szerencsére vannak olyan afrikai országok, amelyek élen járnak ebben a küzdelemben és maximálisan elkötelezettek a fenntartható turizmus és a vadon élő állatok megőrzése iránt.

BÖLCSEN KIVÁLASZTANI AZ UTAZÁSSZERVEZŐT ÉS A SZAFARI HELYÉT

Hogy miként költjük el pénzünket, igenis nagy hatással van a szafarira, mint „iparágra”. Rengeteg utazásszervező létezik Afrika szerte, és rajtad illetve rajtunk múlik, hogy választásunkkal azt támogassuk, akik hozzánk hasonlóan az etikus utazást részesítik előnyben.  Azok az országok, amelyek támogatják a helyi közösségeiket, segítik életben tartani kultúrális örökségeiket, sokkal inkább megfelelnek az etikus szafari utazásoknak, mivel a befolyt dollárösszegeket visszainvesztálják saját közösségeikbe. Kenya, Tanzánia, Botswana és Dél Afrika messzemenően példamutató szerepet töltenek be az etikus utazások szervezésében.

Mindezzel pl. jelentősen hozzájárulhatnak az országok a már említett orvvadászat visszaszorításában. Ha a helyi emberek kellően meg vannak fizetve, meg tudnak élni, el tudják tartani a családjaikat, nem fognak alkalmankénti nagyobb jövedelmet biztosító bevételi forrás után nézni.

Amikor kiválasztjuk álmaink szafarijának megszervezőjét, sok szempont közül az árat is nézzük. Nem biztos, hogy a legolcsóbb, a legjobb választás.

Mi, az Apsara Adventures Csapata kizárólag olyan helyi irodákkal dolgozunk együtt, akik hozzánk hasonlóan maximálisan képviselik a felelősségteljes, etikus utazást.

HALLGASS A TÚRA- ÉS SZAFARI VEZETŐDRE!

A felelősségteljes túra- és szafarivezető minden egyes cselekedete példamutató kell, hogy legyen és minden egyes utazónak tiszteletben kell tartania az instrukcióit. A vezető tudja, hogy miként tudunk a legkevesebb nyomot hagyni egy szafari alatt. Ha pl. a szafari vezető azt mondja, hogy nem tudunk letérni az útról, mert a talaj nem alkalmas rá, akkor ezt el kell fogadnunk és ne tegyük tisztességtelen nyomás alá a vezetőnket, azért, hogy még közelebb kerülhessünk az állatokhoz. Soha ne ösztönözzük a szafari vezetőt, soha ne akarjunk pénzért még többet kapni!

TISZTELD A HELYI KÖZÖSSÉGEKET!

Az afrikai közösségek, törzsi népek kultúrája lenyűgöző. A színpompás ékszerek, a csodás élénk színű ruhák, a tündéri gyerekek, a gyönyörű nők szinte mindannyiunkat fényképezésre csábítanak. Fontos, hogy mielőtt kattintunk, kérjünk engedélyt! Tiszteljük az embereket, a kultúrájukat, a tradícióikat. Ha esetleg nemleges választ kapunk, tartsuk tiszteletben, egy kedves mosollyal köszönjük meg, és őrizzük emlékeinkben a viszont kapott mosolyt!

Amikor egy falulátogatás a programunk, az utazóknak tisztában kell lennie azzal, hogy az egy előre leszervezett élmény. A látogatott falvak és a helyi közösségek be vannak vonva a turizmusba, hogy megmutassák miként élnek. Egy ilyen program alkalmával lehetőségünk nyílik bepillantani egy egy otthonba, de akár bizonyos hétköznapi tevékenységeket is kipróbálhatunk. Ne legyen olyan elvárásunk, hogy valódi élményt szeretnénk, mert gondoljunk csak bele, nekünk milyen érzés lenne, ha idegen emberek kopogtatnának az ajótonkon, hogy bepillantsanak az életünkbe.

TISZTELD AZ ÁLLATOKAT!

Egy Afrikai vakáción rendkívül fontos, hogy csak megfigyelők legyünk és az állatokkal semmilyen kapcsolatba ne kerüljünk.  Akár gyalogos szafarira, akár dzsipes vadállat lesre indulunk, 100%-ban tiszteljük az állatokat. Ha tisztességes távolságból szemléljük őket, alkalmunk lesz megfigyelni a vadállatok egymással való kapcsolatát, természetes élőhelyükön, mindezt anélkül, hogy jelenlétünkkel megzavarnánk.

NE HASZNÁLD A GEOTAG FUNKCIÓT! A KÖZÖSSÉGI MÉDIA VESZÉLYEI

Mit is jelent a Geotag kifejezés?! A legjobb magyar megfogalmazás talán a földrajzi cimkézés. A mai modern világunkban az emberek különösen sok időt töltenek a közösségi médiákon, rengeteg fényképet osztanak meg életükről, élményeikről, tapasztalásaikról és a közösségi média mindehhez egy olyan hatalmas eszközrendszert nyújt, hogy sokan bele se gondolnak azok esetleges negatív, káros következményeibe. Egy ilyen sokat alkalmazott funkció a fotók posztolásánál, a földrajzi megjelölés. Egy afrikai szafari alkalmával, egy veszélyeztetett és rendkívül értékes vadállatról készült fotó földrajzi hely megjelölésével történő posztolása halálos kimenetelű lehet az állatra nézve. Az orvvadászok rendkívül leleményesek, találékonyak, különösen, ha olyan értékes vadállatról van szó, mint pl az orrszarvú, melynek értéke a fekete piacon a 250.000 USD (80 millió forint) összeget is elérheti.

Légy részese ennek az életre szóló kalandnak, készíts csodás fotókat, de legyél mindig megfontolt és bölcs!

NE HAGYJ NYOMOT!

Azért veszünk részt egy afrikai szafarin, hogy megismerjük Afrikát és csodálatos élővilágát. Mint minden utazásnál, nagyon fontos, hogy mindezt felelősségteljesen, tudatosan, az élővilág és a helyi közösségek megzavarása nélkül tegyük. A szafari résztvevőinek ruházata fontos hogy semleges színűek legyenek, hogy minél jobban beolvadjunk a környezetbe.

Óvjuk a természetet, kíméljük minden hulladéktól, csakis a kijelölt hulladékgyűjtőkbe helyezzük a szemetet, minimalizáljuk vagy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok használatát, pl. hozzunk magunkkal többször használatos kulacsot. Az Apsara Adventures jövőbeni csoportos utazásain minden utasunknak biztosítunk fél literes újratölthető vizes kulacsot.

Soha ne tépjünk le egy vadvirágot, ne gyűjtsünk növényt! Őrizzük meg Afrikát és élővilágát valódi pompájában, hogy a következő utazók, a következő generációk is gyönyörködhessenek benne.