EGZOTIKUS KALANDOK A MAKIK FÖLDJÉN – MADAGASZKÁR NAGY KÖRÚT

baobab erdők | egyedülálló élővilág | makik, lemurok és fossák | tűhegyes mészkő “erdők” | dzsiptúra | ételkülönlegességek | izgalmas kultúra | csodás óceánpart

Az utazás fénypontjai

  • Tritriva kráter tó 2000 méterrel a tengerszint felett
  • Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park tűhegyes mészkő erdeje
  • Kirindy magán Rezervátum és éjszakai állatles
  • kirándulás a Kirindy erdőben, sifakák és a vörös fejű lemurok
  • Baobab Avenue
  • ismerkedés a lemurokkal a Vakona Forest Lodge magánparkban
  • nyaralás Morondova tengerpartján
2024. augusztus | 14 éjszaka
privát utazás (akár 1 főtől)
KÉRD AJÁNLATUNKAT!

PROGRAMUNK MINTA ÖSSZEÁLLÍTÁS! PRIVÁT UTAZÁRÓL LÉVÉN SZÓ, MINDEN RÉSZLETÉBEN ALAKÍTHATÓ!

1. nap: ANTANANARIVO

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg Antananarivo, Madagaszkár fővárosának repülőterére és kezdődik a Madagaszkári csodáinak felfedezése, amely egy valóságos időutazás lesz. Vízumügyintézés, majd privát transzferrel utazunk a szállásunkra, és kipihenjük az utazás fáradalmait.

Madagaszkárt nem véletlenül emlegetik a nyolcadik kontinensként: a különleges tájak, az állat- és növényvilág lenyűgöző változatossága, baobab erdők, endemikus állat- és növényfajok, melyek csak itt léteznek, a sziget már akkor elvált Afrikától, mielőtt a nagy ragadozók kifejlődtek volna, így például kb. 50 lemúr (gyűrűsfarkú maki) féle fejlődhetett ki. Izgalmas, hagyományőrző kultúra, változatos gasztronómia, zebu húsból készült ételkülönlegességek és megannyi csoda vár itt ránk a következő két hétben. 

(szállás: hotel, Antananarivo, ellátás: vacsora)

2. nap: ANTANANARIVO – MORONDAVA

Belső járatunktól függően privát transzferrel utazunk Antananarivo repülőterére és Morondava-ba repülünk.

Mai napunk programja a repülőjáratunktól függ, ezt majd később tudjuk pontosítani, miután látjuk a járat lehetőségeket.

(szállás: hotel, Morondava, ellátás: reggeli és vacsora)

3. nap: MORONDAVA – BEMARAHA NEMZETI PARK – BAOBAB FÁK – BEKOPAKA

Reggeli után terepjárós kalandra indulunk. Földutakon és egy félszáraz erdőn keresztül utazunk a 220 km-re fekvő Bekopaka faluig. Hosszú napunk lesz, 9-10 óra.

Uticélunk a Bemaraha Nemzeti Park, mely Madagaszkár egyik legkülönlegesebb természeti képződményét rejti. Útközben megcsodálhatjuk bolygónk egyik szuperkülönleges fafajtáját, a baobab fákat (majomkenyérfa). A helyi legendák szerint a baobab fa elutasította azt a helyet, ahova Isten teremtette és úgy döntött, ott nő, ahol csak akar. Makacssága mellett, egy jó adag hiúsággal is meg lett áldva, a legnagyobb, legszebb, legokosabb fa szeretett volna lenni az egész földkerekségen, minden más fa virágát és gyümölcsét felül akarta múlni. Isten megelégelve a baobab fa makacs akaratát, hiúságát, irigységét, haragra gerjedt, és gyökerestől tépte ki a földből és megfordítva, gyökereivel fölfelé ágaskodva dugta vissza, hogy soha többé ne tudjon nézelődni, irigykedni, másra vágyni. Kompra szállunk, hogy átkeljünk a Tsiribihina folyón, miközben elmerenghetünk a folyó körüli varázslatos, nyugodt természetben, tájakban és színes élővilágban (kb 1 óra kompozás).

Mielőtt ismét kompra szállnánk, betérünk a folyóparti Belo étterembe, és ebédre megkóstolhatjuk a helyi gasztronómia finomságait.

Ebéd után folytatjuk kalandunkat terepjáróval Bekopaka falu-ig, majd ismét egy kompos utazás (csak 5-10 perc) a Manamboló folyón, majd meg sem állunk a Bekopaka faluig, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: hotel, Bekopaka, ellátás: reggeli és vacsora)

4. nap: BEKOPAKA – TSINGY DE BEMARAHA NEMZETI PARK

Mai napunkat az UNESCO Világörökség részét képező Tsingy de Bemaraha Nemzeti Parkban töltjük, mely egy egyedülálló természeti képződményt rejt magában. A malgas nyelvben a Tsingy szó jelentése “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. Csodálatos függőhidak a tsingy kanyonok, képződmény felett, karszt tájak, félvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző, “tsingy” csúcsok és végeláthatatlan, tűhegyes mészkő “erdők” jellemzik a területet. Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Ez a világ legnagyobb kőerdeje, és ehhez hasonlót mindössze három másik országban találunk a világon. Túránk során számos lemúrfajt, kanyont, érdekes madárfajt és barlangot is látunk.

A csapat fizikai képességétől függően két opció közül lehet választani:

  1. Nagy Tsingy: kb 1 óra az odautazás és a parkban a túra kb 5-6 óra, tempónktól függően. 80 méteres magasságból élvezhetjük a kilátást a holdbéli tájra, barlangokat látogatunk, függőhidakon sétálunk át a kőerdő felett és végül a Nagy Tsingy „Katedrálját” is láthatjuk. Piknik ebédünket a parkban fogyasztjuk el.
  2. Kis Tsingy: a Bekopaka falu közelében van, a Manambolo folyónál, kb. 2 óras a látogatási idő.

(szállás: hotel, Bekopaka, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: BEKOPAKA – KIRINDY REZERVÁTUM – ÉJSZAKAI ÁLLATLES

Ma kb 200 km-es terepjárós lesz. Visszautazunk Morondava felé, megebédelünk a belo étteremben a folyóparton, majd komppal egy órát utazunk a rakpartig és folytatjuk utunkat a 35 km-re lévő Kirindy magán Rezervátumig, ahol az éjszakát egy lodge-ban töltjük az erdő közepén. A Kirindy rezervátum a sziget egyik legveszéyeztetetettebb ökoszisztémája, egy száraz lombhullató erdő, mely olyan különleges fajoknak ad otthont, mint a hatalmas ugró patkány, több endemikus hüllőfajta: kaméleonok és kígyók, békák és 7 féle lemur, akik csak itt őshonosak az egész Földön. A csoportokban élő, rendkívül aranyos makik híresek intelligenciájukról és érdekességük még, hogy szaggal, hanggal és vizuálisan is kommunikálnak. Az állatvilágon kívül, rendkívül egyedi a növényvilág, vannak olyan fajok, amelyek csak itt találhatók meg a szigeten.

Éjszakai állat megfigyelő túrára indulunk a Kirindy Rezervátumban, ahol lencsevégre kaphatjuk az éjszakai életet élő törpemakikat, kaméleonokat és sok más egzotikus állatot.

(szállás: lodge, Kirindi, ellátás: reggeli és vacsora)

6. nap: KIRINDY ERDŐ – MAKIK – BAOBAB AVENUE – MORONDAVA

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kirindy erdőbe, ahol sifakákat (ugrómaki féle) és a vörös fejű lemurokat fogunk látni. Ha szerencsénk lesz, a sziget legnagyobb ragadozó állatai, a madagaszkári cibetmacskafélék családjába tartozó fossák is bemerészkednek néha a faluba, főleg a konyha környékén ólálkodnak, így nyugodtan tudjuk fotózni a malgas „tigris”-t.

Megebédelünk, majd Morondava felé vesszük az irányt (kb 65 km). Utunk során megismerhetjük a szentelt és a szerelmes baobab fákat. A baobab (majomkenyérfa) egy őskori fafaj, már az emberiség és a kontinensek létrejötte előtt 200 millió évvel ezelőtt létezett. Jellegzetes fa törzsével a növényvilág leglátványosabb természeti jelenségei közé tartozik, akár a 4000-5000 éves kort is megélhetik. Nevét a 15-20 cm hosszú uborka formájú, magas cukortartalmú terméséről kapta, mely a majmok kedvenc csemegéje, de az ember számára is ehető.

A baobab fasorok (Baobab Avenue) látványa varázslatos és hogy még különlegesebb élményben legyen részünk, itt várjuk meg a naplementét. 

Vacsora és szállás Morondava-ban (Nyugati tengerpart azaz a mozambiki csatorna partján)

(szállás: hotel, Morondava, ellátás: reggeli és vacsora)

7-8. napok: MORONDAVA – TENGERPART

Napjainkat szabadon tölthetjük Morondava tengerpartján. Napfürdőzhetünk, csodálhatjuk a végtelen óceánt, relaxálhatunk a hullámok megnyugtató moraját hallgatva, úszhatunk, sétálhatunk a finom homokos parton. Ha aktív időtöltésre vágyunk, csónakázhatunk, meglátogathatunk egy kis halászfalut és egy mangrove erdőt.

(szállás: hotel, Morondava, ellátás: reggeli és vacsora)

9. nap: MORONDAVA – MIANDRIVAZO (265 km)

Reggel útrakelünk a sziget belsejébe. Uticélunk a 265 km-re található Miandrivazo, ahova Közép-Madagaszkár gyönyörű és érintetlen felföldi tájain keresztül visz az út és privát kisbusszal  csodás panoráma kíséretében utazunk Miandrivazo-ig (265 km).

(szállás: hotel, Miandrivazo, ellátás: reggeli és vacsora)

10. nap: MIANDRIVAZO – TRITRIVA KRÁTER TÓ – ANTSIRABE (220 km)

Reggeli után csomagjainkkal útrakelünk. Útközben megcsodálhatjuk azt a panorámát, amely az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek listáján is megtalálható, a Betafo-i rizsföldek tájképe néven.

Meglátogatjuk meg a Tritriva kráter tavat, melynek pereme kb 2000 méterrel magasodik a tengerszint felé. A tó mélysége 160 méter, felszíne pedig 50 méterrel a perem alatt van, de az évszaktól függően változik, száraz évszakban lejjebb van, esős évszakban magasabban. A tóhoz kapcsolódik egy szerelmes pár, Rabeniomby és Ravolahanta legendája, akik szerelmét a vagyoni különbözőség miatt ellenezte a családjuk, ezért a fiatalok a tóba vetették magukat, hogy örökké egyesüljenek a halálban.

Majd tovább folytatjuk utunkat Antsirabéba, az ország harmadik legnagyobb városába, melynek nevének jelentése „ahol só van” és több becenevet is magáénak tudhat: a sós vizű termálfürdők városa, a riksák (pousse-pousse) városa és az ország söripari központja, így lehetőségünk lesz megkóstolni a híres „THB”-t. Hegycsúcsok, felföldek, a zöld legkülönbözőbb árnyalataiban pompázó szépen művelt rizsföldek és tradicionális vörös téglából épült házacskák teszik festőivé a tájat, amely mellett elhaladunk. Antsirabéba 12:30 magasságában érkezünk. Az 1856-ban norvég telepesek által alapított város ma a sziget söriparának központja.

(szállás: hotel, Antsirabe, ellátás: reggeli és vacsora)

11.  nap: ANTSIRABE – ANTANANARIVO

Reggeli után a sziget északi része felé indulunk, az Antsirabétől 170 km-re fekvő Antananarivo-ba, Madagaszkár fővárosába. Az út során megállunk Ambatolampy faluban, hogy látogatást tegyünk a sziget leghíresebb edénykészítőinél, ahol megismerkedünk a madagaszkári kézművességgel, az alumínium edényeket öntésével.

(szállás: hotel, Tana, ellátás: reggeli és vacsora)

12. nap: ANTANANARIVO – ANDASIBE NEMZETI PARK – MAKIK NYOMÁBAN

Mai uticélunk a fővárostól 72 km-re található Peyrieras magánrezervátum. A Mandraka folyó völgyében található park számos kaméleonnak és hüllőnek ad otthont. Megebédelünk a park területén, majd tovább utazunk az Andasibe Nemzeti Parkba, amely kiváló hely arra, hogy megfigyeljük az indriket, a sziget legnagyobb és legfejlettebb gyűrűsfarkú makifajtáját. Az indri makik „műsora” garantáltan életre szőlő élmény, szirénára hasonlító énekük akár három kilométerre is elhallatszik. 

(szállás: hotel, Andasibe, ellátás: reggeli és vacsora)

13. nap: ANDASIBE NEMZETI PARK – VAKÔNA FOREST – JÁTÉK A LEMUROKKAL

Reggeli után a nemzeti park Speciális Indrijeinek nevezett erdejébe kirándulunk, amely korábban a fafeldolgozás központja volt. A sűrű, párás levegőjű, liánokkal sűrűn átszőtt erdő vegetációja egyedülálló: páfrányok, több száz orchidea fajta, csavarpálmák, legyező pálmák, bambuszok és olyan értékes fák, mint az ében és az illatos paliszander. A parkban élnek az indri makik és 13 féle lemúr fajta, több mint 100 fajta egzotikus madár, melyek többsége csak itt őshonos, kb 50 féle hüllő, köztük a sziget legnagyobb kaméleonja, gekkók, extra színes hatalmas pillangók és még sok különlegesség.

Vadregényes kalandunk után a Vakôna Forest Lodge magánparkba látogatunk, ahol testközelből figyelhetjük meg a sifakakat és leurokat, sőt barátkozhatunk és játszhatunk a lemúrokkal. Egyedülálló élmény, ahogy ezek a jópofa makik pózolnak rajtunk.

(szállás: hotel, Andasibe, ellátás: reggeli és vacsora)

14. nap: ANDASIBE – ANTANANARIVO (150 km)

Reggeli után visszautazunk a fővárosba (kb 5 óra utazás).

Ebéd után szabadidő Antananarivo-ban. A csapat döntésétől függően ellátogathatunk egy krokodilfarmra, ahol a korokodilokon kívül láthatunk még kaméleonokat, kígyókat, békákat, teknősöket és más állatokat is. Vagy vásárolhatunk szuveníreket, emléktárgyakat, növényi rostból készített táskák, kalapok és játéktárgyak, selyemsálak és zebuszarvból faragott ékszerek ezrei közül válogathatunk, illetve eredeti madagaszkári vaníliát és fűszereket beszerezhetünk.

(szállás: hotel, Tana, ellátás: vacsora)

15. nap: ANTANANARIVO – VÁROSNÉZÉS – HAZAUTAZÁS

Délelőttünket szabadon tölthetjük, majd korai ebéd után indulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(ellátás: reggeli)

Olvasnivaló
Kenya
Etikus utazás, afrikai szafari